Episoder
-
I serien om sundhedsinnovation har jeg været vidt omkring. Jeg har hørt om strukturreformer, innovationshistorie, stomiposer, design thinking og meget mere.
Denne gang vender vi tilbage til udgangspunktet, nemlig uddannelsen i BioMedical Design, for at høre direktør Sys Zoffmann Gluds tanker om fremtiden.
Hun etablerede et læringsprogram om behovsdrevet sundhedsinnovation i Danmark, fordi hun så et behov for folk der kan løfte og drive innovations- og forandringsprocesser i sundhedsvæsnet.
Behovsdrevet innovation er stadig en niche, og ikke en endegyldig løsning på alle problemer, men kan det være begyndelsen på at etablere en større åbenhed og kompetence til at drive de nødvendige forandringer i sundhedsvæsnet, der er behov for?
Sandsynligvis er det ikke én vej, men rigtigt mange små indfaldsveje, der skal tages, for at komme nærmere et mere velfungerende sundhedsvæsen. Hør med, når Sys Zoffmann Glud fortæller, hvad vi rimelig sikkert løber ind i, og hvordan vi kan arbejde med det.
Jeg hedder Katrine Lind, og jeg har sat mig for at undersøge, hvad innovation i sundhedsvæsnet betyder, og hvordan man gør det i praksis – og i det her afsnit forsøger jeg at samle op på de sidste seks episoder af "Sundhedsinnovation for alle".
LINKS
* BioMedical Design Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/)
* Sys Zoffmann Glud (https://www.linkedin.com/in/syszoffmannglud/) -
Hvis vi skal tackle udfordringerne i fremtidens sundhedsvæsen, skal ressourcerne bruges tættere på borgerne. Det siger civiløkonom Sidsel Vinge, som er en af nøglepersonerne indenfor rådgivning om, hvordan sundhedsvæsnet bliver forvaltet.
Hun har siddet i Sundhedsstrukturkommissionen, som har lavet anbefalinger til, hvordan Regeringen skal reformere sundhedsvæsnet.
Læge Marie Bak, som netop er blevet færdig med BioMedical Design-programmet, og er tilbage på hospitalet for at gøre sit speciale færdigt fortæller om, hvor hun synes, at innovation gør størst gavn?
Lyt med, når vi tager snakken om organiseringen af sundhedsvæsnet.
Jeg hedder Katrine Lind, og jeg er rejst på opdagelse i begrebet sundhedsinnovation, og hvad der skal til for at holde et presset sundhedsvæsen oven vande, når det muligvis bliver stormet af endnu flere mennesker med behov for hjælp om 20-30 år.
LINKS
* Sidsel Vinge (https://www.linkedin.com/in/sidsel-vinge-13b3aa22/)
* Marie Bak (https://www.linkedin.com/in/marie-bak/)
- BioMedical Design Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/) -
Mangler du episoder?
-
I denne episode af serien "Sundhedsinnovation for alle" ser vi nærmere på, hvordan man designer løsninger på fremtidens udfordringer.
Men igen lyder det en kende ukonkret, og jeg taler med to design thinking-eksperter og får deres forklaring på, hvad design thinking betyder.
Christian Bason fortæller ikke bare om design thinking, men om at vi skal til at udvide værktøjskassen, hvis vi skal begynde at se på de store problemer, vi som samfund står overfor. Bliver det nødvendigt at lave helt nye strukturløsninger til det 21. århundrede?
Design thinking-ekspert Bre Przestrzelski fra Stanford University fortæller om human-centered design i Californien, hvor metoderne har gået deres sejrsgang, både i techindustrien og i mange andre brancher. Hun taler for vigtigheden af at først sætte farten ned, for derefter at kunne sætte farten op, når det kommer til at løse problemer. Desuden understreger hun hvor vigtigt det er at inddrage dem med problemerne i arbejdsprocessen, hvis vi skal finde løsninger der virker.
Jeg hedder Katrine Lind, og jeg har sat mig for at undersøge, hvad innovation i sundhedsvæsnet betyder, og hvordan man gør det i praksis – denne gang altså med fokus på en af tidens mest hypede og succesfulde design-metoder, og hvilken rolle den spiller i det danske sundhedsvæsen.
LINKS
- Christian Bason (https://www.linkedin.com/in/christianbason/)
- Bre Przestrzelski (https://www.centauric.com/about-us/bre-przestrzelski-phd/)
- BioMedical Design Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/) -
I sidste episode hørte vi hvordan innovation foregår helt forskelligt på Rigshospitalet og i en lillebitte startup, men også hvordan de kan samarbejde.
Og innovation lykkes faktisk bedst, når både agile start-ups og store virksomheder eller organisationer, hver især gør det de er bedst til.
Det fortæller Maria Theresa Norn i ugens episode. Hun er lektor ved Danmarks Tekniske Universitet og seniorforsker ved Aarhus universitet. Hun forsker i innovation og innovationens udvikling i bølger gennem historien, og hvordan vi skaber gode rammer for forskning og innovation i Danmark.
Jeg hedder Katrine Lind, og jeg har sat mig for at undersøge, hvad innovation i sundhedsvæsnet betyder og hvordan man gør det i praksis – og i det her afsnit skal jeg altså tale med én, der virkelig kan forklare helt grundlæggende om innovation.
LINKS
- Maria Theresa Norn (https://pure.au.dk/portal/en/persons/mtn%40ps.au.dk)
- Joseph Schumpeter (https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Schumpeter)
- BioMedical Design Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/) -
Vi er nået til 3. episode i serien om sundhedsinnovation, og den handler om, hvordan man vil lave innovation på hospitalerne.
Hvordan mener en af cheferne, at det travle personale på hospitalet skal lave nye løsninger på de problemer, de støder på i hverdagen?
I episoden kan du møde Martin Magelund Rasmussen, som er øverste chef for Hoved-ortocentret på Rigshospitalet og medlem af direktionen med ansvar for innovation og partnerskaber. Han fortæller om, hvordan man selv i et stort center i en kolossal organisation forsøger at arbejde med innovation, og at lade medarbejderne bidrage med deres gode ideer.
Innovation på Rigshospitalet handler dog også om at finde de rigtige eksterne at arbejde sammen med. Derfor taler vi også med Marie Filippson Parslov, som repræsenterer den helt anden ende af spektret fra Rigshospitalet. Marie er tidligere sygeplejerske og nu den ene af to grundlæggere af startup-virksomheden Ampa Medical, som har opfundet en ny løsning til mennesker med stomi. Et projekt, som blev til i samarbejde med Rigshospitalet.
Jeg hedder Katrine Lind, og jeg har sat mig for at undersøge, hvad innovation i sundhedsvæsnet betyder og hvordan man gør det i praksis.
LINKS
* Martin Magelund Rasmussen, Rigshospitalet (https://www.rigshospitalet.dk/om-hospitalet/organisation/direktion/Sider/centerdirektoer-martin-magelund-rasmussen.aspx)
* Ampa Medical – løsninger til stomipatienter (https://www.ampamedical.com/)
* BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/) -
Det her er episode 2 i serien om sundhedsinnovation fra BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme, og den handler om en af de grundlæggende udfordringer for fremtidens danske sundhedsvæsen.
Episoden hedder Dødens gab, for hvis du forestiller dig en graf med én linje der går opad, og som viser at der bliver flere og flere der kræver behandling, og en anden linje der går nedad, og som viser at der bliver færre og færre til at behandle – ja, så har du to linjer hvor afstanden bliver større og større som tiden går. Det kan godt ligne et gab, der med tiden vil æde vores behandlingskapacitet
Jeg hedder Katrine Lind, jeg arbejder på BioMedical Design Fellowship Programme, og jeg fortsætter min undersøgelse af, hvad innovation er, og hvordan det kan bruges til at tackle nogle af de store og små udfordringer i sundhedsvæsenet.
Denne gang har jeg talt med Seniorrådgiver og ph.d. Anne Illemann Christensen fra SDU og med Morten Ziebell, der er vicedirektør for Universitetshospital Sjælland – og det handler både om danskernes velfærd, om vores voksende krav til 'nice to have'-behandling, og om hvordan vi tackler den stigende ulighed i sundhedsvæsenet.
LINKS
* Anne Illemann Christensen, SDU (https://www.sdu.dk/da/sif/medarbejdere/chefgruppen/anne_illemann_christensen)
* Morten Ziebell, Universitetshospital Sjælland (https://www.sjaellandsuniversitetshospital.dk/servicemenu/om-os/sygehusledelsen/morten-ziebell)
* BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/) -
Hvad er innovation? Det er jo et begreb der bliver brugt i flæng i mange sammenhænge, men er der egentlig nogen der ved præcis hvad det er – og kan forklare det til os andre?
Og hvilken rolle kan innovation så spille, når det handler om at tackle de store udfordringer, som vores sundhedsvæsen står overfor?
Jeg hedder Katrine Lind, jeg arbejder i BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme, og jeg har sat mig for at undersøge, hvad innovation i vores sundhedsvæsen betyder og hvordan man gør det i praksis.
I denne første episode har jeg besøg af Sys Zoffmann Glud, der er direktør i BioMedical Design Fellowship Programme. Det er en uddannelse for professionelle, som ønsker at blive bedre til at forstå brugernes og patienternes behov, og til at designe nye produkter og løsninger til sundhedsvæsenet.
LINKS
* BioMedical Design Novo Nordisk Foundation Fellowship Programme (https://biomedicaldesign.dk/)
* Direktør Sys Zoffmann Glud (https://www.linkedin.com/in/syszoffmannglud/) -
Vi udgiver snart en serie om innovation i sundhedsvæsenet, og hvordan hittepåsomhed skal hjælpe os med at tackle fremtidens udfordringer.
Følg med i 7 episoder der handler om alt fra design thinking og stomiposer til offentlige reformer og det såkaldte Dødens Gab.