Episodes
-
Mikael Åbom möter i detta 50:e avsnitt Nicklas Kulti – fd tennisspelare på ATP-touren och idag entreprenör och bolagsledare för Collector Bank Arena och Good to Great Tennis Academy. Resan började i Kungsängen, väster om Stockholm, med en stark vinnarskalle. Att så snabbt som möjligt vinna över den fem år äldre brodern var
en drivkraft. I samtalet kommer de att tala om Nicklas framgångsrika tenniskarriär, entreprenören som var en av tre personer som grundade Good to Great Tennis
Academy och idag att vara ledare med ansvar för personal, affärskontakter, sponsorer och med en vision om att utveckla verksamheten vidare.
I detta avsnitt kommer de att samtala om drivkrafter och motivation. Målsättningen om att bli bäst i världen men också med en tydlig reflektion när Nicklas tittar i
backspegeln, att ha en målsättning som är realistisk och behöver hanteras som en färskvara. En målsättning i tiden som inte skall skapa känslan av ett misslyckande.
Tre tenniskamrater sätter sig med ett tomt papper och skapar ett idrottskoncept, men också ett affärskoncept, som hösten 2010 såg dagens ljus – Good to Great Tennis
Academy. Bakgrunden till deras idé var att hitta en ny väg framåt, på den annars så fina svenska tennistraditionen som saknade nya namn och spelare i världstoppen efter en lång rad svenska världsstjärnor som i princip började med Björn Borg. De tre vännerna bestämde sig också för att ha kul på resan med sin nya affärsverksamhet. -
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Anders Källström – fd VD för LRF och idag styrelseproffs. Detta avsnitt med Anders som gäst innehåller historien om en bred och intressant resa som började i Örnsköldsvik och fortsatte med en utbildning inom kommunikationsvetenskap; det var före digitaliseringen och sociala mediers entré. Anders har innehaft flera olika VD-roller i sin karriär och har dessutom en mycket gedigen styrelseerfarenhet som de samtalar om – de samtalar mer om likheter än skillnader i olika kulturer inom näringslivet och idrottslivet. Det handlar ju om människor oavsett.
I avsnittet kommer de att samtala om Anders politiska intresse, intresset för ishockeyn i Sverige samt hur kommunens tvångsinlösen av familjegården starkt präglat Anders resa. Ledarskapet för Anders handlar om att få laget att fungera och att få andra att må bra. Anders ställer oftast två frågor i en anställningsintervju som blir grunden i en rekryteringsprocess – ”Kan du och vill du?”.
Anders är tydlig och konkret i sina analyser av ett ledarskap – bl a säger han konkret – ”Du anställs för den du är, inte för att du skall vara någon annan”. -
Missing episodes?
-
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Ulrica Messing - Landshövding i Blekinge, näringslivsprofil och fd statsråd i Regeringen. Samtalet med Ulrica som gäst innehåller en spännande blandning av erfarenheter från politiken, samhällsnyttan och näringslivet. Ulrica har dessutom en mycket gedigen styrelseerfarenhet som de samtalar om - inte minst skillnaden i en styrelses uppdrag och ansvar, kontra det operativa uppdraget och ansvaret som en VD har. I avsnittet kommer de att samtala om vad som startade resan för Ulricas samhällsengagemang och vilka drivkrafter som finns i hennes gedigna yrkeskarriär. Förhandling har dessutom alltid funnits med som en ingrediens i Ulricas olika uppdrag och där har förberedelse samt att alltid vara påläst funnits med som en röd tråd. Ledarskapet för Ulrica handlar mycket om att bygga förtroende, att kommunicera, att skapa ett gemensamt ansvar och att peka ut riktningen. I Ulricas ledarskap finns också “vi, förklara och att involvera”. Ulrica är enhärlig gäst i studion, med stor erfarenhet och en varm framtoning. Hennes resa gör att hon är trygg och tydlig. I samtalet får vi också vet att det finns en nyfikenhet och en tendens till rastlöshet i hennes personlighet.
-
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Thomas Lundin, VD för Nordic Level Group.
Samtalet med Thomas som gäst lyfter fram många tankar och erfarenhet från Thomas framgångsrika yrkeskarriär - från säkerhetspolisen till näringslivet har Thomas resa gått. Idag bygger och leder Thomas en ny verksamhet inom säkerhet med ambitioner att växa.
I detta poddavsnitt kommer de att samtala om Thomas drivkrafter och vad som motiverar honom. Att cykla till Paris på sju dagar med Team Rynkeby, det klarar man inte utan motivation och det där lilla extra. Thomas berättar goda exempel om synen på hållbarhetsarbetet och vikten av att lyfta fram unga personer i en verksamhet, så även på styrelsenivå. Ledarskapet handlar mycket om att vara sig själv, involvera och att förklara – ”varför”.
Thomas är en trevlig gäst att möta i poddstudion, som med sin trygga personlighet bjuder på sig själv. Thomas delar generöst med sig om olika möten i livet med personer som varit vägledande och utvecklande i den resa Thomas har gjort och fortsatt gör. -
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Anders Larsson, Ordförande för Svenska Ishockeyförbundet. Det blir ett varmt och öppet samtal om Anders erfarenhet och syn på ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Från näringslivet till idrottslivet har Anders resa gått och idag får vi framhålla att Anders har skapat en gedigen erfarenhet och har ett stort intresse för idrotten i Sverige och framförallt ishockeyn. Anders berättar också om uppgiften och rollen i internationella Ishockeyförbundet, där inte mindre än 81 nationer ska komma överens.
I detta poddavsnitt kommer Mikael och Anders att samtala om vad det är som motiverar Anders att lägga så många arbetstimmar varje vecka på sina olika uppdrag och varför det är så viktigt att ha viljan att komma överens när du leder en verksamhet. Extra viktigt med en organisationsform som idrottsrörelsen tillhör. I samtalet blir det också tydligt att Anders motiveras av att det finns ett högre syfte i de uppdrag han är involverad i, samt att få bidra till ett bättre samhälle.
Anders är en trevlig gäst att möta i poddstudion, bjuder på sig själv och har en varm och trevlig personlighet. Genuint intresserad av det han håller på med. Mötet med tränaren i unga år som gav honom andra roller och uppgifter i klubben istället för att säga, du platsar inte i laget, gav Anders startskottet på att i dag vara en utav de största ledare inom Svensk idrott.
Avsnittet är en del av special edition - Good Governance i samarbete med Styrelseinstitutet. -
Mikael Åbom möter Rodney Alfvén, Partner och Executive Director för Hallvarsson & Halvarsson. Det blir ett värdefullt samtal om ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Rodney har en lång och gedigen erfarenhet från bank- och finansvärlden och ser sin erfarenhet som tydligast inom en specialistorganisation. I detta avsnitt kommer de in på Rodneys karriär och uppväxten som startade i prästhemmet i Katrineholm. Rodney är tydlig med sitt synsätt och vikten av att lita på varandra, att skapa tydlighet och trygghet som ledare. När Rodney ser tillbaka på sina 12 år inom Nordeakoncernen så tänker han inte i år, utan i termer av 43 kvartalsrapporter han varit med och presenterat som IR-chef. Rodney Alfvén är inte bara ledare i näringslivet, utan också en flitig kapellmästare; han är en fena på att hantera en flygel. För Rodney är musiken en viktig del av livet.
-
Mikael Åbom möter i detta avsnitt Elisabeth Peregi, VD för Kappahl i poddstudion. Det blir ett varmt samtal om ledarskap, kommunikation och Elisabeths drivkrafter. Elisabeth har en lång och gedigen erfarenhet som ledare, med många år inom detaljhandel och fashion.
I avsnittet kommer de in på Elisabeths resa - från unga år, till idag - vad som har format henne och vilka erfarenheter Elisabeth tagit med sig för att bli en ledare med fokus på utveckling och värdeskapande.
Elisabeth delar generöst med sig av många kloka råd och tips och berättar det som hon hållit fast vid som ledare – Att skapa delaktighet, möjlighet till insyn och att känna sig inbjuden som medarbetare. -
Mikael Åbom möter företagsledaren och entreprenören Per Taube i poddstudion, för ett intressant samtal om ledarskap, kommunikation och drivkrafter.
Pers företagande började redan som 15-åring i Örnsköldsvik. Han är i grunden nyfiken på det mesta, vilket också utvecklat hans sociala förmåga till att skapa långsiktiga relationer med mentorer, affärspartners och vänner.
I poddavsnittet kommer de in på Pers process och analys av att omge sig med duktiga medarbetare, för att därefter steg för steg kunna lämna över ansvaret. I samtalet berör de även vad som ligger bakom: “Det är ok att göra fel, men inte att slarva”, vilket är ett av Pers motton.
Dagens avsnitt ingår i serien Good Governance, i samarbete med Styrelseinstitutet. -
Mikael Åbom möter Liza Nyberg i poddstudion, för ett intressant samtal om ledarskap, kommunikation och drivkrafter. Liza har en lång och gedigen karriärsresa, med en stor erfarenhet från bank- och finansvärlden. Idag är hon VD för Svensk Fastighetsförmedling.
I poddavsnittet kommer de in på Lizas uppväxt, vad som format henne och de drivkrafter Liza utvecklat för att vara en ledare med fokus på utveckling och förändring; både i rollen som VD och styrelseledamot.
Liza delar med sig av många kloka råd och tips och berättar öppet om händelser i näringslivet som påverkat henne och som har gett henne värdefulla erfarenheter. -
Mikael Åbom träffar Karin Mattsson. Samtalet ingår i serien Special Edition – Good Governance, i samarbete med Styrelseinstitutet AB. Idag är Karin styrelseordförande för Svenska Skidförbundet, men sitter också i flera olika styrelser både inom idrott och näringslivet. Kanske blev Karin mest känd för allmänheten när hon redan vid 33 års ålder kandiderade och blev vald till ordförande för Riksidrottsförbundet i Sverige.
Karin, som har en lång intressant karriär som ledare och offentlig person, delar nu med sig av sin resa och alla de erfarenheter hon samlat på sig. I samtalet berör de viktiga och intressanta lärdomar kring ledarskap, att vara kommunikativ och att hantera media. De kommer också in på bolagsstyrning och vilket ansvar och synsätt en styrelseledamot bör ha.
De berör även ämnen som hur man växer in i en roll, vad som präglade Karin från de unga åren, samt engagemanget i ridklubben på Frösön. -
Lennart Käll träffar Mikael Åbom. Ja, du läste rätt - Mikael är gäst i sin egen podd.
Lennart Käll som var gäst i avsnitt nr 30 tog nu chansen att intervjua Mikael själv. Mikael, som har en lång och intressant karriär som ledare och VD, delar nu med sig av hans karriär och sina erfarenheter.
De berör viktiga och intressanta lärdomar och reflektioner kring ledarskap, men också hur uppväxten präglar en människa. I samtalet kommer de in på Mikaels drivkrafter och vad som har gjort att han idag har en mycket bred palett och erfarenhet som ledare.
I samtalet får vi lyssna på vikten av att ge alla en chans och att som ledare inge tro på morgondagen, genom att solen går upp även i morgon. -
Mikael Åbom träffar Annika Jankell, radioröst, programledare och entreprenör. Ett välkänt ansikte och en välkänd röst för de flesta.
Annika har en inspirerande resa i offentlighetens ljus som berörs i podden, men vi får också ta del av hennes stora omtänksamhet och drivkraft som person.
De kommer att beröra skillnaden samt icke skillnaden på att vara offentlig och privat. Annika som inte drivit ett stort bolag eller innehaft VD-rollen, har dock välanalyserade och intressanta reflektioner av ett fungerande ledarskap samt ett icke fungerande ledarskap.
Vi får ta del av hur Annika genom sin personlighet fått världsstjärnor som Al Gore och Rod Stewart att känna sig avslappnade och känna sig trygga i olika intervjusammanhang. Annika har en väl genomtänkt analys med rollen att vara programledare. -
Mikael Åbom träffar Svein Olav Stölen, Idag styrelseproffs efter en lång intressant karriär.
Svein Olav har haft en lång och gedigen karriär med fler intressanta tillväxtresor. I 12 år arbetade han som VD och delägare av Nomor, en utmanare till Anticimex.
De kommer in på Svein Olavs pragmatiska synsätt och förmåga att leda och att omge sig med rätt team och se behovet av förändring och utveckling.
I Svein Olavs tankar om ledarskap kommer de in på att ledarskapet ska vara humant, innehålla humor, ta bort distansen och ett ledarskap med instinkt. De diskuterar även likheter i att göra en ”turn around” av en verksamhet, oavsett antal medarbetare. -
Mikael Åbom träffar Peter Wågström, bl a styrelseordförande för Arlandastad Group AB och styrelseledamot i 3:e APF-fonden. Peter har haft en lång och gedigen karriär inom bygg- och fastighetsbranschen. I över 13 år arbetade han hos NCC, varav sista 6 åren som VD och koncernchef. De berör ämnen som åren på KTH, hur man gör en karriär och varför Djurgården (enligt Peter) är världens bästa lag. Det blir ett berikande samtal om varför man inte ska ha för bråttom upp för karriärstegen samt vikten av att våga bjuda på sig själv, både på scen, inne i fikarummet eller ute på byggarbetsplatsen. Sunt förnuft är Peters guide. Behandla alla lika. Det skapar en dynamik som medför att det blir högt i tak inom verksamheten.
-
Mikael Åbom träffar Stefan Bergdahl, VD för HP Sverige där han i olika roller arbetat i 30 år. Stefan berättar om sitt sätt att hantera pandemin i ett internationellt bolag med 55 000 medarbetare. Det blir ett högaktuellt samtal om arbetslivet efter pandemin och vikten av flexibilitet, inte minst när det gäller möjligheten att arbeta hemifrån. Stefan berättar också om sin 80-20-princip när det gäller förändringsarbete: Behåll 80 % och byt ut 20 % i varor och tjänster. Dessutom får våra yngre lyssnare höra Stefans bästa råd för ett både framgångsrikt och roligt yrkesliv!
-
Mikael Åbom träffar Johan Andersson, VD för investeringsbolaget och familjekoncernen Mellby Gård. Johan som började sin karriär med ett sommarjobb på Lehman Brothers berättar om hur det varit att ta över VD-uppdraget för familjeföretaget, och om att ha sin pappa som styrelseordförande. Det blir ett intressant samtal om att drivkraften att skapa något nytt och samtidigt bygga vidare på det man har. Johan pratar också om att information är makt som bör demokratiseras och om att aldrig låta jobbet gå ut över privatlivet!
-
Mikael Åbom träffar Fredrik Rågmark, VD för Medicover, ett internationellt börsnoterat vårdbolag med över 30 000 anställda och en omsättning på över 10 miljarder. Fredrik som varit med från starten berättar om hela resan med att bygga upp verksamheten tillsammans med familjen Jochnick. Det blir ett spännande samtal om vikten av rätt timing, rätt rekrytering och att våga ta risker. Vi får också höra om varför en ledare inte ska gå omkring och bekymra sig varje dag!
-
Mikael Åbom träffar Marita Bertilsson, VD för Specsavers. Marita har en lång bakgrund från detaljhandeln med bland annat 11 år i olika roller inom marknad, bl a som Marknadsdirektör på Göteborgs Kex. Det blir ett tänkvärt samtal om vikten av att vara ett team och av att som ledare göra saker tillsammans med sina anställda. Marita berättar om sin ledarstil som hon beskriver som empatisk, beslutsam, rättvis och hård när det behövs. Vi får också höra om skillnaderna mellan att jobba inom en stor koncern som Orkla och ett familjeägt företag som Specsavers.
-
Mikael Åbom träffar Johanna Adami, läkare, professor i klinisk epidemiologi och medicinsk vetenskap och idag rektor på Sophiahemmet Högskola. Johanna har en lång karriär med 30 år som läkare och professor samt med en mängd spännande förtroendeuppdrag. Sedan tio år tillbaka är Johanna t.ex. styrelsemedlem för WHO:s avdelning för övervakning av läkemedelsindustrin. Det blir ett mycket intressant samtal om kommunikationsutmaningar under en pågående pandemi och att våga ta sig an sina drömmar, oavsett ålder. Johanna berättar också om drömmen som tar henne till södra Afrika.
-
Mikael Åbom träffar Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers och utsedd till Sveriges hållbarhetschef 2020. Det blir ett både viktigt och spännande samtal om företagens roll för en hållbar framtid. Vilka är mänsklighetens behov idag och imorgon? Kaj berättar också om hur det är att jobba i en familjeägd koncern och vikten av att vara en inspiratör för sina medarbetare!
- Show more