Episoder
-
I avsnitt 23 av podden om högkänsliga barn intervjuar vi Eva Glimsand, även kallad hspmamman. Hon är själv högkänslig och mamma till 4 barn. För 11 år sedan var hon med om en händelse som förändrade hennes och barnens liv föralltid. Hennes dåvarande man Henrik, fick ett plötsligt hjärtstopp.
Avsnittet innehåller bland annat barns sorgbearbetning och tips på hur man kan stötta barn i sorg. Vi pratar även om hur högkänsligheten kan vara en fördel i att komma vidare i livet. -
I avsnitt 22 pratar vi om ångest hos barn.
Vi pratar om hur vanligt ångest bland barn är, hur det kan uppstå samt vanliga symptom på ångest.
Vi tipsar också om hur man som förälder kan stötta sitt barn som har ångest, både förebyggande, under ångestattacken samt efteråt. Vi ger också tips på hur man kan lugna ner sitt hotsystem och istället aktivera sitt trygghetssystem. -
Mangler du episoder?
-
I detta avsnitt pratar vi med känsloexperten Maria-Pia Gottberg, författare till böckerna "Medkänslans pedagogik, nya barnboken "Jag är här" & medförfattare till boken "Känslostark-konsten att leva med sig själv och andra".
Maria-Pia är även kursledare, föreläsare, mental tränare och initiativtagare till känslodockan Friendy.
I detta samtal pratar vi om känslor och känslohantering, Maria-Pia ger också tips på hur man kan prata om känslor med sitt barn och hur man kan vägleda sitt barn genom de ofta svåra känslorna skuld och skam.
Vi pratar även om överstimulering och stress, utmattning, självmedkänsla och skillnaden mellan rädsla och oro. -
I detta avsnitt pratar vi om vanliga utmaningar för högkänsliga barn under sommar och semester. Vad kan vara bra att tänka på för att undvika överstimulering, besvikelser och utbrott? Hur kan man hitta en balans mellan att hålla fast vid rutiner och att samtidigt kunna vara lite semesterspontan och vilka är våra bästa tips för att undvika obehag av sensoriska stimulin kopplade till sommaren?
Glad sommar! Varma hälsningar/ Martina & Josefine -
I det här avsnittet möter vi kuratorn Hanna Elg som jobbar på två låg- och mellanstadieskolor i Karlskrona. Hanna delar med sig av sin bild av hur barnen mår i dagens samhälle och vilken som är den främsta anledningen till att en elev kommer till henne för samtal. Vi pratar även specifikt om de högkänsliga eleverna och hur man kan hjälpa och stötta dem i skolan.
Vidare ger Hanna också många bra tips på hur de arbetar på "hennes" skolor med teman som värdegrund, konflikthantering, ledarskap, känslor och gruppstärkande aktiviteter.
Vi berättar också om vårt nya samarbete och erbjudande med "Barnens gård". -
I det här avsnittet intervjuar vi Micke Gunnarsson som är en sann inspiratör inom personlig utveckling.
Han har över 20 års erfarenhet av att arbeta med våra barn och unga inom självledarskap och medkänsla. Han är en flitigt anlitad föreläsare och kursledare.
Lyssna och inspireras av hans kunskap och egna erfarenheter! -
I detta avsnitt svarar vi på frågor från er lyssnare.
Vi pratar bl.a. om hur man kan hjälpa extroverta högkänsliga barn att hitta en lagom balans mellan stimulans och återhämtning och hur man bäst stöttar ett högkänsligt barn inför och under en provsituation. Vi lyfter även frågor som hur vanligt det är med tics hos överstimulerade högkänsliga barn & hur man kan hjälpa ett högkänsligt barn som är uttråkat och rastlöst pga sjukdom. Detta & mycket mer får du ta del av i detta 17e avsnitt, så missa inte detta! -
Två av de starkaste och mest laddade känslorna som finns är skam och skuld. Ett barns tidiga upplevelser av skam och skuld kan etsa sig fast i minnet och påverka barnet under lång tid framöver, kanske ända upp i vuxen ålder.
Hur man reagerar på dessa känslor och intensiteten i det man upplever handlar mycket om vad man har varit med om, i vilka situationer man har upplevt skam och hur det kändes i just den situationen.
Högkänsliga barn är ofta samvetsgranna, vill göra rätt för sig och är ofta känsliga för kritik- så hur påverkas de av känslor av skam och skuld?
Det pratar vi om i detta 16e avsnitt. Vi pratar även om olika reaktioner på skam, hur man kan undvika att känna skam samt ger tips på vad som är viktigt att tänka på när man tillrättavisar ett högkänsligt barn.
Vi ger även egna exempel på situationer när vi som högkänsliga barn har upplevt skam & skuld. -
I avsnitt 15 pratar vi om det högkänsliga föräldraskapet och att vara högkänslig förälder till ett högkänsligt barn.
Vad innebär omställningen för en högkänslig person att bli förälder med den djupa bearbetningen kring allt vad oro, katastroftankar, förväntningar och rädslor heter?
Vilka är de främsta fördelarna och utmaningarna med det högkänsliga föräldraskapet?
Vi ger även egna exempel på situationer som varit extra tuffa för oss att hantera som högkänsliga föräldrar, inte minst under småbarnsåren.
Note to self under tuffa perioder som högkänslig förälder:
"This too shall pass"
Sätt "syrgasmasken" på mig själv först
Lita på min egen magkänsla kring mitt barn
Vi tipsar också om retreatet som vi håller för föräldrar till högkänsliga barn den 6-8 november 2020 på Säbyholms gård, Halland. -
Efter ett långt sommaruppehåll kommer här äntligen avsnitt nummer 14 av "Podden om högkänsliga barn"!
I detta avsnitt pratar vi om hur det kan vara att börja skolan för ett högkänsligt barn. Vi tar upp saker som; vilka tankar kan dyka upp hos det högkänsliga barnet inför skolstarten, varför förberedelser är a och o för högkänsliga barn samt hur man som förälder kan hjälpa till att förbereda barnet inför skolstarten. Vi ger också våra bästa tips inför skolstarten. -
I avsnitt 13 intervjuar vi förskolläraren Klara Rosengren som tillsammans med förskolläraren Emma Stolpe genomfört en kvalitativ studie om högkänslighet bland barn i förskolan. Studien genomfördes via förskollärarprogrammet på Stockholms universitet, våren 2019.
I studien som Klara och Emma valt att kalla "Jag skulle aldrig säga att mitt barn är blygt, utan att hen är observant" har de intervjuat föräldrar till högkänsliga barn samt förskolepedagoger som redan var införstådda med personlighetsdraget högkänslighet.
I vår intervju med Klara delar hon med sig av resultatet av deras studie och vi pratar bl.a. om inskolning, vilka faktorer som är extra viktiga för att de högkänsliga barnen ska trivas och få en god vistelse på förskolan, hur man kan anpassa miljön så att man möter de högkänsliga barnens behov samt vanligt förekommande utmaningar för högkänsliga barn i förskolan.
Vi ber återigen om ursäkt för att ljudet hackar på ett par ställen. -
I avsnitt 12 pratar vi om högkänsliga barn i förskolan. Vi tar upp bland annat vad som kan vara bra att tänka på vid inskolningen och om hur miljön kan påverka barnen. Vi delar med oss av egna erfarenheter, forskning och tips.
Vi ber om ursäkt för att ljudkvalitén är lite sämre på något ställe. Det är inte alltid så lätt att få det tekniska att funka. -
11. Coronaspecial by M Hårdstål och J Henriksson
-
I avsnitt 10 pratar vi om högkänsliga elever i skolan och vad som är kännetecknande för dessa elever.
Vi pratar också om vilka faktorer i skolan som ofta kan leda till överstimulering för dessa elever samt ger tips på hur man kan förebygga överstimulering.
Slutligen ger vi även tips till lärare som undervisar högkänsliga elever och berättar varför högkänsliga elever är särskilt mottagliga för förebyggande stödinsatser. -
I del 2 av avsnittet om att gå till tandläkaren eller doktorn pratar vi om högkänsliga barn och läkarbesök som ibland kan vara en utmaning. Vi tar upp egna erfarenheter och ger lite tips och råd över vad man kan tänka på.
-
Högkänsliga barn och tandläkarbesök kan ibland vara en utmaning. I det här avsnittet pratar vi om egna erfarenheter och ger lite tips och råd över vad man kan tänka på.
I del 2 fortsätter vi att prata om läkarbesök. -
I avsnitt 7 som handlar om högkänsliga spädbarn pratar vi om kännetecken för högkänsliga spädbarn.
Vi delar med oss av våra egna föräldraerfarenheter kring spädbarnstiden samt pratar om anknytning, forskning, tips m.m. -
I det här avsnittet tar vi upp utmaningarna som kan komma kring jul. Vi pratar om förväntningar och överstimulering som kan uppkomma vid olika sociala tillställningar. Vi delar också med oss av egna erfarenheter samt lite tips till föräldrar.
God jul och gott nytt år önskar vi alla våra lyssnare! -
I avsnitt 5 pratar vi om sensationssökande vilket är ett temperamentsdrag som finns hos ca 30% av alla högkänsliga, oavsett om man är introvert eller extrovert. Vi pratar om vad sensationssökande beror på och hur det kan yttra sig.
-
I avsnitt 4 pratar vi om högkänsliga barn och överstimulering. Vi tar upp vad överstimulering är, varför man blir överstimulerad och hur överstimulering kan yttra sig.
Vi ger också tips på hur man kan förebygga och hantera överstimulering. - Se mer