Episoder
-
Min pappa och jag såg på Ingemar Stenmark, Selånger bandy och Finnkampen ihop. Vi delade intresset för sport - och jag älskade att vara hans caddie på golfbanan. Men med sjukdomen tog det stopp. Allt tog stopp.
I det här avsnittet berättar Anna om sin relation till sin pappa, om hur den skadades av sjukdomen men också om hur de hittade tillbaka till varandra.
Avsnittet kom till apropå författaren David Lagercrantz modiga och gripande redogörelse i bland annat TV4 om att vara far till dotter med svår anorexi. Hon tänkte på sin pappa när hon såg den intervjun, och önskade att han hade fått se en annan pappa sätta ord på detta helvete på jorden och veta att han inte var ensam.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Rörelsetvång är en mörk, stark kraft i mångas ätstörningsproblematik. Så var det till exempel för Anna. Men det går att hitta tillbaka till en rörelse driven av glädje.
I det här avsnittet samtalar Anna Ehn och Leone Milton om "Om jag inte tränar går jag under", Annas nya bok om ett ätstörningssymtom som ofta flyger under radarn eller döljs i vältränade kroppar. Det är hög tid att alla, från tränare och idrottslärare till vårdpersonal, lär sig mer om rörelsetvång. För alla drabbades skull och för att vi ska bli bättre på att förebygga, bemöta och behandla ätstörningar.
"Om jag inte tränar går jag under - rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje" är utgiven på Natur & Kultur
Vill du lyssna till inledningen av boken? I det här avsnittet läser Anna första kapitlet: https://shows.acast.com/atstorningspodden/episodes/om-jag-inte-tranar-gar-jag-under
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Manglende episoder?
-
Barn och unga som ägnar mycket tid åt sociala medier är oftare missnöjda med sina kroppar än andra, visar forskning. Jämförelser och exponering för ouppnåeliga skönhetsideal är en anledning till det, algoritmer och "kaninhål" en annan. I dagens avsnitt av Ätstörningspodden diskuterar vi kopplingen mellan sociala medier, algoritmer och ätstörningar och hur vi som vuxna kan hjälpa barn och unga att navigera i det digitala landskapet. Gäst är Anne Bachmann, utredare vid Mediemyndigheten.
Forskning och rapporter som det refereras till i avsnittet:
Digitala medier och barns och ungas hälsa.
Deadly by design.
Helpful or Not?: A Qualitative Study on Female Adolescents’ Experience of TikTok When Recovering From Anorexia Nervosa
Avsnittet är ett samarbete mellan Ätstörningspodden och Safer Internet Centre på Mediemyndigheten. Safer Internet Centre Sverige som arbetar för barns och ungas trygghet på nätet som drivs av Mediemyndigheten tillsammans med barnrättsorganisationerna Bris och ECPAT Sverige och som delfinansieras av EU-kommissionen och Vinnova.
Inom ramen för satsningen ges möjlighet att lyfta viktiga frågor kopplade till barns och ungas liv på nätet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Anna Ehn läser första kapitlet ur sin nya bok "Om jag inte tränar går jag under", utgiven på Natur & Kultur. Boken handlar om det viktiga, men ofta ignorerade, ätstörningssymtomet tvångsmässig träning. Det är dags att vi börjar diskutera även negativa aspekter av fysisk aktivitet, i synnerhet i samband med ätstörningar.
Mer intresserad av ämnet rörelsetvång? Lyssna gärna på tidigare avsnitt av Ätstörningspodden:
"Idrott, träning och ätstörningar" med Klara Edlund
"När hälsotänket går överstyr" med Yvonne Lin
"Att vara frisk är ett val" med Jessie Diggins
"Våga vara lite sårbar" med Jonathan Hedström
"Du som tränare kan göra skillnad" med Sofia Selenius
"Från rörelsetvång till rörelseglädje" med Johanna Ahlsten
"Elitidrott, träning och osunda ideal" med Malin Attefall
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Synliga revben, taggig ryggrad och insjunken mage. Kroppsfixeringen på sociala medier bara ökar, och rent pro ana-material är vanligt. Det menar Camilla Gervide som under vinjetten Bloggbevakning granskar influencerbranschen. Hör henne i ett samtal med Anna Ehn och Leone Milton om bildflödets konsekvenser, osynliggörandet av tjocka kroppar och vuxenvärldens ansvar. Avsnittet spelades in i början av juni 2024.
Camilla Gervide har skrivit boken "De kallar oss Influencers", utgiven på Mondial förlag 2023.
I avsnittet nämns Lisa Thorell, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ätstörningar är en sjukdom som påverkar hela familjen. Att som närstående stå bredvid är plågsamt och det vanligt med känslor av skuld och maktlöshet. Signe och Anna Bennich har tillsammans skrivit boken "Att försvinna sig" som bygger på deras dagböcker under åren då Signe var sjuk i anorexi. Skrivandet blev för dem båda en strategi för att sortera i svåra tankar och känslor.
Anna Bennich är psykolog och författare, Signe Bennich är författare och börjar snart studera till socionom. "Att försvinna sig" är utgiven på Bazar Förlag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tanken på att försöka bli frisk kan kännas skräckinjagande, man vet ju inte vem man är utan sin sjukdom. Ätstörningen har länge tagit så stor plats inom en och blivit ens trygghet. I det här avsnittet reflekterar Anna om känslan av identitetslöshet, med utångspunkt ur sin egen erfarenhet. Hon läser också ur sin roman "Ormen i mig", också det en berättelse om sökandet efter ett liv och en identitet bortom sjukdomen.
I avsnittet nämns även faktaboken "Vägen mot det friska - att bli fri från ätstörningar".
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Går det att komma tillbaka till sin idrottssatsning efter att ha varit drabbad av ätstörningar? Klara Edlund är psykolog, psykoterapeut och docent i psykologi och har ett särskilt intresse för träning och ätstörningar. I avsnittet pratar hon bland annat om ätstörningar inom idrotten, om behandling av idrottare och om det intressanta forskningsfältet träning som behandling vid ätstörningar.
Annas kommande bok heter "Om jag inte tränar går jag under - rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje" och ges ut på Natur & Kultur i september 2024. Klara Edlund är en av dem som intervjuas i den.
De norska forskarna som nämns i avsnittet heter Jorunn Sundgot-Borgen och Therese Fostervold Mathisen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I det här avsnittet berättar Anna om hur det var när hon själv blev sjuk, först i anorexi och därefter i bulimi. Särskilt uppehåller hon sig vid de bulimiska åren och det märkliga i att ha en svår sjukdom som inte syns utanpå. Vid det laget vägde hon normalt och såg frisk och hälsosam ut - men hetsåt och kräktes varje dag. Något hon såg på som fullständigt normalt, bara som det var. Och därför inte heller tyckte att hon behövde någon hjälp för.
Är du intresserad av fler berättelser om att leva med bulimi? Lyssna gärna på "Tjock kropp i fokus" med Karin Kajjan Andersson, "Vuxen och ätstörd" med Hanna Wirdegård, "Att vara frisk är ett val" med Jessie Diggins och "Närma sig det svåra med humor" med Anna-Lena Brundin.
Vill du höra mer om hetsätningsstörning rekommenderas "Frisk från hetsätningsstörning" med Malin Fröling och "När ätandet inte går att stoppa" med Ata Ghaderi.
Det här är det första avsnittet där Anna i ett kortare format reflekterar utifrån sin egen erfarenhet. Är det någon särskilt du vill att hon ska ta upp eller person som hon bör intervjua? Hör gärna av dig på annaehn_forfattare på Instagram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I Ätstörningsuppropet på Instagram kommer patienterna själva till tals. Strömmen av vittnesmål pekar på brister och en ätstörningsvård som inte räcker till - men berättar också om positiva möten och hjälp som nått fram. Bakom kontot står Mathilda Hofling och Ellinor Mark, båda med lång egen erfarenhet av ätstörningar och en gemensam vilja att bidra till förändring när systemet fallerar. I avsnittet diskuterar de bland annat svårigheten att få rätt vård vid olika former samsjuklighet, något som ofta tas upp i vittnesmålet som skickas in.
Mathilda Hofling har varit lyssnarnas sommarvärd 2021 och har tillsammans med Leone Milton skrivit boken Berättar du så dödar jag dig, om hur hon blev utsatt för övergrepp och grooming och hur ätstörningen blev en strategi för överlevnad. Hon utbildar sig till socialpedagog och är färdig i maj 2024. Ellinor Mark jobbar som bibliotekarie med inriktning kommunikation på ett universitet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dags för en ny säsong av Ätstörningspodden! Journalisten och författaren Anna Ehn ser fram emot att fortsätta intervjua personer med viktiga saker att säga om ätstörningar och förmedla deras kunskaper och insikter vidare till er lyssnare. I det här lilla avsnittet presenterar hon sig själv och tankarna med podden. Bland annat pratar hon om att se på sina egna erfarenheter som en källa till kunskap och det meningsfulla i att det man själv har tagit sig igenom kan vara till glädje för andra.
Lyssna gärna på de tidigare avsnitten: https://shows.acast.com/atstorningspodden
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
En fixering vid nyttig mat i kombination med hård fysisk träning. Så definierar Yvonne Lin, träningsprofil, hälsovetare, författare med mera, begreppet ortorexi atletika.
Ortorexi atletika är ingen medicinsk diagnos utan vad Yvonne Lin benämner som ett "samhällsfenomen". Själv har hon varit aktiv i tränings- och idrottssammanhang i hela sitt liv och sett ett alltmer hälsofixerat samhälle växa fram, präglat av fettfobi och skräck för att ses som lat och odisciplinerad.
Idag driver Yvonne Lin den privata träningsanläggningen och behandlingskliniken Ylab, och varnar för följderna av att inte ta utvecklingen på allvar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den amerikanska längdskidåkaren Jessie Diggins tog tidigare i år VM-guld, och hon har även vunnit OS-guld och världscupen.
Som ung led Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat, alltid. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi, något hon först kunde dölja bakom den hårda elitsatsningen.
Idag är Jessie Diggins frisk men föredrar att kalla sig "in recovery". För att markera att det är ett val att vara frisk. Och idag väljer Jessie Diggins sig själv och sin hälsa framför ätstörningen.
Avsnittet är på engelska, med introduktion på svenska av Anna Ehn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Som ung led den amerikanska längdskidningåkningsstjärnan Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi.
Hör henne berätta om sina erfarenheter i nästa avsnitt av Ätstörningspodden som släpps på måndag 1 maj.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ätstörningsvården är en ständigt aktuell fråga som engagerar både drabbade och närstående. Många upplever att kötiderna är för långa och att kunskapsnivån utanför specialistvården inte är tillräckligt hög. Vad mer kan bli bättre? Och vad är redan bra?
Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, har för första gången tagit fram en rapport, Vårdrapporten, med utgångspunkt från drabbades och närståendes egna upplevelser. Syftet är att undersöka vård- och behandlingssituationen för ätstörningar i Sverige.
I detta poddavsnitt träffar vi Johanna Levallius, psykolog och forskare, som på uppdrag av Frisk & Fri ligger bakom rapporten. Hon berättar om innehållet och delar även med sig av sina egna reflektioner kring den.
"Vårdrapporten - drabbades och närståendes upplevelser av vård för ätstörning" finns att läsa i sin helhet på www.friskfri.se.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Malin Fröling drabbades av anorexi i tonåren. När hon som vuxen utvecklade hetsätningsstörning förstod hon inte att hon återigen drabbats av en ätstörning. Hon trodde att hon hade dålig karaktär och att det skulle lösa sig om hon skärpte sig.
I detta avsnitt fördjupar vi oss i diagnosen hetsätningsstörning. Går det att bli frisk efter att ha varit sjuk i 18 år? Vad betyder det egentligen att känna sig fri? Malin berättar hur hon tacklade skam, skuldkänslor och bakslag samt vad som var betydelsefullt för att lyckas bli frisk. Hon delar även med sig av råd till dig som är närstående.
Malin Fröling arbetar idag på Frisk&Fri, Riksföreningen mot ätstörningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ätstörningsdiagnosen ARFID, undvikande/restriktiv ätstörning innebär att man av olika skäl låter bli att äta eller bara äter väldigt få livsmedel. Men till skillnad mot andra ätstörningsdiagnoser finns ingen rädsla för viktuppgång med i bilden. Istället kan det handla om bristande aptit, ett obehag inför vissa smaker, lukter eller konsistenser eller om en rädsla för att till exempel sätta i halsen eller kräkas. Diagnosen innebär stort lidande för den drabbade och dess närstående, men det finns väldigt lite hjälp att få. Lisa Dinkler, forskare vid CEDI (Center for Eating Disorders Innovation) vid Karolinska institutet forskar på ARFID och berättar i avsnittet om diagnosen och om nya studier som är på gång, och ger konkreta råd till föräldrar.
Lisa Dinkler kommer från Tyskland och bor sedan nio år tillbaka i Sverige. Hon skrev sin avhandling om restriktiva ätstörningar i samband med Neuropsykistriska funktionsnedsättningar, NPF.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När hockeyspelaren och det tidigare hockeyproffset Jonathan Hedström var 17 år sa en tränare åt honom att han var tjock. Kommentaren utlöste en ätstörning, som kom att hänga kvar i 20 år. Han kunde ändå spela hockey på elitnivå, men i perioder saboterade sjukdomen karriären. Tystnaden runt hans problem var kompakt. Ingen pratade om ätstörningar i en kultur präglad av machoideal. Man skulle vara en osårbar krigare, inte bara på rinken utan också utanför.
Idag är Jonathan Hedström frisk. Han föreläser om skadliga ideal och hur de påverkar, och gör ett viktigt arbete för att bryta tystnaden runt att vara man med en ätstörning.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
1995 debuterade Anna-Lena Brundin, författare, komiker, skådespelare med mera, med boken "Nej tack, jag åt nyss". Den handlar om 20-åriga Anna-Lena och en tillvaro där bulimin styr. Dieter och "ätryck" avlöser varandra. Temat är mörkt men boken är samtidigt rolig. Just humor har genom livet och karriären varit Anna-Lena Brundins sätt att närma sig svåra ämnen - och förmedla dem vidare till publiken.
Samma år, 1995, kom också Anna Ehns debutroman "Vårfrost", om 12-åriga Klara som blir svårt anorektisk. I en intervju i Tidningen VI möttes de båda då, och pratade om sina böcker och om sina egna erfarenheter av ätstörningar. I Ätstörningspodden möts de igen, 28 år senare och samtalet får vindla vidare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När Sofia Selenius var 16 år och aktiv innebandyspelare drabbades hon av anorexi, och fick lägga av med all träning. Idag är hon frisk och själv tränare och hälsopedagog. Hon arbetar också på Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, och är ansvarig för deras utbildningar riktade mot just idrottsledare. Syftet med utbildningen är att tränare och ledare ska bli bättre på att upptäcka, bemöta och förebygga ätstörningar, något som det finns ett stort behov av på alla nivåer.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Vis mere