Episodes

 • Mette Frederiksen oplever nu for første gang i sin tid som formand for Socialdemokratiet uro på bagsmækken. Det er strammerkursen på udlændingepolitikken, der driller og som har fået dele af baglandet til at stille sig på bagbenene. Kan statsministeren få styr på tropperne, inden det kommer ud af kontrol og risikerer at skabe den splittelse, som partiet ellers har været forskånet for siden tiden under Helle Thorning-Schmidt? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Regeringens aftale med Rwanda minder næsten om en fupmail fra Nigeria: Hvis du bare lige begynder med at overføre 21 mio. kr. til en afrikansk konto, så vil din lykke være gjort. Aftalen er nemlig kun en hensigtserklæring, og Rwanda forpligter sig ikke engang til at ville oprette modtagelseslejre for asylansøgere fra Danmark. Ikke desto mindre er aftalen et taktisk trumfkort for udlændingeminister Mattias Tesfaye: Endnu engang har han sat Venstre og de Konservative skakmat i den hjemlige udlændingepolitik, og frem mod næste valg kan regeringen i det mindste hævde at arbejde for at indfri et af Socialdemokratiets mest markante valgløfter. Også i den fortsatte corona-ballade er det lykkedes for regeringen at tæmme oppositionen: De borgerlige partier har fået ret – og fået rykket genåbningen en anelse frem - til gengæld har statsminister Mester Frederiksen fået fred. Sågar samtidig med at borgerkrigen er brudt ud i flammer i blå blok: Venstres rottweiler Claus Hjort Frederiksen er gået hårdt til angreb på sin tidligere høvding Lars Løkke Rasmussen. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Tålmodigheden er endelig ved at slippe op hos støttepartierne: Radikale Venstre skammer sig ligefrem og begræder, at man hjalp Mette Frederiksen til magten. Politisk leder Sofie Carsten Nielsen spørger, om partiet har været for naivt. Og svaret er klart: Ja, hverken Radikale eller Enhedslisten har nogen reel indflydelse på S-regeringen. Men hvor og hvornår reagerer de? Senest er de to støttepartier blevet ydmyget i både udlændinge- og klimapolitikken. Finder de sig i alt? Eller er statsministeren ved at overspille sine kort? Samtidig er der bal i den borgerlige: Det løsgående missil Jens Rohde har netop givet Kristendemokraterne comeback på Christiansborg. Hvilken betydning får Rohdes indmeldelse for Kristendemokraterne? Og hvilken betydning får det for den i forvejen fragmenterede blå blok? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Med aftalen om endnu strammere regler for statsborgerskab har udlændingeminister Mattias Tesfaye sat VLAK-partierne skakmat: Ganske vist har Venstre, Konservative og Liberal Alliance fået trukket S-regeringen yderligere til højre, men det er Socialdemokratiet, som indkasserer den politiske gevinst. Med Mattias Tesfaye i spidsen har S-regeringen nu fået slået fast, at de mener strammerkursen for alvor – og da støttepartierne samtidig lægger afstand til ugens store aftale, er det dermed endegyldigt lykkedes for Socialdemokratiet at vriste sig fra af venstrefløjen i udlændingedebatten. Samtidig har det været en dårlig uge for de klassiske strammere: Det er gået fra slemt til værre for Morten Messerschmidt, der bedyrer, at han er uskyldig – men i næste uge vil et flertal ophæve hans immunitet. Er sagen kun et problem for Messerschmidt selv, eller vil de sidste DF-vælgere nu løbe skrigende bort? Og hvad med Naser Khader og hans sager om intimidering af kritikere? Kan Pape blive ved med at holde den sag ud i strakt arm? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Nedturen for Dansk Folkeparti fortsætter - nu for alvor: Bagmandspolitiet har netop rejst sigtelse mod næstformand Morten Messerschmidt for misbrug af EU-midler, og dermed er hans formandsdrømme brast. I hvert fald foreløbigt. Retssagen kan grave det dybe hul, som Dansk Folkeparti står nede i, endnu dybere. Konservative er samtidig blevet ramt af en shitstorm, efter Naser Khader først kom under beskydning for at have intimideret sine kritikere, og dernæst valgte at gå på sygeorlov. Misbruger politikerne muligheden for bare at trække sig, når problemerne vokser dem over hovedet? Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har heller ikke meget at glæde sig over: Partiet har ikke haft dårligere meningsmålinger i 25 år. Kan det lykkes Ellemann at udnytte Khader-missæren til at kradse vælgere tilbage fra de Konservative, eller kan Ellemann se frem til at miste endu flere vælgere til Løkkes nye parti? Midt i det borgerlige morads er det dog alligevel lykkedes for oppositionen at presse S-regeringen til at lempe restriktionerne tidligere. Har statsminister Mette Frederiksen for første gang under coronakrisen givet efter for et politisk pres? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Socialdemokratiet elsker asfalt - ligesom de borgerlige partier. Regeringens nye transportudspil er derfor en invitation til forlig med blå blok, men skaber derfor også stor utilfredsshed blandt støttepartierne. De havde håbet på mindre motorvej, mere kollektiv trafik og endnu mere CO2-reduktion. Men S-regeringen satser åbenlyst på et bredt samarbejde henover midten. Nu også i udlændingepolitikken, hvor det med aftalen om den såkaldte taskforce, der skal se på, om de danske børn kan hentes hjem fra Syrien, er lykkedes at dæmpe gemytterne. I hvert fald for en tid. For uenighederne ligger fortsat og lurer, og presset på udenrigsminister Jeppe Kofod er bestemt ikke gået væk. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Endelig lykkedes det for Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen at sætte dagsordenen - og tvinge statsminister Mette Frederiksen til at flytte sig. Men sejren i aftalen om den gradvise genåbningsplan druknede bare straks i Britt Bagers exit og skifte til de Konservative. Og målingerne peger kun én vej for Venstre – nedad. Presset på S-regeringen er dog samtidig begyndt at blive mere alvorligt: Udenrigsminister Jeppe Kofods politiske liv begynder at hænge i en tynd tråd, selv om Mette Frederiksen gør sig mange og kryptiske krumspring for at redde ham. For måske kan det nu alligevel godt lade sig gøre at hente nogle af børnene til Danmark fra lejrene i Syrien? Andre ministre er også under voksende pres: Både justitsminister Nick Hækkerup og sundhedsminister Magnus Heunicke står med store forklaringsproblemer i minkskandalen, der bare bliver grimmere og grimmere for Mette Frederiksen. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Presset på S-regeringen vokser: Sagen om de 19 danske børn, som sidder indespærret i en fangelejr i Syrien, får nu de Radikale til at true med valg - efter det er blevet afsløret, at regeringstoppen allerede i efteråret blev advaret af efterretningstjenester om, at de danske børn risikerer at blive kidnappet og trænet som terrorister. Foreløbig står S-regeringen dog fast på en blank afvisning. Men også i det socialdemokratiske bagland rumler kritikken. Inde på Christiansborg er regeringen samtidig kommet i mindretal. Enevældens tid er forbi. Fremover SKAL regeringen nemlig inddrage Folketinget i en fremtidig vaccinestrategi – og tilfredsheden med dobbeltstraffe for Coronarelaterede forbrydelser er efterhånden også til at overse. Men hvor presset er regeringen egentlig? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Regeringen kan regne med loyal rygdækning: Støttepartierne tør stadig ikke udfordre statsminister Mette Frederiksen. Under tv-partilederdebatten i anledning af årsdagen for corona-nedlukningen dannede Enhedslisten, SF og Radikale Venstre endnu engang skjold omkring Socialdemokratiets formand. Samme mønster tegner sig i udlændingedebatten, hvor støttepartierne heller ikke for alvor tør kritisere S-regeringen. Selv på den grønne front, hvor Klimarådet netop har konstateret, at tempoet er alt for langsomt, presses Mette Frederiksen reelt heller ikke bagfra. Hvorfor opfører støttepartierne sig så svagt og eftergivende? Til gengæld er Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen begyndt at optræde mere selvsikkert, og han formåede da også at sætte dagsordenen i tv-debatten med sit forslag om, at Danmark i princippet skal åbnes, når alle over 50 er vaccineret. Partierne begynder i dag de egentlige forhandlinger om genåbningsplanen, så der er med andre ord – måske – lys for enden af tunnellen efter et langt år med Corona. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Statsminister Mette Frederiksens corona-rejse til Israel vækker både vrede og undren på Christiansborg. Vrede fordi statsministeren overhovedet vil samarbejde med Israel. Og undren fordi hun nu selv skal i karantæne, og genåbningssnakken med Folketingets partier derfor sættes på pause. Men hendes vaccinestunt virker: Mette Frederiksen forsøger at tage personligt patent på corona-bekæmpelsen, og har nu fået vristet sig løs fra de andre partier. Hun vil gerne træde frem som den modige statsminister, der vil gå længst for at redde Danmark. Fronterne er ikke desto mindre ved at blive trukket skarpere op i dansk politik: Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har tydeligvis vundet større selvtillid og er begyndt at gå hårdere til S-regeringen. Hør også om Inger Støjberg, der endnu engang har stjålet rampelyset, og om nye krænkelsesskandaler hos Radikale Venstre. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Borgfreden er slut om corona. Rød og blå gik hver til sit under forhandlingerne om genåbningen af Danmark, og dermed er dansk politik tilbage til mere normale tilstande. Men er det bare spin, eller er det rent faktisk ideologiske forskelle, der skiller blokkene? Og hvor stort et sats er det af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og resten af blå blok, at de nu går op imod Mette Frederiksen, der indtil nu har vundet hvert eneste opgør om Corona-politikken. Det giver vi et bud på. Hør også om dramaet om epidemiloven og sexskandalerne hos Socialdemokratiet. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Kampen om den gradvise genåbning af Danmark er i fuld gang. S-regeringen er under angreb for nøleri, og nu har selv SF meldt sig på banen med krav om, at mere skal åbnes langt hurtigere. Men ”worst case scenario”-mavefornemmelsen synes fortsat at have sit faste tag i de ansvarlige ministre. Men i takt med at smittetallene falder i store dele af landet, begynder den totale nedlukning at være stadig sværere at forklare og forsvare. Er regeringen ved at miste befolkningens tillid? Genåbningen kan blive en sprængfarlig affære - og beskyldningerne mod regeringen for magtfuldkommenhed er kun med til at spidse situationen yderligere til. Samtidig har Dansk Folkeparti stjålet rampelyset - og igen i et negativt lys. Kristian Thulesen Dahl bliver i en ny bog udpeget som den personligt ansvarlige for Dansk Folkepartis monumentale kollaps. Hvor lang tid kan han fortsætte som formand? Nye Borgerlige stormer frem. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Socialdemokratiet efterlader ingen sprækker i strammerkursen: Nu skal det være sværere at blive dansk statsborger – det er de borgerlige og S-regeringen enige om – og statsminister Mette Frederiksen ville endda gerne gå endnu længere, hvis ikke de der irriterende internationale konventioner stod i vejen. Spørgsmålet er, om regeringen gik for langt, da den besluttede at aflive alle mink? Myndighederne var nemlig advaret om, at beslutningsgrundlaget var forkert. Og så har forsvarsminister Trine Bramsen været under tung beskydning. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Så fik Inger Støjberg vendt skråen – efter et bredt flertal i Folketinget netop har vedtaget rigsretssagen mod hende: I går meldte hun sig ud af Venstre og er foreløbig blevet løsgænger. Men Støjberg har langt fra givet op. Tværtimod. Hun står nu i en nøglerolle som kongemager mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Hvad hun gør nu, vil afgøre styrkeforholdet mellem de to rivaliserende partier på højrefløjen. Imens kan Jakob Ellemann måske håbe på endelig at kunne se lidt fremad? Han og Venstre har netop spillet ud med flere markante forslag på udlændingeområdet. Men er det nok til at stoppe vælgerflugten? Statsminister Mette Frederiksen må nyde opgøret – og kan supplere sine makrelmadder med popcorn – for balladen i blå blok gavner kun S-regeringen. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og www.bookbeat.dk/borgen

 • Statsminister Mette Frederiksen har fået et flertal sammen med bl.a. Venstre for at give en historisk stor erstatning til minkavlerne – på op mod 19 milliarder kroner. Det er dyrt at have dårlig samvittighed. Men stopper historien dér for statsministeren? Et borgerforslag kræver hende nu stillet for en rigsret. Støjberg SKAL for en rigsret, men hun har stadig ikke svaret på, om hun forlader Venstre eller ej. Fortsætter mareridtet for Jakob Ellemann-Jensen? Og imens Ellemann forsøger at få den friske start, han drømmer om, hvirvler politikerne rundt på Christiansborg. Hør om både Ida Auken og Jens Rohdes exit fra Radikale Venstre. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og www.bookbeat.dk/borgen

 • Socialdemokratiet kæmper med næb og klør for at fremstå som de hårdeste strammere i udlændingepolitikken. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye blæser nu til "anden halvleg" i udlændingedebatten: "Danmark skal ikke tilpasse sig islam. Islam skal tilpasse sig Danmark." Derfor blev den nye udviklingsminister Flemming Møller Mortensen også sat på plads tidligere på ugen, da han kom til at udtale sig lidt for slapt i et interview. S-regeringen overlader ingen sprækker til højrefløjen, og så meget desto sværere er det for Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen at lancere en modoffensiv, der kan binde blå blok sammen – og genrejse sit kriseramte parti, der nu ligger lavere end de Konservative i meningsmålingerne. På weekendens ekstraordinære landsmøde i Venstre kan han med god grund frygte, at Inger Støjberg igen-igen laver ballade. Hvad i alverden kan Jakob Ellemann-Jensen dog gøre for at vende udviklingen? Det er det store spørgsmål i en uge, hvor Mette Frederiksen også har forberedt sig på efterårets kommunalvalg med en offensiv minirokade. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og www.bookbeat.dk/borgen

 • Socialdemokratiet stemmer kun nødtvunget for rigsretten mod Inger Støjberg: Statsminister Mette Frederiksen frygter tydeligvis, at hun selv kan blive ramt af den nye hårdere kurs over for ministres lovbrud. Når granskningskommissionen senere på året kommer med kortlægningen af minkskandalen kan S-regeringen få seriøse problemer. I første omgang er det dog Venstre, som rammes: Jakob Ellemann-Jensen har fået et flertal i sit parti til at stemme for rigsretten, men ni Venstrefolk er imod, og dermed er splittelsen for alvor brudt ud. Han og resten af blå blok står i en så kritisk situation, at der allerede spekuleres på Christiansborg om et hurtigt nyvalg til efteråret. Vil Mette Frederiksen udnytte sin aktuelle styrke til at tromle de borgerlige? Inden minkskandalen blusser op igen? Eller vil det måske gavne S-regeringen endnu mere at vente med et valg – og i stedet lade de blå partier stege i deres eget fedt. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og www.bookbeat.dk/borgen

 • Sammenbruddet for Venstre synes totalt. Men pludselig øjnes et lys for enden af dødsspiralen: Stephanie Lose, den stærke kvinde fra Sønderjylland, står til at blive ny næstformand, og hun kan måske give Venstre en ny, tiltrængt og langt skarpere kant over for Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen. Samtidig er slutspillet om Inger Støjbergs skæbne i fuld gang. Her nøler Socialdemokratiet med at melde ud, om de også ønsker en rigsretssag – og det er der flere gode grunde til. Og hvad har Lars Løkke gang i? Et højst bizart tv-interview gjorde os ikke meget klogere. Eller hvad? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Denne udgave af Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Lars Løkkes udmeldelse af Venstre rammer partiformand Jakob Ellemann-Jensen på det værst tænkelige tidspunkt: Efter Inger Støjberg blev presset ud som næstformand, risikerer Venstre at blive splintret - og miste både folketingsmedlemmer og vælgere til både højre og venstre. Særligt hvis Lars Løkke gør alvor af planerne om at stifte et nyt parti, og Inger Støjberg rykker videre til Nye Borgerlige eller Dansk Folkeparti. Men hvad sker der nu? Kan Ellemann redde stumperne af et Venstre, der er splittet i atomer? Imens har statsminister Mette Frederiksen netop holdt en patosfyldt nytårstale, hvor hun hyldede sig selv på en sjældent effektfuld måde. Men er retorikken alligevel ved at blive for udspekuleret? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene. I dag med BT’s politiske redaktør Henrik Qvortrup som special guest.

 • 2020 har været et vanvittigt og højdramatisk år i dansk politik. Omvæltningerne stod i coronaens og ikke mindst i minkens tegn. Hele det politiske spillebræt blev rystet – med metoo-bølgen, Arne-pensionen, Støjberg og Instrukskommissionen. De store klimaaftaler markerede også et reelt vendepunkt i den grønne omstilling, og så fortsatte nedturen for Dansk Folkeparti, for slet ikke at tale om Alternativet, som kollapsede for åben skærm og nu ser ud til blot at ende som en farverig parentes. Vi har udvalgt de 10 mest spektakulære begivenheder fra dansk politik i 2020. For det blev bare vildere og vildere. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.