Episoder

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det pågår det en infantil utvärderingsfarsot - det tycker kolumnisten Lotta Lundberg som reagerar på försäkringsbolaget som vill ha feedback strax efter att ett cancerbesked har lämnats.
    Vi undrar också vart alla utvärderingar tar vägen som vi gör när vi varit hos tandläkaren eller köpt en kopp kaffe.

     Även SVT:s program Go'kväll väcker känslor. Fredag efter fredag sitter Emil Persson i cyklopernas land och fascineras av programledaren Inger Ljung Olsson, idag får dom mötas för första gången.

    Hör också prästen Emilia Holmlund i Östersund som har ett Harry Potter-tema i kvällens gudstjänst, vad finns det för likheter mellan religionen och den magiska världen på Hogwarts?

    programledare: Katherine Zimmerman
    sidekick: Jonas Bonnier
    producent: Fabian Asserbäck

  • Hur orkar Göran Greider göra så mycket motstånd? Hur oroligt sover vd:n för Första AP-fonden? Var går gränsen för mikrootrohet och varför äter man hund?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det bli lite vårgodis från årets första månader.
    Programledare: Katherine Zimmerman, Jonas Bonnier och Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Popgruppen Ace of Base har blivit dokumentär, vad är det som krävs för att barn ska kunna börja läsa, så förgylls studion av skönsång av bara män.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Popgruppen från Göteborg har sålt nästan 50 miljoner album i hela världen men i Sverige ansågs Ace of Base länge vara töntiga lantisar, varför var det så? Ulf Ekberg var en av de fyra bandmedlemmarna och pratar om den aktuella dokumentären om gruppen.

     Hur vi ska få våra barn att läsa motsvarande sex kilometer text för att knäcka läskoden?
    Det är nämligen vad som behövs enligt professor Martin Ingvar som också gästar programmet.

    Talkshow firar Valborg med hjälp av en hel manskör i studion, 15 körsångare i den tillfälliga konstellationen ”Äntligen” sjunger in den hett efterlängtade våren.

     programledare: Katherine Zimmerman
    Sidekick: Jonas Bonnier
    producent: Amanda Rydman

  • Talmannen Andreas Norléns 100 poesifavoriter från fem sekler. / Människokroppar som producerar egen alkohol: Auto-brewery syndrom. /Poeten Aase Berg om vad som är en vacker handstil.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Talmannen Andreas Norlén har samlat sina poesifavoriter från fem sekler i en ny bok med titeln ”Talmannens guide till svensk poesi". Hör honom ställas till svars om sitt urval.

    En man i Belgien har friats efter att ha åtalats för rattfylleri. Det visade sig nämligen att han lider av den mycket ovanliga sjukdomen ”Auto-brewery syndrom” (ABS) som gör att hans kropp producerar egen alkohol. Hur går det till när ens kropp förvandlas till ett bryggeri?
    Vi frågar Maria Johansson Soller, överläkare på centrum för sällsynta diagnoser vid Karolinska universitetssjukhuset.

    Förr var det självklart att skriva med en penna för den som ville höra av sig, idag är det inte alls lika vanligt. Mångas handstil kan idag vara svår att tyda. Poeten Aase Berg har en vacker handstil, vad är förklaringen och vilka fördelar har hon fått av det?

    programledare: Daniel Sjölin
    sidekick: Katherine Zimmerman
    producent: Fabian Asserbäck

  • Nytt album med Love Antell, om medborgarlön kan vara lösningen när AI tar över många jobb, och om världens folkrikaste land Indien som just nu går till val.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det var nio år sen Love Antell släppte ett nytt album, men i höst är det dags. I studion idag ska han ge oss ett smakprov på hur det kommer låta med nya singeln Nån Därute. Vi talar bland annat om konstnärskap och om hans stråkkvartett.

    I Indien ska under en dryg månad nästan en miljard väljare gå till urnorna och frågan är om Indiens sittande premiärminister Narendra Modi, världens mest omtyckte politiske ledare, ska bli omvald? Vi frågar författaren och resejournalisten Per J Andersson.

    På många håll i världen diskuteras frågan om medborgarlön allt mer. Att få en basinkomst utan motprestation, är det en bra eller ens en rimlig idé? ChatGPT:s VD Sam Altman tycks tro det, och har satt igång en rad hemliga experiment. Hör Simon Birnbaum från Södertörns Högskola som har en bra överblick.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Sidekick: Thomas Nordegren
    producent: Fabian Asserbäck

  • Vi får besök av Ulla Skoog och Krister Henriksson, aktuella i en ny pjäs där de läser upp kärleksbrev till varandra. Dessutom pratar vi med Kronofogden, måste de sälja rävringen till högstbjudande?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    En guldring med rävmotiv har fått stor uppmärksamhet efter att Kronofogdemyndigheten säljer den på exekutiv auktion. Men måste kronofogden verkligen sälja gängsymboler? Vi pratar med kronokommissarie Johannes Paulson.

    Ulla Skoog och Krister Henriksson läser upp kärleksbrev för varandra i en ny pjäs. Hur skriver man ett riktigt bra kärleksbrev egentligen? Och ska man behålla gamla kärleksbrev, även om relationen tagit slut?

    Och så pratar vi om Saudiarabiens nya skrytbygge, en skyskrapa som är 12 mil lång. Vad är tanken med bygget. Vi pratar med Anna Widén på Utrikespolitiska institutet. Och så undrar vi vad tycker Gert Wingårdh om designen?

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Den Kungliga Operan ska renoveras och hålls stängd i fem år. Vad behöver göras, vart ska operorna spelas under tiden och är det här slutet för drömmen om ett nytt operahus i Stockholm? Vi pratar med Thomas Nordegren som följt alla turerna kring byggnaden.

    Varför är Sverige så bra inom ridsporten just nu? I helgen gick det riktigt bra för Sverige under världscupen i Riyadh. Hoppexperten Lotta Björe berättar om helgens drama och hur det kommer sig att ett så litet land som Sverige lyckats få fram världsstjärnor som Peder Fredricson och Henrik Von Eckermann.

    Vi får också besök av SVT:s Jens Lind, han har gjort en dokumentär om svensk fotboll och vi pratar om fotbollens historia.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Olle Björkman

  • Vad kan vi lära oss av jorden? Vad är Caitlin Clark-effekten? Och varför har avskräckningsförmågan avtagit?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Ordet avskräckningsförmåga har den senaste tiden används flitigt, både i samband med Irans attack på Israel och Rysslands invasion av Ukraina. Framförallt pratas det om hur avskräckningen inte har funkat. Vad är det som avgör hur effektiv avskräckningsförmågan är och hur har förmågan använts framgångsrikt i historien? Vi frågar Oscar Jonsson, forskare i krigsvetenskap på Försvarshögskolans.

    Damidrotten förväntas dra in över en miljard dollar 2024, en ökning på 300% på bara några år. Vad är det som händer? Är det Caitlin Clark-effekten? Här för att ge oss klarhet är Richard Henriksson, programledare för Viaplay Fotboll.

    Dessutom, om att byta dyra handväskor mot leriga åkrar och dårört. Maja Alskog Bredberg har skrivt boken Till Växten - en kärlekshistoria om det nya livet som trädgårdsmästare och varför jorden får oss tänka.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Thomas Nordegren
    Producent: Amanda Rydman

  • Så svårt är det att vara neutral inför ex-presidenten för att kvala in till en jury. Det händer för den som byter kön juridiskt och hamnar i fängelse. Så ser den nordiska paviljongen i Venedig ut.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I samband med att det första åtalet mot Donald Trump nu blivit verklighet så sliter domstolen i USA med att hitta en jury som består av människor som inte redan har en åsikt om den åtalade ex-presidenten. Hur svårt kommer det att bli och hur granskas nämndemännen i Sverige utifrån en möjlig jävssituation? Vi talar med Martin Weyler, rådman vid Solna tingsrätt.

    Riksdagen röstar idag om att det ska bli lättare att byta juridiskt kön. Två av de lagar som ändras idag är fängelse- och häkteslagarna. Hur ska myndigheten göra när någon bytt juridiskt kön och vill byta från manlig anstalt till kvinnlig anstalt eller tvärtom? Emma Ekstrand, chef för avdelningen för verksamhetsinnehåll hos Kriminalvården medverkar. Hör också om 1800-talets stora transbrottsling Lasse-Maja som uppträdde som både man och kvinna. Hen dömdes till livstids straffarbete, benådades av kungen och skrev senare dåtidens mest säljande bok.
    Vi talar med Sam Holmqvist som forskar vid Södertörns högskola om transhistoria.

    Vi talar också med konstnären Lap-See Lam direkt från konstbiennalen i Venedig. Hennes gigantiska kinesiska drakhuvud dominerar den nordiska paviljongen där som invigs på lördag.

    programledare: Thomas Nordegren
    bisittare: Katherine Zimmerman
    producent: Julius Bäckman

  • Vad händer när 400 år av kulturarv står i lågor? Behöver man ha dåligt samvete 30 år efter en taskig recension? Dessutom om tiden när Iran och Israels relation såg väldigt annorlunda ut än idag.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Köpenhamns Notre Dame brinner och spiran på det gamla börshuset har rasat. Arkitektkritiker Mark Isitt är med oss direkt från den danska huvudstaden och berättar vad det innebär att 400 år av kulturarv nu står i lågor.

    Så om att vara ett jävla svin. Tillförordnade kulturchefen på Sydsvenskan Maria Francke tycker att hon var det när hon recenserade Peter Jöback för 30 år sen. Nu ber hon om ursäkt.

    Vi pratar också om tiden när Iran och Israel var typ ganska goda vänner. Korrespondent och utrikeskommentator Agneta Ramberg, en välkänd röst för vana P1-lyssnare, berättar om vad som gick snett.

    Till sist så kommer Stefan Granath från Tullverket hit och berättar om ett lite udda fynd, elchockvapen som svenska pensionärer beställer från Tyskland.

    Programledare: Kathrine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Fabian Asserbäck

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Idag är sista dagen att söka till höstens utbildningar på universitet och högskolor i Sverige. Utbildningsminister Mats Persson (L) vill dra ner på antalet fristående kurser som uppfattas som ”hobbyliknande” på högskolan. ”Det devalverar värdet av en akademisk utbildning” skrev han i en debattartikel i SvD förra veckan.
    Vi talar med 79-årige Lars Hultkvist som håller på att läsa till en fil kand-examen i litteraturvetenskap på universitetet om vilket värde han sätter på sin utbildning. Vi talar också med Cecilia Bjursell som är professor i livslångt lärande och prorektor vid Mälardalens universitet om hur hon ser på värdet av det stora utbudet av kurser och om att äldre fortbildar sig gratis.

    Vi har helt andra förutsättningar när vi blir föräldrar än vad våra förfäder hade. Vad är idag ”naturligt” i familjelivet? Hör Caroline Uggla är doktor i evolutionär antropologi och docent i demografi vid Stockholms universitet som skrivit boken Familjeformeln.

    Hur bundet är ditt bundna bolån egentligen? Vi kollar vi upp det här med ränteskillnadsersättning. Något som du med höga bolån kanske bör tänka på nu när räntesänkningarna står för dörren.
    Vi talar med ekonomen Günther Mårder, som också kallas för ”Sveriges snålaste man”.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Amanda Rydman

  • En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag. Programledare: Katherine Zimmerman.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Dödsskjutningen i Skärholmen där en pappa sköts ihjäl framför sin son har chockat Sverige idag. Hur är det möjligt och hur ska vuxna tänka kring civilkurage efter något sådant? Vi pratar med Nadim Ghazale, fd. polis och debattör.

    Kommer vi se överviktiga människor i TV i framtiden? Vi pratar Ozempic och andra läkemedel mot övervikt. Vad finns det för andra billigare mediciner och vad händer med våra ideal och folkhälsa när mycket av övervikten går att medicinera bort? Med oss i studion är komikern Fredrik Boltes, som gjort en dokumentär om sin övervikt och Expressens medicinreporter Amina Manzoor.

    Vi har också med fd programledaren och TV-producenten Ola Lindholm. Vi pratar längtan tillbaka till rutan och om att ge sig själv en ADHD-utredning i 50-års present.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Jonas Bonnier
    Producent: Amanda Rydman

  • Idag pratar vi om att sanktioner biter dåligt på Ryssland, om vad som händer i kroppen efter 70 och så kommer ni få höra artisten Ellen Krauss spela i studion.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Minns ni att USA:s president Joe Biden påstod några veckor efter invasionen av Ukraina att Ryssland skulle tvingas att kapitulera? Uppenbarligen blev det inte så, trots beslagtagna lyxyachter. Vad gick fel, hur kunde den ryska ekonomin överleva? Journalisten och författaren Katrine Kielos-Marçal kommer till studion och berättar.

     Hör också om den manliga kroppen och den manliga fåfängan. Sven-Erik Sjögren i Hotell Romantik axlade ju Naken-Jannes mantel, eller var det Kejsarens nya kläder han tog på sig? Hur som helst har han ägnat en stor del av sitt liv åt sin kropp. Är det för sent att börja när man fyllt 60, frågar Jonas Bonnier åt en vän. I studion finns Ove Rytter, mannen som vet allt som är värt att veta om muskelgrupper och träning.

     Vi får även celebert besök av underbara Ellen Krauss. Hon ska inte bara sjunga för oss, hon tänker dessutom hoppas in som andra vice programledare.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Julius Bäckman

  • Idag pratar vi om konsten att säga till med Carl-Oscar Bohlin, om vart guldtänderna tog vägen och om nystartade Folklistan.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vi pratar konsten att säga till och hur får man folk att ta eget ansvar? Intervju med ministern för civilt försvar Carl-Oscar Bohlin.

    Vi har samlat en guldtandspanel för att prata om just guldtänder. Idag är det få som har en men förr hittade man dem i nästan varenda mun. Vart tog de vägen, hur bra var dem och går det att skaffa idag? Kända guldtandsbärare Peppe Eng och Nina Persson i samtal med specialisttandläkare och professor emeritus Björn Klinge.

    Och så får vi besök av Bert Karlsson och pratar om vilka frågor han tror behövs för att locka soffliggare till EU-valet.

    Programledare: Katherine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Olle Björkman

  • Eller är det på tiden att männen objektifieras? Vad hände på dagens mest upphaussade politiska tillställning? Blir det fler svenska katoliker om vi får en påve från Sverige på den Heliga Stolen?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Är det rätt åt mannen av idag att mobbas på kultursidorna och få sin kropp lika objektifierad som kvinnan alltid fått? Eller är de bara missförstådda? Och varför vill inga män skriva om kvinnor? Selma Brodrej har skrivit essäsamlingen ”Testosteron” om manlighet och gästar oss.

    Katherine har varit på något som kanske kan beskrivas som ett udda kombination av politiskt möte och youtubesändning. Sara Skyttedal (kd) lanserade sin nya EU-satsning Folklistan tillsammans med Jan Emanuel (fd S), som toppar listan. Efter tillställningen försvann de båda i helikopter - utan att svara på vilka hjärtefrågor de vill driva.

    Vad skulle en svensk påve innebära för katolicismen i Sverige? Biskop Anders Arborelius är nu med i diskussionen när man diskuterar en efterträdare till påve Franciskus. Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, och författaren och katoliken Stig Larsson kommer hit och begrundar denna möjlighet.

    Programledare: Daniel Sjölin
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Är dagens countrymusik fortfarande country? Vad räknas som mikrootrohet? Går det att lösa problemen på de svenska fotbollsläktarna? Allt detta och mer diskuteras i dagens Talkshow.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Jill Johnson är aktuell med ny musik samtidigt som Beyoncé släpper sitt countryalbum. Hur låter countryn idag? Är det fortfarande country?

    Under den allsvenska premiären så har det väckts diskussioner om läktarvåld och huliganism. Kammaråklagare Marie Bastin och Fotbollskanalens expert Olof Lundh är med i studion för att berätta mer.

    Dessutom diskuteras fenomenet mikro-otrohet. Är det okej att slänga iväg en eldslåga-emoji till ett gammalt ex på Instagram? Eller är det den oundvikliga inledningen till den affär som snart ska leda till din skilsmässa? Den romandebuterande litteraturkritikern Malin Ullgren kommer och pratar om otrohetens nyanser.

    Programledare: Jonas Bonnier
    Bisittare: Katherine Zimmerman
    Producent: Fabian Asserbäck

  • Varför älskar vi att använda oss av talesätt? Och vad kommer legaliseringen av cannabis i Tyskland att innebära för resten av Europa? Detta och mycket mer i dagens Talkshow i P1.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Natten till måndag fylldes Brandenburger Tor i Berlin av folk som samlats för att räkna ned till tolvslaget. Den första april trädde nämligen en ny lag i kraft i Tyskland, som gör det lagligt att både inneha och odla cannabis. Hur fungerar lagen och vad kommer det att innebära för resten av Europa att storspelaren Tyskland väljer att gå den här vägen? Vi reder ut cannabislegaliseringen tillsammans med radions Berlinkorrespondent Daniel Alling, samt SVT:s Johan Wicklén, som länge bevakat narkotikafrågan.

    Så ska det handla om att vara queer i Mellanöstern. Filmaren Naures Sager reste till Jordanien tillsammans med sin pojkvän – trots varningar. Hur gick det, och hur var bemötandet? Vi pratar även med radions Mellanösternkorrespondent Samar Hadrous om hbtq-rättigheter i Mellanöstern.

    Att kratta manegen eller prata om att inte ha alla hästar hemma gör många nästan av bara farten. Vart kommer alla de här ordspråken ifrån, och varför verkar vi tycka så mycket om dem? Det har även uppstått många moderna ordspråk efter millennieskiftet som fått stor spridning. Vi får besök av folklivsforskaren Bengt af Klintberg som inlett arbetet med att skriva en bok om moderna talesätt.

    Programledare: Kathrine Zimmerman
    Bisittare: Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman

  • Idag samlar vi fler favoriter från årets första tre månader.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Är det okej att läsa sina döda föräldrars dagböcker? Författaren och psykiatern Åsa Nilsonne, som läste sin mammas och fick en annan bild av henne - författaren Lydia Sandgren vill bränna sina dagböcker. Felix Herngren är så intresserad av ufon att det blivit en tv-serie och fotografen Albin Biblom har gjort en prisbelönt kortfilm om alla djur som människan skickat upp i rymden. Dessutom - vad är en mobwife?

    Programledare: Katherine Zimmerman, Jonas Bonnier, Daniel Sjölin
    Producent: Amanda Rydman