Episódios

  • Bitcoin heeft het momenteel zwaar. De koers blijft met moeite boven de 83.000 dollar, wat lager is dan vorige week. Vooral rond de bevrijdingsdag van Trump ging het minder goed, wat in contrast staat met de stijgende goudprijs. Bitcoin wordt vaak als ‘digitaal goud’ gezien, maar die vergelijking gaat nu niet op. Terwijl goud afgelopen week boven de 90.000 dollar per kilo steeg door de toegenomen onzekerheid, blijft Bitcoin achter. Ook andere cryptomunten hebben het lastig, met altcoins die nog iets slechter presteren. Dogecoin, de favoriet van Elon Musk, ging zelfs 16% onderuit na een opmerking van Musk tijdens een rally in Wisconsin. Hij werd gevraagd of Dogecoin een rol zou spelen bij de Amerikaanse overheid, waarop hij ontkennend antwoordde.

    Een opvallende ontwikkeling is de komst van BlackRock’s succesvolle Bitcoin-ETF naar Europa. In januari 2024 lanceerde het bedrijf de IBIT-ETF op de Amerikaanse beurs, waarmee beleggers eenvoudig in Bitcoin kunnen investeren. Het fonds groeide snel en beheert inmiddels 49 miljard dollar. In Europa zijn ook al Bitcoin-ETF’s beschikbaar, maar die hebben tot nu toe minder succes. De grootste heeft slechts 1,3 miljard onder beheer. Met zijn lage kosten wil BlackRock nu ook de Europese markt veroveren. Het wordt interessant om te zien of dit fonds hier net zo populair wordt.

    Opvallend nieuws kwam er ook van Ethereum, dat voor het eerst sinds september meer handelsactiviteit laat zien dan Solana. Dit is met name zichtbaar op decentrale exchanges die draaien op het Ethereum-netwerk. Lange tijd was Solana juist populairder vanwege snellere en goedkopere transacties, wat de interesse in Ethereum deed afnemen. De afgelopen maand werd er echter 22% meer gehandeld op Ethereum dan op Solana, wat mogelijk een teken is dat beleggers weer vertrouwen krijgen in het netwerk. Toch blijft er voorzichtigheid geboden, aangezien het nog te vroeg is om van een volledig herstel te spreken.

    Aan de andere kant verliest Solana zijn dominante positie, voornamelijk door de afname van handel in memecoins. In periodes waarin de cryptomarkt goed presteert, zijn memecoins vaak erg populair, maar die hype is nu sterk afgenomen. Het handelsvolume van memecoins op Solana is 75% lager dan op de piek in januari. Hierdoor zitten veel beleggers vast met illiquide tokens zonder waarde. De populariteit van Solana als platform voor deze speculatieve munten neemt dan ook flink af.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek over tokenisatie met Olivier Rikken, Blockchain-onderzoeker en onderdeel van stichting 2tokens. tokenisatie klinkt als een buzzword, maar vrijwel alle grote bedrijven kijken hier naar. Obligaties, effecten of zogeheten 'real world assets' tokeniseren levert veel voordelen op. En dat gaat verder dan de NFT-collecties van een paar jaar geleden. Co-host is Remy van der Nagel.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt liet de afgelopen week weinig beweging zien. Bitcoin steeg lichtjes en tikte even de grens van 90.000 dollar aan, maar zakte daarna weer terug naar zo’n 87.000 dollar. Van echt momentum is geen sprake. Ook bij de altcoins was er even een opleving zichtbaar, maar ook daar is de vaart er inmiddels weer uit. Het beeld is dat de markt voorzichtig is, met weinig overtuiging omhoog of omlaag.

    Ondertussen kwam burgemeester Femke Halsema met een brandbrief aan het kabinet, waarin zij samen met hoge ambtenaren van justitie en politie pleit voor een verbod op cryptobetalingen aan hostingpartijen. Nederland is een belangrijk knooppunt in het mondiale internetverkeer, en daarmee ook een magneet voor cybercriminaliteit. Omdat het juridisch lastig is om hostingbedrijven direct aan te pakken, stellen de ondertekenaars van de brief voor om de betalingsstromen richting deze partijen aan te pakken. Daarbij doelen ze specifiek op cryptobetalingen, die vaak worden gebruikt door malafide partijen. Het gaat nadrukkelijk niet om een algemeen verbod op cryptobetalingen, hoewel sommige berichtgeving die suggestie wekte.

    De vraag is of zo'n verbod ook echt haalbaar is. In Nederland wordt crypto nauwelijks op nationaal niveau gereguleerd, dus een dergelijke maatregel zou eerder op Europees niveau moeten worden genomen. En daar ligt de focus vooral op reguleren in plaats van verbieden. Bovendien is het technisch lastig: criminele partijen maken gebruik van neutrale infrastructuur die niet zomaar kan worden afgeschakeld. En wie iets illegaals wil doen, vindt vaak toch wel een manier om te betalen, ook buiten het reguliere systeem om. Het is dus de vraag of het kabinet überhaupt gaat reageren op het voorstel.

    Verder dook GameStop opnieuw op in het nieuws met een opmerkelijke stap richting Bitcoin. Het bedrijf, vooral bekend als meme-aandeel, wil een deel van zijn cashpositie omzetten in Bitcoin. Daarnaast is het van plan om 1,2 miljard dollar extra te lenen om nóg meer Bitcoin te kopen. Daarmee lijkt GameStop het voorbeeld van Microstrategy te volgen, dat inmiddels meer dan een half miljoen Bitcoin bezit. Of het aandeel hierdoor ook langdurig zal stijgen, blijft onduidelijk, maar op de dag van de aankondiging steeg het wel met 12 procent. Voor GameStop lijkt het vooral een poging om relevant te blijven in een veranderende markt.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Jeroen Blokland, die zichzelf multi asset belegger noemt en daar ook een fonds in heeft. Met hem spreken we over hoe je nu moet beleggen in onzekere tijden als deze. We hebben het over aandelen, goud en bitcoin. Én Jeroen maakt gehakt van obligaties in je portefeuille. Co-host is Paul Buitink.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • De cryptomarkt blijft zich bewegen in een relatief stabiele zone, met Bitcoin dat rond de 85.000 dollar schommelt. Dit betekent enerzijds consolidatie, maar anderzijds staat de prijs nog altijd 22% lager dan de piek van 109.000 dollar. Tegelijkertijd laten altcoins een lichte opleving zien. Ethereum is weer boven de 2.000 dollar gekomen met een stijging van 7%, terwijl XRP in een week tijd 15% won. De koersstijging van XRP hangt samen met de beslissing van de Amerikaanse beurswaakhond SEC om af te zien van een hoger beroep in de lopende rechtszaak tegen Ripple.

    Ondertussen is in de Verenigde Staten een voorstel opnieuw ingediend dat de federale overheid verplicht om op termijn een miljoen bitcoin aan te schaffen. Het initiatief, bekend als de BITCOIN ACT, is afkomstig van senator Cynthia Lummis en congreslid Nick Begich. Eerdere pogingen om de wet aan te nemen strandden, maar met de huidige politieke samenstelling in Washington en de bredere strategische interesse in Bitcoin is de kans op succes mogelijk groter dan voorheen. Het plan voorziet in de aankoop van een miljoen bitcoin over een periode van vijf jaar. Tegen de huidige marktprijs zou dit een investering van ongeveer 85 miljard dollar vergen. Dit bedrag zou echter niet direct uit belastinginkomsten komen, maar via een herwaardering van goud en winsten van de centrale bank worden gefinancierd. Aangezien grootschalige overheidsaankopen doorgaans invloed hebben op de prijs, wordt verwacht dat de kosten van deze operatie in de praktijk aanzienlijk hoger zullen uitvallen.

    Naast de ontwikkelingen rondom Bitcoin laten nieuwe cijfers zien dat stablecoins steeds populairder worden. USDT en USDC, cryptotokens die aan de Amerikaanse dollar gekoppeld zijn, worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor traditionele betaalmethoden. Uit een rapport van Dune en Artemis blijkt dat het aantal gebruikers van stablecoins in een jaar tijd met 53% is gegroeid. Wereldwijd maken inmiddels 30 miljoen mensen regelmatig gebruik van deze digitale dollars. De totale marktwaarde van stablecoins steeg van 138 miljard dollar in 2024 naar 225 miljard dollar in 2025. Een opvallend moment was december 2024, toen in één maand tijd voor 5.100 miljard dollar aan stablecoins werd verhandeld.

    Stablecoins worden vooral gebruikt in regio’s waar toegang tot stabiele valuta schaars is. In Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië bieden digitale dollars een alternatief voor zwakke nationale valuta. In plaats van dure wisselkantoren te gebruiken, kunnen mensen via hun smartphone direct toegang krijgen tot dollars. Daarmee hebben stablecoins grotendeels de rol van Bitcoin als betaalmiddel overgenomen. Ze bieden dezelfde voordelen van digitale transacties, maar zonder de volatiliteit van cryptovaluta.

    Deze week in de Cryptocast
    Een nieuwe aflevering in de Deep Dive-serie, waarin we begrippen in de cryptowereld van A tot Z uitleggen. Dit keer staan we stil bij geld, en of Bitcoin eigenlijk wel geld is. Daar zitten namelijk allerlei economische eisen aan, waar Bitcoin dan niet altijd aan voldoet. Studiogasten zijn Bert Slagter en Veronique Estié. 

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt staat deze week onder druk door de onrust die Donald Trump veroorzaakt op de financiële markten. Bitcoin noteert momenteel rond de 83.000 dollar, een daling van 7% deze week. Altcoins doen het zoals gebruikelijk nog iets slechter, waarbij Ethereum opnieuw negatief opvalt met een waarde van 1.900 dollar – gehalveerd sinds half december. De markt zit duidelijk in zwaar weer, ondanks het feit dat er positief nieuws uit de Verenigde Staten komt.

    Afgelopen weekend tekende Donald Trump een presidentieel decreet dat de oprichting van een Strategische Bitcoin Reserve officieel maakt. Het Witte Huis ziet Bitcoin steeds vaker als het ‘digitale goud’ en stelt dat landen strategisch voordeel hebben bij het aanleggen van zo’n reserve. De reserve zal nooit worden verkocht en er wordt onderzocht hoe er zonder belastinggeld meer Bitcoin kan worden aangekocht. Opvallend genoeg is dit niet hetzelfde als de crypto-voorraad die Trump eerder noemde. In de crypto-voorraad zitten cryptovaluta die in beslag zijn genomen, en deze kunnen op ieder moment worden verkocht. De strategische reserve is daarentegen bedoeld voor de lange termijn. Wel blijft het onzeker, want een volgend staatshoofd kan dit beleid met één handtekening weer intrekken.

    Sam Bankman-Fried, de voormalige topman van de gevallen crypto-exchange FTX, gaf vanuit de gevangenis een interview aan Tucker Carlson. Bankman-Fried maakte een ontspannen en rustige indruk, wat wellicht te verklaren is doordat hij in de gevangenis geen toegang heeft tot de sterke medicijnen die hij eerder gebruikte. Het gesprek ging over zijn leven in de gevangenis, zijn kijk op Trump, en de bijzondere relatie met rapper P. Diddy, die momenteel zijn eigen juridische problemen heeft. Bankman-Fried gaat nog in hoger beroep en hoopt op een milde uitkomst, maar hij lijkt zich bewust van de kleine kans op succes. Zijn situatie werd er niet beter op na het interview: na het gesprek werd hij direct in de isoleercel geplaatst.

    Ondertussen blijft het grote geld naar crypto stromen. Het staatsfonds van de Verenigde Arabische Emiraten investeert 2 miljard dollar in crypto-exchange Binance. Dit volgt op een eerdere investering van 437 miljoen dollar in Bitcoin via de ETF van BlackRock. Binance heeft ongeveer 1000 werknemers in Abu Dhabi en de stad profileert zich steeds meer als een cryptohub. Richard Teng, de huidige CEO van Binance, was voorheen zelfs het hoofd van de financiële toezichthouder in de Emiraten. De Golfstaten lijken steeds meer in te zetten op crypto als toekomstige inkomstenbron, mede omdat de olie-industrie uiteindelijk zal afnemen. Een aandeel nemen in een van de grootste crypto-exchanges ter wereld past binnen die strategie.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Berry Vrolijk, oprichter van Doopiecash. Met hem praten we wat nu een goede daghandelaar maakt. Want dat is typisch zo'n vak waarvan iedereen 'denkt' dat hij het kan, maar er maar weinig echte experts zijn. Co-host is Bert Slagter.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt blijft onstuimig. Bitcoin schommelt rond de 90.000 dollar, terwijl veel altcoins onder druk staan. XRP en Cardano zijn uitzonderingen en presteren relatief sterk.

    El Salvador lijkt afstand te nemen van zijn Bitcoin-beleid. Onder druk van het IMF schrapte het eerder de acceptatieplicht voor Bitcoin. Nu moet het ook stoppen met zijn eigen wallet, miningactiviteiten en Bitcoin-aankopen. Dat laatste was een prestigeproject van president Bukele, die volhoudt dat hij doorgaat met kopen. Dit roept vragen op: schendt hij de IMF-afspraken, of wordt de deal verkeerd geïnterpreteerd? Hoe dan ook, El Salvador's rol als Bitcoin-natie wankelt.

    Ondertussen begint morgen een cruciale crypto-top in het Witte Huis, onder leiding van 'crypto-tsaar' David Sacks. Donald Trump is aanwezig, samen met invloedrijke figuren zoals Michael Saylor (Strategy) en Brad Garlinghouse (Ripple). Het hoofdonderwerp is de strategische crypto-reserve van de VS. Aanvankelijk zou deze alleen Bitcoin bevatten, maar Trump gaf op Truth Social aan dat ook XRP, Solana en Cardano mogelijk worden toegevoegd. Dit leidde tot heftige koersbewegingen en discussie binnen de cryptogemeenschap.

    Naast de crypto-reserve staat innovatievriendelijke regelgeving op de agenda, maar het eerste onderwerp overschaduwt alles. Minister van Economische Zaken Howard Lutnick benadrukte dat Bitcoin een speciale rol krijgt in de reserve. Toch kiest Trump er ook voor andere munten op te nemen, vermoedelijk vanwege hun Amerikaanse herkomst. Dit irriteert veel Bitcoin-voorstanders en wakkert speculaties over marktmanipulatie aan. Cardano is bijvoorbeeld vergelijkbaar met Dogecoin in marktkapitalisatie, en de suggestie dat de Amerikaanse staat die munt zou aanhouden, deed de prijs meteen stijgen.

    De cryptowereld bevindt zich in een stormachtige fase. El Salvador krabbelt terug, terwijl in de VS politieke strategieën de markt beïnvloeden. Met een Amerikaanse crypto-reserve in de maak en schommelende koersen blijven de ontwikkelingen spannend en onvoorspelbaar.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Hein Tibosch van Flow Traders. We blikken terug op één jaar Bitcoin beleggingsfondsen in de VS. Nu werpen we ook een blik op de toekomst: want wanneer gaan pensioenfondsen en andere institutionele beleggers hier nu mee aan de haal? Hein denkt dat het een kwestie van tijd is. Co-host is Raoul Esseboom.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De prijzen op de cryptomarkt zijn flink naar beneden gekletterd. Bitcoin verloor meer dan 10% sinds vorige week, en bij veel altcoins is de schade nog groter. Na een periode van zijwaartse beweging heeft de markt eindelijk een richting gekozen: naar beneden. Voor nieuwe beleggers kan dit schrikken zijn, maar ook in stijgende markten maakt Bitcoin soms dit soort duikvluchten, tot wel 30% vanaf de top.

    Bij ByBit werd afgelopen vrijdagmiddag voor 1,5 miljard aan Ethereum geroofd. Daarmee was het direct de grootste cryptohack ooit, in dollars gemeten. Tijdens een routine-transactie lukte het de hackers om ByBit te foppen. De ondertekenaars van de transactie kregen precies te zien wat ze verwachtten, maar onder de motorkap hadden de hackers hun eigen transactie verstopt. Gelukkig lijkt de exchange de klap op te kunnen vangen.

    Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen we de Noord-Koreaanse Lazarus Group aanwijzen als dader. Dat zijn de beruchte staatshackers die inmiddels een hele waslijst aan slachtoffers hebben gemaakt. Bijvoorbeeld de Indiase exchange WazirX, crypto game Axie Infinity, maar ook de hack van Sony in 2014, het WannaCry schandaal en een aanval op de centrale bank van Bangladesh. Het vervelende aan de Lazarus Group is dat ze geen haast hebben met het witwassen van hun tegoeden en niet open staan voor onderhandeling. ByBit gaat die tegoeden niet meer terugzien.

    De Amerikaanse beurswaakhond SEC laat ondertussen zijn rechtzaken tegen Coinbase en Uniswap varen. Deze twee rechtszaken gingen over het illegaal verhandelen van effecten. Bij Coinbase ging het om een grote exchange die tegen de regels van de SEC in allerlei crypto-effecten op hun platform heeft genoteerd. Maar er zijn helemaal geen duidelijke regels op dit gebied. Uniswap is het boegbeeld als we het hebben over decentrale exchanges. Daar zitten ontwikkelaars achter die een bedrijf vormen, en daar voerde de SEC een rechtszaak tegen. Die rechtszaak was een behoorlijke klap, omdat tot dat moment werd gedacht dat de decentrale wereld onaangeraakt zou blijven. UniSwap zelf noemt het een "enorme overwinning voor decentralized finance" en bevestigt dat deze technologie altijd aan de goede kant van de wet heeft gestaan.

    Het congres beweegt niet heel rap met het maken van duidelijke regels, maar de beginnetjes zijn er. De houding van de beurswaakhond is daar onderdeel van, maar ook het feit dat deze SEC nauwer gaat samenwerken met de CFTC, de waakhond voor grondstoffenmarkten. Vermoedelijk krijgt deze grondstoffenwaakhond het ook voor het zeggen in het domein van de memecoins. Het is nog wachten op echt duidelijke regels, maar de onzekerheid voor cryptobedrijven in de VS is wel weg, ook omdat de waakhonden inmiddels makke lammetjes zijn geworden.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Marcel Koeslag van BDO en co-host Mauro Halve over het schenken en erven van crypto. We betalen in Nederland belasting over schenken en erven, dat is hopelijk geen nieuws. Maar bij crypto zitten er een aantal interessante kanten aan. Wanneer is een crypto-schenking definitief? En hoe neem je het overdragen van je vermogen in crypto op in je testament?

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkten blijven deze week stabiel, met Bitcoin rond de 96.000 dollar en Ethereum op 2.700 dollar. Alleen Solana zag een daling van 15 procent. De markt wacht op een uitbraak, maar de richting is nog onduidelijk.

    In Argentinië woedt een schandaal rond president Milei. Via zijn X-profiel promootte hij de memecoin 'Libra', die naar eigen zeggen ten goede zou komen aan het Argentijnse volk. De munt bereikte snel een marktwaarde van 4 miljard dollar, maar stortte vervolgens in toen de initiatiefnemers voor 100 miljoen dollar aan winst namen. Milei verwijderde zijn tweet en wuifde kritiek weg als politiek opportunisme.

    Het verhaal kreeg deze week een nieuwe wending toen uit gelekte berichten bleek dat Hayden Davis, CEO van Kelsier Ventures, regelmatig betalingen deed aan Milei's zus Karina, de secretaris-generaal van het Argentijnse presidentschap. Davis, ook bekend van de geflopte Melania-memecoin, zou via deze route invloed hebben gehad op de president. Een federale rechter start nu een onderzoek, terwijl de Argentijnse aandelenmarkt met 5 procent daalde door de onzekerheid rond Milei's positie.

    In de Verenigde Staten overweegt een groeiend aantal staten de aankoop van Bitcoin. Matthew Sigel van Van Eck telde twintig staten die wetgeving voorbereiden. Als alle voorstellen worden aangenomen, zou dit leiden tot de aankoop van ongeveer 250.000 Bitcoin, ter waarde van 23 miljard dollar. Verschillende wetten zijn echter al afgewezen, waaronder in Wyoming - opmerkelijk gezien de pro-Bitcoin houding van deze staat en senator Cynthia Lummis. Lummis pleit op federaal niveau voor de aankoop van 2,5 miljoen Bitcoin in vijf jaar tijd.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Bert Slagter, over het concept van decentralisatie. In deze tweede Deep Dive gaan we dieper in op het fundament van Bitcoin. Daarbij beginnen we eerst bij decentralisatie in de 'gewone' wereld, en in ons geldsysteem. Waarom zijn veel systemen centraal? En welke voor- en nadelen heeft decentralisatie? 

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt kende een volatiele dag na tegenvallende inflatiecijfers in de VS. Bitcoin herstelde zich snel en staat nu op 97.000 dollar, nog steeds balancerend op het kruispunt van de magische grens van 100.000 dollar. Altcoins presteren ondermaats, met Ethereum op 2660 dollar - een forse daling ten opzichte van begin december, toen Bitcoin voor het eerst door de 100.000 dollar ging en Ethereum nog op 3800 dollar stond.

    De Centraal Afrikaanse Republiek maakt een opmerkelijke rentree in de cryptowereld. President Touadéra lanceerde via X een memecoin, met als doel zijn door burgeroorlog verscheurde land op een unieke manier op de kaart te zetten. De lancering zorgde kortstondig voor een marktwaarde van 1 miljard dollar, maar deze zakte al snel terug naar 35 miljoen dollar. Dit kwam mede door geruchten dat de aankondigingsvideo met AI zou zijn gemaakt, hoewel de president later het succes van de lancering bevestigde. Het is niet de eerste crypto-onderneming van het land - in 2022 probeerde het in navolging van El Salvador Bitcoin te adopteren en lanceerde het een economische zone in de Metaverse, beide zonder blijvend resultaat.

    Truth.Fi, onderdeel van Trump Media & Technology Group, heeft plannen aangekondigd voor een 'Bitcoin Plus-ETF'. Met de nieuwe bezetting bij de beurswaakhond lijkt goedkeuring waarschijnlijk, al blijft onduidelijk wat de 'Plus' precies inhoudt. ETF-analisten van Bloomberg voorspellen daarnaast dat er dit jaar nog meer cryptoproducten zullen volgen. Ze schatten de kans op goedkeuring voor een Litecoin-ETF zelfs op 90%, met ook potentiële ETF's voor XRP, Solana en Dogecoin in het verschiet.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Bert en Peter Slagter, over de staat van de Cryptomarkt. Het is natuurlijk al weken saai op de cryptomarkt, en het is wachten op een nieuwe uitbraak van Bitcoin. Ons vermoeden: het duurt niet lang meer. De vraag is alleen of hij omhoog, of naar beneden gaat.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt blijft onrustig. Bitcoin is opnieuw onder de psychologische grens van 100.000 dollar gezakt en noteert momenteel 98.000 dollar. Toch zit het echte verhaal deze week bij de altcoins. Nadat Donald Trump de indruk wekte een handelsoorlog te willen starten, doken de meeste grote projecten – Ethereum, XRP, Solana – met zo’n 20% in waarde. Inmiddels is de markt licht hersteld, maar de angst blijft voelbaar.

    Dinsdagavond keken investeerders reikhalzend uit naar de eerste persconferentie van de nieuwe Amerikaanse ‘crypto-tsaar’ David Sacks. De verwachtingen waren torenhoog: velen hoopten op de aankondiging van een Strategische Bitcoin Reserve. De koers van Bitcoin schoot zelfs tijdelijk boven de 100.000 dollar in anticipatie. Maar de realiteit was een teleurstelling. De persconferentie bestond vooral uit herhaalde verkiezingsbeloften over duidelijke regelgeving en een ‘gouden eeuw’ voor crypto. Vervolgens kwamen enkele congresleden aan het woord, die hun statements voorlazen en weer vertrokken. De beloofde grote aankondiging bleef uit.

    Toch wordt er achter de schermen wél gewerkt aan regelgeving. In de Amerikaanse Senaat is een nieuw wetsvoorstel ingediend: de Guiding and Establishing National Innovation for U.S. Stablecoins Act of 2025, oftewel GENIUS. Dit wetsvoorstel moet stablecoins een duidelijke juridische status geven, grote spelers zoals Tether en USDC onder toezicht plaatsen en stablecoins inzetten als digitaal verlengstuk van de Amerikaanse dollar. Interessant is dat de VS hiermee een Central Bank Digital Currency (CBDC) links laat liggen en de crypto-industrie de ruimte geeft om die rol in te vullen.

    Dan een opmerkelijk verhaal uit de wereld van memecoins. Een ontwikkelaarstool genaamd DogwifTools, bedoeld om gemakkelijk nieuwe memecoins te creëren en promoten, is door een hacker overgenomen. Oplichters gebruikten deze tool om hun eigen coins populair te laten lijken, onder andere door nep handelsvolume te genereren. Maar de hacker voegde kwaadaardige code toe en wist op die manier de wallets van deze scammers leeg te halen.

    De schade? Meer dan 10 miljoen dollar. Privé-wallets en zelfs Coinbase-accounts werden geplunderd. De hacker liet daarbij een bericht achter: "We hebben al je crypto afgepakt, omdat je het verdiende!" Na het enorme succes in de VS komt BlackRock nu ook met een Bitcoin ETF naar Europa. De Amerikaanse variant, IBIT, beheert inmiddels 57 miljard dollar aan activa en is daarmee een van de grootste ETF’s op de markt. Europa is traditioneel minder enthousiast over dergelijke producten: hier zijn al jaren zogeheten ETN’s, die samen slechts 17,3 miljard dollar onder beheer hebben. Toch kan BlackRock met scherpe prijzen de concurrentie wakker schudden en mogelijk een nieuwe impuls geven aan de Europese cryptomarkt.

    Tot slot een rebranding uit de hoek van Bitcoin-miljardair Michael Saylor. Zijn bedrijf MicroStrategy heet voortaan simpelweg ‘Strategy’, met een oranje Bitcoinlogo. Het bedrijf profileert zich daarmee niet langer als een Business Intelligence-onderneming, maar als een ‘Bitcoin Treasury Company’. De transformatie gaat verder dan alleen de naam: ze verkopen inmiddels ook merchandise, van sokken en petjes tot hoodies en t-shirts met hun nieuwe logo.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Maple Finance, want Martin de Rijke schuift aan. Hij vertelt over decentraal lenen en de wereld van DeFi. Want ondanks ontwikkelingen in de technologie lijkt dit fenomeen nog niet écht doorgebroken te zijn. Co-host is Remy van der Nagel.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De Bitcoin-prijs beweegt al enkele weken rond de 100.000 dollar, met momenteel een stand van 105.000 dollar. Een uitspraak van Jerome Powell over banken die crypto aan klanten mogen verkopen, zorgde voor een bescheiden stijging. Eerder deze week deed Bitcoin mee in de DeepSeek-correctie op de Amerikaanse techbeurs, waarbij altcoins nog harder daalden.

    De Centrale Bank van Tsjechië overweegt een significante stap in de cryptowereld. Directeur Ales Michl presenteert vandaag een plan om maximaal 5% van de reserves van 140 miljard euro om te zetten in Bitcoin. Dit zou neerkomen op ongeveer 70.000 Bitcoin. In de Financial Times licht Michl toe dat hij wil diversifiëren en wijst daarbij op de volwassenwording van Bitcoin door Amerikaanse beleggingsfondsen, de verkiezing van Donald Trump en interesse van pensioenfondsen. Als niet-eurozône centrale bank met een aandelenportefeuille zou Tsjechië de eerste westerse centrale bank zijn die deze stap zet.

    In Frankrijk is een gerechtelijk onderzoek gestart naar Binance wegens witwassen en belastingfraude. De timing is cruciaal vanwege de nieuwe Europese cryptowet MICAR, waarbij cryptobedrijven een vergunning moeten aanvragen in één EU-land. Binance had Frankrijk als vestigingsland op het oog. De aanklachten komen volgens de Franse autoriteiten uit heel Europa, wat de kans op een MICAR-vergunning verkleint. Dit zou kunnen betekenen dat Binance zich moet terugtrekken uit Europa en zich moet richten op Azië, Afrika en het Midden-Oosten.

    Howard Lutnick, de beoogd Minister van Economische Zaken onder Trump, ligt onder vuur vanwege zijn banden met stablecoin-uitgever Tether. Als CEO van Cantor Fitzgerald, dat fungeert als banker voor Tether in de VS, roept zijn positie vragen op in de senaat. Vooral Elizabeth Warren uit kritiek op de nauwe banden tussen Lutnick en het cryptobedrijf dat vorig jaar 7,7 miljard dollar winst maakte.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met Han de Jong, huiseconoom bij BNR, over hoe onze economie eruit zou zien als Bitcoin het monetaire anker zou zijn. Dan heb je het dus over constante deflatie, in plaats van inflatie. Dat heeft voor- en nadelen. Welke allemaal, hoor je in deze aflevering. Co-host is Paul Buitink.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt werd deze week overvallen door de memecoin van Donald Trump. Na de lancering stroomde kapitaal massaal naar deze munt, ondersteund door het Solana-netwerk. Binnen korte tijd was de coin miljarden waard, met een opmerkelijke constructie waarbij het team 80% van de tokens bezit - waarvan het eerste dee over drie maanden op de markt komt.

    Trump maakte ondertussen zijn eerste crypto-gerelateerde verkiezingsbelofte waar door gratie te verlenen aan Ross Ulbricht, de oprichter van The Silk Road. Ulbricht, eerder veroordeeld tot tweemaal levenslang voor het runnen van de online drugsmarktplaats waar Bitcoin veel werd gebruikt, werd vrijgelaten. Een strategische zet om de libertarische cryptogemeenschap aan zich te binden.

    De presidentswissel bij de SEC heeft intussen een lawine van nieuwe ETF-aanvragen veroorzaakt. Na de goedkeuring van Bitcoin- en Ethereum-fondsen verwachten analisten dit jaar maar liefst vijftig nieuwe aanvragen. Op de lijst staan gevestigde cryptocurrencies als XRP, Solana en Litecoin, maar ook verrassende kandidaten zoals Dogecoin, BONK en zelfs de nieuwe Trumpcoin.

    Deze week in de Cryptocast
    De eerste Deep Dive van de Cryptocast! Hierin legt Daniël Mol, samen met Bert Slagter en onze nieuwe co-host Veronique Estié de ingewikkelde cryptowereld van A tot Z uit. We starten met de vraag: Hoe begin je nu eigenlijk met crypto. En dat pellen we dan stap voor stap af. Dus als je nu luistert en je vraagt je af: hoe start ik in deze wereld? Dan is dit een mooie aflevering voor jou.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Bitcoin krabbelde de afgelopen week wat op en profiteert van positieve macro-economische cijfers. De koers staat momenteel op $99.700. Gisteren viel het inflatiecijfer in de VS mee, en dat zie je direct terug in de Bitcoinprijs. Ook altcoins laten van zich horen. Vooral XRP, beter bekend als Ripple, maakte indruk met een stijging van 35% in een week tijd. Dit heeft alles te maken met de verbeterde regelgeving in Amerika, waardoor het klimaat voor cryptobedrijven daar een stuk aantrekkelijker wordt.

    Interessant nieuws kwam ook uit Italië, waar de grootste bank van het land, Intesa Sanpaolo, Bitcoin heeft aangekocht. Het gaat om 11 Bitcoin ter waarde van €1 miljoen. Hoewel dit experiment klein is, laat het zien dat zelfs traditionele financiële instellingen zich voorbereiden op een toekomst waarin Bitcoin een grotere rol speelt. Hiermee wordt de digitale munt steeds meer ‘normaal’ in de gevestigde financiële wereld. Intesa Sanpaolo is bovendien de eerste Europese bank die direct Bitcoin koopt, zonder gebruik te maken van een ETF of ander tussenproduct. Dit maakt het een bijzondere stap, ondanks eerdere initiatieven zoals BNP Paribas, dat al in 2024 investeerde in een Amerikaanse Bitcoin-ETF.

    Ook opvallend is dat FTX, de gevallen cryptobeurs van Sam Bankman-Fried, indirect terug is in Europa. Onder de naam Backpack, een kruising tussen een exchange en een wallet, proberen voormalige FTX-medewerkers opnieuw een rol te spelen in de cryptowereld. Backpack heeft de licentie en activa van FTX Europa overgenomen, wat hen een stevige basis geeft. Hoewel de naam FTX nog steeds een beladen verleden oproept, lijkt Backpack met deze vergunning een speler om in de gaten te houden.

    Wat betreft de nasleep van de FTX-implosie, zijn er nog dossiers die belangrijk zijn voor de bredere cryptomarkt. De terugbetaling van slachtoffers is een groot punt; miljarden dollars zullen de komende maanden terugvloeien naar gedupeerden. Dit wordt als positief nieuws gezien, mede door de stijgende cryptokoersen. Daarnaast komt het hoger beroep van Sam Bankman-Fried eraan, een zaak die waarschijnlijk jaren gaat duren. De kans dat hij gelijk krijgt, wordt klein geacht, en zijn straf van 25 jaar lijkt daardoor overeind te blijven.

    Tot slot is maandag de inauguratie van Donald Trump, een gebeurtenis die mogelijk een belangrijke impact op de cryptomarkt zal hebben. Volgens een artikel in de Washington Post lijkt Trump in te zetten op een beleid dat tech- en cryptobedrijven veel ruimte geeft om te groeien. Strenge regels worden mogelijk geschrapt via executive orders, wat kan zorgen voor nog hogere cryptokoersen. Het lijkt erop dat de komende vier jaar een interessante tijd zullen worden voor de cryptowereld.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met jurist Mauro Halve over de nieuwe Europese cryptowet MICAR. Sinds 30 december is een vergunning verplicht om in Europa te mogen opereren. Er zijn in heel europa tot nu toe vier vergunningen uitgedeeld. Allemaal in Nederland. Wij hebben onze zaakjes goed op orde, maar dat is niet overal in Europa het geval.
    Zo zijn ze in België nog op zoek naar een toezichthouder, en is het in Duitsland een zooitje in de politiek. En dat terwijl het een uniforme cryptowet moest gaan worden. Voor iedereen dezelfde regels. Dat is dus maar de vraag. Co-host is Bert Slagter.

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De correctie op de cryptomarkt is nog niet voorbij. De koers noteert rond de 94.000 dollar en ook belangrijke altcoins hebben het zwaar. De huidige correctie lijkt grotendeels te danken aan de invloed van de Amerikaanse centrale bank, met een strikte koers onder leiding van Jerome Powell. Tegelijkertijd wordt duidelijk hoe afhankelijk de cryptomarkt momenteel is van bredere beursontwikkelingen. Positief nieuws op Wall Street betekent vrijwel altijd een stijging in de cryptoprijzen. Alle ogen zijn nu gericht op 20 januari, wanneer Donald Trump het stokje overneemt van Joe Biden als president van de Verenigde Staten.

    Ondanks de dip in de cryptomarkt blijven de grote Bitcoin- en Ethereum-ETF’s op de Amerikaanse beurs goed presteren. Op 2 januari kende het Bitcoinfonds van BlackRock de grootste uitstroom ooit, met 332 miljoen dollar die het fonds verliet. Toch werd dat verlies snel goedgemaakt, en groeit het fonds weer gestaag. Overmorgen vieren deze fondsen hun eerste verjaardag, een jaar dat de boeken in gaat als de meest succesvolle ETF-lancering ooit. Ook Ethereum kende een recordmaand in december, met bijna 1,3 miljard dollar aan nieuwe instroom.

    Een opmerkelijk nieuwtje komt uit Tsjechië, waar de centrale bank serieus naar Bitcoin kijkt als onderdeel van hun diversificatiestrategie. Directeur Ales Michl wil in 2028 vijf procent van de balans in goud aanhouden en overweegt daarnaast een kleine investering in Bitcoin. Hoewel dit nog niet concreet is, is het feit dat Bitcoin überhaupt ter sprake komt bij een Europese centrale bank bijzonder te noemen. Het zou de eerste keer zijn dat een Europese centrale bank overweegt om Bitcoin op de balans te zetten.

    Bhutan blijft intussen een verrassend actieve speler in de cryptowereld. Het kleine Himalayaland heeft al geruime tijd overtollige waterkracht ingezet om Bitcoin te minen en heeft inmiddels voor meer dan een miljard dollar aan Bitcoin op de balans staan, ongeveer een derde van het bruto binnenlands product. De volgende stap lijkt een strategische crypto-reserve te zijn, te beginnen in een speciale economische zone genaamd ‘Gelephu Mindfulness City’. Naast Bitcoin zou Bhutan ook Ethereum en Binance Coin willen aanhouden. Hoewel de plannen ambitieus klinken, is het onduidelijk hoe haalbaar ze zijn. De markt lijkt vooralsnog niet onder de indruk, wat doet denken aan eerdere projecten zoals de Bitcoin City van El Salvador.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek over de plannen voor een Strategische Bitcoin Reserve van Trump. Dat is ongetwijfeld heel goed nieuws voor de prijs, maar het heeft allerlei indirecte gevolgen. Is Bitcoin nog wel dat gave programmeerbare geld als de belangen zó groot zijn. En werd Bitcoin niet ooit in het leven geroepen om de macht van overheden en grote bedrijven in te perken? In plaats van er onderdeel van te worden. Te gast is Tom van Lamoen, co-host is Paul Buitink

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De koers van Bitcoin beweegt sinds kerst zijwaarts rond de 95.600 dollar. De markt is nog steeds aan het verwerken wat de Federal Reserve een paar weken geleden heeft gezegd. Ook altcoins vertonen weinig beweging en volgen vooral de Bitcoin.

    Een opmerkelijk verhaal rond een memecoin kwam op eerste kerstdag naar buiten. Tech-investeerder Siqi Chen deelde op X berichten over zijn dochter Mira, die lijdt aan een zeldzame hersentumor. Chen wilde geld ophalen voor onderzoek en deelde daarvoor donatie-adressen voor Bitcoin en Solana. Kort daarna ontving hij een grote hoeveelheid tokens genaamd MIRA op zijn Solana-adres. Een onbekende had deze memecoin gecreëerd en de helft van de voorraad naar Chen gestuurd. Na het delen van dit verhaal op sociale media steeg de waarde van zijn wallet naar 18 miljoen dollar. Chen heeft inmiddels anderhalf miljoen dollar kunnen doneren en bouwt zijn positie geleidelijk af.

    Aan het eind van 2024 bevestigde de Russische minister van Financiën Anton Siluanov dat Russische bedrijven Bitcoin mogen gebruiken voor internationale transacties. Dit is een opvallende draai, want lange tijd stond de Russische overheid negatief tegenover crypto. De versoepeling van de regels lijkt verband te houden met de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende sancties. Rusland draagt inmiddels ook bij aan het Bitcoin-netwerk door mining-activiteiten.

    De Europese cryptowet MiCAR is op 30 december 2024 van kracht gegaan. Cryptobedrijven hebben nu één Europese licentie nodig in plaats van registraties in alle afzonderlijke lidstaten. De AFM houdt toezicht en controleert of exchanges geen onregelmatigheden vertonen. De wet verplicht exchanges tot duidelijke informatieverstrekking over verhandelde munten en regelmatige audits. Door de gelijktijdig ingevoerde travel rule moeten klanten meer informatie verstrekken bij het verzenden of ontvangen van crypto.

    Deze week in de Cryptocast
    Een terug- en vooruitblik op cryptojaar 2025, met co-hosts Bert Slagter en Remy van der Nagel. 2024 was toch wel het jaar dat Bitcoin óók doorbrak op Wall Street. En komend jaar gaat, bijvoorbeeld met de verkiezing van Donald Trump heel erg interessant worden. Én we bespreken de verhaallijnen die in 2025 nog meer gaan spelen

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De koers van Bitcoin heeft deze week een klap gekregen na de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. De munt daalde van 108.000 dollar eerder deze week naar 101.500 dollar. Zoals wel vaker het geval is, deden altcoins het nog slechter: Ether zakte naar 3.700 dollar en Solana naar 211 dollar. De Amerikaanse beurzen verloren 3 procent, de brede cryptomarkt het dubbele.

    Ondertussen zijn de Bitcoin ETF's een groot succes. De spot ETF's, die pas elf maanden geleden gelanceerd werden, zijn nu al samen groter dan alle goud-ETF's bij elkaar. Volgens Bloomberg-analisten gaat het om de meest succesvolle ETF-lancering ooit. Samen met de mogelijke verkiezing van Trump zijn de ETF's de belangrijkste reden voor de huidige bullmarkt. Ook in andere delen van de wereld, zoals Australië en Hong Kong, worden deze producten nu toegelaten. In Europa bestaan ze ook al, maar maken ze veel minder impact dan in de VS.

    In Nederland heeft de AFM een eerste vergunning uitgedeeld onder de nieuwe Europese cryptowet. ZBD, een bedrijf dat het lightning network inzet voor gaming, krijgt als eerste een vergunning. De wet wordt op 30 december van kracht. Mogelijk hebben meer Nederlandse partijen al een vergunning binnen, maar wachten zij met de aankondiging tot de officiële datum. Onderdeel van de nieuwe wetgeving is ook dat persberichten altijd langs de compliance-afdeling moeten.

    Er ontstaat een nieuwe trend waarbij crypto en AI worden gecombineerd voor memecoins. Zo zijn er AI-agents, een soort digitale helpers, die zelf memecoins kunnen bedenken. Een voorbeeld is Truth Terminal, een Twitter-account met een taalmodel als schrijver, die een eigen religie begon genaamd de Goatsy Gospel. Daar kwam de memecoin Goatseus Maximus uit voort. Modernere platforms zoals Eliza en Clanker kunnen AI-agents lanceren die zelfstandig met smart contracts kunnen interacteren. Deze platforms zijn inmiddels tientallen of honderden miljoenen waard.

    Deze week in de Cryptocast

    Met Sam Wouters en Raoul Esseboom praten we over hoé je Bitcoin nu bespreekt tijdens het kerstdiner. En of dat überhaupt wel een slim idee is. Met prijzen van boven de 100.000 dollar is de kans aanwezig dat het ter sprake komt. Maar: hoe pak je dat nu aan? Want met hele wilde verhalen over digitaal goud, of microstrategy, of een strategische bitcoin reserve kom je er misschien niet. En soms is het dus ook gewoon een goed idee om de gezelligheid te bewaren...

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Na een week vol bewegingen staat Bitcoin nog steeds boven de 100.000 dollar. Andere munten doen het zelfs beter, maar afgelopen maandag leden speculanten in één klap 1,5 miljard dollar verlies. De grootste verliezen werden vooral geleden bij Altcoins, die tot wel 25% daalden in enkele uren tijd.

    Donald Trump ziet Bitcoin als een belangrijke meetlat voor zijn toekomstige presidentschap. Bronnen dicht bij de nieuwe president wijzen op een koersdoel van 150.000 dollar per Bitcoin. Als onderdeel van deze strategie is David Sacks benoemd tot 'Crypto Tsar', een tech-investeerder uit de PayPal-Maffia die bekend staat om zijn voorkeur voor minimale regelgeving.

    Microstrategy, het bedrijf van Michael Saylor, maakt opnieuw furore. Bloomberg meldt dat het bedrijf mogelijk wordt opgenomen in de NASDAQ 100-index. Dit zou kunnen resulteren in maar liefst 2 miljard dollar aan kapitaalinstroom van passieve beleggers. Saylor koopt elke week voor miljarden aan Bitcoin door aandelen of obligaties uit te geven, wat het bedrijf tot een van de snelstgroeiende aandelen op de Amerikaanse beurs heeft gemaakt.

    Riot Platforms gaat voor 500 miljoen dollar aan obligaties uitgeven om Bitcoin te kopen. Het is wederom een Bitcoinminer die deze strategie volgt, maar grote bedrijven volgen Saylor nog niet massaal. Bij Microsoft kwamen activistische aandeelhouders met een voorstel om cashreserves om te zetten in Bitcoin. Ondanks een presentatie van Saylor aan het bestuur ging Microsoft niet overstag. Aandeelhouders van Amazon moeten ook stemmen over een soortgelijk besluit.

    Deze week in de Cryptocast
    Een gesprek met de CEO van Quantoz, Arnoud Star Busmann. Dat is een bedrijf uit Utrecht dat Stablecoins bouwt. Digitale euro's en dollars dus. We weten dat Tether, de bekendste stablecoin, daar vele miljarden mee verdient. De vraag is of Quantoz dat ook gaat lukken, want je moet toch een bepaald netwerkeffect bereiken. Co-host is Bert Slagter.

    Trump heeft oog op 150.000 dollar

    David Sacks crypto tsaar

    Bloomberg ziet Microstrategy opgenomen worden in NASDAQ 100

    Microsoft aandeelhouders lopen niet warm voor Bitcoin

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt: Bitcoin is eindelijk door de 100.000 dollar heen gegaan. De koers stond rond de 102.000 dollar, een stijging die gisteravond al werd ingeluid met een uitbraak en vannacht om 3:30 uur werd bevestigd. Naast Bitcoin deden ook andere munten het goed, zoals Ethereum, XRP en enkele kleinere altcoins. De vraag rijst natuurlijk: wat is de reden voor deze stijging? Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen, maar het lijkt een samenloop van positieve ontwikkelingen te zijn. Steeds meer Amerikaanse politici worden overtuigd van Bitcoin, en de cryptovriendelijke benoeming van Paul Atkins als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond zorgt voor extra optimisme. Ook de groeiende instroom van grote kopers in de markt en de populariteit van Bitcoin-beleggingsfondsen hebben bijgedragen aan de recente koersstijging.

    Een opvallende ontwikkeling is de aankondiging van het Canadese Bitcoin-miningbedrijf Hut8, dat maar liefst 500 miljoen dollar wil ophalen om Bitcoin aan te kopen. Dit klinkt misschien vreemd voor een bedrijf dat Bitcoin mineert, maar het is onderdeel van een grotere trend. Microstrategy-CEO Michael Saylor was de eerste die dit model introduceerde: hij haalt zoveel mogelijk geld op om Bitcoin te blijven kopen. Hut8 volgt nu zijn voorbeeld, en het is al de tweede miningpartij die deze strategie omarmt. Eerder deed Marathon Digital hetzelfde, met een Bitcoinbezit van meer dan 3 miljard dollar. Dit heeft een positief effect op de beurskoers van deze bedrijven, waarbij Hut8 een stijging van ongeveer 8% zag na de aankondiging.

    Aan de andere kant van de markt werd in het Verenigd Koninkrijk een grootschalig witwasnetwerk blootgelegd, waarbij honderden miljoenen aan crypto werden verhandeld. Dit netwerk was een samenwerking tussen de Russische staat en georganiseerde misdaad in Westerse landen, en werd via stablecoins zoals Tether uitgevoerd. De Britse National Crime Agency (NCA) noemt het de grootste anti-witwasoperatie die ze ooit hebben uitgevoerd. Tether zelf heeft echter nog geen verklaring afgelegd over deze onthullingen. Dit roept de vraag op hoe de betrokkenheid van stablecoins in dit soort netwerken de toekomst van Tether zal beïnvloeden, vooral nu het bedrijf nauw samenwerkt met de Amerikaanse overheid.

    Tegelijkertijd is er opvallend nieuws uit Rusland. President Vladimir Putin zei deze week dat niemand Bitcoin kan verbieden en dat de ontwikkeling van de cryptocurrency onvermijdelijk is, ongeacht wat er met de dollar gebeurt. Dit is bijzonder, aangezien crypto lange tijd in Rusland verboden of zwaar gereguleerd was. Vorige week zette Putin zijn handtekening onder een wet die cryptovaluta als 'bezit' erkent, wat een belangrijke stap is in de acceptatie en regulering van de crypto-industrie in Rusland. Het lijkt erop dat Rusland en andere BRICS-landen Bitcoin willen integreren in hun handelsverkeer, wat de geopolitieke relevantie van de cryptocurrency verder vergroot.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Bram Kanstein en Bert Slagter over het bedrijf dat ik al eerder heb genoemd vandaag: Microstrategy. CEO Michael Saylor koopt dus voor tientallen miljarden aan Bitcoin. Wij hebben uitgezocht hoe hij dat precies doet en of het ook gruwelijk mis kan gaan.

    Bitcoin passeert magische grens van 100.000 dollar

    Hut8 gaat geld ophalen om Bitcoin te kopen

    VK legt groot witwasnetwerk bloot

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt is de afgelopen dagen behoorlijk volatiel geweest. Bitcoin leek vorige week op het punt te staan de magische grens van 100.000 dollar te doorbreken, maar staat nu op 95.400 dollar. In de loop van de week zakte de koers zelfs tijdelijk onder de 90.000 dollar. Dit soort schommelingen horen nu eenmaal bij een markt die zo intensief wordt verhandeld. Ook andere cryptomunten hadden te maken met veel bewogen, voornamelijk omhoog. Ethereum zag een flinke stijging van 18% en staat nu op 3.600 dollar. Solana heeft een meer gematigde stijging van een paar procent behaald, en de munt noteert nu 238 dollar.

    Er was ook nieuws uit de VS: voorzitter van de SEC, Gary Gensler, heeft aangekondigd in januari zijn functie neer te leggen. Dit is een belangrijke stap voor Donald Trump, die tijdens zijn campagne beloofde Gensler te ontslaan op zijn eerste dag in functie. Gensler vertrekt nu zelf en zijn opvolger wordt iemand met een meer pro-crypto houding. Daarnaast werd bekend dat Scott Bessent, de voorgenomen minister van Financiën onder Trump, eveneens een voorstander is van Bitcoin en de Amerikaanse cryptosector. Bessent heeft een achtergrond in Wall Street en werkte eerder als rechterhand van George Soros.

    Een ander opvallend verhaal komt van het platform Pump.Fun, waar gebruikers in staat waren om hun eigen memecoins te lanceren. Dit soort coins, die meestal voor de lol bestaan en als risicovolle speculaties fungeren, kunnen met één druk op de knop worden gecreëerd. Het platform bood ook de mogelijkheid om een livestream te starten zonder enige moderatie, wat leidde tot schokkende beelden. Denk aan mensen die met wapens schoten wanneer de waarde van hun munt daalde, drugsgebruik, naaktbeelden en zelfs iemand die zichzelf opsloot in een hondenkooi. Na de ophef heeft Pump.Fun de livestreamfunctie snel stopgezet, maar het platform blijft bestaan, omdat het draait op het Solana-netwerk, dat niet afhankelijk is van een centraal bedrijf.

    Tot slot is er nieuws over Tether, het bedrijf achter de grootste stablecoin USDT. Tether stopt met de uitgifte van zijn euro-stablecoin vanwege de nieuwe Europese cryptowet MiCAR, die in januari van kracht wordt. Volgens Tether voldoet de wet niet aan hun eisen op het gebied van reserves, aangezien een groot deel daarvan bij een bank gestald moet worden. In plaats daarvan heeft Tether liever kortlopende staatsobligaties. Tether blijft echter actief in Europa door te investeren in andere stablecoins, waaronder die van het Utrechtse bedrijf Quantoz.

    Deze week in de Cryptocast

    Met Bert en Peter Slagter van Bitcoin Alpha een begrijpelijke uitzending gemaakt over de nieuwe bullmarkt die nu een week of 4 is losgebarsten. Het is moeilijk te geloven: maar Trump is zeker niet de enige oorzaak. Daar praten we over. En hoe de komende maanden er weleens uit kunnen zien. Want als de talkshows iedere avond vol zitten met BN'ers die over crypto praten, is het wellicht een goed idee om wat winst te nemen.

    Trump heeft SEC-opvolger op het oog

    Tether stopt met Euro Stablecoin

    Pump.Fun stopt met livestream-mogelijkheid

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt blijft positief gestemd, met Bitcoin die opnieuw indruk maakt. De koers noteert rond de 97.000 dollar, mede dankzij een sterke Aziatische handelssessie. Ethereum blijft daarentegen achter. Hoewel de koers rond de 3120 dollar ligt, is het sentiment opvallend negatief. Dit contrasteert sterk met eerdere marktsituaties waarin Ethereum bij deze koers een veel lager geprijsde Bitcoin tegenover zich had.

    Een belangrijke factor voor de Bitcoin-stijging is de start van optiehandel rond BlackRock's populaire beleggingsfonds. De eerste handelsdag was direct goed voor een volume van 2 miljard dollar, met beleggers die vier keer vaker inzetten op een stijging dan op een daling. Dit duidt op een optimistische markt.

    In de VS krijgt crypto mogelijk een belangrijke plek in de regering. Donald Trump, die werkt aan zijn nieuwe kabinet, kiest opvallend veel Bitcoin-enthousiastelingen. Robert F. Kennedy Jr., Howard Lutnick, Pete Hegseth, Tulsi Gabbard en JD Vance staan op cruciale posten. Lutnick, de nieuwe minister van Economische Zaken, krijgt een sleutelrol in het vormgeven van crypto-regelgeving. Trump overweegt zelfs een 'Crypto Tsaar' in het Witte Huis aan te stellen. Daarnaast lijkt SEC-voorzitter Gary Gensler zijn aftreden voor te bereiden, en wordt Teresa Goody Guillen genoemd als zijn mogelijke opvolger. Zij zou de Amerikaanse cryptosector toegankelijker willen maken.

    Bij FTX is er eveneens nieuws. Gary Wang, voormalig CTO van de omgevallen exchange, ontloopt een gevangenisstraf dankzij zijn samenwerking met justitie. Hij speelde een cruciale rol in de zaak tegen oprichter Sam Bankman-Fried, die tot 24 jaar cel werd veroordeeld. Toch blijft het FTX-verhaal voortduren. CEO John Ray III heeft Binance aangeklaagd voor fraude vlak voor de ineenstorting, en slachtoffers wachten nog steeds op compensatie. Hoewel ze 119% van hun verloren dollars terugkrijgen, hadden velen waarschijnlijk liever hun cryptovaluta zelf teruggezien, zeker met de huidige marktsituatie.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Hein Tibosch, van Flow Traders. Marketmakers op de beurs en in de Cryptowereld. Heel snel handelen op de beurs zodat jij altijd soepel kan kopen en verkopen, en zij geld verdienen. Maar wat komt er allemaal kijken bij marketmaking in de cryptowereld?

    Mogelijke SEC-opvolger in beeld

    Opties maken succesvol debuut

    Gary Wang blijft uit de bak

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de stand van de cryptomarkt. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De cryptomarkt heeft de afgelopen week een indrukwekkende stijging doorgemaakt. De koers van Bitcoin, die vorige week nog rond de 75.000 dollar stond, bereikte nu de 88.000 dollar. Deze stijging wordt vooral toegeschreven aan de recente verkiezingen in de VS, waar Donald Trump en een groot aantal pro-crypto politici op 6 november werden verkozen.

    Niet alleen Bitcoin, maar ook altcoins zoals Solana, Ethereum en Dogecoin zagen aanzienlijke winsten. Dogecoin profiteerde vooral van de aankondiging van het nieuwe Amerikaanse ministerie voor overheidsefficiëntie, het 'Department of Government Efficiency' (D.O.G.E.), wat een duidelijke verwijzing is naar de cryptomunt waar Elon Musk een grote rol in speelt. Musk, die al sinds 2020 investeert in Dogecoin, zag zijn steun voor Trump dubbel en dwars terugverdiend.

    De recente verkiezingen voor het Amerikaanse congres hebben ook gunstig uitgepakt voor de cryptosector. Volgens cijfers van StandWithCrypto zijn er 272 pro-crypto politici gekozen voor het Huis van Afgevaardigden en 19 voor de Senaat, tegenover respectievelijk 122 en 12 anti-crypto politici. Ook dit is een belangrijke reden voor de stijging die we nu zien, en het groeiende vertrouwen in de toekomst van cryptowetgeving in de VS.

    Verder in het nieuws was er opschudding rondom het gokplatform Polymarket, dat onder leiding staat van CEO Shayne Coplan. De FBI deed een inval bij Coplan, waarbij zijn telefoon en elektronica in beslag werd genomen. Polymarket, dat de afgelopen verkiezingen als eerste Trumps overwinning voorspelde en een handelsvolume van miljarden noteerde, wordt mogelijk onderzocht wegens fraude en manipulatie. Een van de prominente gokkers op het platform, bekend onder de naam 'Theo', zou zelfs een exclusieve peiling hebben laten uitvoeren om zijn gokstrategie te versterken.

    Ondertussen bouwt Bhutan zijn positie in de Bitcoin-wereld verder uit. Het land heeft dankzij goedkope energie uit waterkracht al 12.000 Bitcoin weten te minen, wat overeenkomt met een waarde van 1,1 miljard dollar. Dit bedrag vertegenwoordigt ongeveer een derde van het BBP van Bhutan en is ondergebracht in het staatsfonds Druk Holdings.

    Deze week in de Cryptocast

    Een gesprek met Frank Knopers over de BRICS-landen. Want het zou best eens kunnen dat Bitcoin een rol als betaalmiddel tussen die landen gaat spelen. En dat geldt ook voor goud. En verder vraag ik me natuurlijk af: hoe gaat hun samenwerking eruitzien? Want soevereiniteit staat hoog in het vaandel, maar al die landen zijn wel 'neutraal' rond de invasie van Oekraïne. Pittig gesprek dus.

    Dogecoin doet het goed door Musk

    Bhutan bezit nu 1/3de van BBP in Bitcoin

    FBI doet inval bij Polymarket CEO Shayne Coplan

    Met Daniël Mol bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

    See omnystudio.com/listener for privacy information.