Episoder
-
Afrika correspondent Saskia Houttuin won in 2018 de Philip Bloemendal Prijs. Uit het juryrapport: "Saskia geeft Afrika een gezicht. Zo maakt ze, vrijwel altijd alleen, korte achtergrondreportages in een nieuwsprogramma waarin ze veelal mensen introduceert waarmee je je als kijker kunt identificeren. Om zo, solo opererend, je eigen stem en stijl te vinden is bijzonder knap. De duiding in haar presentatie wordt opgebouwd met begrijpelijke taal die goed te volgen is voor iedere kijker. Onder moeilijke condities maakt Saskia heldere keuzes. De jury is dan ook van mening dat hier een uitstekende vakvrouw met een belangrijke taak bezig is." In deze aflevering vertelt ze over een continent dat toevallig op haar pad kwam, het maken van kleine en persoonlijke verhaaltjes, en het tekort aan collega's in Afrika.
-
In 2014 won voetbalcommentator Arman Avsaroglu de Philip Bloemendal Prijs. Uit het juryrapport: "in Arman hoorden we de echo van een al zeer lange traditie. Die ooit begonnen is bij Han Hollander, via Dick van Rijn, Theo Koomen en Jack van Gelder. Die traditie is het vermogen een wedstrijdverslag te geven, zodat je de beelden als het ware op je netvlies krijgt. Armans taal is wendbaar. Hij heeft hoorbaar plezier in waarmee hij bezig is, je mag proeven van zijn enthousiasme en hij brengt op een persoonlijke, taalvaardige manier informatie over." In deze aflevering vertelt hij over zijn eerste wedstrijd, de bijnaam 'de nieuwe Jack van Gelder', en de bijzondere wedstrijd van 5 maart 2019: Real Madrid - Ajax.
-
Mangler du episoder?
-
RTL Boulevard host Luuk Ikink won in 2012 de Philip Bloemendal Prijs, toen hij bij BNN werkte, waar hij Today's Topics presenteerde. Uit het juryrapport: "leuk zijn op de radio valt niet mee. Luuk Ikink kan dat. Bovendien zorgt hij er voor dat hij niet zuur wordt. Hij is likeable. En hij is meer. Hij is een uitstekend schrijver, een goed spreker, hij is origineel en kan uitstekend snel informatie overdragen en alle mogelijkheden benutten die taal biedt op de radio. Bovendien slaat hij een brug tussen nieuwe en oude media. Je verheugt je bij hem op wat er komen gaat. Hij doet iets wat niemand anders kan." In deze aflevering vertelt hij over zijn eerste vlieguren bij Twickelstad FM, zijn avontuur bij RTL Late Night, en over het zijn van die jongen die altijd met sociale media bezig is.
-
Presentator Sofie van den Enk won in 2008 de Philip Bloemendal Prijs. Uit het juryrapport: "Sofie is alert, ad rem, geestig en naturel met een aangenaam soort ironie en een vaak sprankelende presentatie in geïmproviseerde en toch voortreffelijk geformuleerde zinnen." In deze aflevering vertelt ze over haar plankenkoorts, over het succes van de Keuringsdienst van Waarde, en over de rol van humor in de journalistiek.
-
Correspondent Wouter Zwart won in 2006 de Philip Bloemendal Prijs, toen hij correspondent China en het Verre Oosten was voor de NOS. Sindsdien is hij doorgereisd naar de Verenigde Staten en Duitsland. Uit het juryrapport: "in zijn reportages brengt hij verre onderwerpen dichtbij door zijn creativiteit, zijn aangename ironie, zijn schrijftalent en zijn talent om beeld en geluid goed te laten samenvallen. Net als de naamgever van de prijs zorgt hij er voor dat hij goed geïnformeerd is." In deze aflevering vertelt hij over zijn tijd als Kuifje in China, de taak van een correspondent, en over de enige vraag die hij Donald Trump ooit stelde.
-
Lucella Carasso, presentator van Met het Oog op Morgen, won in 2004 de Philip Bloemendal Prijs: Uit het juryrapport: "ze heeft een groot analytisch vermogen, waardoor ze de politiek heel snel en alert inzichtelijk en begrijpelijk kan maken. Ze interviewt raak en scherpzinnig en vaak geestig, in een kruisgesprek vindt ze snel de juiste formuleringen, en ze onderscheidt zich des te meer door op een persoonlijke manier te reageren zonder zichzelf op te dringen. Een totaaltalent op de radio." In deze aflevering vertelt ze over de eerste maanden van het kabinet Balkenende I, het opvolgen van Jeroen Pauw, en over de donderdag waarop Tarik Z. het NOS-gebouw binnendrong.
-
Brecht van Hulten won in 2002 de eerste Philip Bloemendal Prijs. Uit het juryrapport: "ze heeft een persoonlijke presentatie die geheel in dienst van de boodschap staat en die zelfs versterkt. Ze durft een onverwachte aanpak te kiezen en ze straalt rust uit, een vanzelfsprekend soort aanwezigheid die de aandacht afdwingt." In deze aflevering vertelt ze over het Jeugdjournaal, het GMJ (het Grote Mensen Journaal), de documentaire die ze over danser Sergei Polunin maakte, en over het belang van een goede eindredacteur.
-
Op 9 december wordt de Philip Bloemendal Prijs voor de tiende keer uitgereikt. Dé prijs voor jong journalistiek presentatietalent. Ter gelegenheid van dat jubileum een podcast. Over de winnaars, over de traditie van Philip Bloemendal, presentator van het Polygoonjournaal en de bekendste stem van Nederland na de Tweede Wereldoorlog, en over het presentatievak. Vanaf 30 november dagelijks een nieuwe aflevering.