ANC Podcasts
-
Apartheid i Sydafrika byggde på strikt åtskillnad mellan etniska grupper där de vita sydafrikanernas överhöghet var självklar. Apartheid är historien om hur kolonialismens rasism i samspel med de vita afrikanderna religiösa tro på rasåtskillnad utvecklades till ett institutionellt rasistiskt ramverk under åren 1948 till 1994.
Redan 1910 förbjöds Sydafrikas afrikanska folkmajoritet att äga jord utanför särskilda reservat, som motsvarade 13 procent av Sydafrikas landyta. idén var att befolkningen skulle separeras utifrån rastillhörighet. De svarta afrikanerna tvingades bo bantustans, även kallade homelands.
I avsnitt 163 av podden Historia Nu samtalar programledaren Urban Lindstedt med Andreas Karlsson, författare och journalist om varit bosatt i Sydafrika. Han har bland annat skrivit böckerna Sydafrikas historia och Det nya Sydafrika.
Sydafrika betraktas som mänsklighetens vagga eftersom man hittat spår efter tidiga homo naledi i grottorna vid Sterkfontein väster om Johannesburg som visar att det fanns mänskligt liv i regionen för mer än tre miljoner år sedan. Arkeologer har också funnit 1,6 miljoner år gamla stenverktyg.
Det var portugisen Bartolomeu Diaz som år 1488 som första europé seglade runt Kaphalvön och Afrikas sydspets i sin strävan att hitta sjövägen till Asien. Först 1652 upprättar nederländska Förenade Ostindiska kompaniet en bosättning som kom att bli Kapstaden vars uppgift var att serva skepp som var på väg om Asien.
Den svarta befolkningen i Sydafrika var inte möjliga att underkuva vid denna tid så slavar kom att skeppas dit från Asien och andra delar av Afrika. De första vita kolonisatörerna boerna, som talade holländska, kom att utveckla en egen identitet skild från britterna som ockuperade Kapkolonin från år 1806.
När boerna tröttnade på den brittiska koloniala myndigheten i Kapkolonin vid dagens Sydafrikas sydspets gav de sig iväg på ”die groot trek” under åren 1836-40. Boerna flyttade norrut och nu uppstod myten om ”den lediga marken”. Men landet var bebott av olika svarta grupper, där san är de enda som kan hävda sin rätt som ursprungsbefolkning, medan bantufolk kom norrifrån på 300-talet e. kr.
Efter 1948 lagfästes in i minsta detalj den segregering mellan vita, afrikaner, indiskättade och s.k. coloureds (sydafrikaner av blandras) som existerat praktiskt taget sedan den europeiska erövringen inleddes. Endast vita sydafrikaner hade rösträtt.
Job Reservation Act förbehöll kvalificerade arbeten och arbetsledning åt vita, ett fackligt krav ända sedan arbetare vid Witwatersrands guldgruvor på 1920-talet demonstrerat för ett vitt Sydafrika. Immorality Act förbjöd äktenskap och allt sexuellt umgänge mellan vita och andra sydafrikaner. Group Areas Act hindrade icke-vit inflyttning till städerna.
Särskilda pass erfordrades för de miljoner människor som arbetade i Sydafrikas industri eller i de vitas hem och därför tilläts bo i de särskilda svarta förstäder, townships, som växte upp utanför de större städerna. Gruvindustrin utvecklade ett särskilt migrantarbetarsystem, där afrikanska män inhystes i övervakade kaserner utan rätt att ta familjen med sig.
Lyssna också på avsnitten Det brittiska imperiets uppgång och fall.
Vill du stödja podden och samtidigt höra ännu mer av Historia Nu? Gå med i vårt gille genom att klicka här: https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Sveriges stöd i kampen mot den rasistiska politiken apartheid i Sydafrika leder till våld, hemliga agenter och attacker på svensk mark.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Den 27 april 1994 vinner partiet ANC i Sydafrika en enorm seger för de miljoner svarta som kämpat för sin frihet. Deras viktigaste allierade var Sverige.
Som mest står Sverige för över hälften av ANC:s budget och under det 30 år långa stödet bildas en lika osannolik som stark vänskap mellan svenskar och sydafrikaner.
Men vägen till segern var svår och farlig.
Medverkande:
Birgitta Karlström Dorph, fd diplomat
Magnus Walan, aktivist
Bengt Säve-Söderbergh, fd statssekreterare för Socialdemokraterna
Lindiwe Mabuza, fd Chef för ANC:s kontor i Stockholm
Per Wästberg, aktivist och ledamot i Svenska Akademien
Paul Erasmus, fd polis på underrättelsetjänsten STRATCOM
Frank Chikane, ANC-medlem och fd ordförande i det sydafrikanska kyrkorådet.En dokumentär av: Robin Jonsson
Producent: Lars Truedson
Exekutiv producent: Jon Jordås
År: 2019 -
Nelson Mandelas kamp för frihet i motståndsrörelsen ANC var lång och dramatisk. Från den fredliga kampen på 40- och 50-talet, den väpnade grenen Umkhonto we Sizwes sabotage och bombdåd på 60-talet och de 27 åren i fängelse till frigivningen och att Mandela blev president 1994.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
”Apartheid är ett i grunden ondskefullt system”
Olof Palme
”Apartheidpolitiken i Sydafrika är vidrigare än något annat”
Ingvar CarlssonApartheidregimen införde ett omfattande system av raslagar och målet var rasåtskillnad. De vita hade makten och friheten och de svarta var förtryckta. En svart fick inte ens gå in genom samma dörr som en vit eller sitta på samma parkbänk. Skyltarna där det stod Whites Only fanns överallt. Regimen hade en stark militärmakt och var en hård polisstat. Apartheidtiden kantades av massakrer, raskravaller, avrättningar och massdemonstrationer.
Dokumentären handlar om Nelson Mandelas och motståndsrörelsen ANCs kamp mot apartheid som ledde till att Sydafrika blev demokratiskt.
I dokumentären intervjuas bland andra Ahmed Kathrada, som suttit i fängelse med Mandela i 27 år och varit hans följeslagare i kampen sen 40-talet, Dave Steward, president de Klerks statssekreterare, Archie Whitehead, som blev ANC-aktivist på 70-talet, Auburn Daniels, aktivist på 80-talet och Ingvar Carlsson.
Hör Bengt Therner rapportera direkt från frigivningen av Nelson Mandela 11 februari 1990.
Producent: Daniel Värjö
Sänds första gången: 1 augusti 2010