OS Podcasts


 • Snart börjar OS i Peking, men kritiken kring valet av Kina som värdland har inte varit nådig. Men IOK, Internationella olympiska kommittén menar att de inte är deras ansvar att utesluta länder som Kina från att arrangera spelen. Det har pratats om bojkott från politikerhåll, samtidigt som atleterna känner sig tvingade att åka när mästerskapet är den största och viktigaste tävlingen.
  Varför får Kina arrangera OS igen? Kan det bli en större bojkott? Vi reder ut allt i veckans avsnitt.
  Gäst: Petra Thorén, reporter på Sportbladet.
  Utrikesexpert: Nivette Dawod.
  Kontakt: utrikes@aftonbladet.se

 • #Var är Peng Shuai, fråga sig Twitter och resten av världen. Den kinesiska tennisstjärnan försvann mystiskt för ett par veckor sedan, efter att ha anklagat en av Kinas högsta kommunistledare för sexuella trakasserier. Fallet har blivit en så het fråga att en bojkott av OS i Peking nu diskuteras. Kinas ledning försökte lugna ner kritiken genom att låta Peng Shui visa upp sig i en uppmärksammad videointervju. Men räcker det här för att övertyga omvärlden och rädda OS? Kina är ökänt för att få folk att försvinna, konstaterar Svenska Yles långvarige kinakännare Björn Ådahl och Johannes Tabermann i Nyhetspodden.

 • Dagens gäst i Vintersportpodden, Anders Byström, växte upp i Örnsköldsvik. Han var intresserad av många idrotter som barn och fastnade för längdskidåkning som han var aktiv i till 21 års åldern på nationell nivå. Han började sin yrkeskarriär som skrivande journalist men bytte bana och studerade idrottsvetenskap med inriktning mot idrottspsykologi. Han har sedan dess haft många fina tränaruppdrag både i Sverige och Norge. Nu är han Landslagschef för Svenska Skidlandslaget vilket betyder att han ansvarar för den sportsliga landslagsverksamheten i stort. Innan detta uppdrag hade han samma tjänst för Skidskyttelandslaget.


  Anders är en mycket ödmjuk person och en prestigelös ledare som verkligen jobbar för att få ut maximalt av varje individ.


  Vi pratar en hel del om ledarskap och hur han på bästa sätt förbereder ledarna inför OS i Kina 2022. Vi kommer sedan in på skillnaden mellan svensk och norsk skidåkning.


  Han ger sin syn på statusen för svensk skidåkning som sedan leder specifikt till svensk herrskidåkning och hur den mår och vad vi har på G.


  Ett aktuellt ämne är psykisk ohälsa, ätstörningar och skador vilket vi så klart pratade om där Anders gav sin syn på detta.


  Jag vill tacka Anders för att han var gäst i Vintersportpodden och önska han och Svenska skidlandslaget all lycka kommande säsong!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.


 • Efter ett stort utbrott av Covid-19 i NHL-laget Ottawa Senators, där flera svenska spelare finns, har flera matcher fått ställas in på grund av att laget helt enkelt inte fått ihop tillräckligt många spelare. De inställda matcherna innebär en förskjutning av spelschemat vilket i sin tur riskerar leda till att den OS-turnering som drar igång i februari kan bli tvungen att genomföras utan NHL-stjärnor. De inställda matcherna kommer i en tid av en het debatt om vaccinationskraven inom den amerikanska proffsidrotten med den nyligen avslöjade Aaron Rodgers skandalen i färskt minne. Vi intervjuar Aftonbladets New York-korre Per Bjurman om hockey, OS och tjurskalliga idrottsstjärnor. Reporter, Patrik Syk.
  podcast@aftonbladet.se


 • Den här veckan diskuterar Per Bjurman och Jonathan Ekeliw coronautbrottet i Ottawa, hur det kan påverka resten av NHL-säsongen och stjärnornas medverkan i OS. Dessutom blir det snack om Anaheims och Nashvilles oväntade framfart, kräftgången för Vancouver och Islanders – och John Tortorellas känga mot Connor McDavid.


 • SHL har haft uppehåll den gångna veckan men det finns definitivt saker att prata om ändå. Som att Hockeyallsvenskan har rullat på och vilka är egentligen de största positiva respektive negativa överraskningarna i den näst högsta ligan?
  Och hur står det egentligen till i Almtuna?
  De senaste veckorna har inkilningar och tystnadskultur inom hockeyn debatterats rejält. Dick Axelsson ger sin syn på hur det har sett med de sakerna ut under hans karriär.
  Tre Kronor vann Karjala Tournament men hur många av de här spelarna är egentligen aktuella för OS?
  På tal om OS kvalificerades sig Damkronorna dit, men först efter ett nödrop. Det blev en knapp seger i den avgörande matchen mot Frankrike. Vad behövs egentligen för att göra Damkronorna framgångsrikt igen?
  På torsdag omstartar SHL igen och Hockeystudion sammanfattar vad som blir mest intressanta att följa de kommande veckorna.

 • I detta avsnitt träffar vi Peter Eriksson som har medaljer i OS, VM, EM, SM och fått hela 8 championtecken. Vi pratar såklart om vad han och Peder gjorde innanför stängda dörrar inför OS, vilken som är hans bästa övning och mycket mer.

 • I detta avsnitt pratar jag med Världsmästaren i Skidskytte 2021 Martin Ponsiluoma vilket var Sveriges första individuella VM guld på herrsidan sedan 1958. Ett mycket trevlig och ödmjuk person som har en ljus och spännande framtid framför sig. Att han tog VM guld 2021 var en liten överraskning för många, men Martin visste vilken kapacitet han har och visste att allt är möjligt. Nu väntar OS och han får nu räknas som en av favoriterna till att ta medalj!


  Martin pratar vidare om sin allsidighet och att han har lätt för många idrotter. Hans intresse på sidan om skidskyttet är paddel och flugfiske som han gärna gör så fort han får möjlighet. Det ger honom stor avkoppling!


  Martin berättar om relationen till sin pappa och hans betydelse för hans framgångar och utveckling som skidskytt.


  OS uppladdningen och förutsättningarna på OS är ett självklart ämne att prata om, han ger sin syn på att tävla på hög höjd.


  Lyssna på detta avsnitt med en mycket klok och duktig person som är väldigt omtyckt på touren. Ni kommer få bra insikt i en medaljkandidat på OS och en härlig uppladdning inför stundande Skidskyttesäsong!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Om Shownotes ser konstiga ut (exempelvis om alla länkar saknas. Det ska finnas MASSOR med länkar) så finns de på webben här också: https://www.enlitenpoddomit.se Avsnitt 342 spelades in den 10 november och eftersom att det finns ett ord för att tappa bort sig i ett köpcentrum "Gruen Transfer" ( https://psmag.com/magazine/gruen-transfer ) så handlar dagens avsnitt om:

  - Alla har haft en vecka... Ord som ingår i beskrivningarna är: blodigt, Bio (Baby bossen 2), Halloween, vanligt jobb, firande med Lakrits, Amazon Prime är skit,

  FEEDBACK AND BACKLOG:- Professed Devestation https://www.thurrott.com/apple/259121/apple-loses-stay-request-in-epic-game

  ALLMÄNT NYTT- Det var en del diskussioner om detta i samband med Amerikanska valet https://techcrunch.com/2021/11/09/facebook-will-no-longer-allow-advertisers-to-target-political-beliefs-religion-sexual-orientation/ - Mer info om Facebook Oversight Board https://www.protocol.com/facebook-oversight-board-pace - Spelmotorföretaget Unity köper Weta Digital https://techcrunch.com/2021/11/09/unity-is-buying-peter-jacksons-weta-digital-for-over-1-6b/ - BONUSLÄNK: https://en.wikipedia.org/wiki/Unity_Technologies

  MICROSOFT- Microsofts skol-event - The Verge: Microsoft announces Windows 11 SE, a new Chrome OS competitor. https://www.theverge.com/2021/11/9/22771742/microsoft-windows-11-se-features-release-date - M365 for education a3/A5 for staff includes use benefit at 1:15 ratio- TechRadar: Microsoft OneDrive will no longer be compatible with millions of Windows PCs. https://www.techradar.com/news/microsoft-onedrive-will-no-longer-be-compatible-with-millions-of-windows-pcs - Björns catchup om Ignite - Context IQ https://cloudblogs.microsoft.com/dynamics365/bdm/2021/11/02/meet-context-iq-a-new-way-to-collaborate-in-a-hyperconnected-business/ - Mesh for teams https://www.zdnet.com/article/microsoft-to-extend-its-enterprise-metaverse-strategy-with-mesh-for-teams/ - Power Apps (deliver standalone apps) - Power apps: pay as you go plan https://www.zdnet.com/article/power-apps-gets-pay-as-you-go-licensing-dynamics-365-gets-more-new-modules/ - Power platform (conditional access policies on individual apps, quarantine non-compliant apps) https://powerapps.microsoft.com/en-us/blog/announcing-public-preview-of-power-apps-respecting-conditional-access-on-individual-apps/ - Industry clouds (microsoft cloud for nonprofit, for fincancial services, for sustainability) - Microsoft Loop https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-loop - Fördjupning - Book-of-news: https://news.microsoft.com/ignite-november-2021-book-of-news/ - The Azure Podcast - Ignite wrapup https://overcast.fm/+Ba5eq7XpA - Channel 9 försvinner https://www.zdnet.com/article/microsoft-is-folding-channel-9-into-its-learn-portal/ - Meta och Microsoft https://www.theverge.com/2021/11/10/22774059/microsoft-teams-meta-facebook-workplace-integration - Powershell https://www.bleepingcomputer.com/news/microsoft/new-powershell-version-comes-with-microsoft-update-support/ - Mark Russinovic https://twitter.com/markrussinovich/status/1458485897683353601?s=20

  APPLE- Byta skärm på iPhone 13 blir lite lättare https://www.theverge.com/2021/11/9/22772433/apple-iphone-13-screen-replacements-face-id-software-update

  GOOGLE:- Youtube gömmer dislike https://techcrunch.com/2021/11/10/youtube-is-removing-the-dislike-count-on-all-videos-across-its-platform/ - Android Police: Adaptive Sound silently comes to the Google Pixel 6 and 6 Pro. https://www.androidpolice.com/pixel-6-and-6-pro-adaptive-sound/ - Google Apple och Tracking https://appleinsider.com/articles/18/05/21/uk-iphone-privacy-lawsuit-seeks-up-to-429b-from-google https://appleinsider.com/articles/21/11/10/uk-backs-google-allowing-appeal-in-safari-user-targeting-suit - Skvaller om WearOS 3.0 https://swedroid.se/rapport-google-och-samsung-tog-fram-wear-os-3-i-hemlighet-ovriga-tillverkare-visste-inget/

  PRYLLISTABjörn: Nano-leaf lines verkar ju ascoola. https://nanoleaf.me/en-US/products/nanoleaf-lines/ För den här har jag redan köpt. https://traningsprodukter.se/produkt/chicago-extreme-bumpers-skivstangsset-77-5-kg/ Johan: Nanolead wood hexagons https://www.webhallen.com/se/product/342099-Nanoleaf-Elements-Wood-Look-Hexagons-Starter-Kit-13-Paneler

  EGNA LÄNKAR- En Liten Podd Om IT på webben, http://enlitenpoddomit.se/ - En Liten Podd Om IT på Facebook, https://www.facebook.com/EnLitenPoddOmIt/ - En Liten Podd Om IT på Youtube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit - Ge oss gärna en recension - https://podcasts.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577?mt=2#see-all/reviews - https://www.podchaser.com/podcasts/en-liten-podd-om-it-158069

  LÄNKAR TILL VART MAN HITTAR PODDEN FÖR ATT LYSSNA:- Apple Podcaster (iTunes), https://itunes.apple.com/se/podcast/en-liten-podd-om-it/id946204577 - Overcast, https://overcast.fm/itunes946204577/en-liten-podd-om-it - Acast, https://www.acast.com/enlitenpoddomit - Spotify, https://open.spotify.com/show/2e8wX1O4FbD6M2ocJdXBW7?si=HFFErR8YRlKrELsUD--Ujg%20 - Stitcher, https://www.stitcher.com/podcast/the-nerd-herd/en-liten-podd-om-it - YouTube, https://www.youtube.com/enlitenpoddomit

  LÄNK TILL DISCORD DÄR MAN HITTAR LIVE STREAM + CHATT- http://discord.enlitenpoddomit.se

  (Och glöm inte att maila bjorn@enlitenpoddomit.se om du vill ha klistermärken, skicka med en postadress bara. :)

 • I detta samtal pratade jag med Svenska längdlandslagets skidtränare och Skellefteå AIK:s fystränare Stefan Thomson. Stefan är en otroligt kompetent och erfaren tränare med stort engagemang. Detta har ni kunnat ta del av i längdlandslagets dokumentär som visats i fem stycken avsnitt under hösten. Vi pratar om fysträning i sin helhet och vikten av att ha ett syfte med varje träningspass. Sedan kommer vi in på skillnaden mellan ishockey och skidåkning och därmed hur mentaliteten mellan individuella- och lagidrottare skiljer sig åt.


  Vi pratar också om forskning och hur man får ut det i verkligheten och får den användbar samt hur landslagets och de professionella tränarnas kompetens når ut till de ideella ledarna i idrottsrörelsen. Detta har Stefan bra erfarenhet, dels i Skellefteå AIK men framförallt i Svenska Skidförbundet där han ingår i en arbetsgrupp som jobbar med utbildningsmaterial till klubbarna i rörelsen.


  Stefan berättar sedan om den speciella säsong skidlandslaget står inför med OS i Kina där det kommer vara speciella förhållanden. Han berättar hur skidlandslaget laddar upp och planerar hösten för att vara 100 % förberedda för vad som komma skall!


  Jag tackar Stefan för att han var gäst i Vintersportpodden och önskar han och de han tränar stort lycka till kommande säsong!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Jonatan har missat ett tåg för första gången i sitt liv. Han lärde sig inget. chippen planerar en födelsedagsfest han inte vill ha Atleticos tränare Diego Simeone är tydligen en själsfrände med chippen Hästhoppning tas ÄNTLIGEN bort från OS eftersom det är djurplågeri Vi får höra hemska historier om nollning inom ishockeyn och så nämns…

 • I detta avsnitt pratar jag med en av de absolut största skidskyttestjärnorna Sverige och Världen har, Hanna Öberg. Vi pratar naturligtvis om hennes uppväxt och hur skidskytteresan och intresset startade. Sedan kommer vi in på karriären och de många medaljer hon tagit. Hon har ett mycket nära samarbete med sin far som är involverad i Skidskyttet vilket har varit en stor stöttning för henne genom karriären.


  Hon berättar också om relationen till sin syster Elvira och hur det har påverkat Hanna under åren då Elvira slagit igenom och i vissa tävlingar till och med besegrat Hanna. Det har varit en utmaning som hon numera hanterar på ett bra sätt. Hon har löpnade dialog med sin mentala rådgivare som vägleder henne och stöttar henne i hur hon kan bemästra vissa tankebanor.


  Hon berättar också om vilka områden hon behöver utveckla för att bli ännu bättre och ta ännu fler medaljer.


  Hanna är en fantastisk idrottare och människa som verkligen ger ett klokt och ödmjukt intryck, hon är en riktig förebild för alla nya stjärnor som är på väg upp.


  Hanna ger oss lyssnare Energi, Inspiration och kunskap vilket ni kommer märka när ni lyssnar. Efter inspelningen var jag fylld med Energi!


  Tack Hanna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till kommande säsong!!  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • I veckans avsnitt snackar vi om nya Linux 5.15 - är Linux påväg att bli allas OS? Vi kollar även på den AMA som Luke från Pine64 höll på Reddit och andra korta men naggande goda nyheter och trevligheter!
  Länkar: https://trevligmjukvara.se/s09e03
  Donera: https://liberapay.com/TrevligMjukvara/donate

 • I detta avsnitt av Vintersortpodden pratar jag och Simon om hans karriär som diskuskastare och hur han hade lite motstånd hos sin nuvarande tränare när han bestämde sig att satsa på diskus. Tidigare var Simon 10 kampare och var till en början en i diskussammanhang lite för liten atlet. Nu har han visat världen att alla tvivlare hade fel bland annat genom att vinna OS Silver i Japan sommaren 2021. Simon och hans tränare har planen inställd på OS i Paris 2024 där han ska vara på topp. Arbetet går enligt plan och med Simons otroliga träningsvilja, målmedvetenhet och hans oerhörda ödmjukhet är jag säker på att han kommer stå överst på pallen i de olympiska sommarspelen 2024 i Paris.


  Jag har pratat och träffat många idrottare genom åren, en mer ödmjuk och härlig människa än Simon är svårt att finna. Jag var tagen efter vårt samtal över hans sätt att vara och hans kloka tankar om livet och idrotten. När jag intervjuar Simon är han på besök på föräldrarnas gård i Sixarby norr om Uppsala där han sitter på en traktor under intervjun, det gör att det finns vissa störningar i länken som visar sig i små hackningar. Han trivs i Sixarby där han kan varva ner och jobba med föräldrarnas jordbruk. I vardagen bor Simon i Växjö där han tränar tillsammans med ett antal andra friidrottsatleter.


  Vi pratar i stort sätt om allt som Simon gjort och kommer göra framåt. Allt från privata hobbys som golf till hans fokuserade träning för att bli nummer 1. Det är en härlig resa Simon bjuder på.


  Jag rekommenderar er att ta detta avsnitt för att få en riktigt härlig känsla i kroppen då Simon verkligen delar med sig av sin historia och framförallt delar med sig av sin energi och ödmjukhet som gör en mycket glad och lugn i kroppen. Efter det att vi spelat in detta avsnitt gick jag runt med ett stort leende och verkligen tänkte att världen hade varit grymt bra och härlig om alla var som Simon!!


  Tack Simon för att du gästade Vintersportpodden och lycka till på din resa mot att bli nummer 1 i världen och vinna OS guldet 2024 i Paris!!


  See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

 • Vi samtalar med Per "Pliggen" Andersson som har deltagit i sex OS. Två som elitroddare, två som tränare och två som läkare. Per Andersson har nyligen klivit av som läkare åt landslaget i längdskidor och arbetar med frågor kopplad till rehabilitering och träning. I detta samtal får vi tillfälle att diskutera frågor om skador, prestation och dopning. Var drar vi gränserna gällande träning och är det hälsosamt att t.ex. springa 81 varv i en Backyard? (Sen får ni som en liten bonus lite hantverkare som borrar i betongväggar 😂)

  Kalman nämner att detta är avsnitt #22 i podden, det är det inte, det är avsnitt #21 och inget annat 😃.

  Janne Svärdhagen @kaffemannen (Filosof) och Kalman Vanky (Psykiatriker) som båda är löpare/ultralöpare producerar denna podd i samarbete med Sweden Runners.

  För mer information eller synpunkter på podden och/eller programmet, besök Löparens Själ på Facebook.

  Musik: "Chill bro" av Diego Nava. (Mixkit Stock Music Free License)