Episodes

 • Tere Sammallahti, 195, pohtii talousliberalismia Suomessa. Yksi paradoksi on että siinä pidetään kolmannen hallintotason, tai uuskielellä hyvinvointialueiden perustamista tuhoisana taloudelliselle vapaudelle. Nyt pitää systeemiin kuitenkin saada saada talousoikeiston edustajia, jotta siitä ei synny kolmatta rälssitasoa jo nyt korkean verotuksen ja matalan varallisuuden Suomeen.  Tere on kokoomuksen ehdokkaana Länsi-Uusimaan vaalipiirissä numerolla 195 ja tarjoutuu siis systeemin panttivangiksi ideana pitää kulut kurissa. Hän on osittain vastentahtoisesti tarjolla ja jos hän pääsee eduskuntaan, hän luovuttaa aluetason edustuksensa varavaltuutetuille.  

  Jakson inspiraatio tuli Ivan Puopolon Viikon viisasteluklubista, jossa Sami ja Tere ovat ystävystyneet (jopa kunnianloukkausvitsastelu-tasolle!). Laittakaahan tilaukseen!  

  00:00-24:29 Tere Sammallahti, 195, ja Sami Miettinen #neuvottelija keskustevat hyvinvointialueiden logiikasta liberalismin näkökulmasta

  #politiikka #yhteiskunta #neuvottelija #neuvottelijat #viisastelu #yritykset

  #neuvottelijat Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Stefan Törnqvist, 206, vastaa #neuvottelija -yhteisön kysymyksiin inflaatiosta, lakoista, sekä rahoituksen pullonkauloista.  Stefan näkee että elvytyksen ja kuplien maailmanennätys jatkunee, ja sen päässä on loogisesti joko rohmahduksen tai inflaation maailmanennätys. Suomen härkäpäisessä lakkokulttuurissa keväällä 2022 on kaikuja vuodesta 2007 kun kilpailukyvyn tuohoaminen yhdistyi vuoden 2008 finanssikriisiin.

  Länsi-Uusimaan hyvinvointialueeseen kuuluvat Espoo, Lohja, Kirkkonummi, Vihti, Raasepori, Kauniainen, Karkkila, Hanko, Siuntio ja Inkoo. eli hyvin erikokoiset alueet. Stefan on ehdolla kokoomuksen listalta numerolla 206 ja olisi valmis tehostamaan erityisesti terveyspalvelujen logistista saatavuutta, kun kuntakeskusten rooli vähenee erityisesti autoilevien kansalaisten osalta.   

  Jakson lopussa Stefan pohtii skenaariota, jossa keskuspankkirahan tulo ja rahoituksen sosialisointi johtaa gospankkisaatio-kehitykseen, jossa luottamus rahajärjestelmään heikkenee kuten aikoinaan Neuvostoliittossa. Hän näkee tällaisessa tilanteessa Baselin komitean roolin nousevan tärkeäksi, jotta liikepankkitoiminta ei jatka kuihtumistaan. Tällä hetkellä Basel III-säännökset ohjaavat pankkien rahoituksen pk-yritystoiminnasta pois.

  #ekonomistit #politiikka #sijoittajat #yhteiskunta #neuvottelija 

  #neuvottelijat Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat 

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Heikelä & Koskelo 23 minuuttia oli 2021 kasvuilmiö YouTubessa, nousten ensin #neuvottelija-kanavan ohi ja joulukuussa myös Ivan Puopolon ohi. Jakso onkin äänitetty Puopolon Viikon viisasteluklubin jälkeen, jossa sekä Arto että Sami laukoivat vuoden 2021 trendeistä viisauksia. Onnittelut Ivanille Vuoden Viisasteluohjelma -tittelistä, joka paljastettiin jaksossa "Viikon viisasteluklubi feat. Arto "23 minuuttia" Koskelo / Vuosi pakettiin!"  

  Jaksossa kysytään kenelle kellot soivat ja laitetaan köyhän miehen #neuvottelija 23 minuuttia laskuri pyörimään. Muista että "Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään. Älä siis koskaan lähetä kysymään, kenelle kellot soivat, ne soivat sinulle."  Arto paljastaa kolme suosikkikellomerkkiään joista yksi on sama kuin Samin eli Jaeger-LeCoultre (ääntämisohje kommentteihin kiitos). Lisäksi ihmetellään demareista oikealla olevien kanavien nousun syitä ja Tuomas Malisen kanavakarismaa.  

  Hyvää 2022 vuoden alkua, laittakaahan kanavat tilaukseen ja pysykää herrasmiehinä ja ladyinä!

  #yhteiskunta #politiikka #sijoittajat #tubetus #neuvottelija #neuvottelijat

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Tuomas Malinen, GnS Economicsin toimitusjohtaja, palaa tasan vuosi sitten kertaamaan miten maailma on muuttunut #neuvottelija kanavan katselluimman jakson #neuvottelija 54 - The Great Reset (Tuomas Malinen) jälkeen. Jaksoa on katsottu yli 120,000 kertaa. Tuomas Malisen vierailut ovat keränneet Youtubessa yli miljoona katselua.  Kansalaisyhteiskunnan vastapaino despoottista, jopa totalitaristista valtiokoneistoa tasapainottamaan on yhä tärkeämpää vuonna 2022. Tämä vastavoimien teoria on esitetty Acemoglun ja Robinsonin kirjassa Kapea käytävä.   Tuomas pohtii myös muiden #neuvottelija-jaksojen teemojen kehitystä:  #neuvottelija 43 - Koronan toinen aalto ja globaali dystopia (Tuomas Malinen) #neuvottelija 104 - Rahatsunami, tuotantokapeikot ja vapaudet (Tuomas Malinen)   

  00:00-00:58 Perustuslain merkitys ja väärinkäyttäminen vaatimalla perusoikeuksien "ansaitsemista". Great Resetin tavoitteena on hajoittaa yhteiskunnan koheesio. Kokeneen kansanedustajan palaute Tuomas Malisen elvytyspakettikeskustelun voimasta ja kansalaisyhteiskunnan aktivoinnista  

  00:59-39:28 Tuomas Malinen ja Sami Miettinen keskustelevat The Great Reset 2.0 - teemoista  Rauhallista joulua!   

  #ekonomistit #inflaatio #politiikka #sijoittajat #neuvottelija#neuvottelijat 

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat 

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Mikko Nurminen ja Timo Holmström keskustelevat TAT:in sijoittajakoulusta ja pikkuyrittäjyydestä. Kumpaakaan ei ole virallisessa opetusohjelmassa, mutta niiden tarjouma on nykyään erittäin suosittua. Mikko on sarjayrittäjä ja Pikkuyrittäjät-ohjelman perustaja. Timo on Etelä-Tapiolan lukion yhteiskuntaopin ja historian opettaja.  Mikko Nurmisen ja Nuori Yrittäjyys ry tukee yrittäjyyden opetusta. Mikko on kirjoittanut Petteri Poukan kanssa kirjan Pienestä ponnistaneet, jota ostamalla yritykset voivat tukea yrittäjyyttä. 

  Samin työantaja Translink Corporate Finance Oy on ostanut 500 kpl kirjaa, jota asiakkaat voivat hakea kouluihinsa. Yhdistyksen toiminta löytyy osoitteesta https://pikkuyrittajat.fi/ Timo Holmström on kehittänyt sijoittajakoulun, jossa lukiolaiset opettelevat sijoittamaan ja siihen liittyvää talouden hallintaa lukion aikana vapaaehtoisilla kursseilla. Yritykset voivat tukea toimintaa lainaamalla lukiolaisille sijoituspääoman kurssin ajaksi. Tuotot menevät opiskelijoiden valitsemaan hyväntekeväisyyten, tappiot yritykselle. Toiminta löytyy Talous ja nuoret TAT osoitteesta: https://tat.fi/palvelu/sijoittajakoulu/ 

  00:00-00:48 Timo Holmström kertoo yhden sijoittamisen kultaisista säännöistä ja Mikko Nurminen vastaavan yrittäjyydestä. Jakson loppupuolella kerrotaan kaikki kuusi neuvoa. 

  00:49-52:48 Timo Holmström, Mikko Nurminen ja Sami Miettinen keskustelevat TAT:in sijoituskoulusta lukiolaisille ja Pikkurittäjien ohjelmasta koululaisille  

  #politiikka #neuvottelija #neuvottelijat #yhteiskunta #myynti


  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo ja Ivan Puopolo-kanavan isäntä keskustelevat Sanna Marinin tilanteesta ja hänen anteeksipyynnöstään. Jakso on kuvattu Viikon viisasteluklubin kuvausten jälkeen Viiskulmassa.  Poliittinen anteeksipyyntö, kuten yritysmaailman anteeksipyyntö, on hyödytön ja jopa vaarallinen jos se tehdään painostuksen alaisena omin ydintukijakunnan ulkopuolisten verenhimoa miellyttääkseen.   

  Anteeksipyyntö ja sen hyväksyminen on parhaimmillaan yksityinen ihmisten välinen yhteistyön jatkuvuuden säilyttävä kunnioituksen osoitus. Mm. politiikan tutkija Francis Fukuyaman teoria kuvaa anteeksipyynnön ja nöyrtymisen suhdetta.  Huonoimmillaan anteeksipyyntö on identiteettipolitiikan pakkopulla, poliittinen ase, jolla nöyryytetään ja vaaditaan itselle keinotekoista kunnioitusta asiasta, joka ei sellaista ansaitse. Katri Kulmunin ero ja anteeksipyyntö avustajansa tekemästä virheestä on mahdollinen esimerkki tällaisesta tilanteesta.  

  00:00-25:16 Kalteena Kortesuo, Ivan Puopolo ja Sami Miettinen keskustelevat poliittisesta anteeksipyynnöstä  

  #politiikka #neuvottelija #neuvottelijat #yhteiskunta #myynti

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Antti Ronkkainen keskustelevat EU:n, euron ja EKP:n tilanteesta ja perussopimusten tulkintamuutoksista.  EU:n vakaus- ja kasvusopimus tai ainakin sen 60% valtiovelka/bkt ja vähemmässä määrin -3 budjettialijäämä/BKT ovat vanhentuneet ja komissio on käynnistänyt niiden tulkinnasta valmistelumenettelyn.  00:00-44:42 Antti Ronkainen, Vesa Vihriälä ja Sami Miettinen #neuvottelija. Keskustelun aiheena EU, euro, EKP ja perussopimukset  

  00:00-44:42 Antti Ronkainen, Vesa Vihriälä ja Sami Miettinen #neuvottelija. Keskustelun aiheena EU, euro, EKP ja perussopimukset

  #EU #euro #EKP #neuvottelija #neuvottelijat #sijoittajat #yhteiskunta #politiikka

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Jani Penttinen on yksi Suomen kovimpia pelinkehittäjiä ja erityisesti tietokonegrafiikan uranuurtajia. Hän istuu #neuvottelija -vieraana Slush-viikolla puhumaan pelinkehityksestä ja peliyhteisöistä. Jaksossa käydään läpi kuinka tietokonegrafiikka on kehittynyt Atari ST:n Utopos-pelistä ensimmäisiin PC:llä grafiikkapiirejä käyttäneeseen Supreme Snowboardingiin, Command and Conquerin Renegadeen ja Janin projektiin tehdä Guntech 2:stä "the way Utopos was ment to be".  Jani pohtii myös peliyhteisöjen dynamiikkaa, NFT:iden roolia pelien taloudessa (in game economics) ja peliyhteisöjen ja niiden kehittäjien suhdetta. Lopussa hän kertoo Slush-viikon ohjelmastaan, johon kuuluu omien Chaos-juhlien lisäksi yksityisiä tapaamisia.  

  Kannattaa katsoa jakso pelivideoiden vuoksi YouTubessa.

  00:00-01:06 C&C Renegade, Utopos, Supreme Snowboarding, GunTech2, peliyhteisöt 

  01:07-39:34 Jani Penttinen ja Sami Miettinen keskustelevat Las Vegasista, peliyhteisöistä, tietokonegrafiikasta, USA:n pelinkehityksestä sekä Slush-viikosta 

  #yritykset #myynti #neuvottelija #neuvottelijat #sijoittajat #yhteiskunta

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Keskuskauppakamarin Juho Romakkaniemi kertoo kauppakamirtoiminnasta Suomessa sekä yritysten verojalanjäljestä. Valtion keräämät veroluonteiset maksut ovat yli 100 miljardia vuodessa, josta yritysten keräämä osuus on yli 2/3. 

  Jakso kuvattiin Ivan Puopolon Viikon viistasteluklubi yhteydessä. Viisastelu pe 19.11. / Palkkajulkisuus, itärajan aitaaminen, Linnan juhlat, HVK:n tj. bussin alle.

  00:00-00:45 Yritysten kerääminen verojen koko ja merkitys Suomessa. Keskuskauppakamarin toiminta, rahoitus ja periaatteet   

  00:45-30:15 Juho Romakkaniemi ja Sami Miettinen keskustelevat Keskuskauppakamarista sekä alueellisten kauppakamarien toiminnasta ja yritysten verojalanjäljestä  

  #yhteiskunta #neuvottelu #neuvottelijat #työmarkkinat #politiikka

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Minna Helle keskustelee kirjastaan Järki ja tunteet (Otava) sekä työmarkkinaneuvottelujen muutoksesta, joka on ollut yllättävän pientä vuoden 2007 jälkeen, jolloin Minna oli Tehy ry:n pääneuvottelija "Sari Sairaanohoitaja"-sopimuksessa. Se  osoittautui kansantalouden kannalta tuhoisaksi kun finanssi- ja eurokriisi alkoi pian sen solmimisen jälkeen.  

  Tehyn jälkeen valtakunnansovittelijan rooli tarjosi kymmeniä haasteita, joissa myös "ihmiset riitelevät, eivät asiat", kuten Helteen yksi neuvotteluopetus kuuluu.  Nykyisessä roolissaan Teknologiateollisuuden puheenjohtajana Helteen pöydällä on työehtosopimusten (TES) murros kun yritykset alkavat liiton sisällä soveltamaan sekä työnantaja- että työntekijäliittojen keskenään sopimia perinteisiä TES:ejä että uusia yrityskohtaisia TES:ejä.  

  00:00-01:00 Tehyn neuvottelujohtajana toimiminen 2007 ja hyvin korkeiden palkkaratkaisujen seuraukset Suomen taloudelle. Tulopoliittisten neuvottelujen (TuPo) lopettaminen on lähes ainoa muutos vuosikymmeniin. Teknologiateollisuuden muutos. Juridisen neuvottelutyylin onglmallisuus 

  01:01-44:57 Minna Helle ja Sami Miettinen keskustelevat työmarkkinaneuvottelujen järjestä ja tunteesta  

  #yhteiskunta #neuvottelu #neuvottelijat #työmarkkinat #juridiikka #myynti

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen johtaja Elias Rantapuska keskustelee työurista, meritokratiasta ja inhimillisen pääoman suhteesta finanssipääomaan.  

  Inhimillisen pääoman (human capital) kehittäminen tapahtuu pääosin meritokraattisten systeemien kautta. Siinä sisäsyntyisistä taidoista saadaan yleensä varsin mittavalla vaivannäöllä (esim. 10000 tuntia keskittymistä) suuriakin tuottoja. Sen strategiat vaihtelevat motorisen lahjakkuuden hyödyntämisestä akateemisella koulutuksella saavutettuun kansainväliseen työtehtäviin.  '

  Suomi on melko pääomaköyhä maa ja yksityisvarallisuutta suomalaisilla on noin 700 miljardia, josta ylivoimaisesti suurin osa on kiinteistövarallisuutta ei rahoitusvarallisuutta. Tämän varallisuuden kartuttaminen on Rantapuskan esimerkin mukaan melko yksinkertaista – sijoita hajautetusti, kulutehokkaasti ja esim. Exchange Traded Fund (ETF)-allokaatioita käyttäen. Perusteet oppii noin 10 tunnissa.  

  Woltin perustajien ja heitä tukeneiden rahastojen onnistuttua luomaan 7 miljardia markkina-arvoa 7 vuoden aikana, kasvuyrittäjyys on noussut esimerkiksi molempien pääomatyyppien tehokkaasta yhdistelmästä.  Jaksossa Elias ja Sami keskustelevat myös meritokraattisista piilorakenteista kuten heimoutumisesta ja metatyöstä.  

  00:00-01:00 Meritokratia on sisäsyntyisten kykyjen ja vaivannäön yhdistelmä. Miksi finanssipääomaa on helpompi hallita kuin inhimmillstä pääomaa? 

  01:01-36:09 Elias Rantapuska ja Sami Miettinen keskustelevat meritokratiasta ja inhimillisestä pääomasta  

  #sijoittajat #yritykset #ekonomistit #neuvottelija #neuvottelijat #meritokratia #yhteiskunta #myynti

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Aalto-yliopiston Tuotantotalouden (TuTa) opiskelija Mikael Vuorinen pyöritää henkilökohtaisia yhteiskunnallisia tilanteita analysoivaa tubekanavaa Mikael Vuorinen. Hän on myös Puhemedia Oy:n uuden Yrittäjä-kanavan juontaja. Jakson jälkeen Mikael haastatteli Samia velkaantumisen ja verottamisen välisestä yhteydestä erityisesti euroalueella. Jaksossa Mikael kommentoi mm. kolmea analyysiään:  

  1. Naisen euro on noin 84 senttiä. Mikaelin jaksossa päädytään analysoimaan että naisten ja miesten palkkapottien suhde ei ole itsessään kovin hyödyllinen tieto, ja mm. työajan ja työtehtävien vakioinnin jälkeen selittämätön palkkaero on vain muutama prosentti  

  2. Helsingin yliopiston Afrikan tähti- roolipelikohu on oireilua ns. woke-kulttuurista ja identiteettipoliittisesta radikalismista. Itse peli on harmiton lasten peli, josta oppii mm. yhteen- ja vähennyslaskua 

  3. Yhteiskunnan uhmaaminen laittomilla mielenosoituksilla voi olla toimiva strategia kun painostetaan muuttamaan kohtuuttomia lakeja. Mikaelin analyysin mukaan Elokapinan tavoitteet eivät kuitenkaan vaikuta loogisilta, eikä sillä ole demokraattisiksi vaatimuksiksi muotoiltavissa olevia muutoksia, joista voisi äänestää, pikeminkin ulkoparlamentaarisia, taistolaisuuteen vertautuviaideaaleja.  

  00:00-01:06 Mikael kuvaa naisen euron analyyttista perustaa. Valtamedian vasemmistobias. Elokapinan ulkoparlamentaarisuus ei ole mustavalkoisesti vain huono asia, mutta nuorisoradikalismin track record ei ole erityisen onnistunut, kuten vaikka taistolaisuus osoittaa 

  01:07-34:00 Mikael Vuorinen ja Sami Miettinen keskustelevat Mikaelin kahdesta tubekanavasta Mikael Vuorinen ja Yrittäjät  

  #yhteiskunta #yritykset #neuvottelu #neuvottelijat #myynti #yrittäjät

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Aalto-yliopiston rahoituksen loppuvaiheen opiskelijat Mikko Hiltunen ja Henrik Liimatainen ovat  rahoituksen #momentum-podcastin hosteja ja Aalto Finance Alumnin (AFA) jäseniä. Mikko on myös Aalto Financen hallituksen jäsen. He vertailevat podcastinsa vieraita:

  1. Spekti, Samuli Huhtala, oli alkuvaiheessa uraansa rahoitusammattilainen mm. Nordeassa, mutta antoi uransa viedä kohti ammattimuusikon uraa, jossa hän toimii yrittäjänä. Hän sai harrastuksesta elannon, mikä on eräänlainen unelmatilanne. 

  2. Mikael Rautanen perusti lopulta vuonna 2021 menestyksekkäästi pörssiin listatun Inderesin, Suomen johtavan riippumattoman osakeanalyysiyrityksen ja mediatapahtumien järjestäjän. Hän harrastaa karpin kalastamista 

  3. Elias Rantapuska, Aallon rahoituksen laitoksen johtaja kävi McKinseyllä johdon strategiakonsulttina, ennen paluuta akateemiselle uralle, jota hän pitää erityisen mielekkäänä ja vapautta tuovana. 

  4. Sami Miettinen, Translink Coporate Finance Oy:n investointipankkiiri Mikko Hiltunen on ollut USA:ssa rakentamassa suomalaisen lonkeron myyntitarinaa ja Henrik Liimatainen on liikkeenjohdon konsulttiuraa BCG:llä rakentamassa. He kokevat että rahoituksen opiskelijat ovat yleensä riskin karttajia uransa suhteen mutta ovat valmiita kokeilemaan mm. osakesijoittamista jo opiskeluaikana esim. opintolainan turvin.  

  00:00-01:05 #momentum -haastatellut: räppäri, toimitusjohtaja, professori, investointipankkiiri eli Spekti Samuli Huhtala, Inderes Mikael Rautanen, Aalto Elias Rantapuska ja Translink Corporate Finance Sami Miettinen 

  01:06-31:38 Henrik Liimatainen, Mikko Hiltunen ja Sami Miettinen keskustelevat #momentum-podcastin vieraista sekä suhteuttavat omaa uraansa ja sijoitusfilosofiaansa niihin  

  #momentum-podcast Spotify: https://open.spotify.com/show/71AVhWBbUjT6J1Y0enLtIU?si=c46907da465e4eb7

  Apple: https://podcasts.apple.com/fi/podcast/momentum/id1568215497 

  #sijoittajat #yhteiskunta #yritykset #neuvottelu #neuvottelijat #myynti

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Tuomas Malinen keskustelee kolmesta nykyhetken tärkeimmästä teemasta: 1) rahatsunamista, 2) tuotantokapeikoista ja 3) yksilönvapauksista.  Venetzuela osoittaa pienen maan kohdalla mihin näiden myrkyllinen yhdistelmä voi johtaa: hyperinflaatioon, absoluuttiseen köyhyyteen ja vapauksien menetykseen. 

  Suuret maat eivät ole immuuneita: USA:ssa tuotantokapeikot näkyvät mm. rahtihintojen moninkertaistumisena sekä ja jopa kuluttajahintainflaatio on noussut 5,4% tasolle. Bidenin valtiojohtoisuus on ajautunut törmäyskurssille monen osavaltion kanssa mm. Teksas on houkutellut yrityksiä kuten Tesla Kaliforniaan.  Heikko USA ei ole vastus Kiinalle. Kiinan kohdalla vapauksien menetys on ilmeisintä, social credit eli ihmisten kontrollointi yhdistyy myös keskuspankkirahajärjestelmäuudistukseen. 

  Tuomaksen mukaan euroopalaista koronapassia voidaan pitää perustuslakia uhmaavana erotteluperustana, joka voi johtaa valtiollisen social credit-monitorointijärjestelmään. Samaan aikaan eurooppalaisten maiden riskejä yhdistetään ja jaetaan mm. elvytysrahastolla, vihreän siirtymän rahastoilla sekä pankkiunionilla. Näitä riskeihin valmistautumista varten Tuomas Malinen on perustanut Varautuminen ja omaisuus -kurssin, johon voi liittyä läpi vuoden. Tuomas muistuttaa Daron Acemoglua siteeraten, että liian vahvaa valtiota tai ylikansallisia instituutioita vastaan ei toimi kuin kansalaisyhteiskunta.  

  00:00-01:00 Maailmantaloutta ei voi ongelmitta pysäyttää ja käynnistää lockdowneille. Inflaation pomppu. Ihmisten kiinnostus ja herääminen talousasioihin. Kansalaisyhteiskunnan merkitys (totalitaristisen) valtion ja itsekkäiden poliitikkojen vastapainona. 

  01:01-36:23 GnS Economicsin toimitusjotaja Tuomas Malinen ja Sami Miettinen keskustelevat inflaatiosta, rahatsunamista, tuotantokapeikoista, kontrolliyhteiskunnasta sekä kansalaisyhteiskunnasta Kiinassa, USA:ssa ja Euroopassa.  

  #ekonomistit #inflaatio #politiikka #sijoittajat #neuvottelija #neuvottelijat

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Kaija Katariina Erkkilä on yrityskauppojen toteutuksen pioneerejä ja keskustelee sekä ajastaan Instrumentariumin yrityskauppojen integraatiosta vastaavana johtana että Midaxo-yrityksen liiketoiminnasta.   

  Sami Miettinen oli Credit Suisse First Bostonin Associate Lontoossa, kun tämä globaali investointipankki oli suomalaisten miljardikauppojen neuvonantajana, jota käyttivät niin Nokia kuin Nordean muodostanut Nordbanken. Erityisen merkittävä CSFB:n transaktio oli Ohmedan osto $1050 miljoonalla Instrumentariumin, Becton Dickinsonin ja Baxterin transatlanttinen konsortion kesken, joka teki suomalaisesta Datexista lähes Nokian tasoisen teknologiajätin sairaalateknologiassa. Tämä kasvutarina päätyi silloin maailman suurimman yhtiön General Electricin yritysostoon, jota olitiin yritetty estää ostamalla ns. poison pill:iksi seattlelainen Spacelabs.  

  Kaija Katariina kertoo urastaan integraatiokonsulttina, kirjailijana ja Midaxo SaaS-yhtiön perustajana, joka on saavuttanut yli $10 miljoonan jatkuvan laskutuksen yrityskauppojen toteutuksen ja koordinoinnin globaalina pilvialustana. Se on yksi suomalaisia ohjemistopalvelualan menestyksiä.  

  00:00-00:58 Instrumentariumin menestystarina. Yrityskaupat ovat muutosjohtamista jotka vaativat uskottavaa toistoa henkilöstölle. Kuinka Becton Dickson, Instrumentarium ja Baxter jakoivat Ohmedan 

  00:59-47:21 Kaija Katariina Erkkilä ja Sami Miettinen keskustelevat yrityskaupoista, integraatiosta ja yrityskauppojen hallinnan ohjelmistoista kuten Midaxosta. Jaksossa käytetään esimerkkeinä useita strategisia M&A kalvoja mukaan lukien Stora Enson Papyruksen yrityskauppastrategia 2000-luvulta  

  #yrityskaupat #fuusiot #yritykset #SaaS #sijoittajat #rahoitus #neuvottelu #neuvottelijat #strategia

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Helppy Oy:n toimitusjohtaja Richard Nordström keskustelee hoivapalvelujen tarpeesta Suomessa sekä maailmalla, ja siitä, kuinka hän ryhtyi 34-vuotiaana äitinsä omaishoitajaksi ja miten se sai hänet pohtimaan kuinka hankalaa ja uutta hoivan järjestäminen läheiselle on.  

  Jaksossa keskustellaan ensin Richardin urasta ennen Helppyn perustamista mm. SEB, Morgan Stanley, Goldman Sachs ja BCG.   Lähes jokainen suomalainen järjestää työikäisenä jossain kohtaa hoivaa ikääntyneelle vanhemmalleen. Ongelma on, että hoivaan liittyvää tietoa ja palveluita ei ole helposti saatavilla. Nordström perusti Helppyn ratkomaan tätä ongelmaa tavoitteenaan tehdä hoivan järjestämisestä helppoa omaisille. Perustamisen jälkeen liiketoiminta on muuttunut ns. pivotoinnin kautta, kun asikastarpeet ja niiden ratkaisut selkeytyivät, ja korona lisäsi tarvetta toimia turvallisesti ja applikaatioita hyödyntäen.  

  Jakso on kuvattu muistiviikolla Alzheimer-päivän yhteydessä. Richard onnistui neuvottelemaan Helppylle yhtiön ensimmäisen kasvurahoituksen ja sai mukaan Icebreaker.vc:n sekä Woltin perustajiin kuuluneen Elias Aallon sekä KRY:n Johannes Schildtin tukemaan Helppyn kasvua ja kansainvälistymistä mm. Iso-Britanniassa.  

  00:00-00:59 Seniorien kynnys pyytää apua on todella korkea erityisesti 1940-luvulla ja sitä ennen syntyneillä. Nordströmin tunsi Helppyn 100 ensimmäistä asiakasta henkilökohtaisesti tehtyään 700 tuntia hoivatyötä. Omaiset tarvitsevat tukea eivätkä saa jäädä yksin - kunnan hoivamallissa hoitajat vaihtuvat ja omaiset eivät heitä tunne. Helppyn rahoituskierrokseen osallistui Icebreaker VC sekä kaksi unicorn-yhtiön founderia.  

  01:00-44:40 Richard Nordström ja Sami Miettinen keskustelevat senioripalvelujen uudistamisesta ja Helppystä  

  #sijoittajat #yhteiskunta #senioripalvelut #yritykset #rahoitus #VC #neuvottelu #neuvottelijat

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Ivan Puopolo ja Tere Sammallahti keskustelevat kolmannen Viikon viisasteluklubin jälkeen Samin kanssa siitä tunteiden vyyhdistä, jota julkisuudessa liturgian ulkopuolisia viisasteluja laukova markkinatalouden työntekijä kokee.  Ivan ja Tere antavat ohjeita miten ns. cancel-toimintaan tulisi suhtautua asiakkaana, toimitusjohtajana tai muuna elinkeinoelämän päättäjänä. Varsinkin Twitter-kohut ovat hyvin marginaalisia ilmiöitä, joista viestintähenkilökunnalla on yleensä vähän kokemusta ja vanhentuneet toimintaohjeet.  

  Samin paineet hyväksynnästä lieventyivät kun 97% #neuvottelijat-yhteisön asiaan kantaa ottaneista tukivat Viikon viisasteluklubiin osallistumista gallupissa. Antaa palaa ja viisastele ja anna muiden viisastella!  

  00:00-00:53 Ivan ja Teren vinkit cancel-uhkaan: sananvapaus, oikeudenmukaisuus, työntekijöiden puolustaminen, some-kohun jättäminen omaan arvoonsa eli ei reagointia 

  00:54-19:43 #neuvottelija 101 - Viikon viisasteluklubi ja cancelointi (Tere Sammallahti Ivan Puopolo) -keskustelu  

  Viikon viisasteluklubi 1 

  Viikon viisasteluklubi 2 

  Viikon viisasteluklubi 3  

  #politiikka #yritykset #yhteiskunta #neuvottelu #neuvottelijat #viisastelu

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Petri Roininen on Investors Housen toimitusjohtaja ja Ovaro kiinteistökehityksen hallituksen puheenjohtaja. Investors House tavoittelee osinkoaristokraatin statusta yli 10 vuotta kasvavia osinkoja maksavana pörssiyhtiönä.  Petri on myös valittu Sinisen tulevaisuuden puoluejohtajaksi Keravalla 18.9.2021. Jakso on kuvattu sitä seuraavana päivänä ja siinä pohditaan miksi Siniset sopivat mm. vähemmän valtiota, enemmän perhettä -filosofian toteuttajaksi. Petri pohtii myös eroja erityisesti kokoomukseen ja perussuomalaisiin ja tietysti vasemmistopuolueisiin. 

  Jaksossa käydään Petri Roinisen kärjistäviä twiittejä ja huomioita viiden veron kiilasta jatkuvasti kasvaviin julkisiin kulutusmenoihin 40 vuoden ajan.   

  00:00-01:11 Intro: Petri Roinisen pohtii tuleeko valtion ottaa näin pitkälle menevää roolia vai voisiko sitä siirtä ihmisten suuntaan vähemmän valtiota, enemmän perhettä. Yritysjohto ja julkisen sektorin johto ovat kummajaisia politiikassa. OECD:n veroaste kasvattaisi laskennallisesti nelihenkisen perheen varallisuutta noin 14,000€ vuodessa ja €140,000 kymmenessä vuodessa. 

  01:12-42:27 Petri Roininen ja Sami Miettinen keskustelevat mm. Sinisen tulevaisuuden paikasta puoluekartalla, kokevatko muut puolueet vasemmalla ja oikealle sen uhaksi. Petrin poliittisia mielipiteitä suuresta valtiosta, verotuksesta, pörssilistautumisissa ja yrittäjien huolista.  

  #politiikka #verotus #yritykset #sijoittajat #yhteiskunta #neuvottelu #neuvottelijat

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Kuopiolaiset Mika Sutinen ja Antti Haapakorva ovat kirjoittaneet Pelastetaan strategia! -kirjan ja luoneet siihen liittyvän yhteisön. Sami keskustelee kirjoittajien kanssa kirjan keskeisistä havainnoista sekä #neuvottelijat -ryhmän kysymyksistä suomalaisten yritysten strategiaan liittyen.  Kirjassa annetaan strategiatyön avuksi pelkistetty nelivaiheinen kehikko, jolla toteutumista voidaan parantaa. Kirjoittajat kuvaavat neljää askelta tärkeinä, jokaisella askeleella pitäisi viivähtää niin että erityisesti valinnat ja toteutus eivät jää tekemättä teoreettisempien ymmärryksen ja näkemyksen viedessä kapasiteetin.  Kirjan teoreettista osiota täydentää Kasvuryhmässä toteutettu tutkimus ja useat strategiaesimerkit Mustista ja Mirristä Innofactoriin. Näitä on laajennettu Pelastuspartio -ryhmässä ja kotisivuilla. 

  00:00-01:02 Mika Sutinen: Strategiaa ei ole määritelmä vaan suunnitelma ja se pitää toteuttaa. Strategia on viime kädessä suunnitelma menestymisestä tulevaisuudessa. Antti Haapakorva: ymmärräys nykyisyydestä, näkemys tulevaisuudesta, strategiset valinnat ja toteutus.   

  01:03-51:44 Antti Haapakorva, Mika Sutinen ja Sami Miettinen keskustelevat Pelastetaan strategia- kirjan teemoista ja heidän tekemänsä analyysin havainnoista. Suomalaisyritykset eivät ole täysin tyytyväisiä omaan strategiatyhönsä. Esimerkiksi asiakastarpeen muutoksia tutkiva kartoitus nähdään johtajien silmissä erittäin tärkeänä (4,33/5) mutta sen toteutumista omassa organisaatiossa arvioidaan tasolla 3/5 Talentreen tutkimuksessa.

  #yritykset #sijoittajat #strategia #yhteiskunta #neuvottelu #neuvottelijat #myynti

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija

 • Tuomas Rasila, Stealth Black - yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja keskustelee tukiälyohjelmistoista, joilla neuvottelu saadaan osaksi myynti-markkinointi-neuvottelu -jatkumoa yhdistämällä data-analytiikkaa, GPT-3: teknologiaa ja päätöksenteon teoriaa ja käytäntöä.  Jakson alussa he nostavat Risto Linturin multiverse-avatar projektin inspiroivana mahdollisuutena yhdistää GPT-3:n OpenAI:n syvän oppimisen kielimalli persoonallisuussimulaatioihin.   

  Tuomas ja Sami keskustelevat neuvotteluprosessista käyttäen esimerkkeinä kaupallisten kiinteistöjen välitystä mahdollisimman todennäköisille vuokralaisille sekä autokauppaa autonomistajan merkkihistorian tarjoaviin mahdollisuuksin. Järjestelmä tarjoaa tekstipohjia joita neuvottelija voi käyttää lähestyessään asiakkaita. Ne lisäävät positiivisen ja ilahduttavan kommunikaation mahdollisuutta sekä jo olemassa olevien asiakkaiden että cold call prospektien kanssa.   

  Neuvottelun lisäarvo voi toteutua yhteisvoitolla, win-win - sopimuksella mutta maailma paranee myös kun täsmälliseen tietoon perustuvia neuvottelua käydään mahdollisiman tarkkaan valittujen neuvottelukumppaneiden kesken. Tällöin vältetään ns. myyntisaastetta, joka on sukua myynnin spämmäykselle ja kunnioitetaan ihmisten rajallista aikaa ja oikeutta tutustua pääsääntöisesti lisäarvoa luoviin mahdollisuuksiin.   

  00:00-01:00 Ihmisten alttius ylimyydä neuvotteluissa. Luottamus. Tukiälyn hyvät puolet. Miksi on järkevää välttää iso osa neuvotteluja jo ennen niiden aloittamista. Tekoäly pitkällä aikavälillä.  

  01:00-57:02 Tuomas Rasila ja Sami Miettinen keskustelevat Stealth Blackin tukiälystä ja kuinka pitkällä se on suhteessa Uusi neuvotteluvalta (WSOY) kirjan neuvottelukehikoon valta, analyyttisyys, sosiaalisuus periaatteellisuus   

  #neuvottelu #neuvottelijat #tekoäly #ai #algoritmit #myynti #markkinointi #GPT-3 

  Facebook - liity #neuvottelijat-ryhmään https://www.facebook.com/groups/neuvottelijat 

  Kaikki #neuvottelija -jaksot ja haku: https://www.dcmcapital.fi/neuvottelija