Oskar Henrikson Podcasts
-
Vi är antagligen många som behöver se över våra vanor. Men hur ändrar man egentligen sina vanor? Det är både enkelt och svårt. Men ett tips är att byta ut en existerande vana mot en ny. Exakt hur du ska gå tillväga förklarar Oskar Henrikson som är psykolog och har specialiserat sig på vanor. Han berättar också hur vanor kan få dig att känna dig mer levande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Vi är antagligen många som behöver se över våra vanor. Men hur ändrar man egentligen sina vanor? Det är både enkelt och svårt. Men ett tips är att byta ut en existerande vana mot en ny. Exakt hur du ska gå tillväga förklarar Oskar Henrikson som är psykolog och har specialiserat sig på vanor. Han berättar också hur vanor kan få dig att känna dig mer levande.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe -
Vi är antagligen många som behöver se över våra vanor. Men hur ändrar man egentligen sina vanor? Det är både enkelt och svårt. Men ett tips är att byta ut en existerande vana mot en ny. Exakt hur du ska gå tillväga förklarar Oskar Henrikson som är psykolog och har specialiserat sig på vanor. Han berättar också hur vanor kan få dig att känna dig mer levande. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information. Get full access to Vad Vi Vet. at www.vadvivet.se/subscribe
-
Att-göra-listan, inköpslistan, topplistan, listan kan göras lång över listor vi skriver. De kan underlätta vardagen, få stora mål att kännas överkomliga men också skapa ångest, onödig stress eller väcka ilska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kropp & Själ denna vecka handlar om listorna som vi omger oss med, och vilken funktion de fyller i livet. Oskar har slutat skriva listor på fritiden för att särskilja ledig tid från arbetstid då allt noga spaltas upp. Åsa tycker vi kan slänga borde-listorna och fokusera på det som är viktigast och roligast.
Fredrik och Kristofer älskar listor och lever på att skriva dem. För Sebastian blev listorna vägen ut ur missbruk och kriminalitet. Han kunde se sitt eget beteende och ta ansvar för det när han spaltade upp det som han tidigare varit irriterad på och rädd för.
Medverkande: Oskar Henrikson, organisationspsykolog, Psykologifabriken, Åsa Alberius Munkhammar, neuropsykolog, Akademiska sjukhuset i Uppsala, Fredrik Strage, musikjournalist, Kristofer Andersson, kulturjournalist och Sebastian, som driver stödboende samt är behandlingsansvarig på behandlingshem.
Programledare är Stina Näslund
Producent Ulrika Hjalmarson Neideman
-
Får vi till riktigt bra samarbeten på jobbet kommer prestation och välmående ofta som ett brev på posten.
Goda samarbeten är en helt grundläggande nyckel till att både må bra och prestera. För mår och presterar, det gör vi inte som isolerade öar. På ett eller annat sätt är vi alla beroende av andra människor när vi jobbar.
Det är inte det lättaste att få den komplicerade väven av arbetsuppgifter, målbilder och relationer att funka på jobbet. Men det går.
I det här avsnittet tar vi hjälp av Psykologifabrikens grundare och vd, Oskar Henrikson. Oskar menar att psykologisk träning behöver vi alla, på samma sätt som vi behöver motionera och borsta tänderna för att må bra och fungera.
De åtta stegen, eller principerna, som Psykologifabriken arbetar med kommer från Elinor Ostrom. Hon fick Nobelpriset i ekonomi 2009. Hennes forskning visar vilka områden som är avgörande för att grupper ska fungera bra tillsammans.
8 principer att jobba med
Tydlig grupp med tydligt mål. En tydlig grupp skapas bäst med ett tydligt mål. Rättvis fördelning mellan insats och belöning. En definierad insats för vad som krävs för att nå målet gör det lättare att skapa en rättvis ersättning. Rättvist och inkluderande beslutsfattande. Ju fler personer som bidrar till ett beslut, desto mer data och information finns för att fatta bra beslut. Uppföljning av överenskomna beteenden. Alla beteenden som skapar samarbete, långsiktighet och altruism behöver uppmuntras. Graderade sanktioner för ohjälpsamma beteenden. Egoistiska och problematiska beteenden behöver hanteras med små åtgärder som kan trappas upp. Snabb och rättvis konflikthantering. Konflikter kan lösas rättvist med hjälp av en medlare. Mandat till självbestämmande. Självständiga team och medarbetare kan lättare ändra mål och arbetssätt för att hantera en föränderlig miljö. Koordinering med andra grupper. Samarbetar vi över gruppgränser kan vi åstadkomma positiv förändring som håller i längden.Målet: en bra start Vi behöver oftast börja med den första principen: ett tydligt mål. Den hjälper gruppen att hitta riktning och fokus för sina ansträngningar.
Rättvisa och rimlighet Rättvisa är avgörande för att en grupp ska fungera. Om en ledare tjänar massor och du kanske jobbar lågavlönat på ett lager - hur känns det egentligen? Det måste finnas en allmän upplevelse av rimlighet i balansen mellan ansträngning och ersättning för att vi ska vilja bidra och arbeta.
Gränser gör oss trygga Att ställa frågor till varandra kring hur vi beter oss mot varandra och vad vi vill göra mer av ger ofta bra effekt i ett team. Att prata om att vi kanske inte gör det vi kommit överens om är svårare, men det behöver vi också göra. Tydliga gränser hjälper oss att känna oss trygga - precis som räcket på en balkong högt upp gör att vi vågar beundra utsikten.
Samtal oljar samarbetsmaskineriet Vi vinner så mycket på att jobba med de här frågorna regelbundet: vi samarbetar bättre, det blir lättare att hantera konflikter och då kan vi tillsammans lära oss och utvecklas. Vi behöver helt enkelt prata mer om hur vi jobbar tillsammans.
Oskar tipsar om att gå igenom de åtta principerna med ditt team. Ägna ett halvår åt att jobba med en utvald princip i taget, med fokus på beteendeförändringar. Det skapar verkliga effekter.
Vår samarbetspartner motivation.se har en massa artiklar om arbetslivet, organisationskultur och ledarskap. Den här veckan har vi valt en text som handlar om de höga kostnaderna för ett arbetsklimat som präglas av misstro och de stora fördelarna med en miljö där man istället litar på varandra. Läs bland annat om hur du förhandlar så att alla känner sig som vinnare.
Bilden på Oskar Henrikson är tagen av Eva Lindblad för Natur & Kultur.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tema: Människor, Maskiner och Makt
Denna vecka träffar vi Oskar Henrikson i Påjobbetpodden. Oskar är VD och grundare till Psykologifabriken, han är organisationspsykolog och författare till boken Ensam eller stark. Vi kommer att prata om de psykologiska aspekterna av våra digitala organisationer och behovet av psykologisk träning, vad betyder det? -
Oskar Henrikson är psykolog på Psykologfabriken och där arbetar han bl a med organisationspsykologi och organisationsutveckling.
Under 2017 kom boken "Ensam eller stark" som handlar om hur man kan skapa en arbetsplats som gynnar ett altruistiska beteenden istället för egoistiska beteenden. Det innebär att gruppen premieras framför individen.
I det här samtalet pratar vi om den forskning som Ellinor Ostrom gjort, som gav henne Nobels ekonomipris. I grunden handlar det om åtta organisationsprinciper, som gynnar samarbete och även gagnar helheten.
Efter förra avsnittet av Hjärnpodden om utsatta ledare och otydliga värdegrunder blir det här avsnittet en uppföljare om hur man kan organisera jobbet utefter värderingar som följs upp regelbundet.
Oskar Henrikson arbetar på Psykologifabriken som du hittar här: http://www.psykologifabriken.se/
För att nå Kristina efter avsnittet mailar du lättast till [email protected]
ALLA TIDIGARE AVSNITT FINNS PÅ http://hjarnpodden.se
-
I veckans avsnitt av Josefinito Pod gästar alla möjliga för det är ni som fått önska.
Röda tråden är att jag är med i nästan (samtliga) alla klipp. Vi får en kronologisk genomgång av vårt 2016 som verkar innehållit mest genanta resor, superpiniga tramp i olika klaver och djur som betett sig. Dvs allt som blir succé på youtube. Det gillar ni. Och det gillar mänskligheten. Jag vill tacka alla mina gäster från i år: Isabelle Berglund, Adrian Boberg, Linnea Wikblad, Emma Knyckare, Kim W Andersson, Shirley Clamp, Jesper Rönndahl, David Sundin, Dilan Apak, Moa Lundquist, Palmer Lydebrant, Psykologen Oskar Henrikson, Robin "Maskinistet" Berglund, Ulrika Ellemark, Peter Bengtsson, Elinor Svensson, självklart Jörgen Lötgård och mamma Gunnel Johansson. Tack!
Vill du ha bättre gäster än så får du pröjsa, ge mig alla dina årsräntor på Patreon: https://www.patreon.com/Josefinito
Säg vad du tycker på Facebook: https://www.facebook.com/JosefinitoPod/
Kontakta mig på Twitter: https://twitter.com/Josefinito
Se bilder på instagram: https://www.instagram.com/josefinitoz/
Lyssna på mer grejer på Soundcloud: https://soundcloud.com/josefinito
och nya bandet DAVE CAVE: https://soundcloud.com/davecaveband
-
I veckans avsnitt av Josefinito Pod gästar Oskar Henrikson, psykolog, instagrammare, badare och människa.
En resepodd! Med extra speciellt rese-ljud! Jossan har skaffat sig en internationell karriär, dvs stått fem minuter i ett dike i Brixton och dratt krattiga vitsar på enelska. Det gick okej. Men framför allt har hon umgåtts mycket intensivt med sin killkompis Psykologen Oskar. Han gör det psykologer gör, lugnar för att sedan oroa igen. Se till att Jossan har råd att betala en professioell istället, skänk pengar på Patreon: https://www.patreon.com/Josefinito
Säg vad du tycker på Facebook: https://www.facebook.com/JosefinitoPod/
Kontakta mig på Twitter: https://twitter.com/Josefinito
Se bilder på instagram: https://www.instagram.com/josefinitoz/
Lyssna på mer grejer på Soundcloud: https://soundcloud.com/josefinito