Episodes
-
Tutti rintsikoissa, lapsi hukassa ja koti kaaoksessa – kuulostaako tutulta? Ringa ja Fredu saivat studioon ADHD-vanhemmuuden asiantuntijan, Jonna Pihjlajamäen, jolla on aiheesta paitsi omakohtaista kokemusta, myös osaamista neuropsykiatrisen valmentajan ja seksuaalineuvojan töidensä kautta. Luvassa on taatusti hölmöjä ja kiperiä kysymyksiä sekä syväluotaavaa keskustelua siitä, miten ADHD vaikuttaa vanhemman roolissa pärjäämiseen. Luvassa myös kuuntelijoiden hervottomia tarinoita, mielettömiä vinkkejä ja parhaita vanhemmuusmokia!
Onko vastuutonta siirtää mahdolliset ADHD-geeninsä jälkipolville? Täytyykö vanhemman pelastaa lapsi kaikelta pahalta? Kuinka ohjeistaa ja opettaa lasta elämän perusasioissa, joita ei itsekään hallitse? -
RSD, erityisherkkyys, skeemat, traumat ja suuret tunteet. Tätä kaikkea on luvassa, kun Ringa ja Fredu painelevat tunnesäätelyn viidakkoon. Jaksossa pohditaan tunteiden merkitystä ja voimakkaan tunne-elämän mielekkyyttä, hyperfiksaation ja ihastumisen eroa, kuulijoiden kommentteja, ja soitetaan impulsiivisesti jopa mimmien äideille.
Miten tunteet liittyvät selviytymiseen? Millainen on hyvä valitusystävä? Voivatko tunteet ajaa jopa henkilökohtaisen arvomaailman yli? -
Missing episodes?
-
Ringa ja Fredu käyvät olemassaolon mysteerin kimppuun pohtimalla, mitä ovat aistit ja miksi ne toimivat eri ihmisillä eri tavoilla. Mimmit kertovat paitsi omista aistikokemuksistaan, myös siitä, mitä kynän naputus, hipsutus ja sukat saavat podin kuuntelijoissa aikaan. Jaksossa selviää lisäksi, miksi Ringa kulkee kotona pimeässä ja miksi Fredu ei voi kuunnella musiikkia kotitöitä tehdessään. Herkistä korvasi ja selvitä, mitä käytännön vaikutuksia aistien yli- ja aliherkkyyksillä on, ja tulevatko aistisäätelyn häiriöt väistämättä ADHD:n kyytipoikana.
-
Suomalainen kirjailija ja toimittaja Laura Friman kirjoitti taannoin kolumnin, joka kohautti ADHD-yhteisöä. Tästä heräsi tarpeellinen keskustelu: kuka saa puhua ADHD:sta ja millä tavalla? Ringa ja Fredu tarttuivat innokkaina toimeen ja pyysivät Lauran studioon avaamaan ajatuksiaan kolumnin takana sekä ruotimaan viime jaksossa alkunsa saanutta keskustelua mediasta.
Mitä on portinvartijuus? Onko ADHD:n brändääminen mahdollista ja/tai ok? Miksi medialukutaidon tärkeyttä toitotetaan yhä enemmän ja enemmän? Nyt yritetään olla provosoitumatta ja opitaan kaikki jotain! -
Tämän viikon jaksossa vierailee ihastuttava ja suorasanainen Jussi Virkki, joka on median, taiteen ja viihteen ammattilainen. Ensin Ringa ja Fredu keskustelevat Jussin kanssa aikuisten ADHD:sta, oireiden kanssa selviytymisestä ja voimavarallisuudesta sekä Jussin omasta taipaleesta diagnoosin pariin. Lopuksi keskustellaan siitä, miten ADHD näkyy mediassa.
Miksi vertaistukifoorumit ja sosiaalinen media ovat tärkeitä tutkimustiedon ohella? Millaista on työskennellä viihteen ja median parissa ADHD-henkilönä? Miten Aku Ankka ja Madonna liittyvät tähän kaikkeen? -
Miten taiteellisuus, vapaus, itseilmaisu, arvot ja totuus liittyvät luovuuteen? ADHD-kokemusasiantuntijat Ringa ja Fredu hyppäävät kolmannen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa luovuuden syviin vesiin ja pyrkivät päristellen pintaan seuloen teemaan liittyviä stereotypioita, ADHD:n ja luovuuden mahdollista yhteyttä sekä kuuntelijoiden kutkuttavia ajatuksia.
Mille jaksossa nostetaan malja? Ollaanko lopussa yhtä pihalla kuin alussakin? Hyppää mukaan keinuville ääniaalloille, sillä tämä laiva lähtee NYT! -
Kuuntelijat kysyivät, Ringa ja Fredu vastasivat. Q & A -kokonaisuuden jälkimmäinen puolisko käärii ADHD-podin toisen tuotantokauden riemukkaaseen ja rönsyilevään pakettiin. Mitkä kuuntelijamokat naurattavat edelleen? Mistä auktoriteettiongelmat johtuvat? Millaisissa asioissa Ringa luottaa enemmän ystäviin kuin itseensä? Ja tietenkin se tärkein kysymys: saiko Fredu painopeittonsa valmiiksi?
-
Tuotantokausi lähenee loppuaan, ja sen kunniaksi Ringa ja Fredu vastaavat kuuntelijoiden esittämiin kysymyksiin! Tämä pilke silmäkulmassa tehty jakso sisältää tuttuun tapaan naurua, provosoitumista, tiukkaa keskustelua sekä vertaistuellisia tarinoita. Tuplajakson ensimmäisellä puoliskolla mimmit pohtivat muun muassa toistensa parhaita puolia, johtamiskulttuuria sekä sitä, kannattaako ADHD-diagnoosista kertoa somessa tai deittisovelluksissa. Mitä luulet, haluaisivatko mimmit herätä ilman ADHD:ta jos voisivat?
-
Hevosterapiaa, siskonpetejä ja lentäviä kenkiä! Viikon vieras Michele “Minttu” Murphy-Kaulanen on välitön, hauska ja suorasanainen nainen, joka löytää juuri ne oikeat ja osuvimmat vastaukset. Jaksossa hän kertoo parisuhteestaan Jounin kaupan Sampon kanssa ja jakaa tosielämän tarinoita ADHD:n makuisesta elämästä.
Miten Sampon diagnoosia alettiin alunperin epäillä? Mitä yhteistä on ADHD-isän ja ADHD-tyttären käytöksessä? Kuinka huolehtia omasta hyvinvoinnista neurotyypillisenä nepsyperheessä, ja miksi padi on huono lastenvahti? -
Onko ADHD-lääke ihmepilleri, joka parantaa oireyhtymän yhdellä nielaisulla? Millaisia lääkevaihtoehtoja ADHD:n hoitoon ylipäätään on? Entä kuinka muistaa ottaa lääkkeet, kun on sellaisia saanut? Näiden lisäksi Ringa ja Fredu etsivät vastausta siihen ultimaattiseen kysymyseen: lääkitys vai ei?
Asiantuntijaa tulee ikävä viimeistään siinä vaiheessa, kun kaksikko tajuaa että yleispätevää totuutta ei tässä asiassa ole. Se ei tosin mimmejä pitele, vaan kaksikko jauhaa leukansa kipeiksi avaten omia ja kuulijoiden kokemuksia armottomalla draivilla. Fredu jakaa dosetin autuutta sekä valaisee meitä välittäjäaineiden toiminnasta ja Ringan sisäinen filosofi taas herää pohtimaan, millainen on "normaali olo". -
Kokemusasiantuntijaksi poikien ja miesten ADHD:ta käsittelevään jaksoon yhytimme studion käytävältä itse rap-artisti Tuomas Kauhasen! Erikoispitkässä jaksossa Tuomas kertoo avoimesti omasta ADHD:n siivittämästä elämästään rankkojakaan aiheita kaihtamatta. Keskustelemme muun muassa herkkyydestä, kiusaamisesta, väkivallasta ja aggressionhallinnasta, yhteiskunnan odotuksista poikia kohtaan sekä rutiinien tärkeydestä.
Miten lapsuuden iltarunot ja valasbiisin saksofonisoolo liittyvät Tuomaksen musiikkiuraan? Mahtuuko kova kundi ja lempeä nörtti samaan pakettiin? Millaista on kasvaa ysärillä ADHD-diagnosoinnin eturintamassa häirikön leima otsassa ilman tukea ja tietoa? Näin puhdistavan suoraa keskustelua aiheesta et liene kuullutkaan! -
Oletko kokenut vähättelyä ADHD-oireista? Pidetäänkö sinua ärsyttävänä päällepuhujana tai vaihtoehtoisesti sisäänpäin kääntyneenä seinäruusuna? Meidän kaksikostamme Fredu on klassinen tapaus, eli myöhäisdiagnosoitu ADHD-nainen, joka on saanut kamppailla pitkän siivun elämästään ilman asianmukaista apua. Ringa puolestaan on stereotyyppisestä päiväuneksijasta poikkeava rasavilliksi leimattu seikkailija. Kummallakin on kuitenkin sanansa sanottavana ADHD:n vaikutuksesta naisena kasvamiseen ja yhteiskunnan suhtautumisesta siihen. Jaksossa ruoditaan mm. sukupuolirooleja, hormonien vaikutusta lääkitykseen sekä instakyselyn lukuisia vastauksia.
-
On tullut jälleen aika tuulettaa petivaatteita ja poistaa häpeää seksistä ja seksuaalisuudesta! Tällä kertaa Fredu ja Ringa seikkailevat seksikaupassa, päätyvät piiskaamisen kautta ahaa-elämykseen, pohtivat toimistoseksifantasian syntyä sekä raottavat ovea myös kuulijoiden makuuhuoneisiin.
Onko seksikumppaneiden määrällä väliä? Millainen suhdemuoto toimii ADHD-ihmiselle parhaiten? Ovatko kuuntelijamme vällyjen välissä kokeilunhaluisia tutkimusmatkailijoita vai vaniljalle liputtavia lempijöitä? Millaista on pimppikeskeinen seksi? -
Mitä on seksuaalisuus? Onko se eri asia kuin seksi? Mitä tapahtuu, kun soppaan sekoitetaan ADHD? Paljon toivottua aihetta käsittelevän tuplajakson ensimmäisellä puoliskolla Ringa haastattelee seksuaalineuvoja Teemu Leppästä. Piinapenkissä, tai oikeastaan sangen mukavalla kellarin sohvalla Teemu pääsee vastaamaan paitsi Fredun ja Ringan, myös kuuntelijoiden kysymyksiin muun muassa keskittymisestä, tunnelman virittämisestä, orgasmeista ja halusta.
-
Sekaani, vegaani, ketogeeninen, gluteeniton… Minkälaista ruokavaliota ADHD-ihmisen kannattaisi noudattaa? Vai voiko ravitsemuksella vaikuttaa ADHD-oireisiin lainkaan? Tämän viikon jaksossa selviää, kumpi mimmeistä ei erota nälkää ja väsymystä toisistaan, ja kumpi on aloittanut kahvinjuonnin vasta muutama vuosi sitten. Fredu purkaa myytin sokerin vaikutuksesta lapsiin ja Ringa pohtii lisäravinteiden merkitystä monipuolisessa ruokavaliossa.
-
Nyt on aika pohdiskella, miten liikunta, stressi, mindfulness ja lepo vaikuttavat hyvinvointiin. Voiko hyvinvointikursseihin ja -valmennuksiin luottaa? Entä mikä on kyykkypuuro ja miksi sisäkasvit ovat nyt in? Viikon jaksossa mimmit fiilistelevät paineettomia harrastuksia ja vapaita painoja. Fredu paljastaa, miksi hänen psyykensä ei kestänyt liikuntaa ja Ringa kertoo suhteestaan runoihin. Lisämaustetta jaksoon tuovat kuuntelijoiden parhaat vinkit hauskanpitoon ja stressin lievittämiseen!
-
Se on jälleen vierailijajakson aika! Tällä viikolla vahvistuksenamme on Darravapaa- Instagram-tilin Laura Wathén. Kolmistaan keskustelemme muun muassa ADHD:n suhteesta päihteiden ongelmakäyttöön, päihteidenkäytön normalisoinnista sekä yhteiskunnan ja läheisten asenteista raittiutta kohtaan.
Liittyykö alkoholi väistämättä aikuisuuteen? Voiko ihminen raitistua vahingossa? Missä menevät kohtuukäytön rajat ja miten työväenluokan suitsiminen liittyy juomakulttuuriin? -
Häpeän tunteminen on ihmisyyttä, mutta milloin se menee liiallisuuksiin? Miksi positiiviseksikin tarkoitettu palaute voi aiheuttaa vääristymiä itsetuntoon? Mitä on sisäinen puhe ja miten se vaikuttaa päivittäiseen toimintaan?
Ringa ja Fredu pohtivat ystävyyssuhteensa laatua, avaavat heikon itsetunnon paradoksia ja summaavat, millä elämän osa-alueilla kuulijat kohtaavat suurimpia itsetunto-ongelmia. Jos et juuri nyt koe olevasi arvokas, tässä sinulle muistutus: kyllä olet! -
Onko elämäsi täydellisesti hyppysissä? Rullaako arki kuin rasvattu ja luonnistuvatko asiat kuin siivillä? Hienoa, ei meilläkään! Toisen tuotantokauden alkuun otetaan katsaus toiminnanohjauskeinoihin ja käydään läpi kuulijoiden lähettämiä vinkkejä ADHD-arjen pyörittämiseen.
Peittomajan turvassa Fredu kertoo totuuden kesälomastaan ja Ringa tarinoi suhteestaan mattoihin, hipsutteluun ja kognition laajentamiseen. Onko tylsyys aina vain pahasta – ja miten Moderni perhe tähän liittyy? -
Lähiö, lama ja lankapuhelin – heh heh joo. Ysärin muistelusta mimmit kuitenkin ajautuvat nopeasti syvällisempien aiheiden pariin. Luvassa on tiukkaa asiaa ADHD:n leimallisuudesta, inklusiivisesta kielenkäytöstä, yhteiskunnan paineista, syrjäytymisestä, rakenteista ja esteettömyydestä. Tämä jakso kiteyttää sen, minkä takia tämä podcast on olemassa.
- Show more