Episodes

 • I det här avsnittet av Containers & Entertainers får du följa med på eftersnack från Frukostklubbens andra träff. Lars, Linus och Peter diskuterar och kommenterar innehållet och inläggen från deltagarna kring dagens fokusområden så som Indien, omvärlden, gröna korridorer och hållbarhet.


  Vi pratar också om vad the tipping point innebär för Peter, varför gröna korridorer ifrågasätts av Nordicon, hur man enligt Lars kan förklara världen med hjälp av Djungelboken och varför Gunnar rekommenderar att låna en 1,5-åring över helgen. Och sist men inte minst, Linus funderar över sin lever.


  Allt detta och lite till i det här eftersnacket. Rekommenderas varmt för dig som var där och är garanterat rykande hett för dig som kanske vill komma nästa gång!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Linus och Peter åt frukost med Gammeldansk tillsammans med Lars Green och diskuterade det turbulenta läget i världen. Där och då bestämde man sig för att samla olika delar av branschen för att diskutera de möjligheter och utmaningar man möter dagligen.

  Frukostklubben var född och i slutet av januari samlades man för första gången. Containers & Entertainers var förstås med och noterade allt av intresse!


  Här kan du lyssna till ett eftersnack där du får en sammanfattning av vad som sades och vad som inte sades. Det blir omvärldsbevakning och diskussion om världsekonomin, export, fraktpriser, sund som kan komma att stängas och problemen i järnvägstrafiken.


  Du får också en känsla för om Peters framtid som talare kommer att resultera i ”stagediving”, att Linus troligen kommer utklädd till viking vid nästa Frukostklubb och varför Lars tycker att man skall besöka ”Tiergarten” i Berlin.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • En 40-fotare är alltid en 40-fotare på utsidan... men innehållet kan variera. Nu är det snart dags även för Containers & Entertainers att variera sig efter hela 28 avsnitt!


  Detta avsnitt ägnar vi åt att plocka fram några höjdpunkter från tidigare säsonger där Linus & Peter får kommentera sin insats, filosofera över det som gjorts och det som kanske inte borde gjorts. Du som missat receptet på en ”Piggelinus” har extra anledning att lyssna!


  Det blir en norsk inledning och vi får veta vad som hamnar på julbordet hemma hos både Linus & Peter. En hemlighet runt Peters boxviner avslöjas och lyssnarna introduceras för det spännande konceptet ”peklördag” lagom till julshoppingen.


  Hur ser den nya förpackningen av podden ut? In och lyssna så får du veta vad du kan förvänta dig under 2024!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vilken avgörande betydelse har miljöarbete, socialt ansvarstagande och styrning för affärerna? Tillsammans med Thomas Larsson som driver EQ Consulting dyker vi ned i det högaktuella ämnet ESG.

   

  I takt med att omvärlden sätter kurs mot en klimat-smart framtid har många kunder börjat ställa tydliga krav på att leverantörer skall redovisa hur man arbetar med hållbarhetsfrågor.

   

  Hur viktiga är de här frågorna för att överleva som aktör i logistikbranschen, och hur går man till väga för att bli ett modernt hållbart företag och en attraktiv arbetsgivare?

  Vi kollar även hur det ser ut med den privata hållbarheten hos Linus och Peter? Linus shoppar loss och tycker han är duktig när han åker till tippen flera gånger i veckan. Peter tycker å andra sidan att han inte behöver shoppa, förutom en vertikal-skärare.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Världsläget har sällan varit mer komplext än just nu. Stora faktorer har kommit påverka fraktläget. Det hela började med en pandemi som vände upp och ned på logistikbranschen och knappt hade man pustat ut innan vi drabbades av krig, inflation, höga räntor, fulla lager och regionalisering, allt på samma gång!


  Mitt i detta stormiga har rederier, speditörer, varuägare och samlastare flutit runt utan att riktigt veta vart man är på väg. Detta ackompanjerat av fraktpriser i fritt fall och kostnader som tenderar att gå åt andra hållet. Framtiden kan upplevas osäker och hur ställer man om?


  För att söka klarhet har Containers & Entertainers tagit hjälp av en riktig expert, nämligen ingen mindre än Johan Woxenius, professor i sjöfartens transportekonomi och logistik på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.


  Vad är orsaken till den här röran och hur skall man navigera framgent? Hur skall de gå för varuägarna som har bundit sitt kapital i fulla lager? Tillsammans diskuterar vi också ”bullwhipeffekten” - hur man kan likna slimmade logistikkedjor med brobyggeri och vilka som kan komma att bli vinnare på lång sikt.

  Peter tycker att media är orsak till inflationen, även om det höga paprikapriset inte drabbar en notorisk ostkakeätare. Linus kommer med en rekommendation som både minskar varuägarnas överlager och skänker gemensam glädje i familjen. Och för en gångs skull får han oväntat stöd i sin notoriska vana att alltid komma sent, eller som Linus själv uttrycker det; ”Just In Time”.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Kraven från omvärlden kring klimatsmarta transporter ökar och alla led i transportkedjan behöver göra sitt för en hållbar framtid. Nordicon Terminals har tagit sig an utmaningen att effektivisera lagertjänster och samtidigt driva utvecklingen i miljöfrågan framåt.

   

  I mitten av januari startade Nordicon Terminals transporter mellan terminalen och Göteborgs Hamn med el-dragbil i samarbete med Skaraslättens Transport. Nyheten blev en riktig kioskvältare med uppmärksamhet i internationell branschpress.

  Men det är inte bara lastbilstransporter som blir hållbara. På baksidan av terminalen finns ett gammalt järnvägsspår som numera används för lastning och lossning av papper. Första lasset skulle vara 80 ton enligt kunden. Det blev visst 800 ton!

   

  Vi bjöd in Erik Wennerberg, terminalchef på Nordicon Terminals till årets första ordinarie avsnitt av Containers & Entertainers, för att få veta mer om verksamhetens miljösatsningar.


  Vi pratar om el-truckar och stora IT-investeringar som möjliggjort att kunderna bilder på allt gods och att lastningen säkerställs med streckkoder, hur man skapar maximal fyllnadsgrad i en container (Gunnar påstår sig ha talang och söker extrajobb) och hur konjunkturen påverkar verksamheten på terminalen.

  Slutligen bjuds det på lite rekommendationer då Peter ger hälsotips på svenska som Linus har svårt att förstå, Erik fortsätter på det inslagna spåret med må-bra-rekommendationer och Linus delar med sig av receptet på hans alldeles egna drink; Piggelinus!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Omstöpningen började när Nordicon och ECU Worldwide bildade en allians hösten 2021 och samlastningskartan som varit statisk under decennier fick nya former. Vi trodde oss ha landat i det nya normala men vid årsskiftet tog det ny fart och de senaste dagarna har vi nåtts av nyheter ingen såg komma. Allianser har brutits upp och spekulationerna kring pusslet av samlastningsnätverken världen över pågår för fullt. 

  Mitt i skottlinjen hukar sig många kunder och vet inte riktigt vart de skall ta vägen. Några som dock står kvar stabilt är sheriff Linus Ahlm och vice sheriff Peter Mike på Nordicon. I ett specialinsatt avsnitt av podden ger vi oss in i händelseförloppet och försöker vi reda ut vad som pågår.

  När herrarna lagt sheriffstjärnorna åt sidan visar de en helt annan sida. Peter har börjat laga mat och Linus rekommenderar lugna promenader. Inte konstigt att avsnittet heter ”Breaking News”!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I årets sista avsnitt av Containers & Entertainers bjuds vi på en säsongsfinal med Linus & Peter i högform. Vi ser tillbaka på det gångna året och lyfter fram några av gästerna som gjort extra intryck. Linus drabbas vid några tillfällen av grav minnesförlust medan Peter utvecklar sin historia om en rundbottnad kajak.


  Givetvis testar vi Linus & Peters viner med egen etikett och Linus hemmagjorda glögg i hela tre varianter. Vi får receptet så alla som lyssnar kan nu förbereda sig för glöggsäsongen 2023, men då Peter är från ”Krillehöla” i Värmland och där dricker man inte glögg, berättar han i stället om hur man gör sprit med hjälp av en dammsugare.


  Det bjuds också på texter från bortglömda utskick som innehåller en hel del billiga skämt som det visar sig att Gunnar är skyldig till, men till hans försvar är från den tiden när Peter och Linus hade extremt dåligt med pengar, så vad förväntar man sig för några tusenlappar?


  Slutligen levereras några hintar om nästa säsong. Tull, sjörätt, komikern Per Andersson och Klarnas VD Sebastian Siemiatkowski står högst på listan. Den sistnämnde för att förklara varför det är lättare att vända en oceanbåt än en container.


  God Jul och ”tackar, tackar” för i år, vi ses 2023 för en ny säsong! 


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • För 20 år sedan bestämde sig Peter och Linus att satsa på en marknadskommunikation utanför boxen. Att göra det oväntade och att äga arenor som ingen annan i branschen tidigare tagit sig an blev grunden i varumärkesbyggandet av Nordicon.

  Poddens moderator Gunnar Oesterreich som vid den tiden drev en reklambyrå var en viktig del av denna resa redan från start. Tillsammans boostade man olika trafiker runt om i världen med hjälp av utskick som exempelvis CD-skivor med indisk ragamusik, ”Nordicons lilla röda” och filmaffischer med titlar som ”Lord of the Cargo” och ”The Hunt for the hidden Cargo”. Affischer som än idag finns inramade hos flera av företagets kunder.

  Branschens egna Hänt Extra, nyhetsbrevet På Hugget användes strategiskt för att plantera nyheter, Nordicon-tomten resten världen över för att spela in filmer till den årliga julkalendern och TV4 rapporterade att Nordicon skulle satsa 1 miljard för att bygga ut Gävle hamn.


  Lägg till glassutdelning, akvariefiskar, tävlingar, marshmallows, Nordicon-TV, rail-seminarier och oförglömliga fester så har du ett smakprov på ett avsnitt som innehåller det mesta om hur Linus och Peter valt att bygga varumärket som idag är Nordicon.

   


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Att driva ett containerrederi kanske inte har varit det mest lönsamma de senaste 20 åren. Fram till pandemin 2020 vill säga. Vi satte Linus Ljungmark, chef i Skandinavien för rederiet CMA CGM, i heta stolen och frågade honom vart miljarderna går. Det blev ett samtal om rederiernas investeringar och utmaningar nu och i framtiden.


  Hur många nya fartyg skall byggas? Vad kostar de nya miljöbestämmelserna IMO 2023? Hur stor är risken att rederierna investerar för att själva ta hand om slutkunden i framtiden? Digitalisering kommer också på tal när Peter frågar redar-Linus, hur svårt det egentligen är att meddela när containern kommit fram till destination.

  Häng med kapten Ahlm, överstyrman Peter Mike och redare Ljungmark ut på en seglats på de sju haven. Samtalet lotsas av Gunnar Oesterreich och som vanligt blandar vi allvar med intag av snus och rekommendationer av det mer lättsamma slaget.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi har i flera avsnitt diskuterat marknadens berg- och dalbana inom sjöfarten, men hur ser utvecklingen av vägtransporter ut? I det här avsnitt ger vi oss ut på vägarna tillsammans med en legendar inom branschen, nämligen Stefan Bergström från GDL Sjöcontainer. 

  Vi diskuterar hur branschen ser ut idag, vad Covid-19 förde med sig för åkerierna, och råder det fortsatt chaufförsbrist? Vi dyker även ner i ansvarsfrågan för godset på en trailer och den eviga diskussionen kring flakmeterberäkning reds ut en gång för alla.

  Slutligen snackar vi givetvis diesel och gummi på riktigt. Kommer detta bränsle att någonsin försvinna, eller kommer vi att få se dieseldrivna fordonståg på våra vägar i framtiden?

  Häng med på en intressant resa på slingrande vägar där vi naturligtvis även bjuder på lite dikeskörningar. Linus ställs inför frågan vilka innermått en container egentligen har, Stefan pratar om golf och whiskey, och Peter kommer med en riktigt oväntad rekommendation!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I april bjöd vi in Lars Green för att tillsammans diskutera de enorma vinsterna rederierna hade gjort och vilka som skulle bli vinnare på fraktmarknaden. Ukrainakriget var drygt en månad gammalt och en 40-fotare från Fjärran Östern förmodades aldrig bli billigare än 5 000 dollar.


  Bara ett halvår senare så finns ingen botten på fraktpriserna, inget tak på energipriserna, kriget i Ukraina fortlöper och i Sverige är inflationen snart tvåsiffrig. Därför var det givet att Lars Green, en av Sveriges absolut mest erfarna och uppdaterade personer inom branschen, får göra comeback i podden.


  Diskussionen blir till stor del ganska dyster, men tillsammans med Lars siar vi om framtiden och letar efter ljuset bakom molnen. Kina är pressat med covid och sjunkande handel, hur agerar dom? Hur påverkas logistiken när vi börjar sträva mot att bli oberoende av andra?


  Givetvis samtalar vi även om betydligt mer jordnära saker som Peters bästa tips om vilken typ av kajak man skall köpa och senaste status kring ryktet om hans terminal som han lär ha fyllt med trädgårdsmöbler. Linus tycker vi skall låsa in oss hemma och dricka vin, äta chips och glömma omvärlden. Allra helst grillchips!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Digitalisering och hållbarhet står i fokus när Elvir Dzanic, VD för Göteborgs Hamn lossar på förtöjningarna och lägger ut texten. Digitala plattformar skall hålla koll på varenda tomcontainer och snart får "smutsiga lastbilar" betala extra för att få komma in i hamnen.


  Hur påverkas hamnen av den förändrade fraktmarknaden? Kommer vi att se de största containerfartygen fullastade vid kaj? Vilka investeringar borde staten göra inom infrastrukturen, och vart skall nu Stena Line ta vägen?


  I det här avsnittet saknar vi Peter, så Linus får jobba hårt för att hålla ställningarna men lyckas ändå axla några av Peters standardfraser med bravur. När Gunnar inleder samtalet med att diskutera Fortnite blir Linus dock lite blek om nosen och undrar om han missuppfattat något. Elvir blir desto gladare över att få prata om sin stora sidosyssla!

   

  I vanlig ordning spånar vi på hur Nordicon skall ta samlastningen till nya höjder, och det allra senaste spåret leder oss in på påsar med apelsiner och brev i sista-minuten-containers.

   

  Lyssna och njut!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hur hör logistik och politik ihop? Vi har bjudit in Helena Gellerman (L) som sitter i riksdagens trafikutskott för att ta reda på vilka frågor som ligger högst upp på dagordningen.

  Svenska staten beräknas satsa 900 miljarder kronor på utbyggnad av infrastrukturen det närmsta decenniet, men vart kommer pengarna att ta vägen? Kommer Sveriges transportflaskhals nummer ett, stambanan mellan Göteborg och Alingsås att prioriteras, eller är det kanske så att biltrafiken har hunnit konkurrera ut järnvägen till dess?

   

  När beräknas alla lastbilar att drivas av el och kommer det då att finnas tillräckligt med ladd-stolpar eller ens el att tillgodose framtidens behov? Vi pratar även om pråmtransporter och att Göteborg snart har Europas grönaste hamn.

  Vår gäst hjälper oss att nå klarhet i det mesta, samtidigt som Linus avslöjar ett förflutet inom politiken och Peter berättar vad som gjorde att han valde att hålla sig borta från att engagera sig politiskt. Vi får även veta vad ”Fit for 55” innebär och varför Helena häver öl i duschen.

   

  Lyssna och njut!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • ”Det har varit som att du dragit jackpot på Stena-båten vid Vinga och pengarna rasslar in hela vägen till Frederikshavn och tillbaka”

   

  Så beskriver avsnittets gäst Lars Green rederiernas förtjänster de senaste åren. Men vad skall de göra av alla pengarna? Kommer man att lyckas runda speditörerna och ta lasten direkt från godsägarna? Eller blir det speditörerna med sin stora kunskap som kommer att ta hem spelet?

   

  Rederierna har inte bara pengar, de har också enorma utmaningar. Hållbarhet, covid och geopolitik kan exempelvis påverka branschen rejält. Vad händer om kriget i Ukraina fortsätter, sanktionerna även omfattar Kina och företagen tar hem delar av tillverkningen till Europa, samtidigt som miljökraven skärps kraftigt?

   

  I det här avsnittet diskuterar vi också de stora och extremt snabba förändringarna som logistikmarknaden står inför. Lars Green, en av Sveriges absolut mest erfarna och uppdaterade personer inom branschen ger dig ett antal möjliga intressanta scenarier.

   

  Dessutom, hur går det med Linus träning egentligen och varför har Peter köpt en kajak med manuell hissanordning? Avsnittet avslutas med att Linus får en överraskande present och att Peter som vanligt ger oss det senaste från ”boxvinsvärlden”.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ett av vår bransch största framtida hot är de alltmer växande IT-attackerna, där bolag blir bestulna på information och pressas på pengar. Prognosen för den globala kostnaden orsakad av IT-kriminalitet beräknas är 2025 till hissnande 10,5 biljoner USD, och redan 2017 passerade omsättningen den globala droghandeln.

   

  Är de flesta transportbolag naiva i denna fråga, hur skall bolagen skydda sig i framtiden och till vilken kostnad? I detta avsnitt av Containers & Entertainers tar vi oss an IT-säkerhet tillsammans med Magnus Carling som är CISO för Stena koncernen.

   

  Vår gäst ger oss sin expertis i ämnet och bjuder även alla lyssnare på en checklista för att se över bolagets IT-säkerhet. Behöver man verkligen vara bäst i klassen eller räcker det att man ”springer snabbare än sina konkurrenter när björnen kommer”?

   

  Kanske kan detta avsnitt vara skillnaden mellan framgång och kraschlandning för ditt bolag i framtiden, så ta dig tid att lyssna på detta avsnitt!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vi är tillbaka med en ny säsong och ett första avsnitt med fokus på flygfrakt.

   

  När sjöfrakten haft en turbulent tid under pandemin så har även flygfrakten drabbats hårt, reducerad kapacitet och frakter som skjutit i höjden. Den rådande situationen i Ukraina har inneburit att världskartan för flyget har ritats om, förutsättningarna förändras dagligen och godset går inte längre ”fågelvägen”.

   

  För att reda ut begrepp, historia, nutid och framtid inom flygfrakt, så har vi bjudit in Anders Wiberg som har en imponerande erfarenhet av flera decennier inom flyget. Hur går det till att chartra en hel jumbojet och vilka unika varuslag har Anders hanterat i luften?

   

  Linus och Peter spånar på om neutral samlastning har en framtid bland molnen. Hur vore det om Nordicon bredde ut sina vingar och flög?

   

  Frågorna är som alltid många och med hjälp av vår gäst får vi både klara och kryptiska svar under detta avsnitt.

   

  Trevlig lyssning!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I årets sista avsnitt av Containers & Entertainers kan man säga att det spårar en aning då vi beslutade oss för en glögg- och vin- provning samtidigt som vi blickar tillbaka över det gångna årets avsnitt. Vi vill därav varna känsliga lyssnare och understryka att det går precis lika bra att avnjuta alkoholfria alternativ.


  Vi blickar tillbaka över en otrolig säsong med flera intressanta ämnen från logistikbranschen. Vi diskuterar vilka avsnitt som fått mest uppmärksamhet och hur responsen från er lyssnare varit. Stämmer det verkligen att olika speditionsbolag använt vår podd i utbildningssyfte?


  Vi tar reda på om Linus hemmagjorda dunderglögg håller måttet, och äntligen får vi veta om Peter klarar av att urskilja ett gött rött från flaska eller box.


  Lyssna på årets sista avsnitt som nog är vårt galnaste hittills!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Nu tar vi ett grepp om hur den globala coronakrisen har påverkat oss i Sverige med samhällsekonomiska konsekvenser för såväl industrin som oss konsumenter, och naturligtvis vår egen bransch med rederierna i spetsen. Hur kommer följderna av varubrist, extrema fraktkostnader och återkommande förseningar att påverka logistikkedjan i framtiden? Kan begrepp som ”just in time” vara ett minne blott och kommer efterfrågan av lager nära tillverkning och konsument att vara framtidens melodi?

   

  Vart är marknaden på väg och hur agerar marknadens aktörer just nu? I detta avsnitt av Containers & Entertainers får vi stifta bekantskap med Johan Trouvé, CEO för Västsvenska Handelskammaren som gästar vår podcast. Johan har en bakgrund inom transportbranschen och har sedan 2009 ägnat sin tid åt att främja företagsklimatet i Västsverige. Johan sitter även som styrelsemedlem i Transportstyrelsen.

   

  Vi bjuder på ett avsnitt packat med både kunskap och spekulationer om framtidens marknad och logistik, blandat med några anekdoter och garv i vanlig ordning!


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I detta avsnitt gräver vi vidare i ECU Worldwide och deras intåg i Norden. Varför passar Nordicon så väl in i ECU’s globala nätverk?

   

  För att vidga perspektivet flög vi in Tim Tudor, CEO ECU Worldwide hela vägen från Miami för att gästa oss i studion.

   

  Hur kommer det sig att Nordicons partnerskap med ECU och uppsägning av Globelink/GCA, medfört att inte mindre än tre nya samlastare ser dagens ljus. Vilka är dom och vilka utmaningar står dom inför?

   

  Branschens stora event, Halloween Shippis i Göteborg är i antågande vid inspelningstillfället, och Linus och Peters förväntningar ger en bubblande stämning som genomsyrar detta avsnitt.


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.