Episoder
-
I det här avsnittet träffar vi Anna Borg, specialpedagog som arbetar med skolutveckling, med fokus på kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Anna är också författare, tillsammans med Sven Bölte och Linda Hallberg, till boken "God lärmiljö för alla - konsten att hantera övergångar i skolan". Lyssna för att få kloka råd och tips!
För mer information om våra utbildningsdagar Pedagogiskt Ledarskap 2021, surfa in på: https://pedagogisktledarskap.se
-
I den här intervjun pratar vi med Jonas Nilsson, lärare och medförfattare till boken "Handbok i klassrumsledarskap". Jonas ger konkreta råd och tips för lärare som vill utveckla sitt ledarskap och bygga relationer i klassrummet.
Vill du lära mer av Jonas, kom och lyssna till hans föreläsning på Pedagogiskt Ledarskap 2021. Läs mer och köp biljetter på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Mangler du episoder?
-
En intervju med psykolog och författare David Edfelt om tydliggörande pedagogik.
Vill du lära mer av David Edfelt, kom och lyssna till hans föreläsning på Pedagogiskt Ledarskap 2021. All info och biljetter finns att köpa på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Patricia Diaz är spräklärare, pedagogisk utvecklare på KTH och verksam som föreläsare, konsult och utbildare, med särskilt fokus pa användning av digitala verktyg för att stötta och bidra till elvers kunskapsutveckling. Hon har tidigare skrivit böckerna Webben i undervisningen - digitala verktyg och sociala medier för lärande och Arbeta formativt med digitala verktyg.
Joanna Lundin är lärare med lång erfarenhet av undervisning och pedagogisk utveckling inom grundskola och gymnasium. I dag är hon verksam som föreläsare, konsult och utbildare med särskilt fokus på tillgängligt lärande. Hon har skrivit böckerna En skola som fungerar för allaoch Ett lärande som fungerar för alla.
I den här intervjun pratar de med skolpsykolog Erik Rova om pedagogisk forskning, att skriva bok tillsammans, lärdomar av pandemin och vad de kommer föreläsa om på Pedagogiskt Ledarskap 2021.
Lyssna och dela gärna vidare!
För att läsa mer om tvådagarsutbildningen Pedagogiskt Ledarskap 2021, gå in på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Hur kan vi öka elevernas lärande och engagemang genom att lyfta och förbättra våra egna presentationer, lektioner och föreläsningar? Vad utmärker bra lärare och föreläsare?
Micke Hermansson, skapare av konceptet Grej of the Day och författare till den kommande boken Presentationslyftet har ägnat de senaste åren åt att djupdyka i dessa frågor. Lyssna för att få konkreta råd och tips hur du kan vässa dina egna presentationer och nå ut med kunskaper på ett mer spännande och motiverande sätt.
Vill du lära mer av Micke? Kom till Pedagogiskt Ledarskap 2021. Den 2-3 november i Malmö, Umeå, och livesänt digitalt för dig som vill delta på distans. Läs mer på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Skolkurator, författare och leg. psykoterapeut Petter Iwarsson är tillbaka i podden. I den här intervjun beskriver han bland annat vikten av struktur i digitala samtal och vad som händer med oss som människor när samtalets ramar förändras. Vill du lära mer av Petter? Kom till Pedagogiskt Ledarskap 2021, den 2-3 november.
-
En intervju med Anna Sterlinger Ahlring och Karin Boberg, författare till boken "Att äga klassrummet". De kommer också att föreläsa på tvådagarskonferensen Pedagogiskt Ledarskap 2021, den 2-3 november. Läs mer på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Maria Wiman jobbar som svenska och SO-lärare på i årskurs 8 på Skapaskolan Huddinge. Hon är också kolumnist i tidningen Läraren och författare till böckerna Värdeskapande lärande och Första tiden som lärare.
I den här intervjun pratar vi med Maria om hennes syn på undervisning, ledarskap, och hur man kan bjuda in omvärlden i klassrummet.
För att läsa mer om vår 2-dagarsutbildning, Pedagogiskt Ledarskap, surfa in på: https://pedagogisktledarskap.se
-
Det fjärde och sista avsnittet av den här korta "bonussäsongen" av podden. Dagens gäst är John Steinberg, fil. dr i pedagogik, författare till ett 50-tal böcker och expert på pedagogiskt ledarskap. John har precis släppt boken "Lärarens kroppsspråk", som kan beskrivas som en uppföljare till hans populära bok "Ledarskap i klassrummet".
Boka din plats till utbildningsdagen på: http://pedagogisktledarskap.se
-
Det tredje av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.
Dagens gäster är Anna Bengtsson och Maria Kempe Olsson. Anna är specialpedagog, Maria rektor och tillsammans utbildar och skriver de mycket om hur man via skolans organisation skapar förutsättningar för lärande och ledarskap. De har bland annat skrivit böckerna "Elevhälsomötet - EHM" och "Design för skolorganisation - i praktiken".
Läs mer om utbildningsdagen och köp biljetter på: https://pedagogisktledarskap.se
Lyssna till alla våra tidigare poddavsnitt på:
http://pedagogiskpsykologi.se/podcast -
Det andra av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.
Dagens gäst är Marcus Samuelsson, forskningsledare, lärare och expert på ledarskap i klassrummet. Läs mer om utbildningsdagen och köp biljetter på pedagogisktledarskap.se
-
Det första av fyra specialavsnitt i podden där vi intervjuar föreläsarna på årets upplaga av vår utbildningsdag Pedagogiskt Ledarskap, som äger rum den 28:e oktober.
Först ut är Joanna Lundin, lärare med 30 års erfarenhet i skolans värld. Joanna berättar lite mer om sig själv, vad hennes föreläsning på utbildningsdagen kommer att innehålla, och det hon kallar "HURRA-modellen".
Läs mer om utbildningsdagen, möjligheten att delta på plats eller distans och köp biljetter på pedagogisktledarskap.se
Se länkar och lyssna till alla våra tidigare poddavsnitt på:
http://pedagogiskpsykologi.se/podcast -
Malin Valsö är legitimerad psykolog, handledare och författare. Hon arbetar just nu i det egna företaget Elevhälsokonsulterna med fortbildning, att skriva böcker och på olika sätt utveckla skolorganisationer och lärmiljöer. Tidigare har hon bland annat jobbat på BUP med neuropsykiatriska utredningar och på Aspergerscentrum inom habiliteringen.
I den här intervjun pratar hon med skolpsykolog Anton Sjögren om sina böcker Fysisk lärmiljö - optimera för lärande, trygghet och arbetsro och Värsta bästa jobbet - att arbeta som resurs för elever med autism och adhd.
-
Niclas Lind och Peter Hjelm är IT-pedagoger och i dagens avsnitt diskuterar vi fjärr- och distansundervisning, teknik och didaktik. Hur skapar man goda förutsättningar för lärande på distans? Vad ser de just nu när intresset för det här område har ökat så snabbt på kort tid? Vi pratar om vikten av välplanerade och strukturerade lektioner, kollegialt lärande och generöst delande av resurser skolpersonal emellan via bland annat Facebook och Instagram.
Peter Hjelm jobbar just nu som IT-pedagog på Mediacenter, en del av region Västerbotten, med fokus på utbildning, fjärrundervisning och digitalisering. Han är också grundskolelärare och har tidigare jobbat på kompetenscentrum för flerspråkighet.
Niclas Lind är IT-pedagog på Dragonskolansgymnasium i Umeå och driver företaget Roligt lärande. Han har tidigare arbetat som journalist och grundskolelärare.
Länkar till sådant som nämns i avsnittet:
Distansundervisning i Sverige - Facebookgrupp Fjärrundervisning i Västerbotten - Facebookgrupp Fjarr.nu - Inspiration om fjärrundervisning i Västerbotten UR Play - en resurs för lärande hemma #lärarepåinstagram - en bra hashtag att följa på Instagram Gränslöst lärande - Niclas och Peters egna podcast 9 resurser för skolpersonal i coronatider - vår egen sammanställning av användbara länkar för skolpersonal Utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap - som man i år kommer kunna delta i 100% digitalt, på distans, om man så vill.För mer information, gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se
-
Elza Dunkels är lärare, författare och docent i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet. Hon har sedan slutet av 1990-talet forskat om barns och ungas nätvanor, näthat, digitalisering och skrivit ett flertal böcker som presenterar aktuell forskning på området. I det här avsnittet intervjuas hon av skolpsykolog Anton Sjögren om mobilförbud, porrfilter, motstånd mot ny teknik och vikten av att lära ut digital kompetens i skolan.
(Det kan vara värt att nämna att avsnittet spelades in i slutet av 2019, innan hela coronakrisen startade. Men frågan om digitala lösningar i skolan är ju på sätt och vis nu mer aktuell än någonsin)
Länkar till sådant som nämns i intervjun:
Elza Dunkels hemsida - http://www.kulturer.net/ Böcker som Elza skrivit själv eller bidragit med kapitel till: Vad gör unga på nätet? (upplaga 3), Nätmobbning, näthat och nätkärlek – Kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet Digitalt meningsskapande i förskolan Digitalisering i förskolan på vetenskaplig grund Pedagogisk Psykologi - NyhetsbrevLyssna och dela gärna!
-
David Edfelt är legitimerad psykolog, handledare och författare. Fyra av hans böcker är riktade till förskolan. De handlar bland annat om hur man kan förebygga problemskapande beteende, förstå hjärnans utveckling och arbeta med tydliggörande pedagogik. Hur ska man göra som förskolepersonal i mötet med barn när de vanliga arbetssätten inte fungerar? I det här avsnittet får du råd och tips.
Länkar till sådant som nämns i intervjun:
Hjärna i förskolan Beteendeproblem i förskolan Utmaningar i förskolan - att förebygga problemskapande beteende Tyddliggörande pedagogik i förskolan Provius - David Edfelts och Gunilla Carlsson Kendalls företag. De är båda psykologer och har arbetat tillsammans med utbildning, handledning och utvecklingsarbete sedan 2004. Tipsbanken - en portal för pedagogisk personal som samlar tips, råd och idéer för att öka lärande och välmående för elever som möter utmaningar i skolans vardag Pedagogiskt Ledarskap 2020 - Utbildningsdag den 28 oktober 2020 i Umeå Folkets Hus. Anmälan öppnar inom kort. -
Maja "Specmaja" Lindqvist är specialpedagog, lärare, handledare och författare. I den här intervjun diskuterar hon och Anton hur Maja ser på handledning, vikten av ramar och struktur för att få till utvecklande samtal. Maja delar också sina bästa tips för att få till mer hälsofrämjande och förebyggande arbete. Lyssna och dela gärna!
Länkar till sådant som nämns i avsnittet:
Kollegialt lärande - Att handleda i skolans värld: https://www.bokus.com/bok/9789144126326/kollegialt-larande-att-handleda-i-skolans-varld/ Elevhälsoarbete för specialpedagoger – en handbok: https://www.bokus.com/bok/9789144114682/elevhalsoarbete-for-specialpedagoger-en-handbok/ Rapport - Genomlysning av centrala särskilda undervisningsgrupper i Malmö Stad: http://pedagogiskpsykologi.se/wp-content/uploads/2020/03/GenomlysningsrapportRovaSjogrenMalmo2020.pdf Utbildningsdagen Pedagogiskt Ledarskap, onsdag 28 oktober i Umeå: http://pedagogisktledarskap.se/ Specmajas blogg: http://blogg.specmaja.seTack för att du lyssnar! För att se alla poddavsnitt gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se/podcast
-
Hur kan vi använda ramverket Universell Design för Lärande (UDL) för att göra skolan och undervisningen mer tillgänglig? Det får du höra mer i den här intervjun med Johanna Lüddeckens, specialpedagog, sångpedagog och doktorand i specialpedagogik vid Malmö universitet.
Länkar till allt som nämns i intervjun:
UDL guidelines Forskningsöversikt av Johanna: Approaches to Inclusion and Social Participation for Adolescents With High-Functioning Autism Spectrum Conditions (Asc) in School and Society – A Research Review Jenny Wagners skolblogg, t ex dessa inlägg Förklaring av UDL-ramverket Variation som regel i klassrummet Daniel Östlund, lektor på Högskolan i Kristianstad, förklarar om UDL ramverket: Stöd till elever - en framåtblick (Skolverket) Att anpassa undervisningen efter eleverna - inkludering och delaktighet med eleven och lärmiljön i fokus (Skolverket) UDL-podden Universell Design för Lärande - ett inkluderande förhållningssätt En bok av Pia Häggblom. Pia är pedagog med 30 års erfarenhet av undervisning och pedagogisk utveckling från grundskola till högskola. Hon började 2013 som en av de första i Sverige att arbeta med att skapa utbildningar om konceptet Universal Design for Learning (UDL). -
Anna Norlén är legitimerad psykolog, psykoterapeut, rektor på Ericastiftelsen och doktorand. Hon arbetar med barn och unga som som varit med om trauma och stora påfrestningar. I den här intervjun talar hon och Anton om vad som är viktigt för skolpersonal att känna till när det gäller barn och trauma.
Barn, unga och trauma - Att uppmärksamma, förstå och hjälpa – den bok Anna skrivit tillsammans med Kjerstin Almqvist och Björn Tingberg. Tre andra bra böcker på svenska om trauma är: Traumatisering hos barn - en handbok Traumamedvetenhet i förskolan De tre pelarna i traumamedveten omsorg - Att skapa en läkande miljö “de övriga 23 timmarna” Rädda Barnen BRIS - Barns Rätt i Samhället Jag vill veta - Brottsoffermyndigheten Allmänna Barnhuset Ericastiftelsen Barnafrid - Nationellt kunskapscentrumFör mer information gå in på: http://pedagogiskpsykologi.se/podcast
-
Ann Lindgren är gymnasielärare och har specialiserat sig inom neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, tydliggörande pedagogik och handledning.
I den här intervjun talar Ann och Erik Rova om olika spännande utbildnings- och utvecklingsprojekt inom skola och elevhälsa. För mer information gå in på www.pedagogiskpsykologi.se/podcast
Länkar till några av resurserna som nämns i intervjun:
Danderydmodellen - http://www.danderydsmodellen.se Anna PG filmer - http://www.danderydsmodellen.se/tips-och-rad/ Böcker som Ann Lindgren är medförfattare till: https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Ann%20Lindgren Autism och ADHD i skolan extramaterial - Natur och kultur: https://digital.nok.se/web/site-1503153/state-jurdinrqgmrcytzr/page-1503181 Björn Roslunds bok Haja ADHD: https://www.bokus.com/bok/9789127819078/haja-adhd-om-nuets-forbannelse-hjarnans-skarmslackare-och-vikten-av-dagd/ E-post: [email protected] - Se mer