Henrik Eriksson Podcasts

  • Vad gör de allra bästa verksamheterna? Jo de fokuserar på dem de är till för: kunderna, patienterna, medborgarna. Och förbättrar, lite men ofta.

    Redan i managementklassikern In Search of Excellence som kom ut 1982 varnade författaren Robert H Waterman för situationer där en massa saker skickas runt i en organisation utan att någonting händer. Frågan är hur mycket vi har lärt oss?

    Henrik Eriksson är organisationsforskare och lärare vid Chalmers tekniska högskola och författare till boken Sveriges bästa verksamheter. Där sammanfattar han 20 år av forskning och erfarenheter från verksamhetsutveckling i både industrin och vården.

    Ständiga förbättringar Boken summerar insikterna i fem principer. Den första Henrik Eriksson vill berätta om är den om att förbättra.

    – Sveriges bästa verksamheter är inte nödvändigtvis de mest lönsamma företagen och organisationerna, konstaterar han, utan de som lyckas bäst för dem de är till för: kunder, patienter, medborgare. Där ett sånt fokus på de grupperna kombineras med ständiga förbättringar blir resultaten bra.

    Värdeskapande processer Princip nummer 3 handlar om att ha värdeskapande processer och nätverk. Vi är inga isolerade öar och behöver få till de här relationerna och processerna. Mycket i boken är inspirerat av lean-modellen.

    Leda och motivera Två principer som hänger ihop handlar om att leda och motivera. Många arbetsplatser misslyckas med att skapa förutsättningar för motivation trots att receptet för att motivera människor är väl känt. Grundarna av motivationsteorin self determination theory sammanfattar det i tre grundläggande behov: självbestämmande, att få känna sig kompetent och att ha social samhörighet.

    I många organisationer är synen på människor förlegad, som om medarbetarna vore maskiner. Det fungerar inte i dagens arbetsliv. Henrik Eriksson tror att det saknas kunskap hos ledare och chefer som inte finns i traditionella kurser och utbildningar på universitet och nu lever vi i en annan värld som kräver annan kompetens.

    Behovs- och syftesdrivet I de bästa verksamheterna utgår medarbetarna dessutom hela tiden från det större syftet, verksamhetens “varför” när de testar nya lösningar och ägnar sig åt ständiga förbättringar. Den principen handlar om att vara behovs- och syftesdriven.

    Många beslutslager ett hinder En faktor som ofta hindrar oss är rädslan att göra fel. Det känns tryggt att göra som vi alltid har gjort. En utmaning i många större organisationer, både i näringsliv och offentlig sektor, är alla beslutslager.

    – I större organisationer jobbar man ofta med att leverera uppåt, till beslutsfattare och politiker, berättar Henrik Eriksson. Men vi är ju till för kunden/patienten/medborgaren och bör fokusera på att stötta kärnverksamheten. Vi behöver utgå från mikrosystemet och kärnverksamheten och de behov som finns där för att möta de vi finns till för.

    Förbättring – inte förändring I organisationer behövs förbättringskunskap, det är något annat än förändringsledning. Ett exempel från Stora Enso Fors är att de aldrig har jobbat med förändringar utan jobbat med förbättringar. Det är en kompetens i sig. Vi behöver jobba mer med förbättring än implementering.

    Något som förvånade Henrik Eriksson i hans forskning var att korrelationen mellan mycket strategisk planering och påverkan på resultatet fanns inte. Snarare tvärtom. Ju bättre man var på strategisk planering desto sämre var resultatet.

    Amerikansk fotboll istället för planekonomi Om man som ledningsgrupp och stabspersonal lägger för mycket tid på att kartlägga och göra ändlösa workshops utan att det påverkar kärnverksamheten så blir det mindre tid åt kärnverksamheten. Många jobbar fortfarande i paradigmet att först ska vi planera länge och sen göra, lite planekonomiskt. Henrik Eriksson förespråkar istället mer amerikansk fotboll, vi har ett spel och så gör vi och testar regelbundet.

    Ledare som är till för medarbetare som är till för kunder Vad blir nyckelkompetenser för chefer i en framgångsrik organisation? Henrik Eriksson menar att det handlar om att vara mycket mer anpassningsbar eftersom vi behöver vara nära kärnverksamheten. Omställningen inom vården under coronapandemin är ett exempel på det. Man löste de problem som man ställdes inför och det gjordes tillsammans med medarbetarna. Hierarkier plattades ut och fick mindre betydelse i krissituationen. På Ikea är cheferna ute och jobbar i verksamheten för att förstå vad medarbetare och kunder möter och behöver. Alla är till för kunderna och på så sätt blir ledarna till för medarbetarna.

    Hur vågar och klarar vi att göra nytt?

    – Vi behöver utsätta både oss själva och andra för ett nytt sätt att tänka, säger Henrik Eriksson. För vem är vi till? När vi vet det är nästa steg att göra ständiga mindre förbättringar i korta steg, reflektera och utvärdera.

    Vi samarbetar med motivation.se – Sveriges ledarskapssajt där du kan läsa mer om såväl förändring som förbättring och ledarskap, motivation och hälsa. Idag vill vi tipsa om en artikel av Ewa Braf som handlar om att förståelse för hur hjärnan fungerar hjälper oss att förstå hur vi kan förändra.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • 🍕 Hur kan klubbarna hjälpa spelare som vill studera?

    🍕 Förväntningarna på Zaar & Hrivik

    🍕 Kramen från Henrik Eriksson

    🍕 Cams ilska mot Luleå

    🍕 Almens ord till Gunnar Persson

  • 🍕 Hur kan klubbarna hjälpa spelare som vill studera? 🍕 Förväntningarna på Zaar & Hrivik  🍕 Kramen från Henrik Eriksson  🍕 Cams ilska mot Luleå  🍕 Almens ord till Gunnar Persson

  • Dagens podd spelades in i samband med ett webbinarium om framtidens förändringsledning där vi hade en panel med inbjudna gäster. Det är Henrik Eriksson som är forskare inom organisation och verksamhetsutveckling på Chalmers, Gabriella Grusell som är organisationspsykolog med lång erfarenhet av att jobba med förändringsledning och Janne Israelsson som är Director Change Management på Telia.
    Medverkar gör också Hanna Melin från Sonder som höll i chatten där deltagarna ställde frågor till panelen. Vi diskuterar vad förändringsledning egentligen handlar om och hur man kan jobba med förändringsledning där paneldeltagarna delar med sig av sina erfarenheter och perspektiv.
    Innan podden så kan jag passa på att ge några boktips med böcker vi nämner i podden. Henrik Eriksson har skrivit boken Sveriges bästa verksamheter utifrån sin forskning om hur ledarskapet fungerar inom de verksamheter som enligt olika kriterier kan klassas som de bästa inom sina branscher.
    I podden nämner vi även boken Humanocracy som skrivits av managementgurun Gary Hamel och forskaren Michel Zanini. Jag passar förstås på att tipsa även om min egen bok Ut ur boxen – förändringsledning på riktigt, om agil förändringsledning.
    Länkar:
    Sveriges bästa verksamheter https://www.adlibris.com/se/bok/sveriges-basta-verksamheter-9789189013605
    Humanocracy https://www.adlibris.com/se/bok/humanocracy-9781633696020
    Ut ur boxen - förändringsledning på riktigt https://www.adlibris.com/se/bok/ut-ur-boxen-forandringsledning-pa-riktigt-9789152358962
    Sonders webbinariesida med kommande och inspelade webbinarier https://www.sonder.se/seminarier/

  • Hej och välkommen till Sonderpodden. Jag som leder podden heter Love Lönnroth och är managementkonsult på Sonder. Innan jag började på Sonder så jobbade jag under en period med kvalitets- och miljöledningssystem. Under ett uppdrag på Sjöfartsverket mötte jag en oerhört entusiastisk sjökapten vid namn Andreas Odhage som arbetade med verkets miljöledningssystem.
    Andreas gick sedan vidare och blev verksamhetskonsult, coach och revisor inom kvalitets- och miljöledningssystem. Han är författare till boken Jakten på papperstigern: effektivare kvalitetsledning. Andreas har många idéer om hur man kan förena en lean-agil filosofi med standardiserade ledningssystem genom att ha affären och värdeskapandet i fokus för allt man gör. Vi har ett samtal om Andreas filosofi och principen att anpassa ledningssystemet efter verksamheten istället för tvärtom.
    Innan jag släpper på samtalet med Andreas vill jag passa på att tipsa om Sonders webbinarier som du hittar på sonder.se under inspiration. Den 10 december leder jag ett webbinarium om framtidens förändringsledning där bland annat den tidigare poddgästen Henrik Eriksson medverkar.
    Andreas bok Jakten på papperstigern: https://www.sis.se/bcker/jakten-pa-papperstigern/
    Sonders webb: www.sonder.se

  • Vi träffar Henrik Eriksson, biträdande professor på Chalmers tekniska högskola. Han har hela sin forskarkarriär intresserat sig för vad det är som gör att vissa verksamheter lyckas bättre än andra. 2019 kom han ut med boken "Sveriges bästa verksamheter" som sammanfattar hans slutsatser. I boken visar han att det finns ett antal principer och arbetssätt som ligger bakom framgångarna.
     
    I samtalet gör vi lite av en "executive summary" av bokens innehåll. Vi diskuterar de olika principerna och drar slutsatser: inte minst att alltid utgå från behoven hos dem som verksamheten finns till för och att de som lyckas bäst har en utpräglad förbättringskultur i organisationen.
     
    Samtalet leds av Robin Askelöf, marknadschef på Hypergene, som med podden är på ständig jakt efter nya perspektiv på beslutsfattande, verksamhetsstyrning och ledarskap.
     
    Avsnittets boktips är Beyond Performance av Scott Keller and Colin Price. Den handlar om hur man bygger och optimerar organisationens resultat, och samtidigt säkerställer att den är uthållig och förberedd för framtida utmaningar. Spännande läsning utlovas!
     
    Kom ihåg att prenumerera på Konkurrenskraft så påminns du om när nya avsnitt finns att lyssna på - för vi har många fler spännande gäster på gång! 

  • Avsnitt 4: Mansrollen
    Vad betyder männen för vården – och vården för männen? Maria Ejd, reporter på Vårdfokus, leder samtalet. Gäst är Henrik Eriksson, sjuksköterska och maskulinitetsforskare.

    Detta är en re-realease ur arkivet från 2013-2014 med ämnen som fortfarande är aktuella.
    Trevlig lyssning!