Episodes
-
De geopolitieke ontwikkelingen gaan sneller dan Europa aankan: na de schok van de veiligheidsconferentie in München, waar de fundering van de trans-Atlantische samenwerking ineens op losse schroeven werd gezet, is Amerika nu stappen aan het zetten met Rusland om een einde aan de oorlog in Oekraïne te bewerkstelligen. Een Europees antwoord is er nog niet. Na een eerste spoedoverleg op maandag vindt er ook vandaag weer in Parijs een bijeenkomst plaats. Lukt het de Europese landen een gezamenlijk plan te maken? Daarover hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden en voormalig gevechtsvlieger Frans Osinga.
(15:03) De Wit en de Brit #3: Hoe groot is de kloof in Verenigd Koninkrijk?
Leveling up: het was hét stopwoordje van voormalig premier Boris Johnson rond de Brexit-periode. Het Verenigd Koninkrijk is één van de meest ongelijke landen in Europa. Maar als de Britten de EU verlieten, dan zou het geld dat eerst naar Brussel ging, gebruikt worden om de ongelijkheid in het land aan te pakken, zo stelden de Brexiteers. In aflevering 3 van De Wit en de Brit gaat Tim de Wit op zoek naar wat daarvan, vijf jaar na de Brexit, terecht is gekomen.
Presentatie: Eva Koreman
Volg ons op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), Linkedin (https://www.linkedin.com/company/vpro-bureau-buitenland/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social) -
Massale ontslagen, omstreden decreten en hele overheidsdiensten die worden opgedoekt – Donald Trump en Elon Musk hakken met de botte bijl in Washington. Wat zij ‘efficiëntie’ noemen, zien juristen als een aanval op de democratie. Rechters worden geïntimideerd en het Congres buitenspel gezet. Hoe stevig staat de Amerikaanse rechtsstaat nog? We vragen het aan staatsrechtdeskundige Eric Janse de Jonge.
(15:48) Vechten of vluchten in Oekraïne
In Riyad beginnen vandaag besprekingen tussen de Verenigde Staten en Rusland over een mogelijk einde aan de oorlog in Oekraïne. Komende week is alweer drie jaar geleden dat de Russen het land binnenvielen. Voor die gelegenheid reisde journalist Jelle Brandt Corstius naar het land met één vraag: wie zijn nu eigenlijk de Oekraïeners? In het eerste deel van de zesdelige televisieserie bezoekt hij de westelijk gelegen Karpaten, waar aan de grens controleposten worden opgezet om deserteurs op te pakken en naar het front te sturen.
Presentatie: Chris Kijne -
Missing episodes?
-
In de nasleep van de veiligheidsconferentie in München heerst veel onzekerheid over de toekomst van ons continent. De Trump-regering wil met Poetin in zee gaan, over de hoofden van Europa en Oekraïne heen. Daarmee lijkt er een breuk te ontstaan met de VS, onze belangrijkste bondgenoot in de naoorlogse periode. Over de gevolgen en wat Europa nu moet doen, spreken we Kati Piri van de PvdA-GroenLinks en Julia Soldatiuk-Westerveld van Instituut Clingendael.
(13:26) 30 jaar na apartheid is er nog geen gerechtigheid in Zuid-Afrika.
Het einde van apartheid betekende gelijke rechten voor alle Zuid-Afrikaners. Toch is Zuid-Afrika nog steeds een van de meest ongelijke landen ter wereld. Bovendien hebben de meeste daders van het apartheidsregime nooit verantwoording hoeven af te leggen. Slachtoffers en een jonge generatie verzetten zich nu tegen het stilzwijgende akkoord dat werd gesloten tussen het apartheidsregime en de ANC onder leiding van Nelson Mandela. Misha Wessel dook in dit onderwerp en maakte de driedelige documentaire Free at Last.
Presentatie: Eva Koreman -
Heeft Oekraïne nog zeggenschap over de eigen toekomst? Dat is de vraag die boven de markt hangt bij de veiligheidsconferentie in München, die vandaag van start gaat. Trump en Poetin willen het onderling op een akkoordje gooien, tegen de wil van Oekraïne en Europa in. Maar kunnen ze samen nog een vuist maken? We spreken VRT-journalist en defensiedeskundige Jens Franssen, die aanwezig is op de top in München.
(08:42) In Kosovo is de spanning nog steeds voelbaar
In 1999 bombardeerden de Navo-landen Kosovo en Servië, naar eigen zeggen om de etnische zuivering van Kosovaarse Albanezen te stoppen. Maar dat gebeurde zonder toestemming van de VN Veiligheidsraad, en dan met name zonder die van Rusland, de bondgenoot van Servië. Een feit dat Poetin later zou gebruiken als rechtvaardiging voor zijn inval in Oekraïne. We spreken journalist Bram Vermeulen, die 25 jaar later voor VPRO-Frontlinie is teruggegaan naar Kosovo, waar de spanning nog steeds voelbaar is. Is de Navo in staat om een nieuw conflict te voorkomen?
Presentatie: Eva Koreman. -
De Amerikaanse president Trump heeft met zijn Russische ambtgenoot Poetin afgesproken dat vredesonderhandelingen over de oorlog in Oekraïne snel van start moeten gaan. Maar volgens de Amerikaanse regering betekent dit niet dat Rusland het door hen bezette Oekraïense grondgebied hoeft terug te geven, noch dat Oekraïne lid mag worden van de NAVO. Die boodschap komt hard aan in zowel Oekraïne als Europa. Aan defensiespecialist Jens Franssen( VRT) en Rusland-expert Hubert Smeets, verbonden aan het platform Raam op Rusland, over degevolgen van deze Amerikaanse onderhandelingstactiek.
(07:26)Bestuurder rijdt in op mensen in München
In de Zuid-Duitse stad München is een automobilist ingereden op een groep mensen, meldt de politie. Er zijn meerdere gewonden, de krant Bild spreekt van vijftien slachtoffers. Het voorval vond plaats in de buurt van het centraal station van München. De politie is met veel agenten aanwezig op de locatie. We praten met Jeroen Reygaert, Duitsland-verslaggever van de VRT.
Presentatie: Sophie Derkzen
Volg ons op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland?igsh=MWIxa3MzOWZvYnh5Zg==), Linkedin (https://www.linkedin.com/company/vpro-bureau-buitenland/), Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Het regeringsleger van Burhan staat op het punt de hoofdstad Khartoem weer terug in te nemen van de paramilitaire formatie RSF. Na bijna twee jaar zou dit een kantelpunt kunnen vormen in de bloedige strijd in het land. Er wordt al gesproken over een nieuwe regering; de vraag is wie daar onderdeel van zullen uitmaken. Daarover journalist Klaas van Dijken.
(15:08) De Wit en de Brit: Falende gezondheidszorg
Vijf jaar na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie keert Bureau Buitenland-presentator Tim de Wit terug naar zijn geliefde Verenigd Koninkrijk. In de serie De Wit en de Brit maakt hij de balans op: wat is er terechtgekomen van al die beloftes van de Brexiteers? Een van de meest gehoopte gevolgen van Brexit was meer geld voor de gezondheidszorg. Hoe groot zijn de verschillen tussen de NHS en privéklinieken? Hoe kijkt Boris Johnson naar de status van het zorgsysteem in het Verenigd Koninkrijk? Een verslag van Tim de Wit.
Presentatie: Sophie Derkzen
Volg ons op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), Linkedin (https://www.linkedin.com/company/vpro-bureau-buitenland/), Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Drie weken na het ingaan van de wapenstilstand tussen Israël en Hamas dreigt het broze bestand in te storten. Hamas stelt de vrijlating van gijzelaars voor onbepaalde tijd uit en verwijt Israël de schending van de afspraken. We spreken met Midden-Oosten-correspondent David de Jong over de staat van het staakt-het-vuren en de kansen dat het standhoudt.
In Cherson jagen de Russen met drones op burgers
Een autoritje, de stadsbus nemen, of gewoon een blokje om kan fataal aflopen. De zuidelijk gelegen stad werd in november 2022 door het Oekraïense leger bevrijd, waarna de Russen zich herpositioneerden aan de andere kant van de rivier de Dnipro. Vanuit daar beschieten ze de stad onophoudelijk. Afgelopen maand vielen zeven doden en 55 gewonden bij aanvallen met FPV-drones, ofwel kamikazedrones, en drones die explosieven afgooien. Onze verslaggever Michiel Driebergen ging kijken in Cherson.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Klimaat en de energietransitie: in tegenstelling tot de vorige Duitse verkiezingen lijken het in deze campagne geen grote speerpunten meer. Maar volgens peilingen maken stemmers zich er wel degelijk grote zorgen over. Bijvoorbeeld in Noordrijn-Westfalen, dat zich heeft voorgenomen voor 2030 uit de bruinkool te gaan, maar waar volgens klimaatactivisten de strijd nog niet gestreden is. Redacteur Djuna Kramer ging bij ze langs.
En we praten verder met Pieter Pauw van de TU Eindhoven, die onderzoek doet naar internationale klimaatfinanciering en klimaatbeleid. Want hoe staat het er nou eigenlijk voor met die Duitse Energiewende?
Presentatie: Sophie Derkzen -
In de Oost-Congolese stad Goma presenteerden de gewelddadige rebellen van M23 zich gisteren officieel als de nieuwe machthebbers. In een voetbalstadion maakten duizenden Congolezen kennis met een nieuwe guerrilla-gouverneur. De boodschap: alles wordt beter, en de opmars door Congo gaat door. Journalist Elien Spillebeen keerde vorige week terug uit Oost-Congo.
(11:58) Duitsland Wunderland: hoe ga je samen verder in een politiek verscheurd land?
Duitsland is in rep en roer nadat leider van de christendemocraten Friedrich Merz een voorstel in het parlement liet steunen door de Alternative für Deutschland. Duizenden gingen de straat op, uit overtuiging dat samenwerking met een rechts-radicale partij nooit moet kunnen. Toch stemt naar verwachting een vijfde van de Duitsers straks op de AfD. Hoe kunnen de Duitsers nog met elkaar verder, na de verkiezingen? Dat vraagt journalist en regisseur Britta Hosman zich af in haar nieuwe documentaire voor Tegenlicht, waarvan we vandaag een voorproefje krijgen.
Presentatie: Sophie Derkzen -
In Turkije klinkt steeds meer hoop op vrede met de Koerdische PKK, waarmee het land al decennialang verwikkeld is in gewapende strijd. De Turken hameren op een einde van het conflict en daar lijken de Koerden nu serieus gehoor aan te geven. Is er daadwerkelijke kans op vrede? En waarom juist nu? Daarover collega en Turkijekenner Cevahir Varan.
(14:31) De Wit en de Brit #1: Migratie
Vijf jaar na het vertrek van de Britten uit de Europese Unie keert Bureau Buitenland-presentator Tim de Wit terug naar zijn geliefde Verenigd Koninkrijk. In de serie De Wit en de Brit maakt hij de balans op: wat is er terecht gekomen van al die beloftes van de Brexiteers?
In aflevering #1: migratie. Het was voor veel Britten dé belofte om vóór Brexit te stemmen: als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zou stappen, zou het weer controle krijgen over de eigen grenzen en dus migratie drastisch naar beneden kunnen brengen. Maar is dat ook gebeurd? Een verslag van Tim de Wit.
Presentatie: Sophie Derkzen
Volg Bureau Buitenland op...
–Instagram:
https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/
–LinkedIn:
https://www.linkedin.com/company/93346725
–Bluesky:
https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social -
Als een heuse vastgoed-tycoon stelt Donald Trump voor om van Gaza een ‘Rivièra van het Midden-Oosten’ te maken, onder Amerikaans gezag en beschermd door Amerikaanse soldaten. De Palestijnse bevolking moet maar permanent vertrekken naar Arabische buurlanden, die woedend reageren. Netanyahu stond ernaast en zag dat het goed was, maar hoogste VN-chef Guterres spreekt onomwonden van etnische zuivering. Moet je dit nieuwste voorstel van Trump überhaupt serieus nemen en zo ja, hoe moet je het er dan over hebben? Daarover Peter Malcontent, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht gespecialiseerd in het Israëlisch-Palestijns conflict.
(13:41) Van onveilig naar veilig land, wat moet er in Syrië veranderen?
‘Geen internationale paria meer, maar een betrokken land op het wereldtoneel. Met een Syrië voor iedereen.’ Onder dat motto zijn de nieuwe machthebbers al bijna twee maanden hard bezig om een nieuwe toekomst op te bouwen voor hun land. Maar dat lijkt geen gemakkelijke opgave. Vooral als er nog wraakacties en moordpartijen plaatsvinden. Over de inspanningen om stabiliteit te brengen is journalist en Syrië-kenner Fernande van Tets te gast.
Presentatie: Chris Kijne
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Na een stortvloed aan politieke besluiten en opzienbarende ontslagen door de regering-Trump, komt het Amerikaanse ambtenarenapparaat steeds verder onder druk te staan. Ondanks de overmacht zijn er ook bestuurders die weigeren mee te werken aan beleid dat in hun ogen onwettig is. Hoe proberen zij naar eer en geweten te handelen, en hoeveel kans van slagen heeft dat? Daarover correspondent Karlijn van Houwelingen.
(11:19) Brussel zet zich schrap voor mogelijke handelsoorlog
Na de dreigementen richting Mexico, Canada en China heeft president Trump aangekondigd dat er ook zeker importtarieven voor Europese goederen verhoogd zullen worden. EU-leiders reageren en proberen de eenheid te bewaren. Maar is Europa voldoende voorbereid? En is er nog een manier om een handelsoorlog te voorkomen? Daarover spreekt Europa-expert Rem Korteweg van Instituut Clingendael.
Presentatie: Maaike Schoon
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
Mexico en Canada reageren boos en verbijsterd op de aanval van hun belangrijkste handelspartner. De Amerikaanse president Donald Trump verordende dit weekend een importtarief van 25 procent op vrijwel alle importen uit beide landen. Die dreigen hun buurman nu met gelijke munt terug te betalen. Een vrijhandelsverdrag veranderde in één weekend in een handelsoorlog. Contact met onze correspondenten Jan Albert Hootsen in Mexico en Tom Bijvoet in Canada.
(13:58) Wordt EU-begroting opgerekt voor defensie?
Topoverleg in Brussel vandaag over de Europese defensie-uitgaven. Dat die omhoog moeten, daar is iedereen het inmiddels over eens. Maar hoe, daarover moet nog flink gediscussieerd worden. En Nederland staat steeds geïsoleerder, want de bekende ‘vrekkige vier’ lijken uit elkaar te vallen – gaat er dan toch gezamenlijk geleend worden? Daarover correspondent Rik Rutten vanuit Brussel.
Presentatie: Chris Kijne
Volg Bureau Buitenland op Instagram (https://www.instagram.com/vpro_bureaubuitenland/), LinkedIn (https://www.linkedin.com/company/93346725/), en Bluesky (https://bsky.app/profile/bureaubuitenland.bsky.social). -
De allereerste reis van Trumps buitenlandminister Marco Rubio gaat naar Latijns-Amerika, en dat is geen toeval. Migratie is een van de grote thema's voor Trump en de migranten komen vrijwel allemaal via de zuiderburen. Rubio's eerste stop wordt naar verwachting Panama. Ook dat is geen toeval, vertelt Latijns-Amerikaredacteur Edwin Koopman.
(08:03) Kan Rwanda het oosten van Congo annexeren?
Onder de vlag van rebellengroep M23 hebben Rwandese troepen de belangrijke stad Goma veroverd. Nu ze ook oprukken naar het zuidelijker gelegen Bukavu, is de grote vraag waar deze opmars eindigt. Gaat Rwanda mee met de nieuwe mode onder wereldleiders, het annexeren van grondgebied, en wil het grote delen van oost-Congo inlijven? En waarom is het Westen zo stil? Daarover Bram Vermeulen van VPRO’s Frontlinie.
Presentatie: Eva Koreman. -
Vandaag wijden we de hele uitzending aan Duitsland, waar gesproken wordt van een historisch moment. Voor het eerst is een initiatief van een gevestigde partij door de Bondsdag gekomen met steun van de radicaal-rechtse Alternative für Deutschland. Het gaat om een vergaand plan voor strengere asielmaatregelen van CDU-leider Friedrich Merz. Is dit het einde van de ‘brandmuur’ tegen de AfD? Daarover Duitslandverslaggever Jeroen Reygaert van de VRT.
Wie is een echte Duitser?
Met historicus en journalist Merlijn Schoonenboom praten we verder over de Duitse zoektocht naar identiteit. Want wie is dat nou eigenlijk: de Duitser? Eet hij schnitzel of een broodje döner? En mag een Duitser onverdeeld trots zijn op zijn cultuur en geschiedenis? Over zulke vragen lopen de gemoederen in het land hoog op, zeker in verkiezingstijd.
Presentatie: Sophie Derkzen. -
Een paar uur na de beëdiging van Donald Trump annuleerde de Amerikaanse migratiedienst alle afspraken met migranten uit het zuiden. Mensen die maandenlang hadden gewacht op de felbegeerde afspraak zagen ineens op hun telefoon dat hun reis van soms duizenden kilometers voor niks was geweest. Mexico-correspondent Boris van der Spek reisde naar Amerikaanse grens en voegde zich tussen de wanhopige migranten.
(14:11) Compensatie voor Nederlandse boeren in Zimbabwe
Na ruim twintig jaar krijgen Nederlandse boeren in Zimbabwe compensatie voor de onteigening van hun boerderijen. Tijdens omstreden landhervomingen moesten zij, samen met duizenden andere witte boeren, hun land afstaan om koloniale ongelijkheden recht te zetten. Maar nu compenseert het Afrikaans land de boeren. De Nederlandse ambassadeur Margret Verwijk is jarenlang betrokken geweest bij de onderhandelingen.
Presentatie: Eva Koreman -
Na maandenlange protesten is de Servische premier Miloš Vučević vanochtend dan toch afgetreden. Hij nam zijn besluit na alweer een dag van verkeersblokkades door Servische studenten en boeren. Daarover Balkan-journalist Marjolein Koster.
(09:58) Technologische wedloop tussen VS en China losgebarsten
Een Chinees alternatief voor ChatGPT heeft de Amerikaanse techbedrijven doen kelderen op de beurs. Duidelijk is dat de VS niet langer een monopolie heeft op het gebied van kunstmatige intelligentie. Welke gevolgen heeft de Chinese doorbraak in de geopolitieke strijd tussen de VS en China? En wat betekent deze wedloop voor Europa? We spreken daarover met Paul Verhagen, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, en Maaike Okano-Heijmans, onderzoeker bij het Clingendael Instituut.
Presentatie: Sophie Derkzen -
Trump zit nog maar zeven dagen in het Witte Huis, maar houdt inmiddels al de hele internationale gemeenschap bezig met uiterst provocerende telefoontjes en uitspraken. Van het 'tijdelijk verplaatsen' van Gazanen tot een harde confrontatie met Denemarken over Groenland. Hoe moet je hier als leider op reageren? En is het überhaupt mogelijk om Trump van gedachten te laten veranderen? Daarover diplomatiedeskundige Robert van de Roer.
(11:29) Rebellen claimen inname grootste stad Oost-Congo
In het noordoosten van Congo vallen belangrijke steden in handen van de M23-rebellen, die aan een ongekende opmars bezig zijn. Nu zou ook Goma ingenomen zijn door de rebellengroep, die volgens de VN wordt gesteund door buurland Rwanda. Op internationaal niveau wordt gevreesd voor een humanitaire catastrofe en het uitbreken van een regionaal conflict. Daarover journalist Elien Spillebeen van MO Magazine en Nynke Douma die voor VNG International in Congo werkt.
Presentatie: Sophie Derkzen. -
Omdat de VS het Internationaal Strafhof dreigt te sanctioneren moet de Nederlandse regering dringend maatregelen nemen, ook in Europees verband, om de onafhankelijkheid van het Strafhof te beschermen. Tweede Kamerlid van GroenLinks/PvdA Kati Piri over haar aangenomen motie die daartoe oproept.
(07:17) Schijnverkiezingen in Belarus
Zondag houdt Belarus presidentsverkiezingen maar veel te kiezen valt er niet. De voltallige oppositie verkeert in ballingschap of zit in de gevangenis terwijl president Loekasjenko steeds meer in de kluwen van Poetin verstrikt raakt. We spreken met Belarus-kenner Franka Hummels over de staat van de Belarussische oppositie en de groeiende invloed van Rusland.
Presentatie: Eva Koreman -
Trump had 24 uur in het Witte Huis nodig om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Althans, dat had hij beloofd. Inmiddels spreekt hij liever over 100 dagen, maar in april is de oorlog dan toch écht voorbij volgens Trump. Hoe denkt hij dat voor elkaar te gaan krijgen? We bespreken het met defensiejournalist Jens Franssen! En hoe staat het ervoor aan front? Verslaggever Michiel Driebergen praat ons bij vanuit Kherson.
(15:21) Panamakanaal heeft al genoeg problemen
“Panama is een soeverein land en het kanaal hoort daarbij”, met die woorden reageert de Panamese president José Raúl Mulino op Donald Trump. Maar de Amerikaansen president blijft zeggen het kanaal over te willen nemen. Hoe komt die boodschap in Panama aan? Journalist en podcastmaker Marieke de Veer is te gast.
Presentatie: Eva Koreman - Show more