Episoder
-
Zwaar en beladen debat voor Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, over de fouten die zijn gemaakt in de zaak-Faber. De OVV was vorige week vernietigend over de vrijheden die Michael P. kreeg tijdens zijn verlof. Dekker houdt weliswaar het vertrouwen van een meerderheid van de Kamer, maar ging diep en nederig door het stof.
Theo Hiddema haalde tijdens het debat gruwelijke details uit de strafzaak van Michael P. aan, de moeder van Anne Faber liep de zaal uit. Hiddema hekelde ook dat ‘het beest nooit recht in de ogen is gekeken’. Politiek commentatoren Sven Kockelmann en Kees Boonman vinden dat de tweede man van het Forum daarmee de spijker op z’n kop sloeg.
Boonman en Kockelmann analyseren in de politieke podcast Stamtafel Den Haag het debat, waarom de minister sowieso al niet kon opstappen en hoe zijn departement veranderd is in een procedurefabriek. -
We hebben een nieuwe politieke werkelijkheid, een kleine week na de Provinciale Staten-verkiezingen. Dat er iets veranderd is, was dinsdag in de Tweede Kamer goed te zien. Terwijl Klaas Dijkhof één cameraploeg te woord stond, werd hij bijna omver gelopen door een horde journalisten en cameramensen die zich op Thierry Baudet gestort hadden. "Het is fascinerend te zien hoe de aandacht van personen in het politieke landschap verschuift", zegt Kees Boonman. "Het zoeklicht is opeens op andere mensen gericht. Wie klein was, is opeens groot. Wie tamelijk onbelangrijk was, is nu opeens belangrijk."
-
Mangler du episoder?
-
"Ik snap de opwinding niet", zegt Boonman in de podcast Stamtafel Den Haag, "Ik betreur het heel erg als mensen denken dat ik Baudet vergelijk met een vreselijke man of partij uit die tijd." Boonman is wel erg geschrokken van de tsunami twitterberichten die hij vervolgens binnenkreeg. "Daar staat onder andere 'dat ik verantwoordelijk ben als Baudet iets overkomt en dat ik een smerige links NPO-hufter ben."
-
Kees en Sven verbazen zich over het optreden van minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie, in de nasleep van de aanslag in Utrecht. Tijdens het vragenuurtje stond hij daar beteuterd, terwijl Rutte laaiend was. En de heren stellen een wrange vraag, want wie profiteert er in de verkiezingsuitslag van deze crisissituatie?
-
Asscher en zijn reclameman bij De Wereld Draait Door, een 'pijnlijk moment door Ali B'. Rob Jetten met een weinig indrukwekkende speech, 'D66 weet niet wie ze zijn en waar ze staan'. Buma die Hoekstra naar voren schuift en hem zelfs premierwaardig acht, 'hij heeft de beste papieren'. En premier Rutte die vooral premier wil zijn, 'zijn partij doet er minder toe'.
Deze week een analyse van de vier grote politiek leiders, met nog 14 kalenderdagen voor de verkiezingen. -
De stempassen liggen in de brievenbus. En Kees heeft het nog nooit zo rustig gezien in aanloop naar de verkiezingen. Prima dat wij met vakantie zijn, maar politici horen juist het vuur uit de sloffen te lopen om ons als kiezer te bereiken met een goed verhaal en een uitdagend vergezicht. En dat is precies waar het aan mankeert. Kees, Sven en redacteur Urs Klaver praten met Maurice de Hond over politici die niet praten over een systeem dat in 1848 is bedacht en nu niet meer functioneert. De boodschap: revolutie!
-
Den Haag was vandaag in de ban van de hogere energierekening en ramingen van het Planbureau voor de Leefomgeving. De pijlen waren op het kabinet gericht, maar heeft de Kamer niet ook wat boter op zijn hoofd? Kees relativeert de koopkrachtcijfers, die zijn namelijk altijd onwaar. En Sven haalt Joop den Uyl erbij.
Samen praten ze met Tom van der Lee, Tweede Kamerlid en jarenlang partijstrateeg van GroenLinks, voornamelijk over premier Jesse Klaver. -
Wat is er toch aan de hand in het CDA? Sven Kockelmann en Kees Boonman praten over de koers en positie van Buma. En hoe zit het eigenlijk met de verkiezingscampagnes? Nog nergens is iets te zien... Hoe kan dat?
-
Vanaf 12 februari een nieuwe politieke podcast met Sven Kockelmann en Kees Boonman. Wat gebeurt er allemaal achter de schermen? Zien we wel wat we denken te zien, of zit het toch anders?