Åsa Svenfelt Podcasts
-
I en värld med ökat resursuttag och galopperande klimatnödläge är ekonomins utformning alltid en het potatis. I detta avsnitt träffar jag Åsa Svenfelt som är forskare vid KTH och bland annat har varit projektledare för Hållbar Samhällsbyggnad Bortom BNP-tillväxt. Vi går igenom olika scenarier för hur ekonomin kan tänkas ändras fram till 2050. Den som vill läsa mer kan hitta scenarierna här: https://www.bortombnptillvaxt.se/download/18.6524e7bf15dd1169a5e566/1504529340644/Bortom%20BNP-rapport%202017.pdf
-
Black Friday, jul, alla hjärtansdag, kanelbullens dag – listan kan göras lång på dagar i kalendern där vi uppmanas att shoppa loss, inte minst med våra barn i fokus. Samtidigt använder vi resurser i Sverige motsvarade drygt fyra jordklot. Hur får vi ekvationen att gå ihop? Hur många presenter är egentligen rimligt att ge sina barn? Och finns det alternativ till ett samhälle som överkonsumerar?
Det utforskar vi i dagens avsnitt tillsammans med Åsa Svenfelt, docent i hållbar utveckling och framtidsstudier vid KTH.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I ett framtida hållbart samhälle värdesätter vi tid och relationer mer än prylar om det blir som forskaren Åsa Svenfelt hoppas. Hon är forskare i hållbar utveckling och framtidsstudier på KTH i Stockholm och har tagit fram ett antal scenarier om hur det kan bli år 2050.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Åsa Svenfelt leder ett forskningsprogram om hållbar samhällsbyggnad bortom BNP-tillväxt och ett annat om hållbar konsumtion.
För ett par år sedan kom hon och hennes kolleger med en rapport där de tagit fram fyra scenarier för hur framtiden kan vara om vi ska nå klimatmålen. De möttes av en del kritik för att vara bakåtsträvande, men Åsa Svenfelt säger att kritikerna bara fokuserade på ett av de fyra scenarierna, det om självhushållning och då också bortsåg från att de ändå vill se en modern teknikutveckling.
Under pandemin har vi visat att det går att förändra ett samhälle snabbt om vi vill, men nu gäller det att vi inte väntar med klimatomställningen så länge att det bara måste bli verkligt akut krishantering, enligt Åsa Svenfelt.Lena Nordlund
[email protected]