Episoder

  • REYN Ouwehand is een multidisciplinaire artiest: een pianist, filmcomponist, producer, mixing engineer en performer. Zijn muzikale carrière begon al in zijn tienerjaren toen hij een opdracht vanuit Londen kreeg voor het schrijven van soundtracks voor enkele van de grootste uitgevers van videogames (o.a. Last Ninja III). Inmiddels heeft REYN meer dan een dozijn filmsoundtracks en thema-tunes voor TV-series opgenomen. Hij arrangeert ook voor het Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Orkest in Den Haag en hij won talloze prijzen bij de Edisons.

    Maar daarnaast is REYN als producer en muzikaal leider ook bekend in zowel de Nederlandse als de Franse popscene. Hij werkte o.a. samen met de volgende artiesten: Vanessa Paradis, ZAZ, Benjamin Biolay, Gaëtan Roussel, Stephan Eicher, Teitur, Mister & Mississippi, maar ook Wende en Kane. De muziek die REYN produceerde kun je horen via de nationale én internationale radio en zijn albums en singles zijn wereldwijd verkocht.

    In een voormalig 16e eeuws kerkgebouw in Noord-Holland is zijn full-service opnamestudio gebouwd, ‘the Church’ genaamd. Inmiddels woont REYN al een aantal jaren in Parijs.

  • Bijna 25 jaar is Petra Ponfoort woonachtig in Parijs!

    Voor diverse internationale en Nederlandse TV producties is zij werkzaam als producer en locatiescout. Ze is een echte ‘fixer’.

    Petra is een geboren Amsterdamse met een Sloveense moeder en een Nederlandse vader maar door haar internationale en culturele ervaring spreekt ze maar liefst 6 talen vloeiend: naast Nederlands en Engels ook Frans, Italiaans, Duits en Sloveens.

    Aan de Universiteit van Amsterdam heeft ze Europese Studies gestudeerd en koos voor de vakken Italiaans, Frans en Europees recht.

    Ze heeft ook nog met de gedachte gespeeld om in het zogenaamde Clingendael klasje te stappen om de diplomatieke wereld in te gaan, maar ze besloot heel intuïtief dat ze te direct en te weinig diplomatiek is voor een dergelijke carrière.

    Ervaring heeft ze vervolgens opgedaan in de marketing en sales en ze werkte o.a. voor de automotive, verpakkings en mode industrie. Daarnaast veel vertaalwerkzaamheden en via relaties is ze terechtgekomen in de TV wereld.

    Petra heeft voor elk probleem de juiste oplossing!

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Dans en beweging is de rode draad in het leven van Irene van Zeeland. Ze studeerde aan de Theaterschool Amsterdam en ze mag Master of Science achter haar naam zetten na het afronden van de studie Bestuurskunde aan de ErasmusUniversiteit Rotterdam. Deze studie komt van pas bij alle diverse projecten die ze bedenkt en van A tot Z uitvoert: zo is ze bij voorbeeld actief voor Holland Dance Festival.

    In New York nam ze deel aan een programma ‘hedendaagse dans’ vande Merce Cunningham Studio. Momenteel verzorgt ze in Parijs wekelijks danslessenvoor diverse opdrachtgevers: o.a. de Paris Marais Dance School en de BeTogether Academie.

    Samen met haar vrouw Carolina Kzan, een audiovisueel genie en filmmaker, heeft zij Omaro Productions opgericht en werkt ze als producer en choreograaf. Alle creativiteit en vakmanschap komt samen in hun internationale productiebedrijf.

    En alsof dat nog niet genoeg is wil zij met haar project ‘Keep Moving Me’ een voorbeeld zijn voor vrouwen die te maken hebben met borstkanker. Irene wil het belang van ‘blijven bewegen’ benadrukken en heeft online lessen bedacht en ontwikkelt die je in je eigen tempo en omgeving kunt volgen. Op de site ‘Keep Moving Me’ lees je naast het persoonlijke verhaal van Irene ook: ‘ik ben blij dat ik deze danslessen met je kan delen, ik wil je helpen om vreugde en inspiratie te vinden in elke fase van je genezingsproces. Laten we dus samen blijven bewegen, stap voor stap.’

  • Marie Louise Nijsing heeft een uitgebreid CV: ze is fotograaf en documentairemaker.

    Ze volgde de Creatieve Academie in Krakow en de Fotovakschool Amsterdam. Naast het maken van portretten, food photography en stillevens, gaat haar interesse uit naar het vastleggen van bijzondere processen of ambachten. Denk hierbij aan architectuur, stedelijke veranderingen en het vastleggen van oorspronkelijke, historische interieurs. Diverse malen heeft ze geëxposeerd met haar realistische werken.

    Medio mei 2023 is het boek ‘Je suis Parisienne’ verschenen bij een Franse uitgever waarin ze 102 vrouwen portretteerde, allen geboren in Parijs. Bijzonder is dat de geboortejaren van deze vrouwen een eeuw bestrijken (van 1922 tot 2022) en je zo dus een beeld krijgt van de afgelopen eeuw.

    Je leest over verschillen in sociale klassen, hun werkzame leven en Marie Louise geeft je een objectieve inkijk in het leven van de échte Parisiennes!

  • Brigitte Spiegeler is advocaat in Nederland en Frankrijk én kunstenaar. Ogenschijnlijk 2 tegengestelde professies maar niet voor Brigitte.

    Brigitte is partner bij Heffels Spiegeler Advocaten in Den Haag en is gespecialiseerd in intellectueel eigendom en kunst en recht.

    Met haar team werkt zij internationaal. Naast haar studie Nederlands recht en Europese studies heeft Brigitte ook de opleiding autonome beeldende kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag afgerond.

    Vanaf het moment van afstuderen exposeert zij wereldwijd.

    Haar moderne kunstwerken zijn vaak een combinatie van verschillende disciplines en ook haar liefde voor taal gebruikt zij als uitingsvorm.

    Zo verschenen er inmiddels 2 boeken van haar hand en enkele dichtbundels.

  • Emma Louise Diest is veelzijdig. Op haar LinkedIn profiel staat vermeld journalist, programmamaker en presentator. Aan de Universiteit van Amsterdam studeerde zij literatuur en filosofie.

    Ook heeft Emma Louise voor het Parool een Podcast opgenomen met als titel ‘Léés die Krant’ en voor de AVRO TROS is zij boekenredacteur en presentator bij Humberto, waarbij non-fictie boeken en kunst en cultuur centraal staan.

    Haar eigen podcast Atelier Amsterdam is zeer de moeite van het luisteren waard! Deze podcast staat geheel in het teken van vakmanschap en ambacht. Emma Louise gaat in gesprek met acteurs, regisseurs, schrijvers, dansers en schilders en je luistert naar de verhalen en achtergrondinformatie over kunst, theater, mode en filosofie achter ieder bijzonder project. In haar podcast hoor je waar de kunstenaars van onze hoofdstad Amsterdam met veel toewijding aan werken. Ze presenteert ook de VN podcast voor de Verenigde Naties.

    Emma Louise is echter zelf ook een kunstenares. Haar werken zijn tentoongesteld tijdens de Paris Fashion Week in 2020 tijdens de modeshow van Xuan en onlangs was er een expositie in Parijs van recente werken in het Atelier Néerlandais.

  • Henry Mentink is bedenker en oprichter van het Veerhuis in Varik (Gelderland met uitkijk op de Waal). Hij is erg ondernemend en weet mensen enthousiast te maken in het meegaan met idealen voor een andere maatschappij. Al vele jaren is hij bezig met experimenten op het gebied van de nieuwe economie.

    Op 22 april, de Dag van de Aarde, vertrekt Henry Mentink te voet vanuit Het Veerhuis naar het hoofdkantoor van UNESCO in Parijs. Hij loopt met een kruiwagen gevuld met zakjes aarde, die mensen van over de hele wereld naar hem hebben toegestuurd. Zelf noemt Henry deze tocht een KRUI-TOCHT.

    Op 5 juni 2022, met Pinksteren, biedt Henry symbolisch de hele aarde bij UNESCO aan voor de Werelderfgoedlijst.

  • Willem Royaards is sinds 1998 woonachtig in Parijs en heeft in 2004 samen met een zakenpartner 3R Consultants opgericht. Als gecertificeerd coach en internationaal consultant in leiderschap, management, organisatie & team development ondersteunt hij met zijn bedrijf vele internationale bedrijven in Europa. Een Nederlandse zakenman in Parijs. Het onderscheidend vermogen van 3R consultants is hun motto: Human Sustainable Development gebaseerd op drie pijlers: communicatie, aanpassingsvermogen en betrokkenheid. Alles draait daarbij om de juiste energie! Vele consultants zijn aangesloten en maken het opleidings- en trainingsaanbod divers en de moeite waard.

  • Actrice Rachella Kingswijk woont sinds 2015 in Parijs en is al sinds jaar en dag dol op geschiedenis en duistere verhalen.

    Rachella speelde in Nederland als actrice in diverse films en series, acteerde in de horrorshows van Boom Chicago, The Amsterdam Dungeon en schreef een goed ontvangen one-woman-show over mensenhandel.

    De grote rollen kwamen echter pas in Parijs, nadat zij afstudeerde aan de prestigieuze theaterschool Jacques Lecoq.

    Rachella werkte voor l'Opéra National de Paris met regisseur Terry Gilliam van Monty Python en speelde als actrice in diverse Shakespeare-voorstellingen.

    Ook heeft Rachella net haar eerste rol in een Amerikaanse film gedraaid. Daarnaast is ze ook nog poppenspeler en in die rol manipuleerde zij de titelrol in de opera Aida, onder regie van Lotte de Beer & Mervyn Millar.

    Al haar liefdes komen samen binnen haar bedrijf Freaky Tours Paris: de eerste én enige Nederlandstalige horrortour van Parijs!

  • Sinds 2011 blogt Ferry van der Vliet wekelijks over de Franse hoofdstad en zijn blogs bevatten de observaties van een nieuwsgierige reiziger die het Parijs van de Parijzenaars wil leren kennen en steeds op zoek gaat naar de couleur locale. Zijn blog heeft iets meer dan een miljoen volgers... Ferry heeft inmiddels ook 3 reisboeken op zijn naam staan: in mei 2018 verscheen Ongewoon Parijs, in september 2019 Ongekend Parijs en in november 2021 verscheen Rondom Parijs. In zijn laatste boek : Rondom Parijs beperkt Ferry zich niet meer tot de gemeentegrenzen van Parijs. De rijke geschiedenis en de romantische ligging in de brede omgeving van Parijs (het Ile de France genoemd) (het Eiland van Frankrijk) bieden een unieke sfeer. Je gaat dan ook dwalen in fantastische tuinen, parken, abdijen en kastelen waar ooit de groten der aarde liepen. Sinds 1968 heeft Ferry een ongekende passie voor Parijs en hij is er inmiddels al honderden malen geweest.

  • ‘Wie de weg weet door de ideeëngeschiedenis van Parijs, weet – een heel klein beetje – de weg door de ideeëngeschiedenis van de wereld.’

    Alec van der Horst vertrok na zijn studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam naar Parijs en woont er inmiddels bijna 25 jaar. Hij is er werkzaam als gids. Samen met 2 vrouwelijke Nederlandse collega’s heeft Alec ‘PARISVISUALS’ opgericht en verzorgen zij tours in en rondom Parijs. Alec is een verhalenverteller en gediplomeerd gids, hij is geschoold in filosofie en geschiedenis maar zijn belangstelling vertakt zich in alle richtingen.
    Zijn rondleidingen maken de Franse hoofdstad op een toegankelijke en vaak humoristische wijze inzichtelijk voor iedereen.
    Zijn eerste boek ‘Stad van Ideeën’ (een biografie van Parijs) verscheen medio november 2021.

    Eerder publiceerde hij verhalen in literaire tijdschriften en artikelen in Filosofie Magazine.

  • Agnita de Ranitz studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie aan de École du Louvre en de Sorbonne in Parijs en was werkzaam in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Na haar huwelijk ging zij in Frankrijk wonen, waar ze 30 jaar pianoles gaf. Agnita is beeldhouwster en neemt met haar bronzen deel aan tentoonstellingen. Ook is ze bijna 20 jaar actief geweest als gemeenteraadslid in haar woonplaats l’Étang-la-Ville, een voorstad ten westen van Parijs. Tegenwoordig richt zij zich volledig op haar grote passie: schrijven. De afgelopen jaren zijn enkele korte verhalen in bundels opgenomen en haar debuutroman ‘de vrouw op het perron’ (2016) werd goed ontvangen. Haar tweede roman ‘Kom Atir kom’ verscheen in 2020 en gaat over de voetreis van Marseille naar Parijs van de eerste giraffe in Frankrijk. Vanaf eind juli 2021 kun je genieten van de bijbehorende reisgids ‘In de voetsporen van Zarafa’ al reizend of vanuit je luie stoel !

  • Sinds 1 januari 2021 is Lilian Widdershoven coördinator van het Atelier Néerlandais, het platform van de Nederlandse ambassade in Parijs voor ondernemers in de culturele sector en ter bevordering van Nederlandse kunst en cultuur in Frankrijk.

    Kunst en ondernemen, design en branding, Nederland en Frankrijk zijn enkele steekwoorden die op haar van toepassing zijn. Ze is een kunsthistoricus met ondernemersbloed. Voordat Lilian haar functie bij het Atelier Néerlandais op zich nam was ze onder meer werkzaam in de kunsthandel en mede-oprichter van een internationaal ontwerpbureau.

  • Anne Teunis is werkzaam als coach en trainer op het gebied van leiderschap en teamontwikkeling. Op de website van haar bedrijf Teunis Connect staat het volgende: ‘Vanuit een helder bewustzijn met lef leven en werken; daar draait het om. Ik inspireer mensen om contact te maken met hun behoeften en unieke kwaliteiten en deze gericht in te zetten in hun werk’. Anne draagt deze zienswijze uit door te debuteren met een roman, getiteld ‘Retour Parijs’. Ze woont en werkt afwisselend in Nederland en Frankrijk (in de Tarn et Garonne). Ze gaat waar geen wegen gaan!

  • Sonja Janmaat is gepromoveerd als neurobiologe aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Université Pierre et Marie Curie in Parijs. Momenteel is Sonja verbonden aan het universiteitsziekenhuis St. Antoine (CHU), waar ze werkzaam is als projectmedewerker en klinisch onderzoek doet voor een expertise centrum voor zeldzame ziektes. Naast deze fulltime baan is Sonja sinds september 2019 directeur van het Collège Néerlandais op de Cité Internationale Universitaire de Paris (CIUP). Op deze internationale universiteitscampus wonen jaarlijks maar liefst 12.000 studenten (meer dan 140 verschillende nationaliteiten) verspreid over 42 huizen. Een ‘boodschap van vrede’ is één van de pijlers van de campus, opgericht tussen de 2 oorlogen van de vorige eeuw. Internationale uitwisseling staat centraal en komt terug in de diverse culturele en maatschappelijke activiteiten die georganiseerd worden op dit unieke uitgestrekte complex in het 14e arrondissement in Parijs. Als verbinder en organisator geniet Sonja van haar bijzondere functie.

  • Andy Arnts is auteur en hoofdredacteur van de Frankrijk-magazines En Route en Maison en France. Als journalist werkte hij voor diverse tijdschriften. Naast zijn romans heeft hij ook 2 verhalenbundels gepubliceerd over Frankrijk:‘Van Bouillabaisse tot Bruni’ en ‘Parisiennes herken je aan hun benen’. Naast zijn literaire en journalistieke werk is Andy Arnts een gepassioneerd filmmaker. Zo maakte hij reportages over de Parijse begraafplaatsen Père Lachaise, Passy en Montmartre. Hij lanceerde in 2017 zijn vlog Bonjour Andy en daarin belicht hij zijn liefde voor de Franse culturele geschiedenis vanuit een persoonlijke en humoristische invalshoek. Sinds eind 2019 is Andy ook mede-eigenaar van 2 uitgeverij-en: Batavia Publishers en Blauwburgwal.

  • Als jurist en als aan- en verkoopmakelaar is Tessa van Dam werkzaam in Zuid-Frankrijk, aan de Côte d’Azur. Al 11 jaar begeleidt zij internationale klanten bij de aankoop van onroerend goed in Frankrijk. De Provence is een aantrekkelijke regio en spreekt tot ieders verbeelding. Veel Parijzenaren dromen echter ook van een appartement of huis in het Zuiden en ook zij weten Tessa te vinden. Het makelaarsvak is totaal anders in Frankrijk dan in Nederland: competitie is groot en je huis op meerdere sites plaatsen is er standaard. Tessa neemt je mee in haar ondernemersverhaal, geen dag is voor haar hetzelfde.

  • Na een dubbele studie filosofie en psychologie aan de universiteit van Nijmegen vertrok Stein van Oosteren naar Parijs. In deze stad wilde hij leven! Inmiddels is hij al jarenlang als diplomaat werkzaam voor de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij Unesco in Parijs. Deze podcast gaat echter niet over zijn Unesco werkzaamheden maar over zijn ‘nevenbaan’ als ‘porte parole’, woordvoerder voor het Collectif Vélo Ile de France. Er zijn maar liefst 40 verschillende partijen aangesloten en 7.000 leden bij dit collectief, dat een soort Fietsersbond voor de regio Parijs is. Zij bundelen hun krachten en streven naar een goede èn veilige fiets infrastructuur in Parijs en de regio. Ook via de internationale pers zet Stein het ‘Collectif’ goed op de kaart.

  • Na haar afstuderen aan de ArtEZ University of the Arts (de Nederlandse hogeschool voor de kunsten), is Margot van Huijkelom gelijk naar Parijs vertrokken om te wonen en werken. Margot werd aangetrokken door de Parijse elegantie en is werkzaam geweest als art director, illustrator en schilder. Zij heeft onder andere gewerkt voor de Vogue Japan en ook zijn haar tekeningen gepubliceerd in de krant Le Monde tijdens de fashion week haute couture Paris. Margot is lid van het Atelier Néerlandais - het platform van de Nederlandse ambassade in Parijs voor creatieve bedrijfstakken – en ze heeft daar onlangs nog geëxposeerd. Verder heeft zij een speciale band met Japan en legt ze in deze podcast uit hoe haar liefde voor dit land is ontstaan. De diverse ‘rollen’ van de vrouw zijn èn blijven haar inspiratiebron!

  • ‘Het mooiste van de reis zijn de namen onderweg’ is het motto van het derde boek van Jeroen Sweijen. Jeroen woont en werkt al jarenlang in Bretagne, Frankrijk. Als IT manager èn wethouder is hij werkzaam geweest maar hij vult nu zijn dagen met schrijven: naast columns voor de tijdschriften ‘En Route’ en ‘Maison en France’ ook (reis) boeken. Met veel enthousiasme èn kennis vertelt hij over zijn boek ‘Waarom Lyon geen Dijon heet’. Hij legt uit waar zijn passie voor geschiedenis en toponymie vandaan komt. Jeroen is een verhalenverteller met een hoofd vol geschiedenis. Fijn om naar te luisteren èn te lezen!