Episoder
-
Denne uges særudgave af Lykkeberg og Corydon er en vaskeægte julegave fra de to chefredaktører til lytterne: En spørgetime, hvor lytterne sætter dagsordenen for programmet.
Og de spænder vidt, lytternes spørgsmål: Lige fra hvordan Bjarne Corydons ideelle skattepolitik ser ud, til hvilke institutioner der er værd at bevare og søge indflydelse på, hvis man er et ungt menneske, der ønsker en bedre fremtid.
Til sidst ønsker de to chefredaktører et rungende kraftfuldt ’God jul og godt nytår’ – og på gensyn i 2025. Lykkeberg og Corydon holder nemlig pause, indtil anden uge i det nye år. -
Det helt store emne er den dramatiske og historiske weekend i Syrien. Lykkeberg og Corydon trækker tråde til bl.a. Obama, Trump, den danske regering og Ukraine. Og så giver de deres bud på fremtiden for Syrien, som i sagens natur er meget usikker.
Herefter går det hjem til Danmark igen, hvor Energistyrelsen den 5. december oplyste, at ingen havde budt på tre havvindmølleparker i Nordsøen, som er et historisk stort projekt i Danmark. Chefredaktørerne er enige om, at det var solgt som et win-win-projekt, men det har vist sig at være en illusion.
Podcasten slutter af i Rumænien, hvor der er sendt chokbølger gennem det politiske system efter, at første valgrunde af præsidentvalget er blevet annulleret af Rumæniens Højesteret.
Og så vil vi lige minde om, at Lykkeberg og Corydon optræder live på Bremen i København den 20. januar - samme dag som Trump indsættes som præsident.
-
Mangler du episoder?
-
I denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon taler de to chefredaktører blandt andet om reaktionerne på Trumps økonomiske trusler. Anledningen er et interview, præsidenten for den Europæiske Centralbank Christine Lagarde har givet til Financial Times, hvori hun taler om sine ønsker for EU’s position i forhold til Trumps Amerika. På trods af, at Trump ikke er indsat som præsident endnu, er verdenslederne allerede begyndt at reagere på hans trusler. Reaktionerne kan, ifølge de to chefredaktører, groft deles op i to lejre: Dem, der tør at stå op imod Trump, og dem, der fedter for den kommende præsident. Hvilken lejr Lagarde tilhører, diskuterer de to chefredaktører i første del af programmet.
Bagefter taler Lykkeberg og Corydon om Grønlands forhold til Danmark og omverdenen. Mange vil nok huske det tilbud, Trump gav Mette Frederiksen om at købe Grønland, men Trump talte til den forkerte »ejendomsmægler«, mener Bjarne Corydon. Det er i stigende grad grønlænderne selv, der afgør deres forhold til omverdenen og med den nyåbnede lufthavn i Nuuk, står grønlænderne endnu stærkere.
Chefredaktørerne når også at runde den franske regeringskrise. Regeringen ledet af premierminister Michel Barnier står over for et mistillidsvotum, der kan udløses af Marie Le Pen og hendes parti Rassemblement National. Lykkeberg og Corydon taler om de mulige konsekvenser, den franske regerings kollaps kan have – for selv om det stiller Frankrig i en svær position, kan det ende med at gavne de tre splittede fløje i fransk politik. (Podcasten er optaget mandag formiddag, før Le Pen tilsluttede sig et mistillidsvotum.)
Til sidst giver Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon deres julegaveanbefalinger til lytterne. Den kraftigste anbefaling er selvfølgelig en billet til Lykkeberg og Corydon Live på Bremen Teater den 20. januar.
-
De to chefredaktører tager endnu en overflyvning over amerikansk politik og runder Trump to nyudnævnelser; finansminister Scott Bessent og justitsminister Pam Bondi. Med udnævnelsen af Bessent begynder Rune Lykkeberg så småt at se tegninger af sprækker mellem Elon Musk og Donald Trump. Han vurderer, at de to på et tidspunkt ender i et fuldtonet opgør.
De springer fra USA til Baku, hvor COP 29 netop er blevet afholdt. Chefredaktørerne er enige om, at udkommet var lidt sølle, men Rune Lykkeberg hylder alligevel COP-møderne som institution.
Fra Baku går det til Ukraine, hvor Biden-administrationen har øget støtten til Ukraine og givet lov til at bruge USA-leverede missiler langt ind i Rusland. Hvorfor arbejder Biden-administrationen på den måde imod den kommende Trump-administration og hvad betyder den her "slutspurt" for Joe Bidens eftermæle? Det spørgsmål forsøger Lykkeberg og Corydon at besvare.
De slutter i den danske andedam, hvor de runder den finanslov der kom på plads i fredags.
Producer: Arjuna Alexander Kolkur Sørensen
-
I denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon vender de to chefredaktører det ministerkabinet, som Trump er ved at færdiggøre. Og det er et hold der stikker i mange og modsætningsfyldte retninger, som skal rummes i en regering, der bliver interessant at følge de næste fire år.
Herefter taler de to chefredaktører om den grønne trepart, som de begge har det ambivalent med. På den ene side, siger Rune Lykkeberg, er det en sejr i sig selv, at der overhovedet sker noget på klimaområdet, selv om meget ved selve aftalen på den anden side er kritisabelt. Bjarne Corydon er enig og påpeger, at den grønne trepart måske er udtryk for den sidste epoke i dansk politik, hvor alle problemer kunne løses ved at hente penge fra råderummet.
For ifølge Bjarne Corydon er den tale, som Troels Lund Poulsen holdt til Venstres landsmøde, nemlig et udtryk for et opgør med det økonomiske råderum som en løsning på alle landets problemer.
Venstre har fundet en ny ansvarlighed, mener han, og – som Rune Lykkeberg påpeger – var Troels Lund Poulsens tale fuld af ’corydonismer’. Men selv om Venstres formand vil gøre sig til fortaler for en ny ansvarlighed, finder Rune Lykkeberg det dybt hyklerisk, at han netop med den grønne trepart har været med til at indgå en aftale, som tilgodeser landmændene på bekostning af alle andre. -
Donald Trumps’ overbevisende sejr maner til eftertanke hos de to chefredaktører.
Bjarne Corydon kalder det verdenshistorie, politisk historie, generationshistorie, kulturel historie og sociologisk historie. Rune Lykkeberg går skridtet videre, og han kalder det den største politiske begivenhed i vores levetid.
De er enige i om, at det adskiller sig fra valget i 2016, som var et protestvalg. Det her valg er et tilvalg af Trump og grænseoverskridende politiske normer.
De kommer rundt om Demokraternes nedsmeltning, inflationens betydning, arbejderklasse kontra akademikerne, immigration og Lykkeberg kommer også med en anekdote fra sit roadtrip i USA, som han lige er kommet hjem fra.
-
I denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon begynder programmet med Rune Lykkebergs reportagetur til USA. En tur der har vist ham, at USA er en nation i smerte, og hvor håbet om en bedre fremtid er spinkel. Han fortæller om sin oplevelse til et Trump-rally i Madison Square Garden, der blev gæstet af berømtheder som Hulk Hogan, Elon Musk, og ikke mindst Melania Trump, der dog kun formastede sig til at give Trump et kys på kinden. Bjarne Corydon fortæller Rune Lykkeberg om de vigtigste begivenheder herhjemme i Danmark. Aarhus får nemlig ny borgmester, og alt tyder på, at det kommende kommunalvalg bliver en kamp om de store byer – for kan Socialdemokratiet blive ved med at styre de byer, hvor deres borgmestre én efter en træder af? Det taler de to chefredaktører om samt forhandlingerne om Den Grønne Trepart og NVIDA-direktøren Jensen Huangs danmarksbesøg.Til sidst taler de om, hvad der vil ske, hvis rædselsscenariet bliver virkeligt, altså hvis Trump vinder det amerikanske præsidentvalg. De runder, hvilken betydning det vil få for den amerikanske handelspolitik, udenrigspolitik og ikke mindst den amerikanske økonomi.
-
I ugens udgave af Lykkeberg og Corydon starter de to chefredaktører med at tale om Rune Lykkebergs kommende rejse til USA. USA står som bekendt på kanten af et afgørende præsidentvalg – et valg der ifølge dem begge kan have skæbnesvangre konsekvenser for amerikanerne og deres demokratiske institutioner. Netop institutionerne er drejepunktet for årets vindere af Nobelprisen i økonomi. De to chefredaktører fokuserer særligt på den ene vinder, Daron Acemoglus. Acemoglus bidrag til den økonomisk videnskab består primært af to hovedværker, Why Nations Fail og Power and Progress. De to bøger repræsenterer for chefredaktørerne en udvikling i opfattelsen af økonomi. Fra halvfemsernes naive tro på teknologiens uovervindelige kræft til den mere forsigtige regulative tilgang der hersker i nutidens samfund. Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon bliver herefter i økonomernes verden. De diskuterer Julia Cagé og Thomas Pikettys nye bog "Den politiske konflikts historie", der beskæftiger sig med vælgerdata fra Den Franske revolution til i dag. Dog dvæler de to chefredaktører ikke længe ved vælgeradfærd, men bølger ud i en bredere diskussion om samfundsøkonomi, omfordeling og beskatning. Det bliver en diskussion, hvor bølgerne går højt mellem de to chefredaktører – og hvor deres grundlæggende uenigheder for alvor mødes.
-
Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon begynder ugens program med, at give anbefalinger til hvad du skal læse i efterårsferien - fra Hans Scherfigs bidende satiriske roman "Idealisterne", til det fjerde kapitel i Det Økonomiske Råds efterårsrapport.
Herefter gør chefredaktørerne status på den grønne omstilling og udfordrer ideen om, at den grønne industrialisering skulle have været en »win-win-win« situtation. For det er ikke blot længere naturens såkaldte "tipping points", der arbejder imod. Rune Lykkeberg mener nemlig, at vi også er nået en række politiske "tipping points", der gør den grønne omstilling sværere at opnå, og at den grønne industrialisering også har skabt nye tabere.
Til sidst taler de to chefredaktører om regeringens nye uddannelsesreform - en reform de ikke er just begejstrede for. Dog anerkender de begge, at det er et forsøg fra regeringens side på at løse reelle samfundsproblemer. Bjarne Corydon, som selv har været med til at gennemføre en kontroversiel uddannelsesreform, mener, at den nye uddannelsesreform grundlæggende stiller den danske økonomi et værre sted. Den vil, i følge ham, skabe mere ulighed og værre forudsætninger for dansk konkurrenceevne i fremtiden. -
Vi starter denne uges udgave af Lykkeberg og Corydon med en samtale om folketingets åbningsdebat og midterregeringens fremtid, der når at udvikle sig til en lang tur i den »politiske abstraktionselevator«.
For om midterregerings fremtid er der ikke meget håb i de to chefredaktørers øjne, men selv om midterregeringen er død, er midterretorikken ikke nødvendigvis død, mener Bjarne Corydon. Elevatorturen fører samtalen videre til en dybdegående diskussion om fremtiden for politik. Ifølge Bjarne Corydon er vi på vej ind i et tripolært politisk system, men for Rune Lykkeberg er det tripolære blot en fase, der snart erstattes af den ’ægte’ bipolaritet – kampen mellem venstre og højre.
Næste emne er en sjælden krydsning af to interview i henholdvis Børsen og Information. Børsen har nemlig interviewet Martin Rossen, som mener, at man kun uden for magten kan få gode ideer – ikke imens man forvalter den. Dette sættes sammenkobles med Anton Jägers begreb om hyperpolitik – et begreb, han for nylig er blevet interviewet i Information om. For er Martin Rossens udlægning af magten som opslugende og ukonstruktiv et eksempel på hyperpolitik?
Til sidst når Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon at tale om Mexicos afgående præsident, Andrés Manuel López Obrador, som de begge kan blive enige om var en venstrepopulist, der trods store løfter ikke for alvor nåede at reformere det mexicanske samfund. Spørgsmålet bliver altså til sidst, om hans afløser, den tidligere klimaforsker Claudia Sheinbaum, kan formå skabe den forandring, som hun har lovet at skabe.
-
I denne underholdende og tankevækkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, tidens største dagsordener – og nogle af de mindre.
Israels likvidering af Libanons Hizbollah-leder, Hassan Nasrallah, er også et billede på, at magtbalancen i Mellemøsten er ved at ændre sig. Iran er ikke længere i stand til at afskrække Israel på samme måde som tidligere. Det er Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon enige om, men de er stadig uenige om, hvor det stiller Israel i forhold til f.eks. Saudi-Arabien.
Cirka 17 minutter inde i podcasten bliver der dannet bro fra Mellemøsten til Næstved, hvor Dansk Folkeparti holdt årsmøde i weekenden. De to chefredaktører kigger blandt andet på, hvordan partiet har ændret sig under de skiftende ledere; Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Morten Messerschmidt.
DF’s nuværende leder kan kigge misundeligt mod Østrig, hvor Frihedspartiet er blevet landets største parti – ledet af højrepopulisten Herbert Kickl. Det fører til en større diskussion om den europæiske højredrejning med Geert Wilders, Marine Le Pen og Meloni i Italien. Det kan du høre om cirka 35 minutter inde i podcasten.
-
Denne uges Lykkeberg og Corydon starter med en gennemgang af eskaleringen af krigen mellem Israel og Libanon. Hvad betyder det for regionen, og er det efterhånden muligt at opnå fred? Israel, argumenterer Rune Lykkeberg, bliver mere og mere illiberal og autoritær – og legitimerer herved de andre autoritære regimer i Mellemøsten.Bagefter taler de om et af tidens hotteste indenrigspolitiske emner, familiepolitikken. Vi skal få flere børn for at bevare velfærdsstaten siger regeringen – Rune Lykkeberg siger, at vi skal få færre for at bevare klimaet. Samtalen bliver en odyssé gennem familiepolitik, indvandring, kulturkrig, kernefamilien, et-barns-politik og havearbejde. Til sidst runder chefredaktørerne af med at tale om den nye EU-kommission, en kommission hvis magtfordeling ifølge Bjarne Corydon gemmer på nogle overraskelser. For måske er sydeuropæerne ikke lige så magtfulde som deres nye komissærtitler antyder.
-
I denne underholdende og tankevækkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, tidens største dagsordener – og nogle af de mindre.
I denne uges udgave vender de tilbage til en gammel kending. Nemlig Taylor Swift. Chefredaktørerne taler om, hvad det betyder at stjernen, der underskrev sig som barnløs kattedame, gav sin opbakning til Kamala Harris umiddelbart efter præsidentdebatten/boksekampen mellem Trump og Harris. Det fører til en diskussion om kvaliteten af nutidens politikere, og der trækkes tråde tilbage til Roosevelt og Jimmy Carter.
Corydon og Lykkeberg bliver i det politiske spor og kaster et kritisk blik på weekendens socialdemokratiske kongres, som Lykkeberg fulgte lidt sporadisk i fjernsynet, mens Corydon “ikke kunne holde ud” at se det. Chefredaktøren for Information bed mærke i Mette Frederiksens transformation, og hvordan hun har flyttet sig politisk efter et mistillidsvotum fra vælgerne. Corydon ser det som et “herresving til venstre” og vurderer, at der kommer mere af det.
Chefredaktørerne forlader Danmark og kaster blikket på en EU-rapport fra den tidligere centralbankchef Mario Draghi. Den viser at EU’s konkurrenceevne er hårdt presset og kommer med løsningsforslag - spørgsmålet er om EU-lederne vil følge Draghi.
-
I denne underholdende og tankevækkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, tidens største dagsordener – og nogle af de mindre.
Der tegnes store frontlinjer op mellem Lykkeberg og Corydon i denne uges udgave, som dog lægger blødt ud med at finde ind til substansen i den store ballade i Lars Løkke Rasmussens Moderaterne.
Derefter træder de et skridt op ad stigen og tager fat om et af tidens allerstørste og mest definerende stridsflader mellem big tech og statsmagten. Anledningen er en spektakulær højesteretsdom i Brasilien, der helt har suspenderet det sociale medie X i landet.
Til sidst i programmet lander de to chefredaktører på kontinentet igen, hvor de diskuterer den politiske situation i Frankrig efter udnævnelsen af den gamle Brexit-forhandler og republikaner Michel Barnier som landets ny premierminister.
-
De to chefredaktører tager endnu en runde på det amerikanske valg og taler om Demokraternes celebrity-hold og Kamala Harris' feministiske platform.
De kommer også rundt om den hjemlige politiske andedam, hvor der er sket ret store sager. En regeringsrokade og en pensionsreform der er under opsejling.
Fra Danmark går turen til Tyskland, hvor der er tysk delstatsvalg, og Alternative für Deutschland er blevet det største parti i delstaten Thüringen.
Vil de andre tyske partier fortsætte med at lave en politisk brandmur rundt om AFD? eller vil man se en opblødning i forhold til regeringen og den tyske højrefløj?
Producer: Arjuna Alexander Kolkur Sørensen -
I denne underholdende og tankevækkende aktualitetspodcast debatterer og analyserer Børsens chefredaktør, Bjarne Corydon, og Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, tidens største dagsordener – og nogle af de mindre
Lykkeberg & Corydon er tilbage fra sommerferie og diskuterer i dette sæsonåbnende afsnit både demokraternes partikonvent i USA, Socialdemokratiets nye pensionsudspil herhjemme og de mange dilemmaer, som vokser ud af masseturisme.
Allerførst gennemgår Rune Lykkeberg og Bjarne Corydon dog lytternes feedback på podcastens første sæson: Bander Rune for meget? Og er Bjarne en mansplainer?
Bjarne fortæller om sin tid i regeringen med Danmarks første kvindelige statsminister og den ofte ’kønnede’ kritik, hun blev mødt af – og perspektiverer derefter til præsidentvalget i USA: Er amerikanerne klar til en sort kvinde i det Hvide Hus? Og er medierne i øvrigt holdt op med at tage Donald Trump seriøst? »Uanset hvem der bliver præsident, så er der intet der ændrer ved de fundamentale magtforhold«, slår Lykkeberg fast.
Hvilke ligheder har Mette Frederiksens nye pensionsudspil med Shakespeare og Karl Marx? Var Arne-pensionen et bluffnummer? Og har vi råd til at stoppe den såkaldte ’indeksering’ ved de 70 år? »Det frustrerer mig, at vi ikke kan have en ren samtale om prioritering i det her samfund«, siger Corydon.
Til sidst bliver der også tid til en kort snak om masseturismen, der på den ene side er en demokratisering af ønsket om at rejse, men samtidig er de systemiske konsekvenser af den øgede rejseaktivitet en stor belastning for lokalbefolkningerne rundt omkring i verden og gør byer som Barcelona næsten ubeboelige for almindelige mennesker.
-
Der er dømt sæsonafslutning hos Lykkeberg og Corydon, og de to chefredaktører benytter sæsonens sidste afsnit til at annoncere den glædelige nyhed, at Lykkeberg og Corydon fortsætter med endnu en sæson til efteråret. Herefter går de direkte videre til attentatforsøget på Donald Trump, og hvilken indflydelse det har på valgkampen i USA. Ifølge de to chefredaktører har begivenheden medført en pause i al den uro, der den seneste tid har været omkring Joe Biden og hans præsidentkandidatur. Måske har den forfærdelige begivenhed ligefrem været Bidens redning? Derefter diskuterer de den danske politiske situation. I løbet af sæsonen har der været et hav af spekulationer omkring Mette Frederiksen, og Socialdemokratiet har haft historisk dårlige meningsmålinger. Lige nu er der pause i form af sommerferien. Men hvordan ser det ud på den anden side? Til sidst kommer chefredaktørerne med anbefalinger til, hvad du kan fordybe dig i i din sommerferie. De har hver taget både en fiktion og en non-fiktion med, som du kan lade dig inspirere af. God fornøjelse. Her er Cordons ene anbefaling:Leopold Aschenbrenners “SITUATIONAL AWARENESS: The Decade Ahead”: https://situational-awareness.ai/
-
Bjarne Corydon er stadig på ferie i Sydfrankrig, mens Rune Lykkeberg befinder sig i regnfulde København på Informations kontorer. Der er nok at snakke om for tiden. Lykkeberg er netop hjemvendt fra Roskilde Festival, hvor han igen er blevet imponeret over evnen til at skabe et uges mini-samfund.
Herefter går samtalen først på valget i Storbritannien og det valgsystem, de har. Keir Starmer fra Labour vandt valget og sætter sig på premierministerposten - men ifølge de to chefredaktører går han en uhyre kompliceret periode i møde.
Der har også været valg i Frankrig, hvor den helt store overraskelse var, at Rassemblement National ikke gik tilnærmelsesvis så meget frem, som de fleste troede. Noget, som både Lykkeberg og Corydon er lettede over.
Til sidst gør chefredaktørerne status over situationen i USA, hvor den yderst pressede præsident Biden har givet et interview med formålet at demonstrere, at sidste uges katastrofale debat var en engangsforestilling. -
I dette afsnit er Corydon taget til solrige Sydfrankrig på ferie, mens Lykkeberg sidder i regnfulde Danmark på kontoret hos Information.
De har begge set fredagens tv-debat mellem præsident Joe Biden og Donald Trump. Lykkeberg mener, at debatten bekræftede skræmmekampagnerne fra Fox News og de højreorienterede medier: “Dette er en mand, som ikke kan tale uden teleprompter”. Corydon er enig: “Biden er et menneske, som ikke længere fungerer intellektuelt”. De er også enig i, at det mest skræmmende ikke er hans mentale tilstand, men at det politiske system omkring ham ikke stopper ham. “Dem som for alvor har svigtet, er lederne i det demokratiske parti,” som Lykkeberg formulerer det. Spørgsmålet er nu, hvornår Biden trækker sig? Lykkeberg og Corydon har hver deres bud, og Lykkeberg fremhæver den demokratiske guvernør Gretchen Whitmer som en, man særligt skal holde øje med.
Vi vender også blikket mod første runde af det franske valg til Nationalforsamlingen i søndags. Corydon konstaterer, at meningsmålingerne desværre havde ret. Han mener, at det er “tragisk og alvorligt og skaber enorme risici for Frankrig og Den Europæiske Union.” Men hvad er gået galt for præsident Emmanuel Macron? Corydon har tre forklaringer - eller fornemmelser, som han ydmygt kalder det.
Til sidst ser vi mod Holland, hvor det politiske system er ved at ændre sig markant. Det udvikler sig til et mere fluktuerende politisk system med nye skillelinjer mellem et presset centrum og yderfløje. Hollands nye regering er et vanvittigt eksperiment, som Lykkeberg og Corydon ser frem til at følge.
Lyt med!
-
Rune Lykkeberg er netop hjemvendt fra Hamborg, hvor han har været nede og se kampen mellem Tyrkiet og Tjekkiet til EM i fodbold. Lykkeberg har et blødt punkt for det tyrkiske landshold, og han har meget at berette om den dramatiske kamp.
Bjarne Corydon mener stadig, at EM mangler sådan rigtigt at komme i gang, men glæder sig til, at ottendedelsfinalerne begynder i weekenden.
Hjemme i kongeriget er der landet en grøn trepartsaftale, som både Lykkeberg og Corydon forholder sig ganske kritisk til - er aftalen endt med snarere at være natur-grøn end den er klima-grøn?
Til sidst åbner de to chefredaktører snakken om det forestående franske valg, som de kommer til at dække tæt i de næste par afsnit af podcasten. Det starter en større diskussion om liberalisme i Europa og Lykkeberg og Corydons uenigheder kommer op til overfladen, når de kommer omkring den franske venstrefløj. - Se mer