Episoder
-
Een hele bonte verzameling tips in de allerlaatste aflevering van de VPRO Koos Podcast 😢. Onze vaste gasten en experts vertellen wat hun absolute favoriet was van het afgelopen jaar, en dat zijn: Netflixhit Better call Saul, de podcast We were three en de Nederlandse dramaserie Oogappels. Inderdaad, de keuze is reuze.
Veel dank voor het luisteren naar VPRO Koos! -
White Lotus seizoen 2, Andor en Enlightened: dat zijn de knallers waar onze experts het meest van hebben genoten het afgelopen jaar. Enlightened is eigenlijk al een oudje, uit 2012, maar rete-actueel want gemaakt door Mike White, die ook weer verantwoordelijk is voor White Lotus. En zo is het cirkeltje én het jaar weer helemaal rond.
-
Mangler du episoder?
-
Ergens in een steegje in Londen, net voorbij de overvolle vuilniscontainers, bovenaan een ijzeren trap en achter een stalen deur die altijd klemt, bevindt zich Slough House; het afvoerputje van de Britse geheime dienst. Een plek waarnaar geheim agenten worden verbannen als ze een kolossale fout hebben begaan.
Het is niet de meest voor de hand liggende locatie voor een tv-serie over geheim agenten. En juist daarom is Slow Horses, met Oscarwinnaar Gary Oldman in de hoofdrol, zo ontzettend leuk. Hier zijn de agenten nu eens níet glad of geniaal. -
Een bankroof via een tunnel, een aanslag op een groep Joodse kinderen en een klein jongetje dat zijn eigen leven redt door van zijn moeder weg te lopen. Alle drie deze verhalen speelden zich af op dezelfde straathoek in de Zevende Wijk van Antwerpen, en alle drie zijn ze onderzocht door theatermaker Bart van Nuffelen. Samen met podcastmaker Lucas Derycke weeft hij ze op vernuftige wijze door elkaar in De Kunst van het Verdwijnen.
Het is een inmiddels bekende podcasttruc om verschillende invalshoeken van een thema helemaal uit te pluizen. Soms werkt dat goed, soms irriteert het vooral. Maar in deze podcast heeft het echt een functie. Van Nuffelen zoomt soms in en soms uit, reist door ruimte en tijd en geeft op die manier echt diepgang aan het verhaal. -
Wat zou je liever doen: op wereldreis of op tijdreis? In de Netflix-serie 1899 gebeurt het allebei tegelijk. We gaan een eeuw terug in de tijd en varen mee op een schip vol Europese immigranten, arm en rijk, die op weg zijn naar het beloofde land – Amerika – waar ze hopen op een beter leven. Onderweg nemen ze een omweg, nadat de kapitein een vaag signaal ontvangt van een ander schip dat al vier maanden vermist is – inclusief de meer dan duizend opvarenden.
1899 is een nieuwe serie van de makers van Dark, een succesvol Netflix-drama uit 2017; dat belooft een grimmiger verhaal dan een leuk snoepreisje op het water. De Duitse makers hebben gekozen voor een cast van allerlei nationaliteiten en alle acteurs spreken hun eigen taal: Chinees, Deens, Spaans en Engels komen voorbij.
De metafoor van deze 'drijvende maatschappij' gaat natuurlijk over de vraag of je je eigen pad wil verleggen om een ander te redden. In de nieuwe Koos-podcast bespreken we hóe eng 1899 eigenlijk is, en of storytelling een goeie manier is om mensen – in tijden van crisis en bewustwording over het verleden – op andere gedachten te brengen. -
In het nieuwe seizoen van The Crown stappen we midden in de jaren negentig in: een tijd die veel mensen zich nog goed kunnen herinneren. Het seizoen bouwt op naar het ongeluk der ongelukken, daar in die tunnel in Parijs, maar die 'ontknoping' zien we pas in seizoen 6.
Deze afleveringen gaan over alle schandalen en scheidingen die er dit bewogen decennium plaatsvonden, en vooral over de kopstukken rondom de Queen, in plaats van over de Koningin zelf. Er is al veel kritiek geweest op de nieuwe afleveringen – wat ervoor heeft gezorgd dat er nu voor de afleveringen een disclaimer te zien is dat het om fictie gaat –, ook op de nieuwe cast bijvoorbeeld. In de Koos-podcast bespreken we of dit terecht is of niet. -
De vijfdelige podcast 'Het Mysterie van de Diriyah Star Night' gaat over de Nederlandse kunstenaar Jeroen van der Most die in een Saudische krant leest dat zijn schilderij voor 3,2 miljoen dollar is verkocht. Vreemd, want hij kent het schilderij niet, en het geld heeft hij ook nooit ontvangen. Samen met journalist Lex Boon reist hij af naar Saoedi-Arabië om verhaal te halen.
Podcastexpert Elja Looijestijn is niet onverdeeld enthousiast: is dit verhaal, dat ook al in artikelvorm verscheen in Het Parool, vijf(betaalde)afleveringen waard? Luister de nieuwe Koos-podcast om te horen waarom wel en waarom niet, en ook voor nog een extra tip die je sowieso moet luisteren – gratis in je podcastapp. -
Niemand had erop gerekend, maar daar is-ie dan: seizoen twee van The White Lotus. Met een remix van de eerie soundtrack, een nieuwe cast en één oude bekende. Dit keer belanden de rijke, getroebleerde hotelgasten in een resort op Sicilië, en onder de Italiaanse zon blijkt net zo goed ruimte voor uit de hand gelopen drugsfeestjes, familievetes en zelfs een mysterieuze moordpartij. En gelukkig ook weer voor een flinke staal maatschappijkritiek.
-
Stel, je mag je leven nog een keer over doen: zou je het anders doen, beter? En als je Hitler zou tegenkomen in 1933, zou je ‘m doodschieten? Dat zijn de vragen des levens inde BBC-drama Life after life, waarin hoofdpersoon Ursula telkens doodgaat en steeds weer opnieuw geboren wordt. Elke keer komt ze wat verder in haar leven, omdat ze door haar ‘sixth sense’ een aanstaande dood (die ze al eens heeft meegemaakt) weet af te buigen.
De vraag die blijft: kan je je eigen lot in handen nemen, gebaseerd op intuïtie of een voorgevoel? In de nieuwe Koos-podcast bespreken Yuki en Atze samen met seriekenner Anke Meijer deze verfilming van het gelijknamige boek van Kate Atkinson. Ook deelt Koos-vriend Jaap Robben zijn favoriete TEDTalk: die van schrijver Sisonke Msimang over Storytelling.