Svartvattnet Podcasts
-
Kerstin Ekmans roman Händelser vid vatten har plötsligt blivit uppmärksammad igen, 30 år efter att den kom ut första gången. Det är den framgångsrika tv-serien efter boken som gjort många nyfikna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Lundströms Bokradio hör ni skådespelaren Marie Göranzon och komikern och skådespelaren Olof Wretling i den bokcirkel vi gjorde för ett par år sedan om romanen: Hur läser de "Händelser vid vatten"? Det blev tre program då 2020, men nu får vi höra en ny kortare version.
Kerstins Ekmans "Händelser vid vatten" blev när den kom snabbt en av de böcker som sålde mest i Sverige. Den vann både Nordiska rådets litteraturpris och Augustpriset och är översatt till flera språk. Romanen utspelar sig i det lilla jämtländska samhället Svartvattnet, och rör sig i två olika tidsplan, dels 1991 som är bokens nutid, och dels tidigt 1970-tal. I handlingens centrum finns ett ouppklarat mord på några campande turister vid en vid en å långt in i skogen.
Ni kan helt lugnt lyssna klart: vi kommer inte avslöja hur boken slutar. Vill ni höra hela bokcirkeln finns samtliga tre delar på SR Play.
Skriv till oss! [email protected]
Programledare: Marie Lundström
Producent: Andreas Magnell
Ljuddesign: Fredrik Wadström -
Nu spelar han en av huvudrollerna i Mikael Marcimains dramatisering av boken. P1 Kultur har träffat regissör och skådespelarensemble.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekmans roman "Händelser vid vatten" från 1993 är en modern klassiker. Den utspelar sig dels i början av 70-talet då ett mord på två tältande turister upptäcks på den jämtländska landsbygden, och dels tjugo år senare då vi möter människorna igen, de som bor kvar i Svartvattnet som platsen heter i berättelsen. 2020 läste Rolf Lassgård in romanen för Radioföljetongen i Sveriges Radio.
KLASSIKERN OM IBSENS PJÄS HEDDA GABLER
Nu har boken blivit dramaserie på SVT. Rolf Lassgård spelar läkaren Birger och för P1 Kulturs reporter Björn Jansson berättar han om sin favoritscen och varför berättelsen inte släpper greppet om honom. Du hör också skådespelarna Pernilla August, Asta Kamma August och Magnus Krepper samt regissören Mikael Marcimain.Henrik Ibsens pjäs Hedda Gabler hade urpremiär i München år 1891. Titelrollen är en av teaterhistoriens riktigt stora kvinnoroller. I Klassikern funderar frilansjournalisten Hedvig Weibull på skillnaden mellan pjäsens två kvinnor, Hedda Gabler och Thea Elvsted. Och på den svåremotståndliga lusten att förstöra.
FÖLJ MED PÅ BILDNINGSRESA TILL LONDONReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Vi är framme vid sista stationen på vår resa. Följ med Karin Svensson och Andres Lokko till London.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
Tredje och sista delen av Flykten, skriven av Johan Ring. Glöm inte att lyssna på de två första delarna av Flykten innan du lyssnar på del 3.
Johan är ingen nybörjare i det här sammanhanget. Han dök upp första gången under säsong 4 med den andra delen av novellen Svartvattnet, som han skrev tillsammans med Jimmy Berestål och Mårten Dahlrot. Det är en berättelse som utspelar sig i Skymninge under 80-talet, då ett kompisgäng ska ut och tälta intill en hemsökt stuga vid den mörka tjärnen, även kallad Svartvattnet. Johan har också släppt romanen Fyra minuter och novellsamlingen Svenska mardrömmar som bara är utgiven som ljudbok. Stort tack till dig Johan för din medverkar i Mannen med den gula rocken. Nu tar podden ett kortare uppehåll men är tillbaka om två veckor igen, närmare bestämt den 7:e februari. Då med nya författare och en ny novell.
Följ gärna Mannen med den gula rocken på Instagram och Facebook och du får mer än gärna lämna en recension via itunes så podden blir synlig för flera.
Vill du vara med och stafettskriva en novell tillsammans med andra författare till podcasten så kan du maila mig på: [email protected] eller skriva till mig på mina sociala medier.
Tack för att du lyssnar!