Staffan Lindberg Podcasts

  • Staffan Lindberg, grävande journalist på Aftonbladet, har gjort omfattande research kring blodsmineralen kobolt som används i tillverkningen av alla batterier i det mesta såsom smartphones, datorer och elbilar. Kobolt bryts framför allt i Kongo-Kinshasa, där mer än hälften av världens kobolttillgångar finns. Där sker gruvbrytningen under extremt farliga och exploaterande förhållanden. Arbetare och barn, så unga som tre år, som jobbar i gruvorna utsätts för direkt dödliga hälsorisker och arbetar under slavliknande förhållanden.

    Kongo-Kinshasa har en sorglig historia med över 100 år av exploatering och kolonialisering som har resulterat i en grov korruption inom landets instabila regering som också har sålt landets värdefulla gruvtillgångar till svenska, europeiska och kinesiska bolag för småsummor. Idag finns det nästintill ingen transparens i batteritillverkningsprocessen hos de stora batteritillverkarna som vi är beroende av, såsom Tesla, Apple och svenska bolag som Volvo och Northvolt. En svag reglering av blodsbatterierna har också inneburit att kobolt ofta smugglas ut från landet för att sedan användas i batteritillverkningen utan att det går att spåra. Men koboltmineringen är inte bara ett dilemma för batteritillverkarna utan även miljörörelsen. Koboltbatterierna behövs i den gröna omställningen för att vi ska nå miljömålen.

    Staffan pratar om sina resor till koboltgruvorna, om hela produktionskedjan från de dödliga gruvorna till de färdiga batterierna som används för att spela in och lyssna på detta avsnitt. Staffan berättar också om sin granskning av mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán som dödades kallblodigt 2017 när hon utredde kongolesiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter i landet.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQbeQ7/blodsbatterier-en-granskning-av-kobolt-industrin-i-kongo

    https://www.aftonbladet.se/av/staffan-lindberg

    https://sverigesradio.se/avsnitt/batteriboomens-baksida-den-vilda-jakten-pa-kobolt

    https://www.youtube.com/watch?v=_V3bIzNX4co

    OBS! Det här är inte hela avsnittet. Vill du få tillgång till hela avsnittet, före alla andra och helt reklamfritt, behöver du bli betalande prenumerant på Patreon:

    https://www.patreon.com/taimaz

    ❤️ Tack för ditt stöd! ❤️

    Du kan också ge stöd på Swish: 0761 401 401

    Mer info på https://www.loungepodden.se

    Följ Taimaz

    Instagram: https://www.instagram.com/taimazghaffari/

    Linkedin: https://se.linkedin.com/in/taimaz-ghaffari-22789b21

    Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCLKiCeQSPOfRmhXA_1m9M2A


  • Över 100 miljarder klädesplagg tillverkas i världen varje år. Under flera år har vi sett hur modeindustrin bara växer och växer. Begreppet fast fashion verkar också vara här för att stanna.
    I Bangladesh, landet som ligger mellan Indien och Myanmar, finns mängder av fabriker som tillverkar kläder åt klädjättarna. Svenska H&M är en av landets största kunder. I Bangladesh är det förbjudet att förstöra vattnet. Det finns lagar och regler för klädfabrikerna, att de som färgar och tvättar kläderna måste använda sig av reningsverk. Trots det så fortsätter föroreningarna.
    Aftonbladets team åkte ner till Bangladesh för att granska H&M:s klädtillverkning. De såg vatten som förklarats som biologiskt döda efter alla föroreningar.
    Hur har det blivit så här med klädfabrikerna? Vilket ansvar har H&M och andra klädjättar för miljön?
    Gäst: Staffan Lindberg, reporter Aftonbladet.
    Programledare: Jenny Ågren.
    Kontakt: [email protected]


  • ”En glaciär på reträtt”, säger Staffan Lindberg i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Det han syftar på är Grönlands inlandsis, som svälter, enligt en av forskarna till en ny studie. Zombie-isen kallas isen som bedöms vara dödsdömd. Forskare har använt en ny metod och kommit fram till att i alla fall 3,3 procent av den grönländska inlandsisen kommer att smälta. Det rör sig om 110 biljoner ton smältande is som kommer leda till att havsnivån kommer att stiga över hela jorden. Vad kommer det att få för konsekvenser? Kommer delar av Sverige att påverkas? Hur har vi hamnat här?

    Dagens gäst: Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet
    Programledare: Ronja de Boer
    Kontakt: [email protected]

  • Demokratin i världen är på tillbakagång. Med ett informationsflöde designat att väcka känslor snarare än att ge korrekt information, med växande stöd för populistiska rörelser och med allt större inflytande från ickedemokratiska stormakter i världspolitiken kanske det inte är så konstigt. 

    Men varför är demokrati viktigt? Vad består den av? Går den att mäta? Och vad är det vi riskerar att förlora när demokratins motståndare vinner mark? 


    Medverkande:

    Åsa Wikforss, professor i filosofi vid Stockholms universitet, författare och ledamot av Svenska Akademien.

    Staffan Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för V-Dem-institutet.


    Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.