Episoder
-
Wist je dat er in Groningen veel meer symboliek en rijmen op grafstenen staan dan in de rest van Nederland? Of dat er in Groningen bijna nooit naast een kerk werd begraven, maar vaak juist buiten het dorp? Het moge duidelijk zijn: Groningen heeft een bijzondere grafcultuur. En bij elk graf hoort een verhaal. Reint Wobbes heeft veel verstand van graven in de Groningse provincie en mag als 'grafexpert' worden betiteld. In aflevering 2 vertelt hij over een bijzondere regenbak uit 1860 in Appingedam, over zogenaamde lijkenhuisjes en waar de term 'rijke stinkerds' eigenlijk vandaan komt.
-
Wist je dat er in Groningen veel meer symboliek en rijmen op grafstenen staan dan in de rest van Nederland? Of dat er in Groningen bijna nooit naast een kerk werd begraven, maar vaak juist buiten het dorp? Het moge duidelijk zijn: Groningen heeft een bijzondere grafcultuur. En bij elk graf hoort een verhaal. Reint Wobbes heeft veel verstand van graven in de Groningse provincie en mag als 'grafexpert' worden betiteld. In deze aflevering vertelt hij waar zijn interesse in kerkhoven en begraafplaatsen vandaan komt en deelt hij spraakmakende anekdotes.
-
Manglende episoder?
-
Sinterklaas is het land nog maar net uit, en de kerstdagen en de jaarwisseling staan alweer voor de deur. Iedereen heeft zo zijn eigen gewoonten en tradities op deze feestdagen. Maar hoe ging dat vroeger eigenlijk? Zijn er typische Groninger decembertradities? En zijn die er tegenwoordig nog steeds? En waarom horen we op oudjaarsdag platte kniepertjes te eten en op nieuwjaarsdag rolletjes? Historici Iris van den Brand en Sanne Meijer duiken in de geschiedenis van Groninger decembertradities.
-
Op Keti Koti herdenken en vieren we de afschaffing van de slavernij. Bij slavernij denken we vaak aan de Randstad. Maar hoe zit het eigenlijk met het slavernijverleden van Groningen? In hoeverre was slavernij 'een ding' in Groningen? Hoe zit het met die borgheer van Wetsinge en hoe komt nasi goreng nou weer in een Gronings kookboek terecht?
Historici Iris van den Brand en Sanne Meijer duiken samen met Lieuwe Jongsma (junior conservator Groninger Museum) in het Groninger slavernijverleden.
-
Deze aflevering staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat over foute Groningers en de laatste plek in Nederland waar nog hard gevochten werd. Ook worden Groningse woorden met een Joods tintje besproken en eten Iris en Sanne een taart zoals ze die in de oorlog maakten.
-
In deze aflevering bespreken de vrouwen onder andere Titia van der Tuuk die samen met Aletta Jacobs voor vrouwenkiesrecht streed en Petronella Heringa, de eerste directrice van zeg maar de PABO van vroeger. Ook komen Groningse woorden en gezegdes over vrouwen aan bod en eten de dames een Gronings baksel met een vrouwelijk tintje.