Eskilstuna folkhögskola Podcasts

  • Min allra första kamera fick jag 1977 när jag fyllde tio år. Det var en Agfamatic sensor 100. När jag öppnade paketet så låg kameran i en genomskinlig plastask. Allt såg så fint ut. Kameran var svart på både fram och baksida med en ljus metall runtom på sidorna. Jag tyckte att det var något speciellt, att jag med kamerans hjälp kunde frysa tiden och fånga ett ögonblick och som jag sen kunde gå tillbaka till bara genom att titta på bilden. På så sätt gav kameran mig en möjlighet att resa i tiden.

    När jag sen konfirmerades fick jag min första systemkamera, en Canon AE-1 som blev min följeslagare i många år. Det var först efter att jag jobbat en tid som fotolärare på Eskilstuna folkhögskola som jag kände att jag fastnat i mitt fotograferande. Det var inte längre lika roligt att ta med sig kameran ut för att fotografera. Det kändes som om alla bilder redan var tagna. Det var då som min syster tipsade mig om en artikel i Nerikes Allehanda. Där kunde jag läsa om en kille som använde den ryska LOMO kameran när han fotograferade efter lomografins tio budord.

    Det roliga var att reglerna bröt med nästan allt som jag de senaste åren hade lärt ut på mina fotolektioner och det kändes så befriande. Med hjälp av kameran och lomografins tio budord insåg jag att det fanns många fler sätt att fotografera på, än vad jag hade undervisat. Detta öppnade ett helt nytt sätt för mig att se på världen och gjorde det åter spännande att gå på upptäcksfärd med kameran. Det gjorde i sin tur att det blev roligare att undervisa i fotografi, då jag insett att jag bara skrapat på ytan för vad man kan göra med den fotografiska bilden.

    Kameran har nu blivit det verktyg som jag använder för att öppna mina sinnen och göra mig mer seende. Det är med kameran i hand som mina sinnen skärps och jag kan ta ett steg tillbaka, ut ur verkligheten, för att där avgöra vad jag vill avbilda. Alla kameror har sina egna specifika egenskaper som väcker min nyfikenhet och tillåter mig att träda in i världen från ständigt nya perspektiv. Så det är kanske inte så konstigt att antalet kameror i min samling fortsätter att öka.

  • Kelvin Sommer, konstnären, som bjuder oss på många härliga skratt och berättelser i avsnittet. Kelvin läser gärna och mycket, han kommer in på författare som Henry Miller, Ivar Lo-Johansson, Selma Lagerlöf, Torbjörn Säfve, Karen Blixen, Carl-Johan Vallgren och många fler. Kelvin har många strängar på sin lyra inom konstområdet. Kanske har du mött Kelvin som konstföreläsare eller som konstpedagog som han varit på ett flertal skolor, såsom Eskilstuna folkhögskola, Örebro konstskola, Gerlesborgsskolan i Bohuslän och på Konsthögskolan i Umeå. 

    Under hela intervjun hade vi tålmodigt sällskap av bästa hunden Mingus (Charlie Mingus).

    Musik: Quantum Jazz med låten All About The Sun ur albumet End of Line