grundskolans Podcasts
-
Fem procent av grundskolans elever är särskilt begåvade, enligt Skolverket. De behöver, men får inte alltid mer utmaningar än sina klasskamrater. Specialpedagog Pia Rehn berättar också om de dubbelt exceptionella eleverna som ofta går under skolans radar.
-
Grundsärskolan är en skolform för barn som på grund av intellektuell funktionsnedsättning inte bedöms kunna nå grundskolans kunskapsmål. Det finns mycket begränsat med forskning om grundsärskolan, inte minst när det gäller slöjdundervisning. I Anna Sjöqvists forskning i pedagogiskt arbete är det denna kunskapslucka som står i fokus. Med hjälp av en enkätstudie till rektorer och … Continue reading "100 – Slöjdundervisning i grundsärskolan"
-
Linnea berättar om hur det kommer sig att fritidshemmet blivit grundskolans budgetregulator. Skolsegregation, grundskolans finansiering och rekrytering till gängen hänger ihop. Linnea förklarar hur.
-
I dagens avsnitt av Skolforskningspodden träffar vi två forskare som har arbetat med ett av de första projekten som finansierats av Skolforskningsinstitutet: Animerad kemi, om hur elever i grundskolans tidiga år förklarar kemiska samband. Vi för höra hur samarbetet mellan lärare och forskare i ett forskningsprojekt kan gå till, och hur det leder till lärande från två håll. Vi pratar om smältning och stelning och hur elever redan i årskurs 3 och 4 har lärt sig att beskriva det som sker på submikronivå i ord och bild, och vilken kreativ process arbetet är. Vi diskuterar även viktiga karaktärsdrag i lärares arbetssätt för att stötta elever i deras lärande. Dagens gäster är Magnus Hultén, professor, och Astrid Berg, universitetslektor, båda vid Linköpings universitet. Programledare är Anna Hedman. Avsnittet spelades in på distans i juni 2021. Skolforskningspodden produceras av Skolforskningsinstitutet.
-
Samtal med Mia Smith om hur man kan använda internet, digitala verktyg och appar i sin språkundervisning. Mia Smith är språklärare i engelska och tyska för grundskolans senare åldrar samt gymnasiet.
Maria Bohlin, Lärarnas Riksförbund, leder samtalet.
Mer om Mia Smith och hennes tips kan du läsa på miasklassrum.wordpress.com