Arena Idé Podcasts
-
Fokus: Folkbildningspodden lanserar sitt nya kortformat “10 snabba frågor”. Ordinarie avsnitt varvas med att vi ibland fokuserar på en fråga vi vill veta mer om. Den här gången vill vi veta mer om folkbildningens arbetsmiljö. Tio frågor ställs till före detta folkhögskoleläraren Staffan Kahn som arbetat centralt för Sveriges folkhögskolelärare. Idag arbetar han med fackliga frågor i ett bredare perspektiv.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé. Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen
-
Folkbildaren Hanna Schubert har tillsammans med andra skrivit handledningen Studiecirkelns pedagogik. Vi pratar om studiecirkeln och folkbildningspedagogik. Och om varför folkbildningspedagogik bör innehålla kärlek, mod och klokskap.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola.Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
När arkeologen David Wengrow mötte anarkisten och antropologen David Graeber, blev resultatet omvälvande. Nu gästar han Sverker Sörlins studio.
”Början på allt – en ny historia om mänskligheten” – så heter boken, när den nu kommer ut i svensk översättning.
Det är 700 sidor som ifrågasätter hur mänsklighetens historia brukar berättas, och presenterar ny forskning om jägar-samlar-folk med slavar, jämlika jordbrukare och historiska städer utan kungar.
Och kanske mest spännande av allt: De skriver en ny historia om upplysningens frihetstankar. Varifrån kom egentligen kritiken mot fursten, prästen och penningen? Inte från Rousseau, utan från amerikanska ursprungsfolk ska det visa sig. ”Det är dags att ändra på historiens gång, vi måste börja med det förflutna.”
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
-
Fokus: Kulturutskottets Lawen Redar, (S), skickar en önskelista till utbildningsminister Mats Persson och pratar oppositionens skuggbudget, lokalt ministerstyre och medborgarbegreppet i Folkbildningspoddens sista avsnitt för 2022.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Fokus: Folkbildningspodden har varit på Folkhögskoleforum, som frågar sig om folkhögskolan är utmanad?
Röster i programmet är bland andra Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, Maria Graner, generalsekreterare Folkbildningsrådet, Signild Håkansson, fd folkhögskolerektor och handläggare Folkbildningsrådet.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Fokus: Felicia Hedström träffar Johan Fyrberg som är ordförande för Studieförbunden i samverkan och förbundschef för Studieförbundets Vuxenskolan. Johan tolkar TIDÖ-avtalet utifrån folkbildningens horisont. Hur risigt ligger Folkbildningsrådet till efter Riksrevisionens rapport? Har studieförbunden anpassat sig tillräckligt mycket?
Programledare är Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Den som vill undergräva demokratin idag, måste formulera en ny berättelse om det förflutna.
Författaren Maja Hagerman och Sverker Sörlin samtalar om minne, glömska och osanning som politisk ideologi. Hur kan vi skydda oss mot lögnerna?
Trump är mitt uppe i striden: Vad hände egentligen vid Kapitolium 2021?
Och i Sverige försöker radikala konservativa uppvärdera Rudolf Kjellén, en antidemokratisk ideolog från det tidiga 1900-talet.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
-
Fokus: Kenneth Abrahamsson, docent i pedagogik, har precis kommit ut med boken Gösta Vestlund - folkbildaren från framtiden. Hör Kenneth intervjuas om Gösta Vestlund som blev 107 år gammal. Andra röster som hörs i programmet är Eva Önnesjö, fd organisationschef på RIO, och Gun Mörkenstam, fd lärare på Tollare folkhögskola.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola. Samtalen spelades in live inför en publik på Arenagruppen i Stockholm och på bokmässan i Göteborg.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Sverige lever kvar i förväntningarna som skapades av ett högskattesamhälle. Trots att vi sänkt skatterna och leveransen blir därefter. Det säger Daniel Lind, utredningschef på Arena Idé som gästar Arbete och fritid.
I nya avsnittet av Arbete och fritid talar vi om hur svensk produktivitet kan utvecklas. Daniel Lind leder Produktivitetskommissionen, ett initiativ av facken inom industrin. Han menar att svensk produktivitet gynnas av en kombination av bättre arbetsmiljö och stärkta förutsättningar för näringslivet i både fysisk infrastruktur och utbildning och välfärd. Sverige måste haka på det skifte som skett i den internationella debatten där välfärd och jämlik utbildning ses som stärkande av konkurrenskraften. 100 miljarder i offentliga investeringar per år skulle ta Sveriges konkurrenskraft framåt, menar Daniel Lind som arbetat som ekonom på flera fackföreningar. Han ger också fyra tips till den nya regeringen. Mikael Feldbaum, Arbetsvärlden, leder samtalet. -
Vilken är fruktfatets politik? Lyssna på ett lärt samtal som tar oss med till okända platser. Vi får höra fantasieggande berättelser om erotiska frukter och överflödets ekonomi, men också om kolonial plundring.
Ibland är en banan bara en banan – men ett fruktfat kan symbolisera så mycket mer. Idéhistorikern Sverker Sörlin och konstvetaren och psykoanalytikern Sinziana Ravini nöjer sig inte med de enkla svaren.
Har du ett förslag på ämne, en fråga eller något annat kring podden du undrar över. Skicka mail till [email protected].
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
-
Fokus: Folkbildningspodden analyserar valresultatet och konsekvenserna för folkbildningen. Hur ska folkbildningen förhålla sig till en ny regering som vill försämra förutsättningarna att bedriva folkbildning?
Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé, och Felicia Hedström, rektor på Jakobsbergs folkhögskola, pratar orosmoln men visar också på tre vägar framåt.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Kornhall & Netz säsongsstartar med ett avsnitt där Per och Ingela diskuterar och recenserar de politiska partiernas valmanifest gällande skolan så här i valrörelsens vilda slutspurt. Men det blir också ett samtal om vad som händer sen; vilka frågor som kommer att vara viktiga att fortsätta belysa, statliga utredningar som är på gång, möjliga scenarier i ett nytt politiskt landskap efter valet och den alldeles underbara skolvardagen där lärare och skolledare går till jobbet för att ge barn de bästa förutsättningarna för lärande och växande. Och så lite om den rika floran av böcker om skola och skolpolitik som finns just nu och om en nära förestående turné! Om du vill kommentera, ställa frågor eller föreslå ämnen och intervjupersoner är du välkommen att mejla per(a)kornhall.se eller ingela.netz(a)gmail.com.
Läs mer om podden Kornhall & Netz och programledarna på Arena Idés webbsajt, https://arenaide.se/kornhall-netz/
Arena Idé är en progressiv, partipolitiskt obunden tankesmedja med fokus på arbetsmarknad, ekonomisk politik, välfärd och demokrati. Vi är en ideell förening och finansieras av fackföreningsrörelsen. En del av Arenagruppen.
-
Fokus: Göteborgs stad delar ut kommunbidrag till studieförbund på lösa grunder. Folkbildningspodden och Ibn Rushd västra diskuterar på vilket sätt nedmonteringen av folkbildningen också är en nedmontering av demokratin.
Gäster för att diskutera det regionala och kommunala folkbildningsanslagets betydelse är Malin Novén, som är distriktchef för studieförbundet Ibn Rushd Västra och Hans-Åke Höber som är bildningskonsulent på Västra Götalands bildningsförbund och forskare vid Göteborgs universitet.
Programledare är Ola Bo Larsson, kultur- och folkbildningsansvarig på Arena Idé.
Folkbildningspodden ges ut av tankesmedjan Arena Idé, som finansieras av fackföreningsrörelsen.
-
Gäst är statsvetaren Katarina Barrling som vet allt om partikulturer och om de krafter som byggt dagens Centerparti.
Varifrån kommer Centerns nyliberalism? Är partiet ett mittenparti eller ett extremparti? Och hur kunde denna jordnära rörelse som hyllar långsamheten genomgå den kanske mest dramatiska ideologiska make-over som skådats i svensk politik?
Det och mycket mer – om bönder, seriell monogami och ideologier – i Stora idéer med Sverker Sörlin.
Avsnittet spelades in den 18 augusti 2022, i Arenagruppens studio i Stockholm.
En podd från den fackliga tankesmedjan Arena Idé.
-
Hur ska vi förstå framtidens migrationsutmaningar?Vilka långsiktiga perspektiv bör dagens politiker och beslutsfattare ta till sig?
Idag domineras den migrationspolitiska debatten av flyktingsituationen som orsakats av kriget i Ukraina. Men migration är i allt högre utsträckning också en säkerhetspolitisk fråga, där framtvingad migration används som påtryckningsmedel i konflikter, och som ett vapen i hybridkrigföring. Samtidigt vet vi att klimatförändringarna kommer att driva allt fler människor på flykt. Och vi lever på en kontinent och i en del av världen med en åldrande befolkning, och där migration från andra delar av världen därför blir en allt viktigare pusselbit i att klara kompetensförsörjningen. Hur arbetskraftsrörligheten mellan de nordiska länderna ska underlättas och främjas var ett tema för årets State of the Nordic Region.
Lyssna på det här seminariet som arrangerades av Nordiska ministerrådet, Nordregio, Nordforsk och Nordens välfärdscentrum tillsammans med tankesmedjorna Arena Idé och Fores. Medverkar gör Larysa Vakoliuk, skräddare från Ukraina, som nu bor i Uppsala, Henrik M. Nordentoft, UNHCR:s representant i de nordiska och baltiska länderna, Lisa Pelling, chef för tankesmedjan Arena Idé, Tove Hovemyr, samhällspolitisk expert på Tankesmedjan Fores och Patrik Oksanen, Senior Fellow på tankesmedjan Fri Värld samt säkerhetspolitisk rådgivare Fores. Samtalet modereras av Helena Lagercrantz.
- Se mer