CLOETTA Podcasts

  • OS-guldet på 100 m ryggsim i Moskva 1980 (Fredrik Belfrage trodde det var bröstsim i sitt legendariska referat!) gav Bengt Baron en biljett till studier på toppcollage i USA.


    Där fick han också stipendier för att ta sin master i business administration. 

    Som Bengt säger:

    ”Dom tyckte det var fantastiskt att jag både kunde simma fort och läsa en bok!”


    Det gav honom också en biljett till toppen av svenskt näringsliv. Varumärken som CocaCola, Frionor, Kodak, Absolut Vodka och Cloetta har alla på ett eller annat sätt styrts av Bengt Baron.


    Ändå är han relativt okänd för många som inte har järnkoll på näringslivet eller OS-medaljörer.


    Vi diskuterar varför inte fler idrottare studerar, det konstiga uttrycket negativ feedback, hur det känns att stänga en fabrik, hur man får medarbetarna att tro på en vision och om varför kol är överlägset gasol om man skall laga en piri-piri kyckling. Dessutom, redaktionen för "Mästarnas Mästare" kan sluta ringa, Bengt anser att det finns en anledning att vindrutan är större än backspeglarna!


    Moderator: Gunnar Oesterreich

    Musik: Mattias Klasson/Daniel Olsen

    Distribution: Acast

    Samarbetspartners: Life Genomics, Nordic Light Hotel, Funmed, Gröna Gårdar


    Hitta allt om podden: 

    Websida: https://spannandemoten.se/

    Instagram: @spannandemoten

    Facebook: https://www.facebook.com/spannandemoten

    Linkedin: https://www.linkedin.com/in/gunnar-oesterreich/

    Kontakt: [email protected] eller via sociala medier


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Den här gången gästas podden av Cloettas vd Katarina Tell för en konversation om det autentiska ledarskapet.


    Karina Tell är dietisten som blev godishandlare och ledarförebild. Som ung var hon väldigt intresserad av mat och dess betydelse för hälsan. Karriären började i ett kök, fortsatte sen in på de stora varumärkena Heinz och Findus och nu Cloetta.


    I intervjun:

    Katarinas perspektiv på hälsa och godis

    Vikten av passion

    Att leda med en vision

    Att börsnotera sitt företag

    Strukturerat mentorskap

    Hantera konflikter mellan medarbetare


    Är du intresserad av att vara veta mer från oss?

    Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev på vår hemsida så får du tillgång till en kort sammanfattning av samtalet och en rabattkod på 20% som kommer till din mail.

    Tack för att du lyssnade!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I veckans Affärsvärlden Analys hör vi Peter Benson, Otto Klaar, Daniel Zetterberg titta närmare på Castellum, SBB, ABAS Protect, Cloetta, Bakkafrost och IPO-guiden.

    Detta avsnitt av Affärsvärlden Analys sponsras av: Spotlight Stock Market https://spotlightstockmarket.com

    Länk till Affärsvärldens nya verktyg Uppköpsguiden: https://www.affarsvarlden.se/verktyg/uppkopsguiden

  • Detta är ett rejält långt poddavsnitt som är som två avsnitt i ett. Först ett normalt avsnitt med lite aktuellt och bolag följt av en nästan lika lång intervju med Ludvig Rosenstam Åhman som skrivit vår nya favoritinvesteringsbok på svenska, 101 Tankar om Aktier. I aktuelltavsnittet kommenteras Inwidos förvärv och Markus lyfter ett varningens finger för områden där risken är stor för permanent förlust av kapital. Bolagen i avsnittet är Academedia (24:08), Björn Borg (31:20), Cloetta (39:36), Ework (52:20) och Nekkar (64:00). Intervjun börjar vid (71.53). Välkomna!

    Vår huvudsponsor hittar ni på: www.kavaljer.se

    Affärsvärldens fina erbjudande hittar ni här: https://www.affarsvarlden.se/kampanj?code=kvalitetsaktiepodden

    Börsdata hittar ni på: www.borsdata.se/terminal

    Ludvigs bok 101 Tankar om Aktier hittar ni här: https://www.bokus.com/bok/9789198721447/101-tankar-om-aktier-din-guide-till-battre-investeringsbeslut/

    RFSU akutinsamling för kvinnor utsatta för sexuellt våld i Ukraina https://www.rfsu.se/engagera-dig/vara-kampanjer/akutinsamling-till-ukraina/


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Bengt Baron är gäst i det nya avsnittet av Coach meet Coach.

    Bengt är förmodligen den svensk som haft störst framgångar som idrottsman och sedan följt upp det med att även lyckats mycket bra inom näringslivet efter idrottskarriären. OS guld i ryggsim 1980 i Moskva var höjdpunkten som simmare, och detta följde Bengt upp med en Masters i företagsekonomi vid Berkeley University of California. Framgångsrika perioder i många stora företag som McKinsey, Coca Cola, Frionor, Kodak, Absolut Vodka, AB Vin o Sprit och Cloetta har gjort Bengt till en av svenskt näringslivs mest respekterade chefer. I Coach meet Coach delar Bengt med sig av sina erfarenheter och sitt stora kunnande. Starten av programmet innehåller en hel del simning men den stora delen handlar om ledarskap inom företagsvärlden. Ämnen som ledarskapsfilosofi, prestationskultur, målsättningsarbete, feedback, rekrytering och kommunikation är några av ämnena som behandlas. Självklart pratar vi också om skillnaden mellan den amerikanska och svenska ledarkulturen.

    God lyssning !

  • Palmolja är en ingrediens i en mängd produkter i vår vardag som seglat upp på mångas radar. Anledningen till senaste tidens uppmärksamhet beror på EFSA (European Food Safety Authority) efter en studie har landat i att raffinerad (alltså processad) palmolja potentiellt är cancerframkallande. Detta beror förenklat på att när palmolja värms upp i ca 200 grader, så triggas cancerämnen i oljan.

    Detta ämne, Glycidylestrar (samt 2- och 3-mcpd-estrar) bildas vid ett steg i raffineringsprocessen som kallas deodorisering då dåliga aromer avlägsnas. Oljan hettas då upp till 200 grader celsius. Dessa ämnen kan bildas i de flesta vegetabiliska oljor, men halterna som uppmätts i palmolja är 5–10 gånger högre. Denna rapport kom i maj 2016 redan, och Livsmedelsverket vill diskutera gränsvärden.

     

    Helle Knutsen, en av doktorerna på EFSA panel sade följande:

    ”There is sufficient evidence that glycidol is genotoxic and carcinogenic, therefore the CONTAM Panel did not set a safe level for GE.”

     

    OLW, Göteborgs Kex och Cloetta har på sistone börjat rensa ut palmolja ur sina produkter. Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som bland annat har varumärken som OLW (chips, ostbågar, nötter), Göteborgs Kex (ballerina, digestive, saltiner) och Panda (lakrits), hade i slutet av 2016 tagit bort palmoljan i 98 procent av sina produkter och istället ersatt den med oljor från exempelvis solros, kokos och sheanöt.

    Även Cloetta har fattat beslut om att fasa ut palmolja. Majoriteten av deras produkter ska mot slutet av 2017 vara fria från palmolja. 

    Men Nutella då?

    Italienska Ferrero är lite i epicentrum för det hela. Dom tillverkar Nutella, och det var där mediahysterin började med headlines som “Nutella gives you cancer” och liknande. Lägg till en intervju med bångstyriga italienska Pr-människor med uttalande som “Vi kommer ALDRIG ändra receptet” så är det som gjort för enkel klicka-och-dela-storm.

    Ferrero, använder ca 185 000 ton palmolja varje år, enligt Reuters. Enligt hemsidan är palmoljan en av hemligheterna bakom den goda smaken.

    “– Att göra Nutella utan palmolja skulle vara att tillverka ett sämre substitut, det vore ett steg bakåt”, har inköpschefen Vincenzo Tapella sagt till nyhetsbyrån.

    Ferrero har hävdat att de använder en process där palmoljan inte värms upp över 200 grader vilket minimerar problemet.

    Svenska Ferrero har ett uttalande på sin sida:

    ”Ja, Nutella är helt säkert att äta. Konsumenternas hälsa och välbefinnande är en absolut prioritet för Ferrero. I synnerhet är påståenden om att Nutella kan ge dig cancer på grund av att det innehåller palmolja oansvariga och utan vetenskapliga belägg.”

    Jag har försökt i nästan tre veckor att få svar på frågor av Ferrero, men trots flera telefonsamtal och email