Nuri Kino Podcasts
-
En annorlunda bokcirkel med Thella Johnson och Lollo Collmar. Gäster: Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist och Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
DEL 7
*Jag läser Bibeln. Jaha. Och? Vad gör du av det sen då? Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist, tror mer på handling än på ord.
*Släkt med Maria i rakt nedstigande led? Född i staden med världens äldsta kloster? Kysst stenarna på Jesu verkliga grav? Thella undrar varför så många tycker det är viktigt att försöka bevisa en relation med Bibelns historiska personer och skeenden.
*What Would Jesus Do? Nuri Kino ser Jesus som en dåtidens biståndsarbetare, och en förebild.
*Från Södertälje till Vita Huset - om när USA:s president Barack Obama lovade att hjälpa Mellanösterns förföljda folkgrupper undan IS terror.
*Hagar, Ismael och en säck med vatten - att vara på flykt med sitt barn. Lollo fortsätter intressera sig för Abrahams familj och fastnar för berättelsen om tjänsteflickan Hagar och sonen Ismael som fördrivs ut i öknen. Nuri minns mödrar och barn han mötte vid gränsen mellan Ukraina och Polen.
*Bara prästerna fick läsa. Hur formas man av att inte få lära sig läsa, eller gå i skola på sitt modersmål. Och hur är det att vara kristen men inte få läsa Bibeln? Nuri Kino om hur Bibelns berättelser förmedlades i hans familj.
Bibelstycken: Matteus 25:35, 1 Mosebok 16:1, 1 Mosebok 16:7, 1 Mosebok 21:8
Filmcitat ur På heder och Samvete (A Few Good Men)
Musikcitat i avsnittet:
Kanye West - Jesus Walks
Madonna - Like A Prayer
Prince - God (Love Theme From Purple Rain)Medverkande i avsnittet:
Nuri Kino, journalist och människorättsaktivist
Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid Enskilda Högskolan Stockholm, pastor i EqumeniakyrkanProgramledare: Thella Johnson
Bisittare: Lollo Collmar
Ljudtekniker: Brady Juvier -
Granskar medier och journalistik. Går bakom veckans rubriker och spanar i framtidens medielandskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Debattören och journalisten Nuri Kino går till hård attack mot flyktingboenden i SvD. Men hur illa ställt är det egentligen?
Efter att ha landat på Moskvas flygplats fick korrespondenten Matilde Kimer veta att hon inte är välkommen i Ryssland fram till 2032. Detta efter att ha rapporterat om kriget i Ukraina. Medierna har pratat med henne.
Och så har vi kommit fram till den sista delen av Mediernas sommarserie om klassiska medierivaler. Den här gången handlar det om Arbetarbladet vs. Gefle dagblad.
-
I avsnitt 158 möter vi journalisten, debattören och biståndsaktivisten Nuri Kino. Vi pratar om hans enorma driv att engagera sig där det behövs just nu, oavsett om det gäller att hjälpa kristna i Mellanöstern, informera om covid i förorten eller möta ukrainas krigsoffer i flyktingläger vid gränsen. Nuri berättar om stunderna när han velat ge upp och om rösten som säger till honom att kämpa vidare. Men också om behovet av att någon gång ibland gå på fest och prata om något annat än krig.
-
Parul Sharma och Nuri Kino är båda stridbara personer som ständigt är i gång med nya insamlingsprojekt. Vad är det som driver dem? Hur gör de för att orka fortsätta? Hur ser de på den byråkrati som alltmer styr vårt globala engagemang? I Sverige hyllar vi gärna hjältar som Raoul Wallenberg och Harald Edelstam, men om någon idag bryter mot reglerna rynkar utrikesbyråkratin på näsan – och i värsta fall dras pengarna in.
Byråkratin behöver lugn och ro. Också när den är till för att hjälpa. Eller som Parul Sharma säger i Global Podd:
– Jag har sett vad byråkratin gör med det frivilliga engagemanget!
I avsnitt 99 av Global Podd pratar vi medmänsklighet, juridik, desperata flyktingar, fina FN-konferenser och aktivism med Nuri Kino, grundare av A Demand for Action och Parul Sharma, människorättsjurist med också volontär och insamlare.
Vad tycker de om de höga chefslönerna i biståndsbranschen? Finns det någon motsättning mellan att hjälpa enskilda och arbeta för långsiktiga förändringar? Vem har rätt att kalla sig journalist och hur ska man tänka för att komma bort från sitt dåliga samvete?
– Bara gör något! Säger Parul Sharma.
Och Nuri Kino säger:
– Jag är övertygad om att precis alla på ett eller annat sätt kan bidra till att göra världen till en bättre plats.
Programledare: David Isaksson.