Episodes

 • Konklusionen fra Minkkommissionen er hård og kontant: Statsministeriet har handlet meget kritisabelt i forløbet, som førte til grov vildledning af minkavlere og offentlighed og den klart ulovlige instruks til myndighederne. Samtidig har 10 højtsstående embedsmænd begået tjenesteforsømmelser, og i det hele taget er der tale om den hårdeste kritik af en regering siden Tamilsagen. Men hvad bliver konsekvenserne? Ja, foreløbigt ikke noget. De to røde støttepartier har allerede fredet Frederiksen, og derfor afgøres Mette Frederiksens videre skæbne ene og alene af De Radikale. Men er Sofie Carsten Nielsen parat til at stå fast på retsprincipperne? Eller er udsigten til ministerposter for lokkende? Hør om det spegede magtspil i kølvandet på minkskandalen. Hør også om det totale kollaps i Dansk Folkeparti. Er Messerschmidt ved at lukke og slukke? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene. Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også www.hellofresh.dk

 • Inger Støjbergs nye parti Danmarksdemokraterne vil skabe ravage i borgerlig blok. Og i resten af dansk politik. På rekordtid har hun indsamlet vælgererklæringer – og står til at kapre en stor del af Dansk Folkepartis vælgere og folketingsmedlemmer. Hvis Kristian Thulesen Dahl og måske ligefrem Naser Khader følger med, kan Danmarksdemokraterne snart blive det syvende største parti i Folketinget. Men hvad mener det nye parti egentlig? Ja, det er mere diffust. For Danmarksdemokraterne er og bliver Inger Støjberg – og står og falder med hendes personlige gennemslagskraft. Det er dramatiske tider i dansk politik, for det tegner også til, at kritikken fra Minkkommissionen vil ramme statsminister Mette Frederiksen hårdt. Hør om de seneste afsløringer. Til sidst siger vi farvel til Uffe Ellemann-Jensen. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Regeringen er i angrebshumør: Peter Hummelgaard – og flere andre topministre med ham – beskylder Jakob Ellemann-Jensen for at opføre sig ligesom Trump. Men det lugter af et forsøg på at komme den kritik i forkøbet, som om præcis to uger kommer fra Minkkommissionen. Og spørgsmålet er: Rammer Hummelgaards angreb tilbage på ham selv med rekyl? Beskæftigelsesministeren er i hvert fald ugens hovedperson. Han står også bag aftalen om et nyt kontanthjælpssystem, som straks har fået Venstre til at beskylde S-regeringen for løftebrud. Mette Frederiksen lovede nemlig før valget i 2019, at hun ikke ville hæve ydelser til udlændinge. Har regeringen lige givet Venstre og resten af blå blok skyts til den kommende valgkamp? Det og meget andet i en udsendelse, der også runder Folkemødet på Bornholm. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Statsministeren har fået en fiks idé, som pudsigt nok er den præcis samme, som Lars Løkke Rasmussen trak op af hatten i sidste valgkamp: En regering hen over midten. Er det rent spin? Eller hvad er Mette Frederiksens bagtanke? Hvor meget handler det eksempelvis om at lukke munden på de Radikale - her umiddelbart inden Minkkommissionen kommer med dens kontroversielle beretning? Lars Løkke skal aldrig undervurderes. Tværtimod har han netop kastet blå blok ud i kaos: Med sin udmelding om, at Moderaterne ikke vil lægge stemmer til en ren borgerlige regering, har han reelt gjort det umuligt for Jakob Ellemann og Søren Pape at kunne blive statsminister. Samtidig kæmper Morten Messerschmidt med større og større problemer i Dansk Folkeparti. Hvorfor smækker fremtidens folk nu med døren? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også www.bookbeat.dk/borgen

 • Det femte valgnederlag i træk til Dansk Folkeparti rammer Morten Messerschmidt hårdt. Fiaskoen for nej-kampagnen har genåbnet balladen i det plagede parti, hvor eks-formand Kristian Thulesen Dahl helt åbenlyst flirter med Inger Støjberg om at stifte et nyt højrefløjsparti. Det overbevisende ja til at afskaffe forsvarsforbeholdet er samtidig en kæmpe sejr for statsminister Mette Frederiksen. Men også Venstres formand Jakob Ellemann Jensen står styrket tilbage. Og nu begynder slagsmålet om det næste store drama: Minkene begynder at stinke. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også www.bookbeat.dk/borgen

 • Folkeafstemningen har endnu ikke sat sindene i kog. Tværtimod er det endnu kun Nej-generalen Morten Messerschmidt, som overhovedet opfatter onsdagens afstemning som vigtig og alvorlig. Og Dansk Folkepartis formand kæmper tydeligvis med sine egne troværdighedsproblemer: Partiet er styrtdykket ned på blot 4,3% i meningsmålingerne. På Christiansborg er alt ved at sande til, fordi partierne venter på næste valg, folketingsvalget. Statsminister Mette Frederiksen overvejer sine muligheder: Bliver det et efterårsvalg, et vintervalg eller et forårsvalg? Hør også om mandagens afslutningsdebat og bl.a. balladen om gymnasierne. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene. Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også https://www.bookbeat.dk/borgen

 • Venstre har undgået den totale ydmygelse, og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen slipper for at stå til ansvar. Til gengæld har de Konservatives formand Søren Pape formøblet sin sidste troværdighed. Ved at vende fuldstændig rundt i spørgsmålet om immunitet, har Pape udstillet sig selv som en vindbøjtel, og han har ironisk nok mistet den opbakning fra de andre blå partier, som han ellers havde håbet at vinde. Hjort-sagen er en bombe i dansk politik. Samtidig har statsminister Mette Frederiksen trukket et grønt stik hjem med ugens klimatopmøde i Esbjerg, hvor hun sikrede sig flere triumfer på én gang. Hør også om nedsmeltningen i Kristendemokraterne efter Isabella Arendts exit. Der skal mirakler til for, at partiet klarer spærregrænsen. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også https://skivemoedet.dk

 • Opgøret om forsvarsforbeholdet er netop blevet skudt i gang - som en tvekamp mellem statsminister Mette Frederiksen og Dansk Folkepartis formand Morten Messerschmidt. Hun appellerer følelsesmæssigt til et ja på grund af krigen i Ukraine, mens han lige så stærkt siger nej til fremover at kunne sende danske soldater til Afrika. Resten af partierne lurepasser. Samtidig har finansminister Nicolai Wammen indkasseret det nok største nederlag i S-regeringens levetid. Forhandlingerne om ældrechecken er nemlig kuldsejlet. Det går ikke helt ligeså let med at skaffe flertal som under Coronakrisen, og måske skal regeringen bare vænne sig til, at den er en mindretalsregering? Hør også om Jens Rohdes exit, Alternativets umulige mission og fløjopgøret i Enhedslisten. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også https://skivemoedet.dk

 • Nick Hækkerups exit fra dansk politik rejser mange spørgsmål: Var han på flugt fra eksplosive møgsager? Eller var den nu tidligere justitsminister bare kørt sur i magten efter 20 år på Christiansborg? Men hvorfor så blot blive direktør for Bryggeriforeningen? Under alle omstændigheder blev statsminister Mette Frederiksen endnu engang tvunget til at lave en rokade – og timingen denne gang er mildt sagt ikke den bedste. Så lang tid til næste valg er der nemlig heller ikke. Rokaden rykker flere af stjernerne over på nye ministerområder. Men vil Tesfaye og Dybvad kunne spille de samme roller som ideologiske indpiskere her? Hør blandt andet også om det forestående slagsmål om pensionsalderen og om kønsforvirring i Enhedslisten. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også http://skivemoedet.dk

 • Socialdemokratiet har åbnet valgkampen i gavehumør: Pendlerne skal have hjælp, og de fattigste pensionister skal have endnu mere. De borgerlige partier er dermed blevet efterladt i et dilemma: enten at kritisere S-regeringen for at være økonomisk uansvarlig, eller at argumentere for, at der skal deles endnu flere gaver ud. Begge dele vil være en hjælp for Socialdemokratiet, der også har taget vigtige stik hjem på udlændingeområdet: Med Kosovo-aftale og Rwanda-model er det lykkedes for S-regeringen at neutralisere de borgerlige – ved simpelthen at gøre det i praksis, som de blå hidtil kun har talt om. Og hvad med forsvarspolitikken? Også her er de blå skubbet i defensiven. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Ingen kan længere være i tvivl om, hvor statsminister Mette Frederiksen er vokset op og valgt: Aalborg er og bliver den helt store lotto-vinder i S-regeringens nye udspil til grønne reformer. Cementvirksomheden Aalborg Portland favoriseres på bekostning af tusindvis af både større og mindre virksomheder i resten af landet. Men vil det alligevel lykkes? Regeringen satser i hvert fald på et bredt forlig om CO2-afgiften. Samtidig har Rasmus Paludan endnu engang skabt bål og brand i gaderne – nu i Sverige. Hen over påskedagene er balladen også blusset op igen i Dansk Folkeparti, mens udlændingeminister Mattias Tesfaye selv forsøger at holde liv i det spektakulære valgløfte om et modtagercenter for asylansøgere – i Rwanda. Til gengæld har Socialdemokratiet endegyldigt droppet et andet centralt valgløfte. Er der tale om et regulært løftebrud? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Dramaet fortættes i dansk politik, ikke kun mellem blokkene, men i allerhøjeste grad også mellem ja- og nej-siden frem mod folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet om blot 68 dage, den 1. juni. Siden statsminister Mette Frederiksen udskrev den nye EU-afstemning har ja-siden tabt vælgeropbakning dag for dag, mens nej-siden omvendt vinder hastigt frem. Nej-generalen Morten Messerschmidt er dog røget ind i nye problemer i Dansk Folkeparti, mens Ja-jokeren Pia Olsen Dyhr netop har holdt en brandtale på SF's landsmøde. Som så mange gange før er en ægte EU-gyser derfor under opsejling. Samtidig er S-regeringen ramt af en stribe møgsager – fra forsinket varmecheck over fake news om fulde unge til svigt af handicappede. Ny måling viser tilmed, at Lars Løkke kan gå hen og bliver kongemager. Hvad sker der, hvis Moderaterne rent faktisk får rollen som tungen på vægtskålen? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Regeringen har reelt ikke noget bud på, hvordan der straks kan skaffes flere sygeplejersker. Som ellers er hovedproblemet på landets hospitaler. Og da størstedelen af det nye sundhedsudspil tilmed er gamle skuffeforslag, havde sundhedsminister Magnus Heunicke brug for et spektakulært forslag, som hurtigt kunne stjæle opmærksomheden: Derfor lancerede han og S-regeringen i ugens løb et forslag om at ville forbyde salg af cigaretter til alle danskere født efter 2010. Og spin-tricket har faktisk virket. Samtidig fortsætter nedsmeltningen i Enhedslisten, der står splittet mellem på den ene side de unge og moderne og på den anden side de gamle koldkrigere. Tumulten kan hurtigt skubbe vælgere over til SF, som holder landsmøde her i weekenden. Pia Olsen Dyhr er ligefrem begyndt at drømme om ministerposter efter næste valg. Men har det overhovedet nogen gang på jorden? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Valgkampen om EU-forsvarsforbeholdet har straks bragt Dansk Folkepartis nye formand Morten Messerschmidt helt frem i frontlinjen. Pludselig er den interne ballade gledet i baggrunden, og han har nu en enestående mulighed for at optræde som Nej-general. Omvæltningerne har samtidig ændret på magtbalancen i blå blok: De Konservatives formand Søren Pape Poulsen har håndteret den nye sikkerhedspolitiske situation vaklende og usikkert, mens Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen omvendt er trådt i karakter med stor myndighed. I det hele taget er dansk politik i opbrud: Det nye nationale kompromis forandrer ikke alene dansk forsvars- og sikkerhedspolitik, men vil også tvinge partierne til at måtte ændre på deres økonomiske prioriteter. Særligt Socialdemokratiet har været tvunget til at skifte kurs. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • På rekordtid har krigen i Ukraine fået de etablerede magtpartier til at gå sammen om et nationalt kompromis på forsvarsområdet: I løbet af få døgn ventes S-regeringen, Venstre, de Konservative, de Radikale og SF at præsentere en historisk aftale om både et højere forsvarsbudget og en snarlig folkeafstemning om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet. Det var ikke ligefrem noget, der stod skrevet noget sted i statsminister Mette Frederiksens drejebog frem mod valget. For hvor skal pengene til forsvaret tages fra? Og er det ikke risikabelt med de der folkeafstemninger? Hør også om, hvordan et spøgelse går gennem Enhedslisten – en spøgelse fra den kolde krig. Gammelkommunisterne, der lige nu har travlt med at forklare og undskylde præsident Putin, kæmper med en yngre garde, der desperat forsøger at fastholde en facade udadtil som et moderne venstrefløjsparti. Samtidig er der totalt opbrud i udlændingepolitikken, hvor ukrainske krigsflygtninge bydes velkommen af alle de politikere, som ellers hidtil har ønsket yderligere stramninger. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Ruslands invasion i Ukraine har sendt chokbølger gennem dansk politik og straks tvunget både statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen til at måtte ændre deres prioriteter. Fremover vil forsvaret skulle have tilført mange flere milliarder, hvert år, og det vil uundgåeligt blive taget fra andre områder. Socialdemokratiets formand kan dog håbe på en fornyet 'rally-around-the-flag'-effekt, men en øget militær oprustning kan også blive en kraftfuld dagsorden for Ellemann-Jensen. Udsigten til en strøm af krigsflygtninge fra Ukraine har samtidig ændret hele udlændingedebatten. S-regeringen er kommet i defensiven med idéen om at oprette modtagecentre i Afrika. Imens fortsætter sæbeoperaen i DF med uformindsket styrke: Dramaet når nye højder med de fem medlemmer af folketingsgruppen, som netop har meldt sig ud af partiet. Er Morten Messerschmidt ved at miste kontrollen? Er det kaotiske kollaps ved at spinne ud af kontrol? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Amerikanske soldater på dansk jord. Sådan lyder statsministerens nye hardliner-budskab. Mette Frederiksen er godt i gang med at overhale selv Anders Fogh højre om og lægger nu op til et historisk tæt militærsamarbejde med USA. Det er ikke noget, der behager hverken Enhedslisten eller SF, men det er måske netop en del af øvelsen. For hvis de røde er imod, så kan det måske bekræfte borgerlige vælgere i, at det vil være en god ide at give Mette Frederiksen fire år mere. Og netop valgrygterne rumler på Christiansborg. Balladen om dagpenge og jobreform kan i sidste ende give Mette Frederiksen en anledning til at udskrive et forårsvalg – ganske bekvemt inden minkkommissonen kommer med dens beretning. Er der et lynvalg på vej? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også www.hellofresh.dk

 • Enhedslistens fyring af Benny Engelbrecht har givet statsminister Mette Fredriksen en kærkommen anledning til at løse et andet problem: Ved at flytte den skandaleombruste Trine Bramsen væk fra posten som forsvarsminister – og i stedet indsætte den erfarne Morten Bødskov – forsøger hun at dulme en ulmende konflikt. Det er ren damage-control, for at skabe ro frem mod det kommende forsvarsforlig, der gerne skal laves bredt med de borgerlige partier. Samtidig har Mette Frederiksen undladt både at forfremme en række bejlere og at rykke rundt på nogle af de ministre, der ellers gerne ville videre. Hvorfor endte rokaden, som den gjorde? Spørgsmål er der nok af. Også om Dansk Folkeparti, hvor den nye formand Morten Messerschmidt er kommet skidt fra start. Han er blevet ydmyget af sine egne. Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk og i denne uge også www.hellofresh.dk

 • Blokpolitikken er straks vendt tilbage, her efter coronakrisen nu officielt er slut. S-regeringen står stejlt over for de fire borgerlige partier, som blokerer for den jobreform, som finansminister Nicolai Wammen præsenterede sidste fredag. Begge parter har malet sig op i et hjørne, og nu er en taktisk nervekrig brudt ud på Christiansborg. Hele aftalen risikerer at ryge på gulvet. Står den på iskold blokpolitik frem mod valget? Hvem blinker først? Det er spørgsmålet i en uge, hvor dramaet fortsætter i Dansk Folkeparti: Den nye formand Morten Messerschmidt skal sammen med sin unge løjtnant Peter Kofod forsøge at skabe samling i partiet og ikke mindst i folketingsgruppen. Det kan vise sig at blive en vanskelig opgave. Vil det lykkes for Messerschmidt at genrejse Dansk Folkeparti? Eller er splittelsen kun udskudt? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk

 • Dansk Folkeparti balancerer på kanten af en sprængning før søndagens formandsvalg på det ekstraordinære årsmøde i Herning. Flere prominente navne truer med at forlade partiet, hvis valget falder på Morten Messerschmidt. Men balladen kan om muligt blive endnu større, hvis Martin Henriksen skulle vise sig at have flertallet af de delegerede bag sig. Måske begynder det rigtige og drabelige drama dermed først, når stemmerne er talt op? Venstre tager også vand ind – sidste fredag forlod nu tidligere gruppeformand Karsten Lauritzen nemlig partiet på Christiansborg – og det efterlader et billede af et parti, hvor medlemmerne ikke engang selv tror på, at de kan vinde magten tilbage fra Socialdemokratiet. Den store spionskandale skaber dog også problemer for regeringstoppen. For hvorfor gik det hele så galt? Hvorfor løb det løbsk? Hvem vidste hvad hvornår, og hvem har skylden? Vakler taburetten under forsvarsminister Trine Bramsen? Thomas Qvortrup stiller spørgsmålene. Politisk kommentator Lars Trier Mogensen har svarene.
  Borgen Unplugged produceres i samarbejde med www.bagsvaerdlakrids.dk