Tone Schunnesson Podcasts
-
I det 32:a avsnittet av podden snackar vi referenser och skiljetecken! Vad händer till exempel med en fråga som saknar frågetecken och vad är egentligen hyfs när det kommer till semikolon? Förutom språkpolisiärt arbete och frågor om frågetecken uttrycks också en hel del astrologi-skepsis samt villkorslös kärlek till författarna Vigdis Hjort och Tone Schunnesson. Dessutom delar Cecilia med sig av sina bästa tips på fristående boklådor i Göteborg. Missa inte det!
Läslista:
Tone Schunnesson – Tone Tur o Retur: Tales från Bullshit city och andra ställen Joshua Clover – Röd epik Liv Strömquist – Liv Strömquists astrologi Vigdis Hjort – Om bara Bora Chung – Cursed Bunny Hanna Hallgren – Silverresenären -
Yngre generationer kan uppfatta en punkt som hård och aggressiv, medan tre punkter efter varandra breder ut sig. Författaren Tone Schunnesson reflekterar över sitt förhållande till slutet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk. Åsikter som uttrycks är skribentens egna. Ursprungligen publicerad 26/11 2018.
I alla hjärtans dag-present året jag fyllde nitton fick jag något som kom att hänga över mig i många år. Peter Weiss bildungsroman ”Motståndets estetik”, en stabbig ilsket röd pocketutgåva av den trilogi som behandlar olika sorters motstånd mot fascismen. Det här är mitt första riktigt starka minne av punkten, eller snarare avsaknaden. Jag tyckte att jag läste och läste men meningarna tog aldrig slut. Jag tappade kraft och lät tanken vandra, tvingades börja om, ibland flera sidor tillbaka. Jag försökte skapa ställen i texten där jag kunde vila mig men lyckades inte, fullständigt underkastad Weiss och det försvunna skiljetecknet. Som jag längtade efter den punkten, och när den väl kom var det som att jag simmat allt för länge under vatten. Jag nådde ytan desperat, andades in så häftigt att luften brände i mina lungor. Jag hade klarat mig, men utan någon uppskattning för vad jag nyss hade tagit mig igenom. För visst är det så med punkten, den blir synlig först när den inte är där. Eller när den sitter på fel ställe. Som när en vän, som på grund av dyslexi, placerade den mitt i meningar. När han bad mig förklara hur jag gjorde hade jag inget bra svar att erbjuda. Mycket mer än konkreta regler handlar grammatik ofta om en privilegierad intuition och jag hänvisade korkat nog till den intuition som han ju saknade. Här kom nu Weiss och utmanade min trygghet och för första gången drabbades jag av skiljetecknets fulla kraft.
Den driver meningen framåt och påminner oss redan från början om vårt slut men lägger sig i vägen för ett fall ner i mörkret.
Weiss är bara en av oändligt många författare som förstått hur betydelsebärande punkten är, och hur den belyser språkets kroppsliga dimension. Punkten synliggör rörelsen bakom texten, skriver Laurence Pett och Pascale Tollance i förordet till boken ”Point Dot Period... The Dynamics of punctuation in Text and Image” och syftar på författaren som håller i pennan, och bestämmer sig för att runda av. Dessutom relaterar språket både till rum och tid, och ska därför förstås som något som händer snarare än något som beskriver, och på det här sättet blir punkten spår av en händelse. Kanske var det så Peter Weiss ville minimera författarens närvaro i sin gestaltning av historiska händelserna så fruktansvärda att de är bortom språket.
Roland Barthes, som alltid verkar lite hjärtekrossad, hänvisar oss tillbaka till ordets latinska ursprung: punctum, som också kan betyda litet hål eller sår. Litteraturprofessorn Pierre Szendy vänder sig istället mot grekiskan där vi finner spår av punkten i det som betyder prägel eller märke, till och med märke efter ett slag.
Punkten händelse är betydelsefull också inom konsten och Wassily Kandinskij hävdar att punkten är den ultimata, mest enastående föreningen av tystnad och tal.
Alla skiljetecken är bild i text, men inget skiljetecken är lika levande för mig som punkten. Den driver meningen framåt och påminner oss redan från början om vårt slut men lägger sig i vägen för ett fall ner i mörkret. Den sliter oss ur något när vi vill vara kvar, säger åt oss att stunden är över samtidigt som den syftar tillbaka till platsen vi kom ifrån. Punkten kan vara slut eller början på en evig loop. Någon som använder punkten särskilt begåvat – komplext och lustfyllt – är den kanadensiska poeten Anne Carson. Hennes interpunktion har en förmåga att skjuta som en pil genom bröstet och i "The Life of Towns" – en diktserie om städer – gör punkten dikterna till en värld som hela tiden avbryter sig själv, genom att avbryta meningarna innan läsaren förväntar sig ett avslut. Så här låter det i Sylvia Town:
The burners and the starvers.
Came green April.
Drank their hearts came.
Burning and starving her.
Eyes pulled up by roots.
Lay on the desk.Författaren Jennifer K. Dick läser samman Carsons interpunktion med Kadinskijs geometriska teorier, som syftar på både punkten och cirkeln, där cirkeln blir lika viktigt för dikten som punkten. Cirkeln syftar i text till O, det O! som formar läpparna i en cirkel och därmed inleder så många verser i litteraturhistorien. Tänk John Keats: O Solitude! if I must with thee dwell, detta drabbande O! som lockar läsare in i en mun som härbärgerar världen och börjar tala. Punkten är också en cirkel, men ifylld. En cirkel som inte manar till tal utan tvärtom tystnad. Dick skriver att medan cirkeln i sin form, formen av en jordglob, försöker rymma hela världen vill punkten, som sluter sig runt sig själv, utesluta den. Punkten som överraskar oss blir ett hål in i ett språk som vi ofta producerar utan tillförsikt, ett språk vi övermodigt presenterar som en perfekt maskin när det i själva verket är lika sårigt och osäkert som vi.
I slutarbetet med min roman ”Tripprapporter” mailade jag fram och tillbaka med min redaktör om textens allra sista punkt, som jag hade utelämnat. Jag hade låtit bli att sätta dit den, både för att undvika den skräck det innebär att att vara klar men också för att jag tänkte att min romanfigur helt enkelt var blöt om fötterna efter ett dopp i poolen och skulle snubbla över balkongens räcke ut i luften och allt detta skulle sägas i avsaknaden av ett skiljetecken. Till sist bestämde vi oss för att sätta punkt ändå, jag ville att hon skulle överleva. Dessutom fanns risken att det skulle uppfattas som ett korrfel. Att utelämna punkten kräver nämligen ett visst förtroende från läsaren. Att man tydligt talar om var man befinner sig och vad man kan förvänta sig, som i en kubistisk dikt av Getrude Stein, eller om man vill vara mer cynisk, ett förtroende som framförallt inte handlar om form utan om ålder eller kön, eller att ditt namn läses som ett namn sprunget ur språket du skriver på.
Ska vi äta lunch ...
Jag ångrar inte att jag till sist bestämde mig för att sätta punkt, för i en vardag där jag använder den allt mer sällan innehar den en väldig pondus. När jag sms:ar med mina kompisar och de skriver punkt i slutet av sina meddelande, eller ännu värre efter mitt namn, tror jag de är arga på mig och själv sätter jag bara punkt i de första artiga sms:en till en redaktör eller kollega. Punkten är bortrationaliserad när vi inte längre betalar per sms, där meddelandets ”skicka” är att sätta punkt. Skrivandets hastighet, möjliggjort av tekniken, gör att vissa av språkets allra känsligaste element går förlorade och kvar finns det grovhuggna, yttersta lagret av språk men istället tillkommer en underhållande rapphet.
Kanske är längtan efter den punkt jag övergett anledningen till att jag slumpmässigt börjat avsluta mina meningar med tre såsiga punkter, något som jag tidigare förknippat med illa skriven dialog och kiosklitteratur. De tre punkterna gör mig oproportionerligt glad genom hur de skapar osäkerhet i något som inte bör vara osäkert alls: ”Ska vi äta lunch punkt punkt punkt.” Eller så ligger min glädje i den mekaniska och opersonliga rörelsen bakom, hur de tre punkterna på rad liksom urvattnar den pondus punkten plötsligt fick när vi försökte göra den oviktig.
Tone Schunnesson, författare
Litteratur
Point, Dot, Period… The Dynamics of Punctuation in Text and Image. Redaktörer: Laurence Petit, Pascale Tollance, Cambridge Scholars Publishing, 2016.
-
Det är sista sändningen för Garplind och Hellquist innan jullov ska tas! Edward Blom ger tips på hur man inte ska stressa sig innan jul och det blir ett rivigt filosofiskt rum. Sveriges enda rum, vardagsfilosofiska rummet tar plats! Författaren Tone Schunnesson ställs mot väggen idag!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Christopher Garplind och Hanna Hellquist.
-
Vad gör man sista veckan innan Sverige kanske blir SD-land? Packar väskan? Kämpar för kulturen? Försöker behålla sitt jobb inom Public Service? Författaren, krönikören och Sveriges enda murvel Tone Schunnesson gästar för ett samtal om valet. Tre It girls planerar outfits för valdagen, pratar om rädslor inför valet och såklart - vad man ska rösta på!
Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Vad gör man sista veckan innan Sverige kanske blir SD-land? Packar väskan? Kämpar för kulturen? Försöker behålla sitt jobb inom Public Service? Författaren, krönikören och Sveriges enda murvel Tone Schunnesson gästar för ett samtal om valet. Tre It girls planerar outfits för valdagen, pratar om rädslor inför valet och såklart - vad man ska rösta på! Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Lågt skurna jeans som sitter långt ner på höfterna, tajta tröjor eller linnen och truckerkeps är några av de plagg som förknippas med millenniemodet. Nu är stilen tillbaka igen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Uttrycket "Y2K", vilket står för "Year Two Thousand", har blivit en slogan som många idag slänger sig med för att signalera att det handlar om den stil som gällde i början av det moderna 2000-talet.
Hör om hur trenden med samarbeten modemärken emellan, som skulle slå rot i branschen i början av millenniet. Hur står det till med samarbeten idag? Vi träffar också Lindsay Lohan-fanet Tone Schunnesson, samt berättar historien om hur ett par så kallade "mom jeans" gjorde att Stils reporter Samanda Ekman nästan åkte på stryk på Thomas Brolins krog Undici i början av 00-talet.
Gäst i studion är Lisa Ehlin, doktor i modevetenskap.
-
Är det en dealbreaker för Tone Schunnesson om hennes partner vill lajva medeltidsveckan i vardagen? Kommer Pascal Engman lämna sin tjej om hon går på styltor på stan? Hur gör de båda om de trillar över ett scoop på Magdalena Anderssons röst-fusk-taktik? Vi får också se en helt ny sida av Pascal Engman, som till synes inte verkar ha några egna åsikter om någonting. När de inte är med i Vardagsfilosofiska rummet är de succéförfattare båda två. Tone Schunnesson är aktuell i SVTs program "Cyklopernas land" och släppte sin hyllade bok "Dagarna, Dagarna, Dagarna" förra året. Pascal Engman har precis släppt sin nya bok "Kokain"och har tidigare varit krönikör och journalist. I dagens show får vi också anekdoter om att Hanna har köpt en ny motorsåg, att Tone Schunnesson har en vän som har sågat och att Pascal Engman är miljonär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Hanna Hellquist & Christopher Garplind
-
Jag orkar inte fler släktingar som säger upp kontakten, tänkte Alex Schulman och bestämde sig för att lämna det självbiografiska för fiktionen. Men kanske kom romanen Överlevarna ännu närmare sanningen om tre bröder som återupplever barndomens utsatthet och inser att de håller på att förlora varandra. Om barndom och minne och ja, sen är ju Alex Schulman ”kvick, rolig och sårbar” också! Programledare Lisa Tallroth.
Böcker som nämns i avsnittet:
Av Alex Schulman:
Överlevarna
Bränn alla mina brev
Glöm mig
Skynda att älska
Trion av Johanna Hedman
Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson
Shuggie Bain av Douglas Stuart
Vargattacken av Lars Berge -
Veckans gäst är författaren Tone Schunnesson Mina vänner-boken är en intervju-pod där komikern Robin "maskinistet" Berglund intervjuar kul folk och utgår från frågor som skulle kunna stå i en mina vänner-bok. kändiscrush? Paradrätt? Vad vill du bli när du blir stor?Följ @maskinistet på sociala medier. Woop Woop! Vill du stötta podden och ta del av exklusivt material som exempelvis spinoff-podden Kompisdejten?Gå in https://www.patreon.com/minavannerbokenSpana även in Mina vänner-bokens officiella Merch i form av t-shirts, hoodies, tygpåsar och muggar på:https://www.podstore.se/podstore/mina-vanner-boken/Puss!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.