Skolverkets Podcasts
-
Detta avsnitt av Montessoripodden handlar om källkritik. Vad är det, varför ska vi arbeta med det och hur gör man? För att reda ut detta får vi hjälp av Montessoripedagogen Anna Rosenqvist som också skrivit en bok om källkritik. Hon guidar oss igenom lämpliga övningar för alla åldrar, från förskolan upp till högstadiet.
Anna på Linkedin: https://www.linkedin.com/in/anna-rosenqvist-40928343/Boken Källkritik på schemat: https://www.liber.se/produkt/kallkritik-pa-schemat-22627 Intervju med Anna i Läraren: https://www.lararen.se/nyheter/kallkritik/saknade-bok-om-kallkritik--skrev-en-sjalvSkolverkets material för källkritik: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/kallkritik-for-yngre-elever
Bamse och källkritik: https://serieriundervisningen.se/produkt/bamse-och-kallkritik/ Superundersökarna: www.vof.se/wp-content/uploads/Superundersokarna_2011.pdf Handledning till Superundersökarna: https://www.skolverket.se/download/18.6bfaca41169863e6a655e08/1553959223032/pdf2094.pdf
-
I det tredje avsnittet diskuteras delar av skolverkets rapport Elever som snabbare når kunskapskraven samt kompetensutvecklingsinsatser som Skolverket bedömt kan komma att behövas för att stödja och stärka skolors arbete med elever i grund- och gymnasieskolan som har lätt att nå kunskapskraven. I detta avsnitt delar undervisningsrådet Åsa Sjöwall varmt med sig av sin kompetens och sina erfarenheter.
-
I det tredje avsnittet diskuteras delar av skolverkets rapport Elever som snabbare når kunskapskraven samt kompetensutvecklingsinsatser som Skolverket bedömt kan komma att behövas för att stödja och stärka skolors arbete med elever i grund- och gymnasieskolan som har lätt att nå kunskapskraven. I detta avsnitt delar undervisningsrådet Åsa Sjöwall varmt med sig av sin kompetens och sina erfarenheter.
-
Poddens första avsnitt tar avstamp i Skolverkets stödmaterial som kom ut 2015. Inledningsvis presenteras innehållet i all korthet och därefter följer en diskussion om hur vi, Linda och Eva, upplevde utmaningen och glädjen med att tillsammans med många andra engagerade personer arbeta fram manuset och hur vi tänker kring användningen och spridningen av stödmaterialet. Vi samtalar också om andra erfarenheter i relation till ämnet.
-
Dagens avsnitt är en inspelning från ett webinarium med Lead Montessori, på temat How to talk to children about what is happening?
Medverkade är C. Foster, M. Ulrich, T. Suominen & D. Rebild.
Här är Skolverkets råd kring hur man pratar med barn och unga: https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/stod-i-arbetet/att-prata-med-barn-och-unga-om-krig-och-kriser
Statsminister Magdalena Anderssons tal till mellanstadie- och högstadieungdomar: https://www.youtube.com/watch?v=MiwAANLv8l4
Ni hittar mer om Lead Montessori via denna länk: https://leadmontessori.com/
Vi tar gärna emot respons, lyssnarfrågor eller förslag på vår Facebooksida eller via mail på [email protected]
-
Redaktionen bjuder på ett »mediekritikbonanza« och diskuterar de senaste veckornas journalistiska magplask: Expressens närgångna rapportering från en försvunnen 13-årings hemkomst, SVT:s kvacksalveridokumentär Fästingkriget och drevet mot Skolverkets förintelserollspel. Ur innehållet: Bulletins miljoner, Voltairecitat och avprogrammering.
-
Vilken bok jag minns bäst? Ja det är herr Arnes penningar! Så säger Naw Hser från Burma, som kom till Sverige som tonåring. Vad har Selma Lagerlöf att erbjuda en tonåring från Burma? Jo, ett dilemma som berör.
Kan man älska en person som mördat ens bästa vän? För fyra år sen beskrev Sigrid Flensburg arbetet i Lisa Högbergs klass i Luleå. Hur gick det sen för de gamla eleverna? Veckans K1 är ett program i serien Den orättvisa skolan Tidigare reportage om skolan i Luleå av Sigrid Flensburg: IVIK är en specialklass i Luleå för ungdomar som kommer till Sverige som tonåringar och har annat modersmål än svenska. I denna klass läser de massvis med skönlitteratur. Och har nästan bara svenska på schemat. De läser och går djupare in i texten. De blir duktiga på att diskutera svåra frågor. I boksamtalen kan de välja att bara prata om bokens personer. Sen kanske de vill ta in sig själva. Hela världen. Och de eviga frågorna. Det är här dilemmat i Herr Arnes penningar kommer in.- Böckerna blir en kil in i elevernas värld, säger Lisa Högberg, lärare på IVIK. Hon har en egen facebooksida för sina elever.I Skolverkets rapporter presterar utlandsfödda elever sämst resultat i svenska skolan. Luleå gymnasieskola bryter den trenden!- Utlandsfödda ungdomar som börjat på IVIK i Luleå klarar sig i regel bra! säger Lisa Högberg.Vad gör eleverna idag då? De som berättade om sina tankar för fyra år sen. Ja, Reza Amiri, som levde som gatubarn när han tappat bort sin mamma, har gått ut Barn - och fritidsprogrammet på gymnasiet. Nu söker han brödjobb i Eskilstuna.-Ta och prova mej i två veckor! Sköter jag mej kan vi alltid komma överens! Så säger Reza Amiri till chefen för en livsmedelsaffär och visar ett digert CV.-Jag tycker om att arbeta och de gamla tycker jag är rolig! Säger Naw Hser från Burma, som fått jobb som vårdbiträde på ett äldreboende. Naw Hser är självförsörjande och har flyttat till egen lägenhet. Samtidigt sitter hennes klasskamrat, som bott i flyktingläger nästan hela sitt liv, och pluggar in ben och muskler på latin. Och åter en annan klasskamrat spelar bara fotboll!!Hur det gick för Reza och de andra i klassen berättas i K1 torsdag 18.15.