Episoder
-
Uge efter uge i 8 år - og ikke en eneste udsendelse misset: med brækspand i studiet, med dobbelt diskusprolaps og hjernerystelse - jeg blev blind undervejs, grøn stær - men posten skal ud: 500 timer med 1500 gæster om alt fra hæmorider og hekse til nydelsesmidlernes kulturhistorie i Danmark. Hvor folk, der faktisk ved noget om det, de taler om, kunne tale i hele sætninger og tage lytterne seriøst i stedet for at behandle os som idioter i 45 sekunders soundbites med banaliteter og tale ned til de børn, der nu skal overtage sendefladen - og formidle ... hvad, når de ingenting ved? Til ... "ungdommen"? Vi siger farvel og tusind, tusind tak for at i findes - med en sidste udsendelse om ... ungdomskultur. Med historisk og analytisk bevidsthed, hvor Allan Kruse gør os klogere i stedet for at blive dummere for hver gang. Tilbage til undergrunden, vi tales ved!
-
Der var Socialdemokratiets arbejderkultur, venstrebøndernes højskolekultur, de nationalkonservatives borgerlige kultur, og småborgernes rindalisme. Hvordan er kortene fordelt i dag - og er der overhovedet anden kulturpolitik end nedskæringer? Christine Buhl Andersen og Carsten Topholt ser på sagen.
-
Mangler du episoder?
-
Vi tegnede allerede på væggen som huleboere, men hvornår kom tegneserier, som vi kender dem, til verden - og hvilken udvikling har de gennemløbet? Først var de til børn, Anders And og co! Så til teenagere med Fætter Maddike i "Gru" - og nu er de blevet voksne og "graphic novels" og finkultur. Vi tegner og fortæller med Anne Magnussen, Lasse Steenholt og Paw Mathiasen.
-
Dialekterne uddør ligesom dyrearterne omkring os til fordel for det store rovdyr: Rigsdansk. Men hvad er .. dansk - andet end variationer mellem svensk og tysk? Islandsk og norsk er mere dansk .. end dansk er det i dag. Er man dum, når man taler uden stød på falstersk? Eller mere autentisk og ægte på synnejydsk? Vi synger på folkemål med Tore Kristiansen, Malene Monka og Marie Maegaard. Pludde!
-
Marcel Duchamps toilet åbnede sluserne for den moderne kunst fra ready mades til reklamer - og kontekst blev alt. For hvad er kunst, er det ikke bare en betydningssammenhæng, som bliver bragt i spil? Hvad er forskellen på en souvenir til 5 kroner og en skulptur af den til 50 millioner kroner? Jacob Wamberg, Jan Bäcklund og Peter Holst Henkel tager os med ud af museet.
-
Hvor kommer den fra, hvordan gik den sin sejrsgang, og hvad betyder rodfrugten, som har ernæret os i årtusinder? Menneskehedens historie kan findes i hver eneste ting, og det mest fantastiske er det almindeligste af alt. Benny Jensen, Christina Folke Ax og Johs Nørregaard Frandsen tager os med fra kartoffeltyskerne til chips. Din heldige kartoffel!
-
I år fejrer vi 30-året for murens fald! Hvad skete der, hvad kunne være gået galt, og hvordan blev genforeningen? Vi troede, det var enden på ideologierne og historien og begyndelsen til en gylden tid med fredelig samhandel og demokrati. Men nej. Uffe Ellemann, Marc-Christoph Wagner og Kerrin Linde lader muren falde endnu en gang.
-
Har hensynet taget over i et puritansk, småformærmet samfund, hvor identitetspolitikken går grassat, og man kan stort set ikke udtale sig uden at krænke en eller anden? Vi smider hæmningerne, og tyskersvinet dyrker en times krænkelses-tourette med Vincent Hendricks og Silas Marker aka bøsserøven og negeren! På forhånd undskyld.
-
Ryd forsiden og ring efter politiet: Vi skal tale en hel time om forskningsbiblioteker - og hvad akademiske publikationer bag betalingsmure koster os!
Hanne Leth Andersen, Katja Gry Carlsen og Bent Meier Sørensen tager pulsen på forskningsfriheden i den digitale tid, og Se og Hør lytter helt sikkert med! -
Alle er lige for loven - eller er vi? Hvad med de mest udsatte mennesker, som har mest brug for hjælp, narkomaner, hjemløse, prostituerede, og deres borgerlige rettigheder? Gadejuristen tager sig af dem, som ingen tager sig af: Nanna Gotfredsen og Maja Løvbjerg Hansen.
-
Vi er oppe at slås på arbejdet og derhjemme, med naboen og med familien - og alt fra børnehavebørn til nationalstater er konstant i krig. Hvorfor? Og hvordan får man stridende parter til at mødes og finde fred. Livet er konflikt, og Mie Marcussen mægler.
-
Hvad er skam - og er det nødvendigvis noget dårligt? Kan dyr skamme sig? Og har vores grænser rykket sig - er vi blevet skamløse? Eller tvært imod så hurtigt krænkede, at man knapt nok kan slå en prut? Med Dorthe Staunæs, Devika Sharma og Carsten Stage. Skam jer!
-
Vi taler om digitalisering, som om det er det en nødvendighed - og tænker knapt nok over, hvad det gør ved os og vores virkelighed. Men det gør analogiseringsstyrelsen, som tæller Anders Colding og Anders Kjærulff og Arild Solbakken - og vi tænker med.
-
Hvordan blev Uffe fra Albertslund til Lorenzo Woodrose - dansk syrerocks kronede konge og frontmand i Baby Woodrose and Spids Nøgenhat? Hør ham fortælle om den lange vej ned - og op - og syretrippet, der blev hans nyeste album fra de ydre galaxer, Psykonauten.
-
Alexander von Oettingen har åbnet skoledebatten fra en helt ny vinkel, der fokuserer på den negative pædagogik - og vi sætter folkeskolen på skemaet sammen med Merete Riisager og Anders Bondo.
(Udsendelsen blev optaget mens Merete Riisager stadig var undervisningsminister).
-
Niels Skousen fortsatte, hvor Jens Vejmand holdt op - og bragte den danske sang ind i vores tid. Nu er han tilbage med albummet "Døgnet har 24 timer", og vi hører endnu engang, hvordan tingene ser ud "herfra hvor jeg står" med en stemme som ingen anden.
-
Det er økonomien, som bestemmer indretningen af tilværelsen - og det er med væksten som drivkraft. Men er det virkelig nødvendigt? Økonomi betyder husholdning - og kunne man forestille sig en anden, der ikke bygger på uendelig vækst? Vi spørger Jørgen Fink og Nina Smith.
-
Hvis vi skal have et bæredygtigt landbrug, er dialog og samarbejde nødvendigt - på tværs af organisationer og interessegrupper. Med nye typer af afgrøder, nye fødevarer, nye forædlede produkter, som måske også kan løfte landområderne ind i en ny tid? Iben Krog Rasmussen, Niels Pedersen og Christian Høegh vender visionerne mellem insekter og Michelin restauranter.
-
"Kan du gætte hvem jeg er?" Det er ikke kun børnene, som klæder sig ud til Fastelavn. Klæder skaber folk, og vi får vores identitet gennem stereotype, sociale rolleudtryk, som vi tager af og på til lejligheden. Charlotte S. H. Jensen, Jørgen Callesen og Sebastian Olden-Jørgensen river masken af - og ser efter, om der overhovedet er nogen bagved.
-
Sholem Aleichem, Isaak Singer, I. L. Peretz - nogle af de største forfattere skrev på et sprog, som blev slået ihjel under holocaust sammen med en kultur, der har beriget den centraleuropæiske kunst som ingen anden. Hvis Wien ved århundredskiftet var den moderne kulturs vugge, var det jøderne i Leopoldstadt, som skabte den. Vi snakker jiddisch i en time med Jan Scwarz og Morten Thing.
- Se mer