Episoder

  • Hur flyger man med en hund? Den frågan svarar en specialist, flygplanslastare, veterinär och hundpsykolog på i säsongsavslutningen av Hundpodden Vår Bästa Vän.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vilka regler gäller om man vill ha sin hund in i kabinen? Hur säkert är det egentligen för en hund att resa i bagageutrymmet? Hur förbereder man hunden inför resan? Programledarna Gurgin och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt djupdyker i ämnet eftersom vi svenskar brukar ta med oss våra fyrbenta vänner när vi semestrar.

    Peter Almtorp, supervisor i ankomsthallen på Stockholm Arlanda Airport, tillsammans med Nadia Hjelm, flygplanslastare, från SAS berättar vilka regler som gäller och vad man bör tänka på. Veterinären Ylva Trygger berättar över telefon att det inte är bra att ge lugnande medel som slår ut hunden när den ska flyga, hör även Christina Kastin som vill fylla ett flygplan med 50 hundar i kabinen från Stockholm till Mallorca.

    - Det är svårt att säga hur andras hundar kommer att må bra ombord på flygplanet men de tas väl omhand. Hunden måste vara tränad i att vara i annorlunda miljöer, det går nog att lära alla hundar att flyga, säger Peter Almtorp som är specialist i ankomsthallen.

  • Varför förvandlas den lugna hunden till en skällande tok vid åsynen av en främmande hund? Hundpsykologen förklarar och svarar på lyssnarnas frågor.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    De flesta hundägarna har stött på koppelaggression och därför frågar programledaren Gurgin ut poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om vad koppelaggression beror på och varför är det så vanligt. Eva Bodfäldt menar att man måste skilja på sin hund när den är lös och när den är kopplad, det är viktigt med en grundläggande relation till sin kopplade hund.

    Har hundägaren en negativ inställning till andra människor eller hundar så är det sannolikt att hunden kommer att ta efter, om hundägaren är livrädd för sin omgivning så spelar träningen ingen roll. Genom att förändra känslan hos hunden så skapar man en bra grund för att sedan kunna arbeta vidare med att ändra beteendet.
    - Vissa hundar börjar uttrycka aggression redan när de känner vissa dofter och om man har en mat- eller lekglad hund så kan man förebygga aggressionen genom att lära in ett mer behagligt beteende när retningen närmar sig, säger Eva Bodfäldt.

    Lyssnaren Annette Mertala menar att koppelaggression kanske inte alltid är aggression, det kan skulle bland annat kunna vara förväntan eller rädsla.

    Orsak, ägarens förutsättningar, miljön och fler faktorer bör tas i åtanke när man kommer fram till bästa lösningen. Det finns i min mening ingen standardlösning som funkar för alla. Sen kanske omständigheterna inte tillåter den enklaste lösningen, då får man tänka om och se till andra möjligheter.
    Det vore ju super om det fanns ett enkelt svar på hur man kan hantera koppelaggression men det är ytterst individuellt.

  • Mangler du episoder?

    Klikk her for å oppdatere manuelt.

  • Hundens roll i historien är försummad med tanke på hur mycket de betyder för oss människor, menar författaren Mats Carlbom som berättar om de betydelsefulla hundarna som påverkat världshistorien.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hunden har varit människans följeslagare i tusentals år och många hundar har haft stor betydelse för omvärlden. Programledarna Gurgin och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in författaren Mats Carlbom, aktuell med boken Historiska hundar : hur människans bästa vän har påverkat världen, för att samtala om historiska händelseförlopp där hunden spelat en viktig och avgörande roll.

    Mats Carlbom berättar om hunden som tvingades utforska rymden, om filmstjärnorna men också om hunden som såg till att Storbritannien inte blev katolskt efter att ha bitit påven i foten.
    - Alexander den stores följeslagare, en greyhound vid namn Peritas, räddade honom från en persisk stridselefant, vilket ledde till att den grekiska filosofin kunde spridas över hela världen. Peritas fick även en statsbegravning, säger Mats Carlbom.

  • Apportering är ett moment som hundägare borde lära sina hundar, menar poddens hundpsykolog. Hur lär man sin hund att på kommando hämta och lämna ett föremål?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Gurgin och Maria Hedqvist samtalar med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om apportering. Vad bör man tänka på när man tränar och tävlar i apportering? Hur jobbar man upp ett intresset hos sin hund?
    Hör även lyssnaren Mimmi Thorsson, vinnaren av den senaste lyssnartävlingen, när hon blir coachad inom apportering.

    Man ska lägga in ett kommando, tex ”apport”, först när hunden är förväntansfull och när hunden snabbt griper varje gång man visar apporten, på det viset skapas en kedja där rätt förväntan leder till kommandot som leder till belöning.
    -Det finns skadliga föremål som man ska undvika när hunden ska apportera. Ska man arbeta med apportering så bör man titta på vilket behov man har, har man en servicehund så är det allt från strumpor till glasögonfodral som ska hämtas och då måste hunden bära objekten på ett mjukt sätt, säger Eva Bodfäldt som menar att om man tränar snabba gripanden med en hund som känner olust eller visar ointresse för apporten så är det dömt att misslyckas.

  • Hundar iakttar oss ständigt och räknar med att vi ska avläsa de, men hur bra är hundägare egentligen på att tolka hundarnas signaler som de sänder ut? Etologen Ingrid Tapper förklarar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Gurgîn och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt bjuder in etologen Ingrid Tapper för att samtala om hur man kan studera och lyssna på sin hund.

    Ingrid Tapper menar att det finns många myter som ställer till det för hundägare och man måste förstå sin hund rätt genom att studera den kontext hunden befinner sig i.
    - Det är en helt annan dimension av hundägande att kunna förstå sin hund, man får det lättare att hantera vardagen när man kan se om ens hund råkar vara rädd eller arg, säger Ingrid Tapper som menar att hunden oftare går på en känsla, baserad på betydligt mer än enskilda signaler.

  • Vissa hundraser kan inte gå eller andas ordentligt och medellivslängden hos vissa raser är flera år kortare. Hur bryter man trenden av extremavel? Hör experterna diskutera denna känsliga fråga.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Gurgîn och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt diskuterar det överdrivna avelsarbetet som lett till välfärdsproblematik hos flera hundraser.
    Hundpodden Vår Bästa Vän bjuder in Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges Veterinärförbund och en av initiativtagarna bakom "Trubbnosuppropet" som drev kravet på sundare avel gentemot Svenska Kennelklubben, och Helena Skarp, avdelningschef på avdelningen för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben, men även etologen Ingrid Tapper som berättar om hundavelns för- och nackdelar.

    Veterinärer som Johan Beck-Friis får i dagsläget ta hand om hundar som tagit skada av för extrem avel där målet varit att hundarna ska vinna priser för sitt utseende, som den utpräglade brukshunden schäfern idag finns i utställningsvariant med "räkstjärt".
    Sommaren 2015 skrev 595 veterinärer under ett gemensamt upprop för att visa sin frustration över extremavelns negativa effekter och detta ledde till att Svenska Kennelklubben utökade sitt samarbete med veterinärer, Jordbruksverket, länsstyrelserna och Sveriges Lantbruksuniversitet.

    Etologen Ingrid Tapper menar att kortnosiga hundar är sämre på att klara av värme än andra hundar eftersom de har svårt att reglera sin kroppstemperatur genom näsa och mun. Men var går gränsen för djurplågeri?
    - Gränsen går när en hund inte kan utföra sitt naturliga beteende, som att vara ute en varm dag utan att dö eller att de ens kunna gå på sina ben, säger Ingrid Tapper.

  • Caroline Alupo har mött och studerat hundar som traumatiserats. Hon har sett att det är vanligt att hundägare försöker straffa bort trauma hos sina hundar som misshandlats, de misshandlas alltså igen.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Man ska inte ömka i överflöd men däremot ska man vara rädd om sin hunds känsloliv för bakom utfall, vassa tänder och morr kan det finnas ett brustet hjärta.
    Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt möter Caroline Alupo, vars expertis inom hundpsykologin är trauma och traumabearbetning, som publicerat studien ”Trauma hos hund” (Sveriges Lantbruksuniversitet).

    En hund som traumatiserats bär på uppdämd ilska och rädsla och om den förblir obearbetad finns risk för återkommande utbrott.
    - Det är vanligt att hunden blir allmänt påverkad av att ha traumatiserats och går upp i ett ökat och ihållande vaksamt läge. Har man inte kunskapen så ska man kontakta någon som kan handleda en för jag har sett att hundar som felbehandlats förvärras, säger Caroline Alupo.

  • Hör om dvärgpinschern som drog 170 kg och om hundarna som tävlar genom att dra en kärra med vikter, 5 m under 60 sekunder. Det är viktigt att man skyndar långsamt när man tränar hunden, säger utövare.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin och hundpsykologen Eva Bodfäldt möter flera passionerade weightpull-utövare för att prata om den växande sporten, som ursprungligen kommer från USA där guldgrävare på 1800-talet använde hundar som dragdjur och tävlade om vem som hade starkast hund, och möter Johan Westerholm och Thomas Eliasson som lär ut sporten och utövarna Simon Stråle och Linda Molin.

    Weightpull är hundsporten som innebär att hunden ska dra en lastad vagn eller släde och enligt utövare så är det här en perfekt kombination av psykisk och fysisk stimulans för alla typer av hundar, små som stora och oavsett ras. Men för att hunden ska orka att dra en tung vikt krävs det rätt träning, teknik men även att hunden använder sig av rätt teknisk utrustning när den jobbar.

    - Vi är obekanta med skador, säger Thomas Eliasson som menar att han i sitt arbete med sporten inte sett några registrerade skador, fördelen med sporten är det handlar om lugna drag och att det bygger upp hundens naturliga rörelse framåt.

    Johan Westerholm menar att det finns likheter mellan weightpull och draghundsporten men att en skillnad är att draghundsporten är en höghastighetssport och att hunden inom weightpull rör sig i gångfart.
    - Till att börja med så måste hunden tycka att det är kul att ha på sig selen, hunden måste vänja sig med att dra lätta vikter bakom sig och det kan ta månader innan hunden ens drar fem kilo, säger Johan Westerholm.

  • Leken är ett sätt att socialt binda hund och hundägare samman. Poddens hundpsykolog coachar lyssnaren Emma och menar att leken är ett enkelt sätt att bli betydelsefull för hunden.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Det är inte självklart för alla hundägare att leka med sin hundar och det gäller att hitta en lek som ens hund uppskattar. Programledarna Gurgîn och Maria Hedqvist tillsammans med hundpsykologen Eva Bodfäldt samtalar om att det viktiga inte är vad man leker utan att man leker med hunden.

    Lyssnaren Emma Karlsson gästar studion och behöver hjälp med hennes rhodesian ridgeback-valp Jackson som blir övertänd vid lek, han hoppar och börja kampa med jackärmen.
    - Man måste lära hunden regler, oftast uppstår konflikten när man ska försöka avbryta leken. När man själv går upp i aktivitet och ropar "Nej, släpp!" till hunden så kan hunden också gå upp i aktivitet, säger Eva Bodfäldt som menar att hundägarens måste klara av att gå ned i varv för att hunden ska göra det.

  • Att ha en heltidsysselsättning och samtidigt ha hund kräver en hel del. Vilket alternativ passar just din hund? Hur hittar man trygg och pålitlig hundpassning och vad bör man tänka på?

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I allt större utsträckning så har arbetande eller studerande hundägare börjat lämna sina hundar hos privatpersoner eller på hunddagis, det är viktigt med pålitliga hundvänner som kan hjälpa till att passa hunden. Programledarna Gurgin och Maria Hedqvist tillsammans med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt samtalar med Samira Zarringhalam från DogBuddy som matchar ihop hundägare med hundpassare och Benita från hunddagiset Trofast i Hägestensåsen.

    Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att det är bra att komma överens om vad som gäller när man lämnar sin hund för djurpassning.
    - Jag är övertygad om att det är nyttigt och stimulerande för våra hundar att vi lämnar bort de, jag tror inte på att de alltid ska vara med oss. Det är viktigt att de får nya erfarenheter med nya personer.

  • Många menar att Sverige ligger i framkant men vi är inte så bra på tjänstehundsträning som vi tror och det är inte definitivt inte här som utvecklingen sker, menar hundinstruktören Tobias Gustavsson.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin tillsammans med poddens hundpsykolog samtalar om tjänstehundarnas internationella utveckling men också om träningen av tjänstehundarna utomlands mot den i Sverige tillsammans med Tobias Gustavsson som ansvarar för utveckling av de statliga tjänstehund- ekipagen inom rovdjursförvaltningen i Sverige.

    Tobias Gustavsson som är hundinstruktör med biologbakgrund har arbetat i 22 länder och menar att den svenska tjänstehundssektorn kan lära sig mycket från de civila hundägarna som är väldigt välutbildade, tack vare Svenska Brukshundsklubben och den organiserade kursverksamheten.
    Han menar även att han aldrig har sett så mycket våld mot tjänstehundar som i Sverige.
    - Bara för att vi har ett förbud mot elhalsband och stackel så betyder inte det att vi har en schysst hundträning för det finns massa andra sätt att vara oschysst mot en hund utan att använda elhalsband och stackel, däribland koppelryck som vi vet kan orsaka stora skador, säger Tobias Gustavsson.

  • Jane Stenius svarar på vanliga juridiska frågor, exempelvis om äganderätt, skadestånd och avtal, och menar att hundägare generellt är dåliga på att skriva avtal.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hundjuristen Jane Stenius, som arbetar heltid med juridiska frågor om hund, gästar programledarna Maria Hedqvist, Gurgin och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt för att svara på lyssnarnas juridiska frågor.

    Den vanligaste frågan som Jane Stenius handlar om vem som äger hunden vid en separation och Jane menar att om det är så att ett par har införskaffat hunden gemensamt för att ha tillsammans så är hunden parets gemensamma, man kan börja med är att ta kontakt med sin motpart för att se över möjligheten till att komma överens.

    Om parterna inte kan komma överens kan en stämningsansökan komma att lämnas in till Tingsrätten som får avgöra vem hunden tillhör.
    - Jag tycker att man ska skriva så många avtal som möjligt för att undvika framtida tvister och att skriva de medan man är överens, säger Jane Stenius.

  • Många lyssnare har flera hundar och har berättat om hur flocken har sörjt när en hund har avlidit, precis som människor kan hundar blir deprimerade och detta samtalar Hundpodden Vår Bästa Vän om.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Hundinstruktören och hundpsykologen Carina Persson menar att det är viktigt att ha kul ihop med sin hund.
    - Det är lätt att tro att en glad hund är en hund med en bra lydnad. Ägarna är inte elaka mot sina hundar, de vill sina hundar väl men en hund som det är ordning och reda på behöver inte vara en glad hund, säger Carina Persson.

    Hundar som är samarbetsvilliga och som accepterar situationer fogar sig. Poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt menar att man måste bygga en trygg relation med en hund.
    - Vad behöver en hund för att må bra? Det är en fråga man bör ställa sig. Hunden behöver få skratta och ett liv med upplevelser.

    Hur vet man om hunden är tillfälligt ledsen eller deprimerad? Åsa Nilsonne, professor emeritus, menar att det är en av de svåraste frågorna.
    - Förr så så man att man aldrig kommer att kunna veta om hundar kan bli deprimerade eftersom att de inte kan tala men idag har vi större kunskap om däggdjur.

    "Vår hane som nu är i himlen sörjde när hans bästa vän dog. Han låg på hennes plats och stirrade rakt ut. Efter några veckor blev han sig själv igen". - Lyssnaren Denise

  • Mycket händer under valpens första år, alltifrån att valpen vill tugga på allt till till att valpen måste få rätt foder. VBV-gänget pratar om det första året med deras valpar.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Att ha valp är underbart men det är också en tid då ens tålamod sätts på prov. De tuggar sönder saker, kissar ner bekantas mattor och man behöver ta ledigt från jobb eller skola första tiden när valpen kommer. Programledarna Gurgîn, Maria Hedqvist och poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt pratar om valparna Cuba och Will-Jas första år och hur valparnas vardag har blivit.

    "Här är Cuba! Nu är det ni två i många år fram i tiden" fick Maria Hedqvist höra när hon hämtade sin staffordshire bullterrier-tik från Holland.
    - Jag kände mig som ett lyckligt barn. Första natten sov vi på hotell och Cuba studsade runt i sängen men kissade även ner golvet och tuggade sönder en sladd.

    Man kan inte ha valparna farande överallt, menar hundpsykologen Eva Bodfäldt som menar att valparna behöver hundägarnas stöd och engagemang under den första tiden.
    - Kompostgallret är människans bästa vän under valptiden, i valphagen kan de inte förstöra allt man har. Där kan man ha en bädd och i den bädden kan man skapa trygghet för valpen. Om en valp är på en liten yta så kissar den sällan nära sin liggplats även om det förekommer, låter man den springa runt i hela hemmet så gör de toaletter av vissa rum, säger Eva Bodfäldt.

  • Vilket hundfoder man ger sin hund är ett väldebatterat ämne samtidigt som marknaden erbjuder ett stort antal olika foder, hundägare menar att det är en djungel. Åke Hedhammar gästar Hundpodden VBV.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Åke Hedhammar som är veterinär och senior professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala gästar Hundpodden Vår Bästa Vän för att svara på lyssnarnas frågor om hundutfodring.
    Hur fungerar hundens matsmältning och vilket foder är bäst anpassat? Varför har vi så många hundar med foderallergier idag? Kan hundar bli veganer?

    Mer än hälften av alla hundar som besöker landets veterinärkliniker är överviktiga. Det största utfordringsproblemet vi har idag i Hundsverige är att hundägare ger för mycket mat till sina hundar. Det beror på att vi har förmänskligat hunden och vi överför våra synder till hunden, det kan man se på dagens utställningar.

    - Vi har ett problem med ett par raser som överutfodras och presenteras i för högt hull och det är inte hälsosamt. Allt vi kan göra är att vi kan sprida information om hur negativt det är både för uppväxtperioden och för den gamla hunden, säger Åke Hedhammar.

  • Jakt är en naturlig överlevnadsinstinkt för hunden men det finns hundägare som försöker bli av med jaktintresset. Poddens hundpsykolog förklarar hur man kan jobba förebyggande.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Varför jagar hunden? Går det att lära en vuxen hund som har enormt hög jaktinstinkt att inte jaga? Vilka raser har hög jaktinstinkt?

    Programledarna Maria Hedqvist och Gurgîn frågar ut poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om hur man ska se på hundens jaktinstinkt. Eva Bodfäldt menar att vi istället för att träna bort hundens jaktinstinkt bör hitta sätt att hantera och kontrollera den så att hunden inte jagar på egen hand.

    - Om jag ska generalisera så är det svårare med de hundar som är avlade för att jaga självständigt, vissa hundar och raser har så mycket jakt och lite samarbetsvilja i sig att vi måste ha de i lina. Det finns hundar som vi absolut inte kan ha lösa eftersom att de inte är avlade för att samarbeta, säger Eva Bodfäldt som menar att ju tidigare vi påbörjar träningen, desto större chans att lyckas.

  • Som hundägare är man alltid ansvarig för sin hund, därför är det viktigt att ha koll på vilka lagar och regler som gäller. Hans Rosenberg reder ut när och var vi ska ha våra hundar i koppel.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Vad säger lagen och vad innebär den? Varför säger man kopplingstvång eller koppeltvång när det ordet inte finns med i lagen? Gäller den ökade uppsikten överallt? Programledarna Maria Hedqvist och Gurgîn diskuterar kopplingstvånget med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt och Svenska kennelklubbens pressansvarige Hans Rosenberg.

    Hundägaren har ett strikt ansvar för sin hund och kan hållas ansvarig för den skada som hunden orsakat, även när någon annan har hand om den. Ansvaret inkluderar kännedom om regler och lagar. Svenska kennelklubben tycker att det är ett problem att hundägare låter sin hundar springa lösa.

    – I Stockholm gäller ett generellt kopplingstvång i tättbebyggt område och i stort sett är det kopplingstvång i hela Storstockholm. Vi hundägare måste alltid visa hänsyn för andra djur och människor och inte släppa hunden vind för våg, säger Hans Rosenberg.

  • Två polishundekipage talar ut om hur de arbetade i terrorattacken på Drottninggatans obehagliga följder. Hör kriminalsökhundföraren Lars-Göran Eriksson och patrullhundsföraren Johan Eriksson.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    Totalt mördades fyra människor och en hund i den brutala attacken i Stockholm, attackens femte dödsoffer blev hunden Iggy. Patrullhundsföraren Johan Eriksson tillsammans med schäfertiken Jojo och kriminalsökhundföraren Lars-Göran "Snillet" Eriksson med labradorhanen Ace befann sig vid terrorattackens efterarbete på Drottninggatan.

    När Lars-Göran Eriksson och hans krimininalsökhund anlände till brottsplatsen visste han att gärningsmannen var skadad vilket är fördelaktigt när de är utbildade till att kunna dofta till sig blod.
    - Jag var väl förbered på hur platsen skulle se ut när jag kom fram eftersom att teknikerna beskrev allt för mig. Min hund ska bara kunna en enda sak och det är att finna blod, sperma eller lik. Brottsplatsen och tunnelbanan var avspärrad när vi kom fram och våra arbetsuppgifter var att leta efter gärningsmannens spår, säger Lars-Göran Eriksson som samtidigt inte kan svara på vad de hittade på brottsplatsen.

    Johan Eriksson var med och upprättade avspärrningar och tillsammans med sin patrullhund, som har miljötränat sin hund i city och i situationer där folk är upprörda,
    - Vi patrullhundförare har pratat genom händelsen och detta har ventilerats på arbetsplatsen. Det är skönt att ha en hund i sådana här situationer. Man arbetar ihop och lär känna varandra, säger Johan Eriksson.

  • Det är lätt att som hundägare bli ointressant i hundens ögon, Poddens hundpsykolog förklarar hur man gör sig så spännande att hunden hellre vill hålla sig nära än att sticka iväg på oönskade äventyr.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    I säsongspremiären frågar programledarna Maria Hedqvist och Gurgîn ut poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om hur vi som hundägare kan bli mer attraktiva för våra hundar genom kommandolös kommunikation byggd på vår kunskap om vårt eget kroppsspråk.

    När man reducerar belöningarna och tar för givet att hunden ska kunna allt som man lärt hunden så blir man som hundägare mindre intressant för hunden.

    - Vi måste studera våra hundar för att kunna ringa in situationer där hunden på egen hand väljer att komma till oss med glatt humör. Man måste fundera ut hur man ska göra för att få hunden att söka sig mot en, menar Eva Bodfäldt.

  • Var tredje hund är enligt Svenska Kennelklubben skotträdd och påverkas kraftigt av smällare och raketer. VBV lyfter skotträdsla, smällaruppror, medicinering och skottfria zoner.

    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    För många hundar är smällare och raketer runt nyår de svåraste tiderna på året. Programledarna Maria Hedqvist och Gurgin samtalar med poddens hundpsykolog Eva Bodfäldt om skotträdsla som menar att vissa raser och linjer är mer utsatta för skotträdsla och ljudkänslighet.

    Sture Engström organiserar Smällarupproret, som kämpar för ett förbud mot försäljning och användning av smällare och fyrverkeripjäser, menar att de smällarna som säljs idag inte är tillåtna.
    - Om man tycker att det är tradition att plåga djur så får man tycka det, men vi tycker att det är förfärligt att boskap, djur i skogen och sällskapsdjur far illa när de utsätts för smällar, menar Sture Engström.

    Veterinär beteendemedicin är ett nytt område och internationellt ökar diagnosticering av psykiska sjukdomar och syndrom hos sällskapsdjur med efterföljande medicinering.
    Lena Olsén, forskare i farmakologi med inriktning på antibiotika vid Sveriges Lantbruksuniversitetet, menar att man kan minska eller sluta medicinera med psykofarmaka genom hundavel.
    - Man kan se olika rasbenägenheter och därför kan man med selektiv avel påverka detta. Man kan ändra en hundras otroligt snabbt genom hundavel, man måste ta hänsyn till hundens livskvalité, säger Lena Olsén.

    Att ta in med skotträdda hundar på flygplatshotell har blivit en succé runt om i landet eftersom att det råder förbud mot fyrverkeripjäser runt flygplatser i Sverige. Det var Clarion Hotel Arlanda Airport som var först med konceptet för tre år sedan och trenden har spridit sig till flera andra flygplatshotell.
    - Alla ytor på stora hotell är gjorda för offentligt bruk, de ska tåla mycket och även hård rengöring, säger hotelldirektören Jessica Norgren som menar att hundar tycker om servicemänniskor, eftersom att dom i grunden är positiva.