Episodes

  • Tässä jaksossa puhutaan testaajien ammattitaudista. Valitsetko mieluummin onnellisuuden vai oikeassa olemisen? Uskallatko mainita ostoslistan ulkopuolisista hankinnoista toiselle osapuolelle vai jääkö bugiraportti kalvamaan vielä seuraavanakin päivänä? 👀

    AamuQAQA:n vieraana on Test (automation) Lead Juuso Issakainen VALA Groupilta, joka kertoo oman ratkaisunsa niin ostoslistaongelmaan kuin myös siihen miksi hän kysyy aina uusien projektien alussa asiakkaalta "Mikä on tylsintä työssäsi?".

    Ana ja Juuso keskustelevat myös mm. etäpakohuoneesta, kahvista ja siitä, miten ajaudutaan manager-rooliin olematta sitä kuitenkaan.

    Juuso nostaa checklistit kunniaan ja painottaa kommunikoinnin keskeistä roolia projektin onnistumisen kannalta. Mutta miksi sellainen sivuseikka kuin kommunikointi on tärkeää testauksessa? Eihän sitä nyt mitään valtiotason puhetta olla pitämässä.

    Syy on se, että jos ihmiset eivät ymmärrä mistä puhutaan, on vaikea kertoa mikä on vikana ja mitä pitäisi korjata.

    Taas on siis paljon mielenkiintoista asiaa nauhalla. Mukana tuttuun tapaan myös Perffiparonien uutispaneeli ja vastauksia katsojien kysymyksiin. Ota siis mukava asento ja laittaa jakso pyörimään! 😎

    ---

    AamuQAQA - Kysymyksiä ja vastauksia laadunvarmistuksesta -sarjassa etsitään tekijöitä, jotka johtavat häikäiseviin onnistumisiin softaprojekteissa.

    Season 3:sta on muodostunut eeppinen ilotulitus eri alan huipputyyppien haastatteluja, softa-alan kuulumisia ja tajuntaa laajentavia oivalluksia. Sarjan aihepiiri on laajentunut käsittelemään bisnesmaailmaa yleisemmin ja jokainen vieraamme vie katsojan / kuuntelijan askeleen lähemmäs eeppisiä tuotteita ja tyytyväisenä hykerteleviä asiakkaita.

    Jos sinäkin olet sitoutunut maailmanluokan softatuotteiden tekemiseen, tee meille kaikille palvelus ja peukuta ja jaa tätä videota pää jäässä! Näin Youtuben algoritmit (aivan oikein) päättelevät, että tämä video kannattaa näyttää muillekin.

    Muista seurata @aamuqaqa:a myös Faceoobkissa ja Instagramissa!

  • Miten rakennan omaa henkilöbrändiäni? Miksi brändin luominen on tärkeää? Miten rakentaa brändiä sosiaalisen median avulla? Miten yhdistää henkilökohtainen ja ammattibrändi?

    Tässä AamuQAQA-jaksossa vieraana on mahtava mies, yrityskonsultti ja someguru Juha "Vauhtipyörä" Ahola. Mitä tapahtuukaan, kun Vauhtipyörä ja testauspoika laitetaan samaan show'hun? Kuka tykkää haistella omia pieruja? Jakaako Vauhtipyörä testauspojan ajatuksen siitä, että määrä hakkaa laadun? Entä miten Ana sai yli miljoona seuraajaa TikTokiin?

    Katso AamuQAQA ja inspiroidu!

    - - -

    0:1:25 Uutispaneeli

    Tuhansien röntgenkuvat katosivat, kun järjestelmää vaihdettiin. Syynä amatöörimäinen moka: testattiin vain ns. happy caseja. Totuus kuitenkin on, että kaikki tekevät virheitä (paitsi eräät Kummeli-hahmot).
    5:18 Jos tykkäät, tuhoa hellästi like-buttoni!

    5:45 Sinä kysyt, me vastaamme

    Monista kysymyksistä valikoitui mukaan tällaiset: Mitkä on pahimmat sudenkuopat kun mennään ympäristöön, jossa ei ole vielä testattu? Miten oikeasti vakuutat esimiehet siitä, että testaus on tarpeellista? Mistä testauksen osa-alueista kannattaa lähteä liikkeelle, jos käsissä on bugiparatiisi?

    17:15 Haastattelussa Juha Vauhtipyörä Ahola, yritysvalmentaja, mentor.

    19:55 Ammattimaine herättää paljon keskustelua. Miten yhdistää henkilöbrändi ja asiantuntijuus? Luottamustase ei vahvistu, ellei anna vähän itsestään.

    23:35 Miksi pitäisi ajatella itseään henkilöbrändinä?

    Kaino mies ei saa kaunista akkaa. Loppupeleissä persoonan sopivuus on aina tärkeämpää kuin asiantuntijuus. Sitä paitsi: olet joka tapauksessa brändi. Kysymys on enää siitä, rakennatko sitä tietoisesti vai et.

    27:30 Älä aliarvioi somen, kuten LinkedInin merkitystä. Mieti, mitä ja kenen kanssa hengaat.

    29:22 Evoluutio on kalibroinut aivojen huomiokyvyn niin, että negatiiviset asiat korostuvat. Yhtä negatiivista kohtaamista kohtaan pitää olla neljä positiivistä, että tilanne nollautuu. Mieti, miten saisit tuotua enemmän energiaa ihmisille joita kohtaat. Keskitytkö ongelmiin vai ratkaisuihin?

    31:36 Pitäiskö näytellä jotain muuta kuin mitä on? Mieti mieluummin, miten voisin jalostaa omaa arvomaailmaani.

    33:30 Kun Testauspoika tapasi Lämpöpumppumiehen. Kun hengailee viiden kunnianhimoisen tyypin kanssa, sustakin voi tulla sellainen.

    35:45 Miksi omien pierujen haistelu ei riitä? Sinulla pitää olla: Kyky kuunnella kaikuja. Halu ymmärtää. Halu parantaa keskustelun tasoa.

    41:00 Jos haluat esittää kysymyksiä meille, kommentoi. Jos kysymys valitaan, saat emoji-tikkareita!

    42:15 Miten Ana onnistui miljoonan seuraajan saamisessa TikTokissa? Ostiko hän ne Intiasta?

    47:40 Määrä on kaiken a ja o. Tämä koskee myös asiantuntijatyötä, koska tuloksille pitää saada vastakaikua.

    52:30 Puhutaan vähän työmoraalista. Pystytkö sitoutumaan? Oletko valmis taistelemaan vaikeuksien kautta voittoon?

    54:15 Tiivistelmä. A) kirkasta henkilöbrändin merkitys itselle. B) Olet jo brändi ja luot sitä, vaikket haluaisikaan. Siksi kannattaa alkaa johtaa tietoisesti. C) jos haluat lähteä johtamaan henkilöbrändiä, yhdistä henkilökohtainen ja ammattibrändiin – autenttisuus D) määrä hakkaa laadun, alkaa parantaa todennäköisyyksiä ja laatu seuraa määrää E) palvele kohderyhmääsi. Tarjoa vähintään hyvät naurut. Ole kiinnostunut siitä mikä muita kiinnostaa.

    ---

    AamuQAQA - Kysymyksiä ja vastauksia laadunvarmistuksesta -sarjassa etsitään tekijöitä, jotka johtavat häikäiseviin onnistumisiin softaprojekteissa.

    Season 3:sta on muodostunut eeppinen ilotulitus eri alan huipputyyppien haastatteluja, softa-alan kuulumisia ja tajuntaa laajentavia oivalluksia. Sarjan aihepiiri on laajentunut käsittelemään bisnesmaailmaa yleisemmin ja jokainen vieraamme vie katsojan / kuuntelijan askeleen lähemmäs eeppisiä tuotteita ja tyytyväisenä hykerteleviä asiakkaita.

    Voit seurata AamuQAQAa myös somessa!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Tässä jaksossa Antti on vieraana Knowitin Agile Agent -podcastissa. Kari Kukkosen kanssa tehdään hauskoja käänteisajattelukokeita ketteryyteen liittyen. Käänteinen ajatuskoe saa näkemään miten tilanteita ei ainakaan haluttaisi tehdä ja auttaa näin tekemään asioita paremmin.

    Mukana myös ote Proven vetämästä testauskoulutuksesta, jossa käydään läpi massiivisen kysymyksen - Mistä tietää milloin laatu ja testauksen määrä ovat riittävät - osiin purkamista ja analysointia.

    Antti opettaa itse käyttämänsä tekniikan nimeltä DSSS:

    D - Dekonstruktio
    S - Seulonta
    S - Sekvenssi
    S - Syy

    Huikea jakso, joka antaa paljon ajattelemisen aihetta!

    - - -

    00:31 Uutispaneeli - Puhutaan koronatestauksesta

    07:00 Käänteishaastattelussa Antti "testguru" Niittyviita

    17:12 Miten käytät ketterää tiimiä väärin?

    Jos ajattelet, että ketteryys on sarja pieniä vesiputouksia, olet väärillä jäljillä. Antilla on tähän tarina marjametsältä.

    22:35 Miten voit pomottaa muita dailyssä

    Huono vuorovaikutus on varma keino. Paranna sitä menemällä tilanteeseen kolme ajatusta mielessä: aikomus oppia, aikomus kunnioittaa ja aikomus parantaa.

    26:50 Miten saada ketterä tiimi näyttämään huonolta

    Varmista, että keskusteluyhteys asiakkaan suuntaan on mahdollisimman huono ja mahdollisimman ongelmakeskeinen. varmista, että suunnitelmat ovat mahdollisimman hämäriä ja usvaisia. Piilottele ongelmia mahdollisimman pitkälle. Kirsikkana kakun päällä: huolehdi, että tiimistä joku on aina burn out -lomalla ja kaikilla muillakin on jatkuva kiireen tunne.

    30:15 Miten työntää vielä yksi stoori sprinttiin

    Harhauta, tunteile, todistele.

    36:10 Miten saataisiin tiimin motivaatio nollaan

    Katkaise näkyvyys maailmalle ja lähikollegaan. Hengitä niskaan ja manageroi. Aseta mielivaltaiset deadlinet. Luo illuusio kiireestä.

    51:55 Sinä kysyt, me vastaamme

  • Kuvittele eteesi satapäinen yleisö kädet puuskassa, tyhjä lava ja mikrofoni. Miten otat yleisön haltuun? Saatko myös sen nurkassa mököttävän mörököllin höristämään korviaan?

    Entä mitä teet häpeällä, jonka eittämättä kohtaat jossain vaiheessa ammattiuraasi? Kun kaksi ihmistä sadasta kuuntelee mitä sinulla on sanottavana, eivätkä hekään oikein ymmärrä…

    Stand up -koomikko Helena Pöllänen tietää, miten tehdä vaikutus niin sanottuun haastavampaan yleisöön. Ja hän on meillä vieraana tämän viikon AamuQAQAssa!!

    Onhan nimittäin niin, että myös softa-alalla pitää hallita vaikuttavan viestinnän salat.

    Helena kertoo meille mm. miten valmistautua siihen hetkeen, kun jokainen kuulija pitäisi saada taajuudelle ja ymmärtämään jutun pointti. Hän tietää, että aika on ihmiselle arvokasta, eikä hän halua olla aikavaras.

    Entä miten Helena saa myös sen kädet puuskassa mököttävän huomion?

    - Tekemällä itsestään helposti lähestyttävän ja inhimillisen paljastamalla omat heikkoutensa
    - Ottamalla haltuun yleisön kärkiporukan
    - Heittämällä tarkkoja, mutta lempeitä puukkoja suoraan mököttäjän sieluun

    Ja jos homma epäonnistuu, hän hyväksyy sen, että jokaisella on oikeus olla ottamatta viestiä vastaan. Pahimmillaankin tilanteesta syntyy hyvää materiaalia tulevia keikkoja varten.

    - - -

    01:20 Uutispaneeli

    04:35 Esittelyssä jakson vieras Helena Pöllänen

    06:45 Mistä stand up -koomikon ura sai alkunsa

    13:30 Valmistautumisrituaalit ennen lavalle nousua

    16:45 miten tehdä vaikutus yleisön tunnetilasta riippumatta

    21:21 Miten valmistautuminen vaikuttaa itseluottamukseen

    25:00 Miten saada hankala tyyppi messiin

    34:45 Miten käsitellä häpeää kun on mokannut ihmisten edessä

    41:40 Miten luodaan sallivampi ilmapiiri jossa mokatkin ovat sallittuja

    49:47 Häpeä ja luovuus

    56:35 Mikä saa innostumaan

    01:02:40 Sinä kysyt, me vastaamme - Miten esittää tulokset siten että muut tajuavat ne ja niihin voidaan tarvittaessa palata myöhemmin?

    ---

    AamuQAQA - Kysymyksiä ja vastauksia laadunvarmistuksesta -sarjassa etsitään tekijöitä, jotka johtavat häikäiseviin onnistumisiin softaprojekteissa.

    Season 3:sta on muodostunut eeppinen ilotulitus eri alan huipputyyppien haastatteluja, softa-alan kuulumisia ja tajuntaa laajentavia oivalluksia. Sarjan aihepiiri on laajentunut käsittelemään bisnesmaailmaa yleisemmin ja jokainen vieraamme vie katsojan / kuuntelijan askeleen lähemmäs eeppisiä tuotteita ja tyytyväisenä hykerteleviä asiakkaita.

    Jos sinäkin olet sitoutunut maailmanluokan softatuotteiden tekemiseen, tee meille kaikille palvelus ja peukuta ja jaa tätä podcastia pää jäässä! Näin Youtuben algoritmit (aivan oikein) päättelevät, että tämä kannattaa soittaa muillekin.

    Voit seurata @aamuqaqa:a myös somessa!

  • AamuQAQA vie sinut jälleen askeleen kohti häikäisevää onnistumista softaprojektissa. Jakso iskee kiinni kriittisiin kysymyksiin projektinhallinnan ja yritystoiminnan johtamisessa - Miten hallitaan moniulotteista projektia sekä isoa tiimiä? Miten hyödynnetään somepresenssiä ja videotuotantoa b2b -myyntityössä? Miksi yrityssalaisuuksien jakaminen ilmaiseksi kannattaa? Miten laaditaan timanttinen myyntipuhe?

    Jakson alussa Perffiparoneiden Uutispaneelissa paljastetaan, miten Android-puhelinten nettiselailu tulee dramaattisesti muuttumaan lähivuosina. Jos sinulla on Android, voi olla, että haluat pikapuoliin katsella uutta puhelinta.

    Viikon AamuQAQA-kysymys kuuluu: Miten hallitaan moniulotteista projektia sekä isoa tiimiä?

    No, Anahan on saanut potkutkin tällaisesta projektista, joten omakohtaista kokemusta löytyy. Hän kääntääkin tuttuun tapaansa laivan vastasuuntaan ja käyttää esimerkkinä miestä, joka joutui ydinsukellusveneen amiraaliksi tuntematta lainkaan systeemiä. Mies kehitti johtotavan, josta on Anan mielestä hyötyä myös softaprojektien johtamisessa: komentosilta kysyy konehuoneelta miten toimitaan, jos määränpäähän halutaan nopeasti ja ehjänä. Koko tarina muuten löytyy David Marquet’n kirjasta Turn the ship around.

    Myös AamuQAQAn haastatteluosio on tällä viikolla käännetty nurinkurin. Tällä kertaa AamuQAQAlla ei nimittäin ole omaa vierasta, vaan meidän ikioma Ana on itse vieraana Verkkoaseman Ihan diginä -videosarjassa. Aiheena on b2b-myynti ja Verkkiksen toimari Tiina Räisänen pistää Anan koville tiukkojen kysymystensä kanssa.

    Ana avaa esimerkiksi innostustaan kirjan Sell like crazy opeista. Miksi pitää antaa, antaa, antaa ja vasta sitten pyytää? Entä miksi testausgurumme hakeutui viisi vuotta sitten Trainer’s Houselle työharjoitteluun opettelemaan cold callien tekemistä? Takataskuun jäi ainakin takuuvarma keino timanttisen myyntipuheen laatimiseen.

    00:20 Uutispaneeli – Miksi Android-puhelinten käyttö tulee lähitulevaisuudessa laskemaan dramaattisesti?

    05:00 Sinä kysyt, me vastaamme - Miten hallitaan moniulotteista projektia sekä isoa tiimiä?

    14:05 Haastatteluosio – Ana Verkkiksen Ihan diginä -haastattelussa, aiheena b2b-myynti

    40:10 Tunan loppusanat - Jakakaa, kommentoikaa, tykätkää

    ---

    AamuQAQA - Kysymyksiä ja vastauksia laadunvarmistuksesta -sarjassa etsitään tekijöitä, jotka johtavat häikäiseviin onnistumisiin softaprojekteissa.

    Season 3:sta on muodostunut eeppinen ilotulitus eri alan huipputyyppien haastatteluja, softa-alan kuulumisia ja tajuntaa laajentavia oivalluksia. Sarjan aihepiiri on laajentunut käsittelemään bisnesmaailmaa yleisemmin ja jokainen vieraamme vie katsojan / kuuntelijan askeleen lähemmäs eeppisiä tuotteita ja tyytyväisenä hykerteleviä asiakkaita.

    Jos sinäkin olet sitoutunut maailmanluokan softatuotteiden tekemiseen, tee meille kaikille palvelus ja peukuta ja jaa tätä podcastia pää jäässä!

    Voit seurata @aamuqaqa:a myös somessa!

  • Tämän viikon AamuQAQA-jaksossa etsitään tietä häikäiseviin onnistumisiin softaprojekteissa laadunvarmistuksen ja testauksen näkökulmasta. Jaksossa puhutaan mm. shift left -ajattelusta, regression ehkäisystä, arvontuotosta ja tutkivasta testauksesta. Vieraana innostava, älykäs ja omien sanojensa mukaan härkäpäinen Lead Quality Advocate Sami ”pr0mille” Söderblom SOK:lta!

    Sami paljastaa joutuneensa uransa aikana useammin kuin kerran esimiehensä hampaisiin jääräpäisyytensä vuoksi. Hän on etsinyt helpompia ja samalla tehokkaampia tapoja tehdä asioita ja keskittynyt tutkivaan testaukseen silloinkin, kun esimiehet ovat vaatineet ennakoitavuutta ja kiintiöiden täyttämistä. Mutta voi pojat, kuinka tuo asenne on tuonut sittemmin firmoille pätäkkää!

    Nykyisessä pestissään SOK:lla Sami on halunnut päästä eroon turhista exceleistä ja palaveeraamisen ilosta palaveeraamisesta. Hän on lähtenyt uudistamaan esimiehen roolia ketterämpään suuntaan ja ottanut vastuuta siitä kuuluisasta vasemmasta laidasta left shift -ajattelumallin mukaisesti. Sami uskoo, että kun asioita viedään laadunhallinnassa alkupäähän, tapahtuu hienoja asioita. Minkälaisia, sen kuulet haastattelusta.

    Tärkeimpänä steppinä laadunhallinnassa Sami nostaa esille regression ehkäisyn. Tiimin täytyy hänen mukaansa:

    - tiedostaa laatutaso, johon pyritään
    - pitää huoli siitä, että tasossa pysytään, eikä tehty työ valu hukkaan
    - käydä mahdolliset tuotanto-ongelmat yhdessä läpi
    - listattava ongelmaan johtaneet syyt ja sen, miten sama estetään jatkossa.

    Näillä askelmerkeillä todennäköisyys sille, että hommissa mennään enemmän eteen- kuin taaksepäin, kasvaa.

    Entä miten regression ehkäisy heijastuu testaukseen ja miten SOK:lla seurataan arvontuottoa? Kuuntele Samin haastattelu ja valaistu!

    Asiaa myös mm. etätyöläisen verohelpotuksista sekä etätyön inhimillistämisestä. Kannattaa kuunnella koko jakso!

    0:50 Uutispaneeli

    3:30 Viikon kysymys: Miten saadaan kaikki työskentelemään saman tavoitteen puolesta?

    10:00 Haastattelussa Sami Söderblom, Lead Quality Advocate SOK

  • AamuQAQAssa puhutaan tällä kertaa digitaalisesta palvelumuotoilusta ja siitä, miten niin työntekijä- kuin asiakaskokemuksesta saataisiin itkettävän hyvä. Vieraana hurmaava markkinointiguru, Kuulun operatiivinen johtaja Mari Kellokumpu.

    Sinäkin luulet todennäköisesti tekeväsi päätöksiä järkipohjalta, mutta loppupeleissä ne ovat tunteet, jotka ohjaavat. Siksi luottamuksen rakentaminen on ensisijaisen tärkeää. Se syntyy, kun osoitetaan, että ymmärretään aidosti, mikä on asiakkaan pohjimmainen ongelma ja saadaan asiakas vakuuttuneeksi siitä, että ongelma pystytään ratkaisemaan.

    Äärimmäisen tärkeää on myös konfliktitilanteiden hoito niin, että kaikille osapuolille jää tilanteesta hyvä maku suuhun. Parhaassa tapauksessa luottamusta saadaan syvennettyä reklamaatiotilanteen hyvällä hoidolla. Vuorovaikutuksessa on onnistuttu silloin, kun keskustelun päättyessä ollaan paremmalla mielellä kuin aloittaessa.

    Mari antaa myös timanttisen vinkin mini-workshopista, jonka avulla asiakaskokemusta on helppoa lähteä parantamaan:

    1. Listaa ylös asiakkaiden useimmin kysymät kysymykset - saat tietoon ostamisen esteet
    2. Kysy viisi kertaa MIKSI - löydät juurisyyn
    3. Päätä, miten tuo juurisyy poistetaan.

    Mukana jaksossa myös Perffiparoneiden Uutispaneeli, jossa aiheena testiautomaatio ja sen tuomien hyötyjen aikataulu. Jos automaatiota on rakennettu vuosia, eikä se ole löytänyt yhtään bugia, onko se ollut hyvä automaatio?

    Ihan mahtavaa settiä siis jälleen kerran, tätä et halua jättää kuulematta!

  • Halutaanko me onnistua ilmiömäisesti softaprojekteissa?! Halutaanko me häikäiseviä softatuotteita?!

    No ihan takuulla, eiks niin?! Sikspipä AamuQAQA ei anna periksi, vaan jatkaa sinnikkäästi testauksen ilosanoman levittämistä Anan autotallista.

    Jakson kysymyksenä ovat testauksen parhaat käytännöt. Ne tuntuvat muuttuvan alalla nopeammin kuin ehtii kissaa sanoa, ja kysyjä pohtii mikä olisi parasta just nyt.

    Etsimme vastausta shakkimaailmasta. Jos kysyisi shakkimestarilta, mikä on ylivoimaisesti paras siirto, vastauksena todennäköisesti olisi, että se on se siirto, joka sopii parhaiten juuri siihen pelitilanteeseen, omat ja vastapuolen nappulat huomioon ottaen.

    Parhaiden menetelmien miettimisen sijaan olisikin tärkeämpää keskittyä siihen, että osaa lukea ja analysoida tilannetta viisaasti. Shakissakin vastustajan matittaa se, joka osaa tehdä havaintoja ja analysoida pelitilannetta.

    Perffiparoneiden Uutispaneelissa pohditaan tulevaisuuden ruokataloutta. Päivän uutinen liittyy nimittäin keinotekoiseen proteiinin valmistukseen. Uhka vai mahdollisuus? Tuleeko kaikki proteiinimme tulevaisuudessa laboratoriosta tai kiinalaisesta jättitehtaasta? Tieteiselokuvissahan tämä on jo nähty. Barack Obama sanoi taannoin Helsingissä, että työkalut ja teknologiat maapallon ongelmien ratkaisemiseen ovat jo olemassa, mutta läpimurron estää ihmisten välinen sosiaalinen dynamiikka.

    Ei se ole helppoa tuo maailman pelastaminen, jos ei ole testauskaan.

    Jos olet sitoutunut maailmanluokan softatuotteiden tekemiseen, peukuta tätä niin että nivelet paukkuu. Näin muutkin ehkä kuulevat tämän ja testauksen ilosanoma leviää.

  • AamuQAQAn vuoden 2021 ensimmäisessä jaksossa pitäydytään ohjelman alkuperäisessä ideassa, eli teidän kysymykset, meidän vastaukset. Ja kysymys onkin briljantti! Kysyjä on pyörinyt meidän Youtube-kanavalla ja törmännyt siellä videoon, jossa Ana kertoo satoja lämäreitä illassa iskevästä nuoresta jääkiekkolupauksesta ja väittää, että määrä hakkaa laadun 100-0 missä tahansa toiminnossa.

    Lämäriesimerkki viittaa kysyjän mukaan lihasmuistiin, eikä sitä siksi voi hyödyntää luovassa työssä. Onko näin?!

    Samojen testien toistaminen kerta toisensa jälkeen ei tee sinusta parempaa testaajaa, siitä ollaan varmasti samaa mieltä. Mutta mietipä hetki testauksen eri työvaiheita: ohjelmistoon tutustuminen, muistiinpanojen tekeminen, taustatyö, kysymysten kysyminen, mindmapin tekeminen, raportointi… Eikö niin, että yhtäkkiä niitä kerta toisensa jälkeen toistettavia vakiojuttuja alkoikin löytyä yllättävän paljon? Ja näistä saa ja pitääkin tulla rutiini. Eli loppujen lopuksi tärkeintä onkin tarkastella työtä ulkoapäin ja löytää ne stepit, joissa toisto on kultaa.

    Toistot ja rutiinien luominen soveltuvat myös uuden oppimiseen. Bill Gates esimerkiksi pitää vuosittain ajatteluviikon – think week, jolloin hän vetäytyy yksinäisyyteen mukanaan Ikea-kassillinen kirjoja ja paljon light colaa. Viikon aikana hän lukee koko sen kassillisen, koska on lukenut niin älyttömän määrän elämänsä aikana, että lukemiseen on tullut rutiini. Hänen aivoihinsa on muodostunut valmis ajattelurakenne uudelle sisällölle, ja siksi sen omaksuminen on niin käsittämättömän nopeaa.

    Luovassa työssä tilanteet ovat aina uusia, mutta asioiden ratkaisemiseen voi kehitellä malleja, jotka voi hioa toistojen avulla aivan timanttisiksi. Viikon vinkki: Varaa heti kalenteriisi Think week ja pidä siitä kiinni!

    Perffiparonien uutispaneelissa käsitellään jälleen urheilua. Paronit kertovat skottijoukkueesta, jonka jalkapallo-ottelu filmatisoitiin, kameramiehenä tekoäly. Mitä veikkaatte, kävikö hyvin, vai saiko linjatuomarin kalju pää tekoälyn sekoamaan?

  • Joulun kunniaksi AamuQAQAssa avataan oikea ideoiden aarrearkku. Mukana on nimittäin paljon toivottu Kari ”Dragon” Kakkonen, yksi Knowit’n johtajista ja voimahenkilö myös FiSTB:n ja ISTQB:n takana. Kari on myös kirjoittanut lapsille suunnatun fantasiakirjan Dragons out, joka kertoo lohikäärmetaisteluiden kautta softatestauksesta.

    Tältä mieheltä eivät hyvät ideat lopu kesken. Ja nyt hän on Anan vieraana AamuQAQAssa!

    Keskustelemme Karin kanssa AamuQAQAn historian ensimmäisillä virtuaalikahveilla mm. kirjan synnystä, Karin päätymisestä testausalalle, Elon Muskin nerouden kääntöpuolista ja tekoälyn mahdollisuuksista ja uhkista.

    Karin mielestä testaus on ennen kaikkea hauskaa ja jokaisen pitäisi etsiä itselle sopiva tapa tehdä siitä sellaista.

    Tämä on kuultava!

    Mukana tuttuun tapaa myös Perffiparoneiden Uutispaneeli, jossa tutkaillaan sähköautoja ja niiden mahdollisia softavikoja.

  • Kävi koronat ja AamuQAQAkin joutui karanteeniin. Tämä jakso on siis poikkeuksellisesti ilman haastatteluosuutta. Paljon asiaa testauksesta ja vähän patsastelua saatiin kuitenkin tähänkin mukaan.

    Uutispaneelissa Perffiparonit nostavat esille nolon yksityiskohdan jääkiekon SM-liigan verkkosivuista. Ne eivät kestä suurta yleisöä. Kukapa olisikaan osannut tällaisena aikana varautua siihen, että liikenne verkkosivuilla lisääntyy 🤔 Perffiparoneilla on SM-liigalle ja muille verkossa toimiville näppärä vinkki, joka liittyy kuormitustestaukseen. 💡💡

    Pääkaupunkiseudulta on tullut myös aivan mahtavia kysymyksiä liittyen oikeisiin tekoihin ja proxy-metriikkaan. Antti kertoo miten testauksessa on mahdollista välttää turhat sedimentit ja päästä mahdollisimman lähelle aitoa asiaa: kysy ihmiseltä! Jo vain alkavat tulokset parantua ja tuote lähentyä ilmiömäisyyttä!

    Lopuksi kaino pyyntö: painakaa peukkua ja jakakaa 🙏 Näin saamme testaukselle lisää näkyvyyttä. Tänks!

    Ensi vuonna jatketaan sitten jälleen huikeiden haastateltavien kanssa.

    t. Ana ja Tuna

    Tervetuloa AamuQAQAlle (0:00)
    Uutispaneeli (3:14)
    Kysymyksiä ja vastauksia (6:15)
    Liity sisäpiiriin (18:43)

    ---
    I'm your host and my name is Antti Niittyviita. I'm an entrepreneur and the CEO of a software testing company Prove Expertise Ltd. In #TestguruTV vlog I will share all that I've learned about the software industry over the years of being an entrepreneur and a testing pro.

    If you'd like to hear more. You might want to follow these:

    The headquarter: http://niittyviita.com
    Instagram: http://instagram.com/niittyviita
    Facebook: http://www.facebook.com/antti.niittyv...
    Snapchat: https://www.snapchat.com/add/niittyviita
    Twitter: http://twitter.com/niittyviita
    Medium: http://medium.com/@niittyviita

    --
    You can get your copy of my latest book here:
    https://www.storytoolsoftesting.com/

    --
    Liity aamuQAQAn sisäpiiriläiseksi tästä:
    https://www.testauskoulutus.fi/aamuqaqa

  • Täysin uudistunut AamuQAQA season 3 on vihdoin täällä! Tässä jaksossa jatketaan niiden tekijöiden metsästämistä, jotka johtavat softaprojektien onnistumisiin ja upeisiin softatuotteisiin.

    Haastattelussa Verkkoaseman teknologiajohtaja Jyrki Sundström, jolla on takanaan hulppea 22 vuoden ura Verkkiksellä. Jyrki käy läpi Verkkiksen tietä yksittäisten verkkosivuprojektien toteuttamisesta kokonaisvaltaiseen digimarkkinointipalveluun. Tällä hetkellä Jyrkin alaisuudessa syntyy ”kaikennäköistä softaa asiakkaille”.

    Jos tykkäät niin kutsu ihmeessä kaveritkin tilaamaan AamuQAQAa, hakkaa tykkäyksiä pää jäässä ja kerro kaikille, että AamuQAQA is back!

    Kiitos!

  • Täysin uudistunut AamuQAQA season 3 on vihdoin täällä! Odottavan aika on pitkä, mutta hetki on koittanut.

    Mahtavaa että olet messissä! Tästä tulee huikea kausi.

    Kaikissa AamuQAQA-lähetyksissä on tänä vuonna kolme osaa:

    1) Hikipaja
    Hikipajassa Perffiparonit jakavat vinkkejä testaajien kesken. Ensimmäisessä jaksossa puhutaan bugitiketistä ja siitä, miten sen saa entistä informatiivisemmaksi. Kun kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, video enemmän kuin tuhat kuvaa, eikö ole niin, että video kertoo enemmän kuin 1 000 000 sanaa?! Käsittämätön oivallus!

    2) Haastatteluosio
    Haastatteluosiossa Ana ja Tuna jututtavat kiinnostavia tyyppejä alan huipulta. TECINSPIREn toimitusjohtaja Teemu Kivioja saa kunnian aloittaa. Hän kertoo yrityksen alkuvaiheista ja siitä, miten he onnistuivat mahtumaan niiden 25% joukkoon start upeista, jotka ovat pystyssä vielä kolmen vuoden jälkeen. Ja tulevat muuten takuulla olemaan pystyssä vielä pitkään, sen verran hyvin tyypit vetävät! Vuosiin on mahtunut monta opettavaista tapahtumaa ja tavarakin on ajoittain osunut tuulettimeen, mutta kaikkien näiden opetusten avulla yritys on kasvanut ja vahvistunut. Voitteko kuvitella, että TECINSPIREn asiakastyytyväisyys on 95%?! Kannattaa katsoa videolta mistä Teemu uskoo lukemien johtuvan. Ja miksi ylipäätään on aivan timanttisen mahtava idea pyytää asiakkailta palautetta suoraan!

    3) Uutispaneeli
    Uutispaneeli nostaa esille alaa kuohuttavia tapauksia, joista toivottavasti jokainen voi oppia jotain. Ensimmäisen jakson uutinen liittyy Tokmannin mokaan, jonka seurauksena sen verkkokauppa oli nurin kokonaisen viikonlopun ajan. Mistä uskomme mokan johtuneen ja millä äärimmäisen yksinkertaisella tavalla vastaavat mokat voitaisiin välttää – katso videolta

    Jos tykkäät niin kutsu ihmeessä kaveritkin tilaamaan AamuQAQAa, hakkaa tykkäyksiä pää jäässä ja kerro kaikille, että AamuQAQA is back! Kiitos!

  • Tiesitkö, että ammattivalokuvaajalla ja ammattitestaajalla on paljon yhteistä?

    Ana ja Tuna kilistelevät tälle kaudelle viimeistä kertaa kuppejaan. Mikä onkaan paras tapa päättää kausi kuin livenä. Jos et päässyt paikalle, saat nyt tässä tallenteen omaksesi, raakana ja leikkaamattomana. *high five*

    Ana ja Tuna vastailivat show'hun lähetettyihin kysymyksiin urakalla. Saitte heidät raapimaan päätään tehokkaasti. Asiaa ei helpottanut se, että ekan tuotantokauden vanha ystävä - MUNAKELLO - teki kunniakkaan paluun.

    ​​Mallien pohjalta asiat oli helppo avata kysymyksiä jokaiselle ymmärrettävästi. Mikä on viiden kohdan navigaattoriperiaate? Mihin liittyikään SCI-malli? Kurkkaa videolta lisää. Saat vastaukset myös seuraaviin kysymyksiin: Mitkä ovat hyvän testin ominaisuudet? Miten testejä mitataan - saalistamalla vai varmistamalla? Voiko testi vanhentua? Mitkä ovat tärkeimmät exitkriteerit?

    ​Livestreamin aikana löydettiin yhteys myös julkkishahmoihin Hans Välimäkeen ja Teemu Vesteriseen. Mitä ne olivat?

    Kiitos upeasta kaudesta! 604 on upea luku ja siksi Anan ja Tunan parrat lähtivät ja viikset jäivät. 🪒

    Ps. AamuQAQAn sisäpiiriin mahtuu vielä. Jos haluat katsoa jaksot ensimmäisten joukossa myös syksyllä alkavalla kolmoskaudella, klikkaa itsesi sisään osoitteessa: https://www.testauskoulutus.fi/aamuqaqa/. 🙏

  • Kakkoskauden toiseksi viimeisessä jaksossa käydään harvinaisen älykästä keskustelua testauksen automatisoinnista, kun kysymys kuuluu: Onko oikeaa aikaa aloittaa automatisointi?

    Aluksi vedetään rajat: katsotaanko automaatio aloitetuksi jo siinä vaiheessa, kun sitä vasta suunnitellaan ja sen mahdollisuuksia kartoitetaan? Automatisointihan on prosessi, ei pelkkä tekninen työvaihe tietyssä kohtaa featuren kehityskaarta.

    Näin ajateltuna automaation voisi nähdä liikkuvana maalina, johon ei täydy osua vain yhtä kertaa, vaan sen mukana täytyy pysyä koko matkan ajan. Se on tapa elää ja hengittää.

    Jos automaatiota halutaan käyttää, parempi integroida se prosessiin alusta saakka. ‼️ Aloita siis mieluummin heti kuin huomenna. ‼️ Testing triangle -mallin käytöstä voi olla prosessissa apua. Jos se ei ole tuttu, kuuntelemalla tämän jakson saat selityksen myös siihen.

    Ps. AamuQAQAn sisäpiiriissä alkaa olla tungosta, mutta mukaan mahtuu vielä. Jos haluat katsoa jaksot ensimmäisten joukossa myös syksyllä alkavalla kolmoskaudella, klikkaa itsesi sisään osoitteessa: Prove.guru/aamuqaqa.

  • AamuQAQA tarttuu täällä viikolla tulenarkaan kysymykseen: Kannattaako hankkia testauksen sertifikaatti?

    Näin kiperään kysymykseen ei viitsi tarttua ennen kunnon lämmittelyä. Lämmitellään siis ensin vastaamalla kysymykseen, jota on pohtinut useampikin katsoja: Osaatteko muutakin kuin vain puhua ja tehdä videoita? 🎥

    Kysymys liikuttaa molempia. Tulkitsemme sen nimittäin niin, että tämä homma menee teidän katsojien mielestä ihan ok, mikä on tietysti kaikin puolin uskomatonta. Mutta tietysti me teemme muutakin. Lähes 15 vuoden aikana Prove on myynyt softatestaustyötä reippaasti yli 💰15 miljoonalla eurolla. 💰 Joku siis haluaa maksaakin siitä, että me puhumme. Eikä moni ole edes reklamoinut, joten oletus on, että tiedämme mistä puhumme.

    Mutta entäpä sitten se kuuma peruna, viikon substanssikysymys: Kannattaako hankkia testauksen sertifikaatti?

    Tämä aihe on aiheuttanut aikoinaan tappeluitakin, joten yritetään käsitellä sitä diplomaattisesti. Selvää on, että sertifikaatilla on työmarkkina-arvoa parantava vaikutus. Tai ei aina, välttämättä. Kuten ei ajokorttikaan ole tae siitä, että oikeasti osaa ajaa autolla, ei sertifikaattikaan ole tae siitä, että osaa testata. Tavallaan sertifikaatti on vähän niin kuin nokinen takanluukku.

    Ai mitenkö? Kuuntele tämän viikon lähetys.

    🎉Tämä jakso sujui aika hyvin, vaikka itse sanommekin. Ja hei, teitä AamuQAQAn ystäviä on jo huikeat 604!!! Paukkuserpentiinit sille! 🎉

  • Ensimmäinen AamuQAQA koronatauon jälkeen luovitaan maaliin hitaasti, mutta varmahkosti. Ilahdutin Tunaa parillakin yllätyksellä, joista toinen vaatii aivonystyröiden hierontaa ja toinen paljasta pintaa. Roadshow’sta jääneisiin kyssäreihin vastataan kahdessa minuutissa, mutta yhteen kysymykseen palataan vielä perusteellisemmin:

    💥Mikä on mittari menestymiselle (testauksessa)?

    Siinäpä sitä onkin pulmaa purtavaksi ainakin puoleksi tunniksi (joista ediitti-Juha leikkaa tietysti hervottovimmat ja noloimmat aivojumit ja muut ajatuksen karkailut pois) (paitsi ettei leikkaa).

    Vaikka hieman haastavalta aika ajoin vaikuttaa, kohtuu pätevä vastaus saadaan kuin saadaankin lopulta puristettua ulos. Ei siis mennyt hukkaan tämäkään puolituntinen.

    Jakson vierailevana tähtenä nähdään meikän söpö maskottikoira Nöpö. Kannattaa siis katsoa vaikka vain Nöpön vuoksi ja naputella lujasti peukkua ja jakoja menemään.

  • Shokeeraava fakta: AamuQAQA:n kuunteleminen auttaa aivojasi oppimaan!

    On nimittäin niin, että kun innostuneet aivot saavat monipuolisesti vastauksia, ne alkavat tuottaa dopamiinia, joka puolestaan edesauttaa oppimista. Rönsyily ja yleinen ihmettely on siis hyvästä, sikäli mikäli hommat vedetään lopussa järkevään pakettiin. Ja sehän me AamuQAQAssa osataan! 🦾

    Tässä jaksossa pureudutaan syvällisesti kysymysten kysymiseen. Viikon kysymys kuuluu: Huh, mitä mun olisi pitänyt kysyä?

    Hyvien kysymysten kysymisestä on ollut juttua ennenkin, mutta otetaan toinen lähestymistapa. Vastauksemme menee tiivistettynä jotenkin näin:
    - Mieti missä kontekstissa toimitaan.
    - Mitä tehtävää suoritetaan.
    - Piirrä viitekehykselle kuvitteelliset ääriviivat.
    - Ymmärrys avaa mahdollisuuksia hyville kysymyksille.

    Jakson lopussa Ana tekee toisen, odotetun shokkipaljastuksen AamuQAQAn kolmannesta tuotantokaudesta. Saavatko aivoterveydenkin kannalta elintärkeät AamuQAQA-jaksot jatkoa syksyllä?! Kuuntele jakso niin tiedät. 😉

  • Tämän viikon jaksossa Ana ja Tuna uivat syvällä syvässä päässä. Pohdinnat sivuavat niin menestymistä kuin elämän tarkoitustakin.

    Richard Bransonin ja Bruce Dickinsonin menestystarinat todistavat, että tie huipulle voi kulkea montaa reittiä. Toisella heistä läpimurtoon on johtanut jatkumo pieniä voittoja, toisella läpimurto on tapahtunut lyhyessä ajassa, pitkän räpiköimisen jälkeen.

    Moni kaipaa elämässä kehittymiseen opettajaa. Tuna listaa opetuksia, joita erilaiset puhujatilaisuudet ovat hänelle antaneet. Ana myöntää etsineensä vastauksia elämän suuriin kysymyksiin myös Raamatusta ja Koraanista. Tärkein oivallus löytyi kuitenkin maallisemmasta kirjasta. Elämällä ei ole tarkoitusta, muuta kuin se, minkä sinä itse sille annat.

    Jos moiset filosofoinnit heittävät yli hiusrajan, gurut paljastavat videolla myös vinkin oman maailmankuvan muuttamiseen verkkopalvelun avulla.

    Laita tili seurantaan niin et missaa jaksoja jatkossa! 😉

    Ja jos et jo ole aamuQAQA-listalla, LIITY SISÄPIIRIIN osoitteessa
    👉 testauskoulutus.fi/aamuqaqa