Spilt
-
Har SVM-regeringen været en succes? Skal en ny regering række hen over midten? Kan Pia Olsen Dyhr blive finansminister i en rød/lilla regering? Og hvem er den blå statsministerkandidat, hvis det skulle ende med et blåt flertal? Hvad kan – og vil – Inger Støjberg og Mona Juul egentlig?
Borgen Unplugged er taget på det politiske værtshus Toga i denne Påske Special og optager for første gang en live-udsendelse, hvor vi giver en status på Folketingets partier her lidt mere end halvvejs gennem valgperioden. Og der er nok at kigge på.
Martin Flink stiller spørgsmålene, Anders Langballe og Jyllands-Postens politiske analytiker Niels Th. Dahl giver svarene. -
Dollartegnet har længe været det ultimative symbol på rigdom og global dominans - men er det ved at smuldre? I denne udsendelse ser vi nærmere på, hvordan Trumps handelskrig og politiske kaos truer den amerikanske dollars status som verdens stærkeste valuta. Hvad betyder det for USA, resten af verden - og dollarens fremtid.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der var farverige finansmænd, som under Første Verdenskrig og årerne, der fulgte, havde tjent enorme summer på børsspekulation, handel med konserves og alskens lyssky aktivitet. For en stund var København et paradis for de såkaldte 'gullaschbaroner' og 'minutmillionærer'. De fråsede i luksus og krævede deres plads i solen.
Hvad var det for et fænomen, der ramte det danske samfund? Hvilket aftryk satte de på kulturlivet og de sociale normer? Og hvilken kobling er der mellem de nyrige og velfærdsstatens opståen? Det er nogle af spørgsmålene i Kampen om historien, når Adam Holm taler med Poul Duedahl, ph.d. og professor i historie og forfatter til bogen 'Minutmillionærer' samt Rikke Rottensten, cand.mag. i dansk og teatervidenskab samt museumsinspektør på STORM.
Redaktion: Josephine Gaïa Utoft
Redaktør: Thomas Vinther Larsen
Musik: Adi Zukanovic -
De ligger ned, Demokraterne. Mens Donald Trump-toget bare kører afsted – hen over dem, USA og resten af verden. Så hvorfor gør de ikke rigtig modstand? Hvor er de voksne? Og hvem skal nu tage over og give det andet Amerika håbet tilbage?
Det spurgte reporter på Politikens udlandsredaktion, Jesper Thobo-Carlsen, sig selv om. Og fandt ud af, at flere demokrater allerede er i gang med at afprøve hver deres bud på, hvordan partiet kan klatre op af bombekrateret efter nederlaget til Trump.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Med rygsæk på havde 20-årige Anne-Sofie Ørkild Coyman og 21-årige Freja Vennervald Sørensen rejst rundt i Asien i flere måneder, da de nåede deres hostel i byen Vang Vieng i Laos. Det blev sidste stop. Ikke bare på rejsen, men i deres liv. Berlingske har besøgt familierne til de to afdøde piger, der her fem måneder efter deres død stadig forsøger at finde svar på, hvordan det kunne ske.
Dette er første afsnit ud af tre i Pilestræde-serien »Forgiftet i Laos.«
Gæst: Jonas Stenbæk Christoffersen, journalist på Berlingskes indlandsredaktion
Vært: Anne Sofie Allarp
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Panelet hos Q når også denne gang meget vidt omkring. I en forrygende time bliver der skudt til højre og venstre og talt om Bonderøven, miljøhyklere, Donald Trump, Andersine, sprogspassere, TV2, De Grå Sider og meget andet. Stort og småt. Alvorligt og uhøjtideligt. Altsammen med bid, humor og masser af god weekendstemning.
Produceret hos Podads
Vært: Henrik Qvortrup
Klip og musik: Camille Bloch Ravn
-
I nogle lange, dyre dage troede vi, at nu var vi alle sammen i toldkrig med Donald Trump og det nye USA. Og det kan stadig vise sig at være rigtigt. Men så satte Trump pludselig det hele på pause, sænkede satserne og udskød sin økonomiske verdenskrig i 90 dage. Bort set lige fra med ét land. Det største af dem alle: Kina.
Var det så i virkeligheden bare et klodset tilløb til det, han hele tiden har villet: Nemlig at indlede kampen mellem den gamle supermagt USA og den nye Kina? Og hvis det er det, vi nu står overfor, hvad har vi så i vente? Hvordan vil det forandre verden? Og hvem skal vi egentlig holde med?
Det diskuterer journalist Nils Thorsen, international kommentator Michael Jarlner og Asien- og Kinakorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Det har været en blodig uge for aktiemarkedet. Ikke kun herhjemme, men i hele verden. Markedet har taget én vej, og det er nedad.
Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er økonomiredaktør Per Thiemann, som i flere dage har fulgt med i, hvordan hele verdensøkonomien er kommet i akut krise. Han har prøvet at forstå, hvorfor Trump har gjort det dyrere for amerikanerne at købe varer fra udlandet.
Per Thiemann kommer med to analyser:
En, hvor han går med Trump og trækker de mulige fordele for amerikanernes økonomi frem i lyset. Og en, hvor han går imod Trump og kaster et kritisk blik på præsidentens toldkrig mod verdenshandlen.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Klokken 06:01 i morges trådte Donald Trumps såkaldte gengældelsestold i kraft. Det betyder, at varer fra EU fra i dag bliver ramt af 20 procent told, når de krydser grænsen til USA. Lige nu afventer EU-landene, hvad de skal gøre. I dagens afsnit, er vi dog klar til at tage stilling. Hør dagens afsnit og find ud af, hvordan vi bør reagere på Trumps told.
Vært: Joachim B. Olsen, debatredaktør på B.T.
Gæst:
Benny Engelbrecht, finansordfører for Socialdemokratiet
Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS
Tilrettelægger: Maria Asmine Dam
Producer: Teis Thornberg og Maria Asmine Dam
Er du tvivl om, hvad du skal mene om aktuelle emner, så tilmeld dig nyhedsbrevet Borgerlig Tabloid fra Joachim B. Olsen - så får du borgerlig argumenter direkte i din indbakke:
https://www.bt.dk/debat/borgerlig-tabloid-faa-borgerlighed-direkte-i-din-indbakke
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Netanyahu var ganske fåmælt mandag aften i Det ovale Værelse! Trump talte endeløst - om tariffer, om udbytning af USA, om nye forhandlinger med Iran og om sin ven Netanyahu, der talte om præsidentens visioner! To ledere, der kæmper for magten, knuser deres modstandere - og støtter hinanden. I Mellemøsten fortsætter Netanyahu krigen mod Hamas i Gaza, bomber Libanon, erobrer områder i Syrien og kæmper for sin politiske overlevelse i Israel.
Deltagere: Hanne Foighel, Nanna Muus Steffensen og Anders Jerichow.
Vært: Steffen Gram. -
Tidens mest omtalte tv-serie The White Lotus er tilbage og vækker igen debat om klasse, magt og moral. Med en kontroversiel sæsonfinale og en udeladt nonbinær karakter stilles spørgsmål ved politisk selvcensur og presset fra Trumps USA, hvor inklusion og diversitet er under angreb. Hvad afslører seriens succes – og dens kritik – om Hollywood, den amerikanske elite og det politiske klima?
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Der er bred enighed blandt EU-landene om det første modsvar til Trumps toldkrig. Verdens to største økonomier er ikke blege for at hæve toldsatserne mod hinanden. I et finansielt kaos spekuleres der, om Powell vil trykke på nødknappen.
Vært: Trine Duvander ([email protected])
-
Om morgenen d. 9. april 1940 kunne det nazistiske Tyskland meddele, at tyske tropper på fredelig vis var rykket ind i Danmark efter kortvarige kamphandlinger. Regeringen og den militære overkommando var så sent som om aftenen inden overbevist om, at Tyskland ville overholde den dansk-tyske Ikke-angrebspagt fra 1939.
I Danmark mente man at den virkelige trussel imod vores territoriale suverænitet og status som neutralt land kom fra Storbritannien, som pressede på for at bruge Østersøen til deres krigsflåde. Hvordan kunne regeringen tage så betragteligt fejl af situationen? Hvilke oplysninger støttede man sig fra dansk side til? Og hvorfor var de danske beslutningstagere mere nervøse for Winston Churchill end for Adolf Hitler før 9. april?
Det er nogle af spørgsmålene i denne udgave af Kampen om historien, hvor Adam Holm taler med Steen Andersen, der Ph.d. i historie og forfatter til flere roste bøger om Besættelsestiden.
Redaktion: Josephine Gaïa Utoft og Clara Faust Spies.
Redaktør: Thomas Vinter Larsen.
Musik: Adi Zukanovic -
EU er på vej med sit længe ventede modsvar på USAs straftold. Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har advaret om, at EU vil svare hårdt igen og afsøge nye globale handelspartnere, men hvilke muligheder har EUs 27 medlemslande overhovedet for at give et samlet modsvar, der kan mærkes i USA? Leny Malacinski spørger europakorrespondent Ole Nyeng i dagens Avistid.
Avistid er tilrettelagt og produceret af Marie Louise Vesthardt. Leny Malacinski er vært.
Modtag nyhedsbrevet 'Ugens ørehængere', og få aktuelle og kuriøse højdepunkter fra podcasten Avistid og udvalgte oplæste artikler fra ugens løb.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
NB: Allerførst kommer lige et link til den eksklusive T-shirt fra Lykkeberg & Corydons spontant opståede, men dybfølte bevægelse ’Folkebevægelsen Mod Monokausale Forklaringsmodeller’. Indtil videre fås den i begrænset periode, i begrænset oplag, men med ubegrænsede muligheder og i alle størrelser.
Og så til podcasten, hvor Bjarne Corydon har været til møde i Washington D.C. i Den Trilaterale Kommision – et møde, der endte med at stå i skyggen af Trumps såkaldte ’Liberation Day’. Og det er netop Trumps nye toldregime og konsekvenserne af det, som Lykkeberg og Corydon forsøger at udarbejde en »analytisk stemningsrapport« af i denne uges program. Og der er rigeligt at tage fat i. Med sin annoncerede straftold har Trump ført kampen over på en bane, hvor EU faktisk har strategisk autonomi og kan slå tilbage, mener Rune Lykkeberg. Det kan skabe et Canada-moment for Europa, som altid længes nostalgisk efter at demonstrere den politiske betydning og handlekraft, det engang havde.
Bjarne Corydon er enig, men mener dog, at der er grund til at være forsigtig med at eskalere konflikten ud i ukendt territorium, da EU’s reaktion kan blive afgørende for, hvordan situationen udvikler sig verdenspolitisk og -økonomisk. Som det ser ud nu, er Tyskland og Frankrig enige om at svare igen med told på amerikansk serviceeksport – herunder den digitale eksport. Men man skal nødig havne i en eskalationslogik, der kan ende med at forværre den europæiske sikkerhedssituation og rive den digitale rygrad ud af den Europæiske Union. Hvis du vil høre mere til de to chefredaktører, rykker Lykkeberg & Corydon i øvrigt uden for podcaststudiet og ind på Bremen Teater den 28. april, hvor de vil tale om Trumps første 100 dage i Det Hvide Hus. Du kan købe billetter her.
-
Det var værre end skrækscenariet, da Donald Trump onsdag igangsatte en global handelskrig. På USA's ’Liberation Day’ annoncerede han nemlig toldsatser mod samtlige lande i verden – nogle slap med 10 procent, mens andre, heriblandt EU, rammes af markant højere toldafgifter.
Selv siger han, at tolden vil bidrage til at genskabe USA’s »golden age« og gøre op med landes årelange »uretfærdige behandling« af USA. Men beslutningen har sendt aktiemarkedet i rødt og fået økonomer verden over til at hive sig i håret. For ifølge dem kommer vi alle til at lide under den nye økonomiske krig – også amerikanerne selv.
Så hvad er grunden til, at Donald Trump selv insisterer på, at toldsatserne er den rigtige vej? I dette afsnit af ’Du lytter til USA’ tager Jesper Thobo-Carlsen og Michael Jarlner dig med helt ind i hovedet på Trump og prøver at forstå, hvorfor han trods al kritikken fastholder, at told er det bedste middel til at gøre USA’s økonomi »great again«.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Selskabet taler om at bevare ålen, Trump, Palæstinas Plads, Nik & Jay koncert i Spanien og incel vibes.
Produceret hos Podads
Vært: Henrik Qvortrup
Klip og musik: Camille Bloch Ravn
-
Vi taler om Trumps store toldplan, der rammer verden hårdt. Hvad betyder det for Danmark og resten af verden, og giver det overhovedet nogen mening med amerikanske briller? Du får med andre ord et hav af skarpe analyser efter onsdagens store Trump-show.
Fredag kan du i Store Penge høre eksperternes bud på, hvordan man investerer i det her stormvejr. Det kræver EB+ abonnement, som du kan få til fordelagtig pris her: www.eb.dk/storepenge
Store Penge-redaktionen består af: Andreas Steno, Mikkel Rosenvold, Oskar Bernhardtsen, Mads Aagurd og Anders Olsen.Produceret og klippet af: Søren Gregersen.
Lyddesign: Bjarke Bech.
Redaktør: Anders Olsen.
Programansvarlig: Sofie Rye.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Hvad gør man, når man som en af Trumps største kritikere pludselig modtager fortrolige beskeder fra regeringens inderkreds? Det oplevede The Atlantics chefredaktør Jeffrey Goldberg, da han ved en fejl fik adgang til højspændt kommunikation om et forestående militærangreb. I dette program dykker vi ned i, hvad der ligner Trump-regeringens største sikkerhedsskandale til dato - og hvad den afslører om magt, inkompetence og synet på Europa.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Den amerikanske vicepræsident, J.D. Vance har besøgt Grønland, og selvom han buldrede mod Danmark, så var hans argumenter forholdsvis rationelle, og derfor bragte han en form for forudsigelighed til spillepladen. Omvendt er det med Donald Trump, mener de to chefredaktører. Rune Lykkeberg tror, at Trump går efter “greatness” - det handler for ham om at udvide det amerikanske territorium, så han kan komme op på Mount Rushmore. Herefter går samtalen over i, hvordan Grønlandskrisen håndteres herhjemme, og hvilken politisk betydning det har. Bjarne Corydon mener, at det er en balancegang, hvor den danske regering på den ene side skal reagere, men på den anden side skal passe på med at provokere Trump så meget, at han gør det til en slags demonstrationssag.
Chefredaktørerne vender også det, som Donald Trump kalder “Liberation Day”, der kommer på onsdag, og som har sendt chokbølger gennem de finansielle markeder. Trump offentliggør sine nye toldsatser, som mere populært bliver omtalt som gengældelsestold.
Og USA-sporet fortsætter med en tur omkring de amerikanske eliteuniversiteter, der er blevet sat i en eksistentiel krise.
Hvis du vil høre mere til de to chefredaktører, rykker Lykkeberg & Corydon uden for podcaststudiet og ind i Bremen Teater den 28. april, hvor de vil tale om Trumps første 100 dage i Det Hvide Hus. Du kan købe billetter her.
Vi beklager at der cirka halvvejs kommer lidt baggrundsstøj, der stammer fra vejarbejde.
- Se mer