Maria Hansson Botin Podcasts
-
Från 2016. En sensommardag i augusti 2012 körs 11-åriga Emma ihjäl i Lillhärdal. På crossmotorcykeln sitter byns utpekade värsting. Sorgen vänds snart till hat mot honom och hans familj.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
En dokumentär av: Maria Hansson Botin.
Producent: Robert Barkman.
År: 2016.
-
På sommarlovets sista dag 1998 hittas fyraårige Kevin död i vassen i sjön Glafsfjorden i Arvika. Snart misstänker polisen att det som först ser ut som en drunkningsolycka i själva verket är ett mord.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det finns skador på Kevins kropp som får polisen att misstänka att han utsatts för våld. Till en början utreds anhörigspåret, pedofilspåret och sedan barnspåret. Men ingen verkar ha sett något. Tills en femårig pojke kommer in till polisen och säger att han såg vem som dödade hans bästa kompis Kevin.
Robin Dahlén och Christian Karlsson, femåringen och hans två år äldre storebror, kommer att förhöras av polisen ett trettiotal gånger under hösten 1998 och hamnar snart i fokus för polisutredningen. Vad har de egentligen sett? Vet de mer än de berättar?
Tillsammans med socialtjänsten och barnpsykologer försöker utredarna få barnen att berätta om vad som egentligen hände den där söndagen i augusti 1998. Och barnen, som först betraktades som vittnen, blev snart polisens huvudmisstänkta. I november 1998 tycks fallet vara löst och polisen Rolf Sandberg säger att Robin och Christian är skyldiga till Kevins död. Det kommer att dröja nästan tjugo år innan någon på allvar ifrågasätter utredningens slutsatser.
– Man var ju barnamördare, var det man gick och tänkte. Jag hade mördat ett barn när jag var barn. Och så tänker man: Varför? Vad var det som hände? Hade de några bevis? säger Robin Dahlén.
Medverkande:
Robin Dahlén, Kevins bästa vän.
Weine Dahlén, Robins och Christians pappa.
Eva Dahlén, Robins och Christians styvmamma.
Annika Karlsson, Robin och Christians mamma.
Rolf Sandberg, polis.
Sara Landström, psykologiprofessor.
Rickard L Sjöberg, docent i neurokirurgi och medicinsk psykologi.
Sven Åke Christianson, psykologiprofessor.
Dan Josefsson, journalist.
Niclas Wargren, åklagare.En dokumentär av: Maria Hansson Botin.
Producent: Ida Lundqvist och Tove Palén.
Publicerad: 2022. -
En gråmulen novemberdag 1987 inträffar en av de värsta tågkatastroferna i svensk historia när två tåg hamnar på samma spår och frontalkrockar med varandra i hög hastighet i Lerum utanför Göteborg. Polisen Birger Knutsson blir vittne till olyckan och dagen kommer att bli en av de svåraste i hans 45-åriga poliskarriär. Tågvagnar ligger huller om buller, människor sitter fast och en brand sprider sig via oljan som sprutat från loken. Av Maria Hansson Botin
-
I över ett år har de 52 åttondeklassarna peppat inför skidresan. Men de kommer aldrig till Klövsjö. Tidigt på morgonen den andra april 2017 välter dubbeldäckaren på en smal väg i Härjedalen.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Det är tidigt på morgonen och två plusgrader. Hela natten har elever från Ängskolan i Marks kommun suttit på bussen, på väg till skidorten Klövsjö i Jämtland. En högtalare vandrar runt mellan sätena och Ed Sheeran går varm. De har nyss rastat och många byter platser med varandra när de kommer in i bussen igen. Det är bara några timmar kvar innan de är framme.
På en raksträcka två mil utanför Sveg kör bussen av vägen och välter ner i det branta diket. Den kanar hundra meter innan den till slut stannar. En av de första ambulanssjuksköterskorna på platsen beskriver att det ser ut som en krigszon. Skadade ungdomar sitter och ligger vart han än vänder sig.
Tre ungdomar mister livet i olyckan, och många skadas allvarligt. Men när polisen utreder vad som hänt hittar de varken några fel på bussen eller några problem på vägen.
Medverkande:
Isabella Johansson Covarrubias: Passagerare på olycksbussen.
Stina Almqvist: Passagerare på olycksbussen.
Ellen Persson: Passagerare på olycksbussen.
Anki Olsson: Mamma till Evelina som var passagerare på olycksbussen.
Anders Östling: Ambulanssjuksköterska.
Magnus Brodén: Helikoptersjuksköterska.
Mikael Bäckström: Kammaråklagare.
Av: Maria Hansson Botin.
Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
År: 2021.
-
Efter 9/11 vill USA förhindra nya terrordåd. De låser in människor på Guantánamo utan rättegång och inför kontroversiella förhörsmetoder. Något som får andra stater att anklaga USA för krigsbrott.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
Den elfte september 2001 ser människor världen över på tevebilder hur nästan 3000 människor dör i den dödligaste terrorattacken i modern tid. I USA ges presidenten rätt att använda allt nödvändigt våld mot de som planerat, utfört eller hjälpt till i attackerna.
– Det kommer inte ta slut förrän varje global terroristgrupp har hittats, stoppats och besegrats säger USA:s dåvarande president George W Bush när han förklarar krig mot terrorismen, 2001.
Några månader senare anländer de första fångarna till USA:s militärbas på Kuba, Guantánamo. I jakten på de skyldiga al-Qaida-medlemmarna och de som misstänks sympatisera med al-Qaida sanktioneras allt hårdare metoder. Och andra stater och människorättsorganisationer kommer att anklaga USA för krigsbrott.
– Det finns en nivå av rädsla där du känna smaken av den, säger Mohamedou Ould Salahi som betraktades som en av USA:s viktigaste fångar på Guantánamo där han satt i femton år.
Medverkande:
Mohamedou Ould Salahi, före detta Guantánamofånge.
Moazzam Begg, före detta Guantánamofånge.
Nancy Hollander, advokat.
Spike Bowman, f.d. senior rådgivare i frågor rörande nationell säkerhet på FBI.
Gösta Hultén, ordförande i Guantánamogruppen.
Av: Maria Hansson Botin.
Producent: Ida Lundqvist.
Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
År: 2020.