Episoder
-
Efter ett års militärtjänstgöring fick Roger sommarjobb inom den psykiatriska slutenvården 1976, på den tidens Säters sjukhus. Sommarjobbet förlängdes och det blev så småningom en skötarutbildning. Många patienter, behandlingar, reformer och mediciner har passerat genom åren.
Det som har varit allra viktigast och som Roger uppskattat mest är samarbetet i team med kollegor. Samtalet berör olika ämnen såsom ECT, psykofarmaka, arbetsterapi, bristen på sociala skyddsnät hos patienter och att man spelar mindre kort på avdelningarna nuförtiden.
Detta samtal spelades in i maj 2024 när Roger hade en månad kvar till sin pension och kan då summera 48 års arbete inom den slutna psykiatriska vården i Säter.
-
För en del är det svårt att överhuvudtaget tänka på sin egen eller närståendes dödlighet.
I detta avsnitt möter Maria Klemetz, läkare vid palliativa teamet i Region Dalarna och Magnus Norén, psykolog vid allmänpsykiatriska mottagningen i Falun. Samtalet tar utgångspunkt i Marias erfarenhet av att vårda patienter i livets slutskede och e och de existentiella frågor som väcks i dessa möten.
PS. Filmen med Anthony Hopkins som Maria nämner inledningsvis heter ”One Life”.
Nyckelord: Palliativ vård, existentialism, dödsångest.
-
Mangler du episoder?
-
OCD (eller tvångssyndrom) står för Obsessive- Compulsive Disorder och kan innebära ett stort lidande och en begränsning av livet både för den som drabbas och deras anhöriga. Nu kommer Region Dalarna öppna en länsövergripande mottagning för personer med OCD, oavsett ålder, var man bor i länet eller om problemen skulle höra till psykiatri eller primärvård. Sofia Hernefalk Folke är psykolog och projektledare för denna nya satsning. I detta avsnitt berättar hon om vad OCD innebär, hur behandling kan gå till och jobbet med denna nya mottagning.
Nyckelord: OCD, tvångssyndrom, KBT, exponering med responsprevention
-
Folkhälsomyndigheten beräknar att cirka en halv procent av svenskarna har allvarliga spelproblem, eller vad man också skulle kunna kalla spelberoende. I tillägg till det finns det en stor grupp med olika svårighetsgrader av spelproblem. Totalt beräknas 4,3 % av svenskarna ha någon form av spelproblem.
Anders Algstrand utvecklade ett spelberoende i början på 2000-talet. Efter att ha blivit påkommen vände han sig till spelberoendes förening i Borlänge för stöd och hjälp. Där blev han kvar som resurs åt andra hjälpsökande och deras anhöriga. Han har nu varit ordförande i föreningen i snart tio års tid och lett de veckovisa möten där personer med spelberoende och deras anhöriga samlas för att dela råd och minska skam och utanförskap. I detta samtal hör vi om Anders bakgrund och väg in i föreningen men också reflektioner över utvecklingen på området de senaste 20 åren och en förhoppning om att kunna kombinera psykologisk behandling med kamratstöd.
Lite länkar som nämns i samtalet:
Spelberoendes förening i Borlänge:
https://spelberoende.se/borlange/
Stödlinjen, före spelare och anhöriga med möjlighet att söka hjälp anonymt:
https://stodlinjen.se/
Studie om ökad risk för långtidssjukrivning för personer med spelberoende:
https://www.cambridge.org/core/journals/psychological-medicine/article/risk-and-development-of-work-disability-among-individuals-with-gambling-disorder-a-longitudinal-casecohort-study-in-sweden/0A287E455B7E6411B52B6762DD94A3EB
Studie som kartlägger utbud av spelbehandling och kompetens bland behandlare:
https://ascpjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13722-022-00347-w
Studie om spelsug:
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10550887.2022.2058299
Blogg om spelforskning:
http://spelforskning.se/
Folkhälsomyndighetens kunskapsbank om spelproblem:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/spelprevention
Nyckelord: Spelberoende, Hasardspelsyndrom, självhjälp, kamratstöd, Spelberoendes förening
-
Vad kännetecknar hetsätning och hur kan man behandla det? Gäst i detta avsnitt är Anna Emet som är psykolog på Dala ABC som är en specialistklinik inom Region Dalarna för vuxna med ätstörningar. Dala ABC erbjuder olika former av behandlingar, såväl i grupp som individuellt, och även insatser till anhöriga. Anna själv arbetar ofta utifrån metoden Acceptance and Comittment Therapy (ACT) som är en variant på KBT.
Samtalet rör sig bland annat kring riskfaktorer för att utveckla ätstörningar och även vad som kan vara bra att tänka på både som drabbad och som anhörig.
Föreningen frisk och fri nämns i samtalet och kan hittas här: friskfri.se
-
Hur skulle det vara om alla som upplevde behov av att komma på besök till psykiatrin, fick komma? Denna fråga har Sara Clarstedt, sjuksköterska och enhetschef inom psykiatrin, svar på. Sedan hösten 2023 har psykiatrin i Rättvik under en eftermiddag i veckan, erbjudit drop-in besök där alla som vill kan komma på ett oanmält besök. Detta avsnitt handlar om erfarenheter från de första tio veckorna och Saras tankar kring hur psykiatri kan bli mer tillgänglig.
Psykiatrisk vård, drop-in, tillgänglighet, öppenvårdspsykiatri, Rättvik
-
Hur kan vi minska antalet självmord i Dalarna? Varje år tar cirka 50 personer i Dalarna sitt liv, varav 80 % är män. För att förebygga och förhindra suicid genomför Region Dalarna riktade insatser till vissa grupper. I Dalarna är det vanligare att skjutvapen används i samband med suicid, jämfört med i övriga landet. Tillsammans med Jägareförbundet Dalarna har man därför lanserat informationssidor på förbundets webbplats samt skickat ut ett plastkort till alla Dalarnas jägare där de får information om hur de kan rädda någon i psykisk kris såväl som att rädda genom hjärt- och lungräddning. I detta avsnitt berättar Henric Jansson och Cecilia Tegelberg om projektet, resonerar kring könsskillnader i suicidstatistiken och att suicidprevention kan, och bör bedrivas, på olika nivåer.
Ta del av informationen på Jägareförbundets webbplats.
Information på 1177.se för dig som har självmordstankar.
Information på 1177.se för dig som vill få råd om hur du stöttar en person med självmordstankar.
Suicidprevention, förebygga självmord, förebyggande arbete, jägare, vapen.
-
Hur kan vi lära och ta hjälp av patienters erfarenheter? Brukarinflytande innebär att personer med egna erfarenheter av psykiatrisk vård ska få möjlighet att påverka vårdens innehåll och utformning. Gustav Färlin arbetar med brukarinflytande inom psykiatri och habilitering och berättar i detta avsnitt om hur arbetet går till och om upplevelsen av stigma för patienter inom psykiatrin.
Läs mer om organisationen Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa som nämns i avsnittet
Läs mer om brukarinflytande på Region Dalarnas pluswebb
Brukarinflytande, NSPH, stigma, samverkan, patientförening, Region Dalarna, psykiatri
-
Kan vi använda skogen och naturens läkande kraft? Marie Gudmundsson, arbetsterapeut och doktorand, berättar om sina erfarenheter av att använda grön rehabilitering, eller naturbaserad intervention, för personer som är långtidssjukskrivna med psykiatriska diagnoser. Hon berättar även om hästunderstödd terapi, skogens läkande kraft och betydelsen av rutiner och känsla av sammanhang i vardagen.
Naturbaserad intervention, Sveriges lantbruksuniversitet, Alnarp, hästunderstödd terapi, återhämtning, salutogen, känsla av sammanhang, KASAM, Region Dalarna, psykiatri
-
Vad kan man få för stöd och behandling när man har ett beroende? Carina Wadås har lång erfarenhet av beroendevård. Det senaste året har hon bland annat kartlagt läget inom Region Dalarna och identifierat en rad förbättringsmöjligheter. I avsnittet berättar hon om sin syn på beroendevård och vad hälso- och sjukvården kommer behöva göra imorgon som vi inte alltid gör i dag.
Ta del av regeringens samsjuklighetsutredning "Från delar till helhet" som omnämns i avsnittet.
Beroende, beroendevård, motivation, MI, samsjuklighet, psykiatri, hälso-sjukvård, stigma, alkoholberoende, drogberoende, Region Dalarna, psykiatri
-
PTP-psykologen Elin Olofsson berättar om hur man kan använda självmedkänsla (self compassion) som behandling inom psykiatri, bland annat i formen av gruppbehandling. Elin resonerar också om hur vanligt det är med självkritik, hur man kan bemöta den och bjuder även på en övning i slutet av avsnittet.
Psykolog, self compassion, självmedkänsla, gruppbehandling, medveten närvaro, Region Dalarna, psykiatri