Episodes

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, yeni bölümde ancak zamanla beliriveren, aslında gelecekten seslenen bir şeyi; pişmanlığı anlamaya çalışıyor. Yaptıklarımız ve yapmadıklarımız için duyduğumuz pişmanlıkları tanımlamayı deniyor, pişmanlığın insanı sağaltan, büyüten yanını didikliyor, bir yandan da nasıl bir tuzağa dönüşebileceğini keşfediyoruz beraberce. Elbette ki kitaplar ve filmlerin düşündürdükleri eşliğinde.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Tigran Tsitoghdzyan eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, bu bölümde "eller" üzerine konuşuyor. Ne söylüyor ellerimiz? Ne kadarını duyuyoruz? Ellerimizle ilişkimizin kopmakta olduğunun farkında mıyız? Ellere övgü bu bölüm - ve elleri hatırlamaya bir çağrı. Elbette ki kitapların ve filmlerin rehberliğinde yapılmış bir çağrı.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Tigran Tsitoghdzyan eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu hafta o çok kuşatıcı "şey"i, öfkeyi anlamaya çalışıyor. Neyin maskesidir öfke, neyi gizler, neyi örter? Öfke olarak dışa vurduğumuz şey acaba başka bir şey olabilir mi? Anlamaya, anlatmaya çalışıyoruz, tabii ki kitapların ve filmlerin bize açtığı kapılardan da kafamızı uzatarak.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Ufemia Rizk eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, bu bölümde çok temel bir "şey"i, "ev"i konuşuyor. Evde hissetmeyi, ev gibi hissettiren insanları, eve benzemeyen evleri, evsizliği, aidiyeti konuşuyoruz, tabii ki eve dair ufkumuzu genişleten kitaplar ve filmlerden destek alarak.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Lorenzo Quinn eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu hafta durmadan ağzımızda olan bir şeye, "gitmek" meselesine dair konuşuyor. Gönüllü gitmek, gitmeyi seçmek, gitmeye zorlanmak, göç etmek... Nasıl gider insan, ne zaman gidebilir yahut gerçekten gidebilir mi? Gitmenin türlü biçimlerini elbette ki kitaplar ve filmlerin izinde anlamaya çalışıyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Julian Opie eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, ikili ilişki dinamikleri üzerine konuştukları seriyi "sevgili" sözcüğü üzerine akıl yürüttükleri bu bölümle sonlandırıyor. Barındırdığı vaat ile herkesi korkutan bu sözcük ve ifade ettikleri sahiden bu kadar ürkütücü mü acaba? Her zaman olduğu gibi kitaplardan, filmlerden omuz alarak tanımlamaya, anlamlandırmaya çalışıyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Ahmet Güneştekin eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, ikili ilişkilerin temel başlıklarına dair konuşmayı sürdürüyor. Bu hafta konu içinde konu gibi bir bölümle karşınızdayız, zira "konuşmak" üzerine konuşuyoruz. İlişkiyi bitiren ve başlatan şey olan konuşmayı anlamaya çalışıyoruz; fazlası ayrı, yokluğu ayrı sıkıntı olan o büyük meseleyi, elbette filmlerin ve kitapların yardımıyla çözümlemeyi deniyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Barış Sarıbaş eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, ikili ilişki dinamiklerini deştikleri seride bu defa "sahiplenmek" kavramına odaklanıyor. Zehirli bir tahakküm mekanizması mıdır, yoksa sağlıklı bir sevme biçimi mi sahiplenmek? Anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyoruz ve tabii ki sahiplenmeye dair bizi düşündüren filmlere ve kitaplara başvurarak yapıyoruz bunu.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Hande Şekerciler eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, ikili ilişkilerin türlü dinamiklerini didiklemeye devam ediyor. Bu hafta kitapların ve filmlerin izinde "tutku"yu anlamaya çalışıyoruz. Biraz şeylere duyduğumuz tutkuya bakıyor, ama daha çok ilişkide tutkunun işlevine odaklanıyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠Doku Clinic⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Şahin Demir eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, bu kez tespit etmesi, adını koyması zor, sinsi bir şey üzerine konuşuyor: "manipülasyon". İnsanı kolayca ve farkına varmadan bir esire dönüştürebilen o gizli iktidar mekanizmasının çalışma dinamiklerini anlamaya ve kendimizi ondan korumanın yollarını bulmaya çalışıyoruz. Elbette edebiyatta ve sinemada manipülasyonun nerelerde karşımıza çıktığına bakarak.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠⁠⁠@1kitap1film.us⁠⁠⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠⁠⁠Doku Clinic⁠⁠⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Levent Morgök eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu bölümde değişmek üzerine konuşuyor. İnsan nasıl, neden değişir, değişimin hayal kurmak ve korkuyla ilişkisi nedir, değişimle nasıl baş edebiliriz, onu hayatlarımızda nereye, nasıl koymalı? Yine bir sürü sorumuz ve elbette yanıtları aradığımız kitaplarımız ve filmlerimiz var.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠@1kitap1film.us⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen ⁠Doku Clinic⁠’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Erdoğan Zümrütoğlu eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu bölümde bir büyük "şey"i, babalık konusunu ele alıyor. Baba-çocuk ilişkisine dair en sevdiğimiz kitapların ve filmlerin izinde o muktedir baba imgesinin insana ne yaptığını anlamaya çalışıyor, epey kişisel yerlere giriyor ve maalesef bolca ağlıyoruz. Bu da böyle bir bölüm oldu :)

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini ⁠@1kitap1film.us⁠ instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu ⁠Paribu⁠'ya bu bölüme sundukları katkılardan ötürü müteşekkiriz.

    Kurulduğu günden bu yana Paribu, geleceği şekillendirme hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yalnızca teknoloji alanında lider olmakla kalmayıp kültür sanat, spor ve sosyal sorumluluk alanlarında da değer ve fayda üretiyor.

    Paribu, İstanbul Film Festivali’ni bu yıl 5. kez Yüksek Katkıda Bulunan Tema Sponsoru olarak destekliyor.

    43. İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Festival, Atlas, Beyoğlu, Cinewam, Kadıköy ve Sinematek sinemalarında izleyiciyle buluşacak.

    Programın tamamı Mart ayı sonunda gerçekleşecek basın toplantısıyla duyurulacak. İstanbul Film Festivali ile ilgili gelişmeleri Paribu ve İKSV sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu bölümde yaratıcılık üzerine konuşuyor. Yaratıcılık arzumuzun ardında gizli olan şey nedir? Bu çağın üzerimizde kurduğu sürekli yaratma ve üretme baskısıyla ne yapmalı? Özgünlük mümkün mü hâlâ? Bu soruların peşinde kitaplara ve filmlere uzanıyor, yaratıcılığın dinamiklerini çözmeye çalışıyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen Doku Clinic’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Allison Zuckerman eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, yeni bölümde 8 Mart'tan feyz alarak kız kardeşlik üzerine söyleşiyor. Kadın hareketinin son yıllarda geldiği yeri, kadınların birbirlerinin omuzlarına koydukları elleri, kadın dinleyicilerimizin bizi kucaklayışlarını ve elbette birbirimizle ilişkimizi konuşuyor, bu kapsamda en sevdiğimiz kitapları ve filmleri listeliyoruz. Bu bölüm tüm kadın dinleyicilerimize bir teşekkürdür aynı zamanda. İyi ki bizimlesiniz!

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Doku Clinic’e bu bölümde sundukları katkıdan ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Gonca Kopuz eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu bölümde kurmacanın her türlüsünü mümkün kılan o şeyi; hafızayı didikliyor. Kusurlu, güvenilmez, yalancı bir şey mi hafıza? Geçmiş sabit midir yoksa her hatırlayışla yeniden mi inşa edilir? Hatıra bu kadar dinamikken, herkes her şeyi farklı anımsarken, insanlar birbirini nasıl anlayabilir? Bu sorular çerçevesinde akıl yürütüyor ve her zamanki gibi sinemada ve edebiyatta yanıtları arıyoruz.


    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.


    Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu'ya bu bölüme sundukları katkılardan ötürü müteşekkiriz. İstanbul Modern'i, yeni binasında Paribu desteğiyle perşembe günleri 10.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edebileceğinizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. “Paribu ile Sizin Perşembeniz” kapsamında, müzedeki tüm güncel sergileri ücretsiz gezmenin yanı sıra; ayda bir kez perşembe gününe denk gelen sanatçı atölyeleri, etkinlikler ve film gösterimlerine de ücretsiz katılabilirsiniz. İstanbul Modern’in güncel takviminde “Paribu ile Sizin Perşembeniz” kapsamında ücretsiz gezebileceğiniz dört farklı sergi yer alıyor.


    - Yüzen Adalar
    Türkiye ve dünyadan, eserlerinin büyük çoğunluğu ilk kez sergilenen 109 sanatçıya ait 290 yapıtın yer aldığı sergi, yalnızca özel bir alanda değil müze binasının farklı yerlerine yerleştirilen eserleriyle görülebilir.


    - Zamansız Meraklar
    Güncel teknolojiler ve dijital kültürün sanatçıların düşünce ve üretim biçimlerine nasıl yön verdiğine odaklanan sergi, önemli bir kısmı ilk defa sanatseverlerle buluşan yapıtları serginin ele aldığı kavramlara uyarlanan çalışmalarla bir araya getiriyor.


    - Ozan Sağdıç: Fotoğrafçının Tanıklığı
    Türkiye fotoğraf sanatının ustalarından Ozan Sağdıç’ın sergisi İstanbul Modern’de önümüzdeki günlerde izleyiciyle buluşacak.


    - Renzo Piano: Yerin Ruhu
    İstanbul Modern’in yeni müze binasının hikâyesinin, RPBW’nin öne çıkan diğer kültür sanat yapılarının mimarisiyle sunulduğu sergi, müzenin yaratıcısı RPBW imzasını taşıyor.


    İstanbul Modern’in sergi ve etkinlik programı hakkında detaylı bilgi almak için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, yeni bölümde edebiyatın ve sinemanın didiklemeyi doyamadığı bir konuya, "aldatmak" meselesine eğiliyor. Birilerinin iddia ettiği gibi aldatmak bir psikolojik bozukluk mudur? Bağlanmaktan kaçınmanın bir yolu mudur, yoksa bir iktidar mekanizması mıdır? Peki aldatmanın alternatifi kendini aldatmaksa, o zaman ne yapmalı? Hep yaptığımız gibi kitaplar ve filmlerin yardımıyla kafa yoruyoruz!


    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.


    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen Doku Clinic’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Salustiano García Cruz eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, yeni bölümde yaşlanmak üzerine konuşuyor. Yaşlanmak ve yaş almak arasındaki duygu farklılığından bahsediyor; mutlu yaşlanmak, yaşlılıkla barışmak üzerine akıl yürütüyoruz. Hissettiğimiz yaş, olduğumuz yaş, göründüğümüz yaş... Bunları nasıl denkleştirir insan, denge nasıl kurulur? Sorularımız bunlar, yanıt ararken yardımcılarımız her zamanki gibi kitaplar ve filmler.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen Doku Clinic’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Fabrizio Corneli eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, bu bölümde insanı hem yiyip bitiren, hem sağaltan bir şeyi, "suçluluğu" didikliyor. Kimi zaman bir manipülasyon biçimi, kimi zamansa affa giden yolun ilk adımı olan suçlulukla nasıl ilişkilenmeli, ondan ne kadar, nasıl korunmalı? Hangi filmlerden, hangi kitaplardan suçluluğa dair neler öğrendik? Konuşuyor, akıl yürütüyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen Doku Clinic’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Shirin Neshat eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Eylül Görmüş ve Tuğçe Arslan Üçer, bu bölümde hep peşinde olduğumuz o şeyi; huzuru konuşuyor. Bir denge, bir arayış, bir parçalar bütünü... Yakalar gibi olup yakalayamadığımız o şeyi anlamaya çalışıyor, elbette bu çabamızda edebiyattan ve sinemadan destek almayı ihmal etmiyoruz.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Bu bölüme sponsor olarak bizi destekleyen Doku Clinic’e katkılarından ötürü sonsuz teşekkür ederiz. Podcast kapağı için seçtiğimiz Marc Quinn eserinin de kendilerinin koleksiyonundan olduğunu belirtelim.

  • Tuğçe Arslan Üçer ve Eylül Görmüş, bu bölümde hem edebiyatımızda, hem sinemamızda temel bir motif olarak sıkça rastladığımız "taşra" konusuna eğiliyor. Taşraya içeriden ve dışarıdan bakmak üzere söyleşiyor, dar ve geniş anlamıyla idrak etmeye çalışıyor, bir fiziksel mekan değil bir ruh hali olarak taşrayı anlamaya çalışıyoruz. Elbette her zaman olduğu gibi filmler ve kitapların yardımıyla.

    Bölümde adı geçen tüm kitap ve filmlerin listesini @1kitap1film.us instagram hesabımızda bulabileceğinizi hatırlatalım.

    Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu'ya bu bölüme sundukları katkılarından ötürü müteşekkiriz. Paribu'nun, Odunpazarı Modern Müze ile yaptığı iş birliğiyle kültür sanat alanındaki desteklerine yenisini eklediğini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Paribu’nun desteğiyle Odunpazarı Modern Müze, “Paribu ile Her Çarşamba Öğrencinin Günü" uygulamasını başlatarak çarşamba günleri öğrencileri ücretsiz ağırlıyor. Türkiye’nin tüm şehirlerinde öğrenim gören öğrencileri kapsayan bu uygulama ile sanatın gençler için erişilebilir hâle gelmesi hedefliyor. Paribu’nun bu iş birliğine özel reklam filmini YouTube kanalından izleyebilir, detaylı bilgi için ParibuLog’u ziyaret edebilirsiniz.