Episodes

 • Zowel Bitcoin als Ethereum noteerden deze week koersrecords. Voor het eerst in ruim 2,5 jaar noteerde Bitcoin een koers van boven de 53.000 dollar. Dat is geen belangrijke beweging, want bitcoin staat al meer dan een week vast in de buurt van deze koers. Bij Ethereum is er meer beweging te zien. De koers hangt nu rond de 3000 dollar en dat was voor het laatst in april 2022. De prijs van Ethereum krijgt een boost door de mogelijke komst van een spot ETF. Ook staat de Dencun-upgrade gepland in maart. Dencun moet transacties goedkoper maken.

  Ondertussen doet een ex-medegevangene van Sam Bankman-Fried zijn verhaal over de gevallen FTX-topman. Bankman-Fried zou flink zijn afgevallen en zich helemaal niet douchen in de gevangenis. Volgens de ex-bajesklant is de veroordeelde cryptomagnaat ook zo gek als een deur, maar uiteindelijk wel een goede vent. Sam Bankman-Fried krijgt in maart pas zijn straf te horen, dus dan weet hij ook hoelang hij zich in de gevangenis moet zien te vermaken.

  Met een andere oud-topman gaat het een stuk beter. Michael Saylor staat met zijn gigantische bitcoinpositie namens Microstrategy flink in de plus. Vier miljard, om precies te zijn. Over verkopen peinst hij nog niet, want volgens hem is er geen enkele reden om op zoek te gaan naar een exit. Sterker nog: Bitcoin is de exit. Saylor zal blijven kopen, zoals hij ook gedurende de bear market van 2022 deed. Toen stond hij miljarden in de min. En de 'fan tokens' van clubs als Atletico Madrid en Paris St Germain bestaan nog steeds, al lijken de muntjes een zeer volatiele belegging. En wat je er nu ook echt mee moet, blijft onduidelijk.

  Deze week in de Cryptocast

  De vraag wat landen aan bitcoin kunnen hebben. Wat als ze het invoeren als betaalmiddel zoals El Salvador, wat als ze er een flinke sloot van bezitten zoals Duitsland, Bulgarije en de VS, wat als ze besluiten te gaan minen zoals Bhutan en zoals Ethiopië pas heeft bekendgemaakt. Onze gast Ben van Hool van het bedrijf Jan3 zit aan tafel met allerlei regeringen, bijvoorbeeld die van Montenegro en ook Suriname. Wij willen natuurlijk weten: wie volgt het voorbeeld van El Salvador? Co-host is Daniël Mol.

  Teken van leven SBF uit de gevangenis

  Michael Saylor gaat niet vergeten

  Fan tokens geen goede belegging

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • El Salvador was het eerste land dat serieus werk maakte van Bitcoinadoptie. Onder leiding van onder meer Jack Mallers en Samson Mow werd Nayib Bukele de eerste regeringsleider die Bitcoin breed omarmde. Daarna werd het stil. Bitcoin kwam in een bearmarket terecht, wilde verhalen uit de Centraal Afrikaanse Republiek bleken toch niet helemaal waar te zijn en de markt hield zich vooral bezig met de gebeurtenissen bij TerraLuna, FTX of Celsius.

  Op Bitcoin 2022 in Miami deed Samson Mow toch wel een aantal aankondigingen. In navolging van El Salvador gingen ook Madeira (een eiland van Portugal) en Prosperá (een speciaal economische zone in Honduras) bitcoin invoeren als wettig betaalmiddel. Toegegeven: echt spectaculair was dit nieuws, zeker in 2022, niet. Toch waren deze gebeurtenissen wel de start van het bedrijf dat vandaag te gast is in de Cryptocast: Jan3.

  Jan3 houdt zich grofweg met twee dingen bezig: het stimuleren van bitcoinadoptie onder landen en regeringen en de ontwikkeling van de Aqua Wallet. Zo brachten Samson Mow, oprichter van het bedrijf, en Ben van Hool, operationeel director en onze gast van vandaag, al een bezoek aan president Santokhi van Suriname. Samen met de minister van buitenlandse zaken werd er gesproken over welke rol Bitcoin in het land kan spelen. En Suriname is niet het enige land waar Jan3 op bezoek is gegaan. Ook in Costa Rica, Montenegro en Colombia is er wel oren naar Bitcoin. Hoe die gesprekken gaan, vertelt Ben in deze aflevering. En wat levert Bitcoin deze landen dan onder de streep op?

  En hij praat over de Aqua Wallet, die speciaal ontworpen is om juist te functioneren in Latijns-Amerika en Afrika. Daarbij is Jan3 vooral pragmatisch: in deze landen zijn stablecoins populair, dus biedt de wallet functionaliteiten voor zowel Bitcoin als Tether (USDT). De Aqua Wallet speelt een belangrijke rol in de missie van Jan3. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Ben van Hool

  Daniël Mol

  Links

  Jan3

  Aqua Wallet

  Jan3 in Suriname

  Mooi overzicht van Bart Mol over vreemde valuta en de bitcoinkoers

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • De Bitcoin ETF's zijn één maand en één week oud. Tijd om de balans op te maken. Kunnen we de lancering van deze nieuwe beleggingsproducten al een succes noemen? Inmiddels durven we dat wel: ja, de ETF's zijn een enorm succes. Het meest succesvolle product is gelanceerd door BlackRock. IBIT zag tot nu toe een netto instroom van zo'n 5,4 miljard dollar. Ook Fidelity, Bitwise en ARK doen het goed. Daarmee kunnen deze nieuwe bitcoinproducten zich meten met de belangrijkste ETF's op de Amerikaanse markt. Bijvoorbeeld die voor de S&P 500 of voor de Nasdaq. Dat Bitcoin tussen dit rijtje staat, is zonder twijfel een succes te noemen, zien ook analisten van Bloomberg. Nog een leuk feitje: de belangrijkste (en eerste) goud-ETF: GLD, had twee jaar nodig om te komen tot het kapitaal dat nu al in de BlackRock-ETF zit.

  Ondertussen komen dezelfde soort ETF's voor Ethereum ook dichterbij. Ook hier zijn partijen als BlackRock, Fidelity en ARK in de race. Daar kwam Franklin Templeton deze week nog bij. Vooralsnog lijkt het erop dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC dezelfde tactiek toepast als bij Bitcoin: uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen. 23 mei moet de eerste datum zijn waarop de toezichthouder alle Ethereum-producten tegelijk kan goedkeuren, waardoor er, net als bij Bitcoin, een eerlijk speelveld moet ontstaan. Analisten schatten de kans ongeveer op 50% in dat de ETF's in mei groen licht krijgen.

  En de rechtszaak tussen de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright gaat zijn derde week in. De zaak moet duidelijk of Craig Wright Satoshi Nakamoto is, hetgeen wat hij al jaren beweert, maar daar nog nooit concreet bewijs voor leverde. De Australiër claimt ook copyright op het whitepaper van Bitcoin, waardoor hij om de haverklap rechtszaken kan starten tegen bitcoinontwikkelaars die niet doen wat hij wil. COPA, onder leiding van Jack Dorsey, wil daar in de rechtbank in Londen een eind aan maken. Verhalen van getuigen, waaronder de zus van Craig Wright, zijn bij vlagen hilarisch. Kortweg: Wright zou zich in zijn tienerjaren als ninja hebben verkleed en daarom zou de naam Satoshi Nakamoto een logische keuze zijn geweest. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  Een mooi overzicht van alle Bitcoin ETF's

  23 mei belangrijke datum voor Ethereum ETF's

  Rechtszaak Craig Wright hier te volgen

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bitcoin is, na de stijging van de afgelopen dagen, door de magische grens van één biljoen marktkapitalisatie gebroken. Dat is voor het eerst sinds december 2021. Toen kostte een bitcoin nog bijna 55.000 dollar, nu is dat zo'n 51.000 dollar. Het verschil? Dat zit hem in het aantal bitcoin dat in de tussentijd door mining in omloop zijn gebracht. Het gaat om zo'n 700.000 coins en dan bereik je bij een lagere prijs hetzelfde totaal.

  De stijging van Bitcoin is vermoedelijk te danken aan de instroom door de Amerikaanse ETF's. In ongeveer een maand tijd trokken deze beleggingsproducten zo'n vier miljard aan nieuw kapitaal aan. We kunnen zonder twijfel concluderen dat die lancering een succes is geweest. Ondertussen zit er ook steeds meer beweging in dezelfde beleggingsproducten, maar dan voor Ethereum. Onder meer BlackRock, VanEck en Grayscale zijn hier in de race. De SEC lijkt dezelfde strategie te hanteren als bij de Bitcoin ETF's: uitstellen, uitstellen en nog eens uitstellen. Tot het niet meer kan. 23 mei is een mogelijke eerste interessante deadline, waar de toezichthouder een hoop fondsen in één keer kan goedkeuren. In totaal lopen er nu acht aanvragen.

  En de rechtszaak tegen Craig Wright gaat onverminderd door. De Australiër doet zich al jaren voor als Satoshi Nakamoto, maar moet dat nu ook bewijzen. Dat lukt hem nog niet geweldig. Hij verspreekt zich veel en maakt een onhandige indruk. De komende tijd gaat de rechtszaak verder en zal Wright met meer bewijs moeten komen. De Cryptocurrency Open Patent Alliance, een idee van onder meer Jack Dorsey, wil als aanklager voor eens en voor altijd een einde maken aan de praktijken van Wright. In het verleden waren onder meer Bitcoin-ontwikkelaars het doelwit van rechtszaken uit naam van Wright.

  Deze week in de Cryptocast

  Solana. In korte tijd uitgegroeid tot de grootste concurrent van ethereum als het gaat om smart contracts, nft’s, decentralized finance en dat soort dingen. Was kort de vierde coin ter wereld, nu weer even vijf maar loopt alweer in op Binance Coin. We spreken Solanakenner Geale Simon Postma over de reden van het succes en hoe ver dat kan gaan. Hij verwacht niet dat Solana een ethereum ’killer’ gaat worden.

  Bitcoin ETF's doen het goed

  En Ethereum ETF's komen dichterbij

  Wright moet zich verdedigen in de rechtszaal

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Er is de laatste tijd veel te doen over Solana. De munt, oorspronkelijk bedacht door de Oekraïens-Amerikaanse ontwikkelaar Anatoly Yakovenko, werpt zich op als de meest serieuze concurrent voor Ethereum. Solana valt op door zijn hoge transactiesnelheden- en lage kosten. De laatste tijd is het daarmee ook de preferente plek voor nieuwe munten en NFT's, omdat het creeëren van een NFT-collectie op Ethereum simpelweg te duur is geworden.

  Met Geale Simon Postma, die toepassingen maakt op het netwerk van Solana, spreken we over deze opvallende munt. Want hoe werkt het netwerk precies? Hoe verschilt Ethereum's proof of stake van Solana's 'proof of time' en hoe zit het met de initiële verkoop van grote hoeveelheden tokens aan investeerders, ver voordat het grote publiek Solana leerde kennen? Daarnaast hebben we ook aandacht voor de Solana Smartphone, genaamd de SAGA. De eerste versie leek in eerste instantie te floppen, maar door de grote hoeveelheid airdrops die exclusief via de smartphone geclaimd konden worden werd het stuk elektronica plots een verzamelobject. De tweede versie van deze Web3-telefoon moet in 2025 verschijnen.

  Tot slot kijken we naar de waarde die Solana toevoegt aan het cryptlandschap. De mogelijkheden op de blockchain van Solana zijn technisch imposant, maar er is ook veel aan te merken op de mate van decentraliteit. Met ergens tussen de 1500 en 3000 'validators' is dat namelijk niet het sterkste punt van Solana. Het kost nogal wat om validator te worden en het netwerk maakt je (voorlopig) nog niet rijk. Bovendien heeft de blockchain al een aantal keer last gehad van storing. Vorige week konden er vijf uur lang geen transacties gedaan worden.

  Wat zijn de voors en tegens voor deze 'Ethereum-killer'? En hoe ziet de toekomst van Solana eruit, bijvoorbeeld met de veelbelovende update Firedancer. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Geale Simon Postma

  Daniël Mol

  Links

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Privacycoins hebben het zwaar. Deze munten onderscheiden zich door de anonimiteit in het gebruik. Transacties en wallets van gebruikers zijn niet in te zien, waar dat bij Bitcoin wel het geval is. Dat deze munten onder druk staan werd afgelopen week eens te meer duidelijk, want Binance besloot te stoppen met het aanbieden van Monero (XMR) op zijn platform. De reden laat zich raden, al geeft Binance dat niet direct toe. Door regelgeving en steeds actievere toezichthouders wordt het steeds lastiger om privacycoins te blijven aanbieden. Onder MICAR, het nieuwe pakket regels vanuit de Europese Unie, wordt het zelfs helemaal verboden. Coins als Zcash en Horizen overwegen zelfs het protocol aan te passen om zo toch op grote exchanges als Binance genoteerd te blijven. Dat gaat dan natuurlijk wel ten koste van de privacy. Al deze regulering heeft zijn weerslag op de koers van privacycoins, want ook die staat onder druk. Monero verloor ruim 40% na de beslissing van Binance. Munten als DASH en Zcash verloren al eerder veel van hun waarde. Het roept de vraag op of er nog toekomst zit in deze privacycoins.

  Ondertussen gaat het Amerikaanse ministerie van energie het stroomverbruik van miners in kaart brengen. De Verenigde Staten is, na het verboden van cryptomining in China, de belangrijkste speler in deze markt. Zo'n 38% van alle rekenkracht zit in het land. Al die miners zouden zo'n 2,3% van het totale stroom-aanbod in de VS gebruiken. Dat is, volgens het ministerie, vergelijkbaar met het toevoegen van een nieuwe staat aan het stroomnet. Daarmee concludeert de democratische regering niet direct dat het hoge stroomgebruik nu direct problematisch is. Het ministerie ziet ook dat bitcoinminers vaak op zoek gaan naar de goedkoopste energie, en dat is vaak stroom die overtollig is. Bitcoinminers moeten nu regelmatig hun stroomgebruik en activiteit doorgeven aan het Witte Huis. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  Privacycoins hebben het zwaar

  Zcash-gemeenschap overweegt veranderingen aan het protocol

  Het rapport van het ministerie van energie

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De rechtszaak tegen Craig Wright, de man die zich al jaren voordoet als Satoshi Nakamoto, is nu een aantal dagen bezig. Inmiddels zijn de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright zelf allebei uitgebreid aan het woord geweest. COPA kwam met een hele berg bewijs om aan te tonen dat Craig Wright op grote schaal documenten zou hebben vervalst. Craig Wright sprak in zijn tijd een eigen expert tegen. Toen hij daarop door een rechter werd aangesproken, trok hij direct de expertise van die expert (uit zijn eigen juridische team) in twijfel.

  Ondertussen ervaart 'Ethereum-killer' Solana opnieuw grote problemen. Eerder deze week liep het hele netwerk vast en dat is al de zoveelste keer. Even leek het goed te gaan -de laatste storing was een jaar geleden- maar nu moesten gebruikers het vijf uur lang zonder het netwerk doen. De koers trok zich er weinig van aan. Bij een andere coin was dat niet het geval. Privacy-munt Monero kelderde hard nadat Binance de crypto van zijn platform schrapte. Reden: steeds strengere regels rond het kennen van je klant. En dat is nou precies het punt van Monero: niemand weet wie het gebruikt.

  Deze week in de Cryptocast

  Jeroen Blokland, ooit bij Robeco de man achter een rapport in 2021 dat bitcoin echt wel een plaats zou kunnen hebben in een evenwichtige beleggingsportefeuille – Robeco ging toen niet zo ver dat ze dat dan maar zelf gingen aanbieden. Nu doet Blokland dat zelf wel: hij is alweer een tijdje weg bij Robeco en hij heeft nu een fonds opgericht waar bitcoin een belangrijke rol in speelt naast bv goud. Bij ons komt hij vertellen waarom, hoe hij het heeft ingericht en welke torenhoge ambities hij ermee heeft.

  Craig Wright in de verdediging

  Solana loopt vast

  Binance schrapt Monero

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bitcoin wordt steeds serieuzer genomen door de 'traditionele' beleggingswereld. Dat zien we in de eerste plaats terug in de Verenigde Staten, waar beurswaakhond SEC de spot bitcoinfondsen onlangs toeliet op de Amerikaanse markt. Ook elders in de financiële wereld wordt bitcoin steeds serieuzer genomen. In het domein van financieel adviseurs en fondsmanagers bijvoorbeeld. Zo ook onze gast van vandaag.

  Met Jeroen Blokland praten we over zijn nieuwe 'Blokland Smart Multi-Asset Fund', een fonds dat belegt in 'kwaliteitsaandelen', goud én bitcoin. Die laatste is natuurlijk specifiek interessant voor de Cryptocast. Waarom kiest Jeroen voor het opnemen van bitcoin in zijn multi-asset fonds? Welke rol speelt bitcoin en is de digitale munt op dit moment volwassen genoeg om een groot onderdeel te zijn van een beleggingsportefeuille als deze? En die vragen kan je ook stellen over 'kwaliteitsaandelen', want over welke bedrijven gaat het dan? En dan komen we aan bij goud. Want ook daar is natuurlijk genoeg op aan te merken. Veel beleggers zien niets in het 'statische' goud, anderen zien het vooral als verzekering en monetair anker van de laatste 2000 jaar. Hoe kijkt Jeroen naar goud?

  Jeroen was voorheen portfoliomanager en hoofd multi-asset bij vermogensbeheerder Robeco. Ook daar sprak hij zich al positief uit over beleggen in bitcoin. Niet vanuit een ideologische overtuiging, maar puur vanwege de kwaliteiten die bitcoin met zich meebrengt voor een beleggingsportefeuille. Jeroen ziet Bitcoin als digitaal goud en ziet daarom ook geen heil in andere cryptoprojecten. Maar hoe waardeer je bitcoin precies? En hoe gaat hij de grote koersdalingen, die zeker ook voorkomen bij bitcoin, uit de weg? Jeroen kiest voor zijn fonds voor een deels algoritmische strategie, die hij 'de handrem' noemt. Genoeg te bespreken en dat doen we met co-host Paul Buitink.

  Gasten

  Jeroen Blokland

  Links

  Het Blokland Smart Multi-Asset Fund

  De FD-podcast over het goud van DNB

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Duitse politie nam afgelopen maand 50.000 bitcoin in beslag. De hoofdverdachte zou de coins tot 2013 hebben verdiend met het runnen van een The Pirate Bay-achtige website, waarbij gebruikers illegaal kopieën van films, muziek of games kunnen uitwisselen. In 2013 liepen de man in kwestie en zijn mede-verdachte tegen de lamp. De website werd uit de lucht gehaald, maar het toen nog relatief bescheiden bedrag aan bitcoin kwam niet in handen van de politie. Tot half januari dus. Want toen maakte de man zijn 50.000 bitcoin vrijwillig over naar de Duitse politie. Het is nog niet duidelijk wat de Duitse overheid met de schat van bijna 2 miljard euro van plan is. En dat doet weer denken aan al die andere landen die op een grote berg crypto zitten. Het leukste voorbeeld daarvan is Bulgarije, die ruim 200.000 bitcoin in bezit heeft, ter waarde van zo'n 9 miljard, of een derde van de staatsschuld van het land.

  En de rechtszaak tussen de Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) en Craig Wright is begonnen. De Australische Wright doet zich al jaren voor als bitcoin-maker Satoshi Nakamoto, maar leverde daar tot op heden geen hard bewijs voor. COPA wil nu voor eens en voor altijd duidelijkmaken dat Craig Wright niét Satoshi Nakamoto is. Want: de Australiër was de afgelopen zelf nogal gretig met het aanspannen van rechtszaken. Tegen zo'n beetje iedereen die hem tegensprak, maar ook tegen bitcoinontwikkelaars die gebruikmaakten van het Bitcoin whitepaper, geschreven door Satoshi Nakamoto. Wright zorgde er op die manier voor dat ontwikkelaars niet meer enkel aan het protocol konden werken, maar ook rekening moesten houden met een rechtszaak aan hun broek. De rechtszaak van COPA gaat dus over de identiteit van Craig Wright en zijn recht op het eindeloos procederen tegen bitcoinontwikkelaars wereldwijd. Wright deed in reactie hierop nog een schikkingsvoorstel, maar dat werd door COPA resoluut afgewezen. In de eerste dag van de rechtszaak in Londen presenteerde COPA een hele hoop bewijs, dat moet aantonen dat Craig Wright absoluut niét Satoshi Nakamoto is. Zo zou hij talloze documenten hebben vervalst en zou hij, naar eigen zeggen, technologie hebben gebruikt in de ontwikkeling van bitcoin die op dat moment helemaal niet bestond. De komende weken gaat de zaak verder, waarbij beide partijen de gelegenheid krijgen om bewijs aan te voeren én getuigen te laten spreken. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  Duitse politie legt beslag op 50.000 bitcoin

  De eerste dag van de Craig Wright-rechtszaak, uitgelegd door Aaron van Wirdum

  COPA sleept Craig Wright voor de rechter

  Craig Wright doet schikkingsvoorstel

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Het is een wonder: FTX lijkt zijn klanten helemaal te kunnen terugbetalen. De afgelopen maanden ging de nieuwe CEO John Ray III voortvarend te werk en nu krijgen slachtoffers 100% van hun claim terug. Dat blijkt uit de rechtszaal in Delaware. Dat heeft een aantal redenen: de waarde van bitcoin en andere cryptovaluta steeg hard de afgelopen maanden. FTX werd dus 'rijker' door deze koersstijgingen. Ook konden zij, met de goedkeuring van de beursgenoteerde spot-ETF's, hun Grayscale-aandelen eindelijk van de hand doen. FTX verkocht voor ongeveer één miljard dollar aan GBTC. Uit de rechtszaal bleek ook dat FTX definitief géén doorstart gaat maken. Even leek dat wel het geval, maar er zijn geen kopers gevonden die de restanten van het bedrijf -en de slechte naam- willen overnemen.

  Ook cryptoleenbedrijf Celsius kwam deze week met een plan om zijn slachtoffers een vergoeding te geven. Zij kunnen zo'n 60% vergoeden, en maken wél een doorstart onder de naam Ionic Capital. Dat gaat een miningbedrijf worden. Ondertussen heeft de Duitse politie 50.000 bitcoin in handen gekregen. De munten zijn afkomstig van een verdachte die in 2013 leiding gaf aan een Pirate Bay-achtige website. Door de vangst bezit de Duitse overheid plots zo'n 2 miljard dollar aan cryptovaluta. Een concreet plan wat er met dit geld gaat gebeuren is er nog niet. En Ripple-oprichter Chris Larsen is gehackt. Er werd voor 112 miljoen dollar uit zijn persoonlijke wallets gestolen. Even ontstond er paniek op het XRP-netwerk, maar het bedrijf zelf is géén slachtoffer geworden.

  Deze week in de Cryptocast

  Een gesprek met Danny Oosterveer. Danny noemt zichzelf een groene nerd en zet onder meer bitcoin mining in voor het verduurzamen van zijn huis. We praten met Danny over Bitcoin als ESG-belegging, want steeds meer grote bedrijven, waaronder KPMG en Fidelity, zien aspecten die bitcoin weleens een maatschappelijk verantwoorde belegging zouden kunnen maken. Presentatie is in handen van Bert Slagter. Co-host is Daniël Mol

  FTX maakt geen doorstart en gaat zijn slachtoffers terugbetalen

  Celsius maakt wél doorstart

  Duitsland doet grote bitcoinvangst

  Block ontslaat 1000 werknemers

  Ripple-oprichter Chris Larsen gehackt

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • In deze Cryptocast leggen we Bitcoin langs de meetlat van ESG. Deze criteria kan je het best samenvatten als 'maatschappelijk verantwoord', en worden onderverdeeld in Environmental, Social en Governance. Vooral bedrijven kan je langs deze meetlat leggen, maar ook Bitcoin past goed. Maar waarom is ESG überhaupt belangrijk? De laatste tijd is er ook veel kritiek op deze term. ESG is beladen geworden, ziet ook BlackRock-topman Larry Fink. En misschien is dat wel terecht: want ESG-scores zijn nogal subjectief en werken greenwashing en window dressing in de hand. Elon Musk vergeleek ESG-scores zelfs met de duivel. Dat is misschien een beetje overdreven, maar hij vond het onbegrijpelijk dat EV-producent Tesla lager scoorde dan tabaksfabrikant Philip Morris. Toch heeft ESG zeker waarde. Daarom publiceerde accountantskantoor KPMG eind vorig jaar een uitgebreid rapport dat bitcoin beoordeelde als ESG-asset. Hun conclusie: bitcoin is een serieuze optie voor een ESG-belegger.

  Te gast is Danny Oosterveer, podcasthost bij De Groene Nerds en Een Nieuwe Koers. In het dagelijks leven is hij marketeer bij Amdax en heel veel bezig met verduurzamen op allerlei slimme, technologische manieren. Met Danny verdiepen we ons in de wereld van ESG. We staan in de eerste plaats natuurlijk uitgebreid stil bij de eerste letter, want bitcoin(mining) heeft een steeds grotere impact op de transitie naar duurzame energie. Dat zien steeds meer partijen, ook wetenschappers en grote mediapublicaties. Hoe ziet dat duurzaam minen eruit? En op welke manier maakt bitcoin in de toekomst misschien wel de overstap naar 'carbon negative'? Bijvoorbeeld door het inzetten van methaan voor het minen van bitcoin. Methaan is immers vele malen schadelijker dan co-2, maar kan op weinig plekken ook daadwerkelijk gebruikt worden. Ook bespreken we de social- en governance-kant van Bitcoin. Ook daar heeft bitcoin een goed verhaal, maar zijn er zeker ook grote bedreigingen en beren op de weg. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Danny Oosterveer

  Links

  Cryptocast 238: Is Bitcoin onderdeel van de oplossing van het klimaatprobleem?

  Cryptocast 277: Bitcoinmining onderweg naar CO2-negatief, zeggen deze cijfers

  De Groene Nerds

  Een Nieuwe Koers

  De 'narritive shift'

  Bitcoin's Carbon Footprint Revisited: Proof of Work Mining for Renewable Energy Expansion

  Climate Impacts of Bitcoin Mining in the U.S.

  From Mining to Mitigation: How Bitcoin Can Support Renewable Energy Development and Climate Action

  Leveraging Bitcoin miners as flexible load resouces for power system stability and efficiency

  Bitcoin and Its Energy, Environmental, and Social Impacts: An Assessment of Key Research Needs in the Mining Sector

  Promoting rigor in blockchain energy and environmental footprint research: A systematic literature review

  KPMG - Bitcoin supports ESG narrative

  Bitcoin and the Energy Transition: From Risk to Opportunity

  Het BEEST-model van Daniel Batten

  Host

  Bert Slagter

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) sleept Craig Wright voor de rechter. De Australische Wright doet zich al jaren voor als bitcoin-maker Satoshi Nakamoto, maar levert daar tot op heden geen hard bewijs voor. COPA wil nu voor eens en voor altijd duidelijkmaken dat Craig Wright niét Satoshi Nakamoto is. Want: de Australiër was de afgelopen zelf nogal gretig met het aanspannen van rechtszaken. Tegen zo'n beetje iedereen die hem tegensprak, maar ook tegen bitcoinontwikkelaars die gebruikmaakten van het Bitcoin whitepaper, geschreven door Satoshi Nakamoto. Wright zorgde er op die manier voor dat ontwikkelaars niet meer enkel aan het protocol konden werken, maar ook rekening moesten houden met een rechtszaak aan hun broek. De rechtszaak van COPA gaat dus over de identiteit van Craig Wright en zijn recht op het eindeloos procederen tegen bitcoinontwikkelaars wereldwijd. Wright deed in reactie hierop nog een schikkingsvoorstel, maar dat werd door COPA resoluut afgewezen. De rechtszaak gaat er komen en begint op 5 februari.

  Ook praten we over Bitwise. De vermogensbeheerder is één van de negen aanvragers die begin deze maand van start ging met een Bitcoin Spot-ETF. Nu zijn zij de eerste die ook transparant zijn over de bitcoins die voor dat product in de kluis liggen. De vermogensbeheerder publiceerde namelijk hun adres, waarbij direct te zien is hoeveel bitcoin zij op enig moment bezitten. En dat was in het verleden nog weleens een probleem: bijvoorbeeld bij de lancering van de eerste goud-ETF, GLD. Kopers van die ETF hadden namelijk twijfels over de dekking van dat product. Dat dwong de vermogensbeheerders om zichzelf in de kluis vol goudbaren te laten fotograferen. Bij Bitcoin is dit niet nodig en weet je met één druk op de knop zeker dat de bitcoin in de kluis liggen én echt bestaan. Co-host is Daniël Mol

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  COPA sleept Craig Wright voor de rechter

  Craig Wright doet schikkingsvoorstel

  Bitwise deelt walletadres

  Host

  Bert Slagter

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Chainalysis kwam afgelopen week naar buiten met de eerste resultaten uit het jaarlijkse 'cryptocrime' rapport. Daaruit blijkt dat cryptomisdaad in 2023 flink daalde. Ondertussen is de prijzenoorlog rond Bitcoin-beleggingsproducten overgewaaid van de VS naar Europa. Wisdomtree en Invesco verlagen hun kosten met zo'n 60% en zijn nu min of meer vergelijkbaar met hun Amerikaanse tegenhangers. En Trump heeft zich uitgelaten over een eventuele digitale dollar. Hij is geen fan.

  Deze week in de Cryptocast

  Een gesprek met Aaron van Wirdum, journalist en historicus. Hij schreef The Genesis Book over de voorgeschiedenis van Bitcoin. Daaruit blijkt dat Bitcoin het resultaat is van decennialang onderzoek en experimenteren. Het whitepaper van Satoshi Nakamoto kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Co-host is Daniël Mol

  Het rapport van Chainalysis

  Invesco en Wisdomtree verlagen kosten voor Europese bitcoinproducten

  Trump deelt mening over digitale dollar

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Bitcoin kent een lange voorgeschiedenis. Van het ontstaan van cryptografie tot het economisch gedachtegoed dat in meer of mindere mate verwerkt zit in het protocol. Historicus en journalist Aaron van Wirdum schreef er een boek over. In 'The Genesis Book' beschrijft hij de belangrijkste projecten en personen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming van Bitcoin. Van Friedrich Hayek tot Hal Finney en Nick Szabo; bitcoin is een project met decennia aan voorbereiding, bewust of onbewust. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Aaron van Wirdum

  Daniël Mol

  Links

  The Genesis Book op Bol.com

  En op Amazon

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Amerikaanse Bitcoin-ETF's hebben hun zeven handelsdagen achter de rug. Een mooi moment om eens de balans op te maken: hoe staan we ervoor? En welke deelnemers winnen de 'paardenrace'? Ook stopte Venezuela deze week officieel met hun eigen digitale munt Petro. Het project begon in 2018 en moest als alternatief voor de Bolivar dienen, maar kwam nooit van de grond. Dat geldt ook voor een aantal andere digitale munten uit overheidsinitiatief. Waarom mislukken deze projecten telkens?

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  Hoe doen de Bitcoin-ETF's het?

  FTX verkoopt Grayscale-aandelen

  Venezuela stopt met Petro

  Digitaal geld van de overheid? Tot nu toe geen succes

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Bitcoin-ETF worden, een week na hun lancering, nog volop verhandeld. Inmiddels is er netto bijna 900 miljoen richting de fondsen gestroomd, op een totaal handelsvolume van zo'n tien miljard in de eerste drie handelsdagen. Daarmee was de lancering van de ETF's drie keer succesvoller dan alle (inderdaad, alle!) 500 nieuwe soortgelijke producten gelanceerd in 2023.

  Deze week in de Cryptocast

  Een gesprek met Martijn Rozemuller, ETF-expert en CEO Europa bij VanEck, die zelf ook een Bitcoin-ETF in de VS hebben. Martijn geeft ons een college Exchange Traded Funds, van hoe ze werken, de verschillen tussen de VS en Europa en de volgende stappen in deze wereld.

  ETF's groot succes

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Met al het ETF-nieuws van de laatste weken leek het ons goed om op dit onderwerp eens de verdieping op te zoeken. Dat doen we met Martijn Rozemuller, ETF-expert en CEO Europa bij vermogensbeheerder VanEck. Inderdaad, de partij die onder de ticker $HODL ook een eigen spot-ETF heeft in de VS. We vragen Martijn hoe zo'n ETF nou werkt, of we de goedkope producten in Europa ook kunnen verwachten en wat de deelname van bedrijven als BlackRock, JP Morgan of Goldman Sachs nu eigenlijk zegt. En waarom neemt Vanguard nu juist bewust afstand van deze producten? Kortom: een college (crypto) ETF's!

  Gasten

  Martijn Rozemuller

  Daniël Mol

  Links

  Mooi overzicht van alle ETF's

  Bloomberg-analist: ETF-lancering groot succes

  Tether veelgebruikt betaalmiddel bij illegale praktijken in Azië

  Circle is bezig met beursgang

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Na een juridische en politieke strijd van zo'n tien jaar zijn er eindelijk Bitcoin spot ETF's in de VS. De SEC ging met tegenzin overstag en op het moment van schrijven hebben we twee handelsdagen achter de rug. Is de lancering een succes? En wie zijn de grote winnaars onder de aanbieders? Dat kunnen we wel stellen, maar toch daalde de prijs van bitcoin rap. Waarom? En er is nieuws over de twee grootste stablecoins: USDC en Tether. Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Daniël Mol

  Links

  Mooi overzicht van alle ETF's

  Bloomberg-analist: ETF-lancering groot succes

  Tether veelgebruikt betaalmiddel bij illegale praktijken in Azië

  Circle is bezig met beursgang

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • De Amerikaanse Bitcoin spot-ETF is eindelijk goedgekeurd. De toelating van elf fondsen is ook een stap in de volwassenheid van Bitcoin als belegging. Zo'n tien jaar geleden deden de broertjes Winklevoss voor het eerst een aanvraag. Zij, en heel veel anderen partijen, werden weggehoond door de SEC. Inmiddels is er dus groen licht, en de ETF's beginnen de handel al op donderdag, de publicatiedatum van dit fragment. Daarmee zijn we de hack van het SEC-account op dinsdagavond eigenlijk alweer vergeten.

  Deze week in de Cryptocast

  Een gesprek met Bram Kanstein, maker van de podcast Bitcoin for Millenials. Met hem praten we over die doelgroep in combinatie met Bitcoin. Is de digitale munt dé belegging voor deze generatie?

  Beurswaakhond SEC staat Amerikaanse bitcoin-etf's toe

  De hack van het SEC-account

  Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live donderdagochtend rond 9:20 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Iedere generatie heeft zijn 'eigen' belegging. Vroeger waren huizen nog betaalbaar of was het internet pas in opkomst. Hoe zit dat voor de huidige jonge generatie? Te gast is Bram Kanstein, maker van de podcast 'Bitcoin for Millennials'. Met hem praten we over de meerwaarde en gebreken van bitcoin en welke rol deze belegging (is dat het?) nu speelt voor de millennial. En we vragen hem: is Bitcoin nu perfect? Co-host is Daniël Mol.

  Gasten

  Bram Kanstein

  Daniël Mol

  Links

  Bram Kanstein op YouTube

  Het artikel van Jeff Booth

  Host

  Herbert Blankesteijn

  Redactie

  Daniël Mol

  See omnystudio.com/listener for privacy information.