Episoder
-
Podcastimizin bu bölümüne kadar dünya dışı yaşamı çeşitli yıldız sistemlerinde aradık. Dünya benzeri gezegenleri aradık. Aradığımız koşullar hep bilimsel bulgulardı. Sıvı halde suyun bulunması, gezegenin yıldızına olan mesafesi, gezegenin kütlesi ve bunun gibi özellikler. Bilmeniz gereken, bilimin öğrendiği çoğu dünya benzeri gezegenleri size anlattım. Bu ve bundan sonraki bölümlerde biraz daha derine ineceğiz. Uzaylı formlarından, dünya dışındaki akıllı yaşam formlarından bahsedeceğim. Bugün bahsedeceğim konu ise; Uzaylılar aramızda mı?
-
Her bölümde yaşam potansiyeli barındıran yıldız sistemlerine ve gezegenlere bakıyoruz. Yavaş yavaş dünya dışı yaşamı buluyoruz. Elimizdeki tüm bulgulara bakıyoruz. Dünya dışı varlıkları ileriki bölümlerde inceleyeceğiz. Bu bölümde inceleyeceğimiz konu ise Trappist 1 Sistemi. Yaşamın yeni adresi bizden 39 ışık yılı uzaklıkta bulunan TRAPPIST-1 yıldız sistemine ait gezegenler olabilir. Bu yıldız sistemi, içinde yaşam potansiyeli bir hayli yüksek yenidünyalar barındırıyor.
-
Mangler du episoder?
-
James Webb Teleskobu, 13,5 milyar yıl kadar geriyi görebilecek. Bu, Büyük Patlama'dan 100 ila 250 milyon yıl sonrası demek ve hiç kimse daha önce bu kadar eskiyi incelememişti. James Webb Teleskobu, insanlık tarihinde bir ilke öncülük edecek ve Evren'deki ilk ışığı ve Büyük Patlama'dan kısa bir süre sonra oluşan ilk göksel nesneleri gözlemleyecek.
-
Kepler uzay aracı, NASA tarafından gökadamızdaki diğer yıldızların etrafında dolanan Dünya benzeri karasal gezegenleri bir ışıkölçer yardımı ile araştırma ve algılama amaçlı olarak tasarlanmış bir uzay teleskobudur. Kepler görevi sürecinde bilim adamları, keşfedilen 2 düzineden fazla gezegende yaşam koşullarının dünyadan daha yüksek olabileceğini söylüyor.
-
Hycean gezegenleri, Dünya'dan 2,6 kata kadar daha büyük olabilir ve yaklaşık olarak 200 santigrat dereceye kadar atmosferik sıcaklıklara sahip olabilirler. Okyanus koşulları, Dünya okyanuslarındaki mikrobiyolojik yaşam için elverişli olabilir. Bu tür gezegenler, yalnızca karanlık taraflarında yaşanabilir koşullara sahip olabilen kütleçekim kilitli "karanlık" Hycean dünyalarını ve yıldızlarından çok az radyasyon alan "soğuk" Hycean dünyalarını içerir.
-
Türkiye Uzay Ajansı kurulduğundan bu yana çok ciddi çalışmalara imza atıyor. Planlanmış ve işleyişe geçmiş çok önemli programlar var. Yerli Uydu geliştirme programları, Ay programı, Uzay limanı programı, Uzay Sanayi programı, uzay nesnelerinin gözlem programı ve bugün odak alacağım konu olan Türk Astronot programı.
-
Evrende araştırdığımız, yaşanabilir olarak nitelendirdiğimiz gezegenler var. Yaşam çok farklı bir kavram. Bazı gezegenler insan yaşamına elverişli olmayabilir ancak farklı yaşam formlarına elverişli olabilir. Bunun için elimizde 2 kavram var. Dünya benzeri gezegenler yani dünyanın kütle, sıcaklık, yerçekimi, atmosfer ve iç yapısı bakımından ikizi olan gezegenler ve yaşam potansiyeli barındıran gezegenler yani yaşamın her türlüsü.
Yaşam olabilecek gezegenlere şöyle bakarsak; 20 ışık yılı ötedeki Terazi takımyıldızında bulunduğu sanılan Gliese 581g dış gezegeni, uzayda en yaşanılası yer. Ayrıca, bu bölümde Kepler Uzay Teleskobunun bulduğu, Dünya’ya en çok benzeyen kepler 452 b’yi inceleyeceğiz.
-
Nasa ve Esa'nın iş birliğinde yaptığı bir proje var. Dünya dışı varlıklara ulaşmayı amaçlayan bir mesajı uzaya göndermek. Dünya’nın konumunu içeren ve mesaj niteliği taşıyan radyo sinyallerini uzaya göndermek. İşte bu tam da Hawking’in istemeyeceği türden bir şey. Bilim insanları da bu mesajın, uzaylı istilasına neden olabileceğini belirterek uyardı.
Mesajın adı ise: “Galaksideki Fener”. Mesaj, içinde temel matematiksel ve fiziksel kavramlar, Dünya’daki yaşamın biyokimyasal bileşimi, Güneş Sistemi’nin Samanyolu’ndaki konumu ve Dünya’nın yüzeyinin dijitalleştirilmiş tasvirlerini kapsıyor.
-
12 Nisan 1961 yılında insanlık sınırlarını aşmış oldu. İçinde bulunduğumuz evrenin, Dünya ile sınırlı olmadığını Yuri Gagarin’in uzaya çıkmasıyla anladık. Yaşamı hep uzaklarda aradık. Galaksimizin dışına, güneş sistemimizin dışına baktık. Peki ya yaşam bize bir nefes uzaktaysa? Dünya dışı yaşam dediğimizde akla ilk gelen ötegezegenler ve orada hüküm süren varlıklar olsa da araştırmaya yakınımızdan bakmalıyız. Güneş Sistemine…
-
Dünya’da yaşam yaklaşık 4.5 milyar yıl önce başladı. Eğer evrende yalnızsak Dünya’da yaşam nasıl oluştu? Dünya’da yaşamın oluşma biçiminin en etkili ve en mantıklı bir senaryosu var. Yaşamın, kuyruklu yıldızlarla dünyamıza taşınmış olabileceğinin kanıtları. Bilim insanları, dünyaya çarpan meteorları incelediğinde, kaynağında biraz aminoasit buldular. Aminoasitler proteinlerin yapıtaşıdır. Protein ise hayatın...
-
Merhaba, ben Ömer Memikbeşe. Ufkun Ötesi'ne hoş geldiniz.