Episodes
-
Donald Trump is op dit moment niet meer welkom op Twitter, Facebook, Youtube en Snapchat. Parler is door Amazon uit de lucht gehaald. Big Tech probeert de gemoederen in de Verenigde Staten te bedaren door strenger dan ooit op te treden tegen de regels die ze hebben. Ook de blokkade van Trump bracht vervolgens veel discussie op gang.
-
Thijs Roes werkt meestal als wetenschapsjournalist maar om de schoorsteen iets beter te laten roken, organiseerde hij in 2020 ook een conferentie. Het was coronatijd dus moest het online. Zo leerde hij een aantal wijze lessen, waarvan er één was: je kunt niet om Facebook heen. Adverteren op Facebook heeft zo goed als gegarandeerd resultaat, zo zeker dat je bijna op voorhand kunt uitrekenen wat je in tickets verdient met een aan Facebook-advertenties bestede euro.
-
Missing episodes?
-
Nadat met Kerst Ben Herbert interviewde, zijn nu de rollen omgedraaid. Herbert ondervraagt Ben over zijn verleden als sportman ('ik heb geen talent, ik ben een gemaakte sporter'), over zijn opleidingen nadien en over zijn rol in de technologie en de journalistiek. Bijvoorbeeld hoe hij het licht zag toen hij opeens nieuwsberichten kon krijgen op zijn oude Nokia dank zijn WAP (Wireless Access Protocol). Een uur lang inzicht in een man met een niet te stoppen nieuwsgierigheid naar en tomeloos enthousiasme voor technologie.
-
Deze Technoloog staat in het teken van Herbert Blankesteijn. Vanwege de kerstdagen en omdat Herbert al jaren fascinerende kerstkaarten rondstuurt ondervraagt Ben van der Burg Herbert over zijn leven en zijn kijk op technologie.
-
De mens is in de geschiedenis steeds sneller en verder gaan reizen maar één ding is niet veranderd: hij verplaatst zich pakweg een uur per dag. Half uur heen, half uur terug. Zeker, het kan nóg sneller en nóg verder. Maar moeten we die kant op? Ben en Herbert ondervragen hoogleraar Carlo van de Weijer, die sceptisch is over de trein en supersnelle buizenpost en die vindt dat langzaam vervoer wordt onderschat. Ook: 'Je staat niet in de file, je bént de file.'
-
Deze Technoloog begonnen we met een speedtest op een 5G-telefoon. Met 5G haalden we 200Mpbs in de studio in Amsterdam. Vervolgens zetten we het toestel op 4G. We haalden een hogere snelheid. Dus 5G leverde op dit moment weinig op. En daar gingen we het in deze Technoloog over hebben.
-
Voor de gemiddelde computergebruiker is het allang niet meer nodig te weten wat voor processor hij onder de motorkap heeft. Toch hebben we het hier over een economische kracht van formaat. Processorfabrikant AMD leeft opeens weer na jaren te hebben gekwijnd. Apple gaat over op de ARM-architectuur ten koste van Intels x86-rekenchips. Intel krijgt in beide gevallen de klappen. Kan het bedrijf dat helpen? En is het hiertegen bestand? Wat merken we ervan in onze gadgets en wat merken we van de veranderende krachtsverhoudingen in de markt? Koen Crijns, oprichter van Hardware.info, geeft tekst en uitleg.
-
Het gangbare businessmodel op internet is het opbouwen van profielen van gebruikers. Hoe meer data we verzamelen, hoe effectiever we advertenties kunnen laten zien, is het gangbare verhaal. Echter onder druk van de overheid moest de Ster experimenteren met contextuele advertenties en wat bleek? Het was effectiever.
-
Google, Facebook, Apple, Amazon... allemaal hebben ze hun moeilijkheden met de antitrustautoriteiten in Amerika en/of Europa. Hela, en wie ontbreekt in dit rijtje? Allemaal bespreken we ze in deze aflevering van De Technoloog, met Jasper Bakker, ict-journalist bij AG Connect. Wanneer is er eigenlijk sprake van een monopolie? Zijn monopolies altijd schadelijk? Wanner moet je handhavend optreden? Is het monopolie het probleem of kan dat op zichzelf geen kwaad en moeten we alleen naar misbruik kijken? Uiteindelijk is De Technoloog blij niet op de stoel van Margarethe Vestager te zitten.
-
Je kunt als mens denken dat je creatief bent. Dankzij kunstmatige intelligentie kun je nog veel creatiever worden. Met synthetische media creëer of modificeer je fotos, videos, tekst of geluid met kunstmatige intelligentie. Zo maak je digitale avatars, kun je teksten genereren of creatieve assistente.
-
De band van de dochter van Erwin Blom, Pip, had onlangs tijdens de lockdown een mooi succes met een betaald streaming concert op YouTube. Maar dat is niet hetzelfde als een duurzaam verdienmodel.
-
Met drones kun je surveilleren, pakjes bezorgen, schitterende filmbeelden maken.... en halsbrekende toeren uithalen op een raceparkoers. Het moet een van de jongste sporten ter wereld zijn en Walter Kort is een Nederlandse crack op dit gebied. Het is ook met zekerheid illegaal (omdat de deelnemers met hun VR-bril op niet de eigen drone in het oog houden), al zou dat kunnen veranderen als volgend jaar de regels worden aangepast.
-
Als een auto taken van een mens overneemt, dan denkt de mens, ik hoef niet meer op te letten. Daarom dienen zelfrijdende systemen zo ontworpen te worden dat mensen de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen. Om daarover te praten nodigde de Technoloog Marieke Martens uit. Ze weet alles van de interactie tussen de mens en automated driving.
-
De kracht van quantumcomputers neemt toe. Ze hebben steeds meer 'qubits', de eenheid van quantum-rekenkracht. Ze kunnen met (iets) minder koeling werken, misschien wel 1 tot 4 graden boven het absolute nulpunt van -273 graden. Een reeks it-bedrijven is bezig met ontwikkeling en toepassingen, zoals Google, IBM, Microsoft en Intel. Sommige quantumchips worden al in serie gefabriceerd.
-
Apple, het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een marktwaarde van rond de twee duizend miljard dollar. Apple, met meer dan 1,5 miljard accounts wereldwijd. Apple, met volgens sommigen het beste eco-systeem. In deze Technoloog doen we met Jasper Bakker een poging om inzicht te krijgen waarom Apple Apple is. Een poging, omdat Apple zo omvattend is, dat je daar in een gesprek van een uur niet uitkomt.
-
Hackersgroepen, vooral uit Rusland, verzamelen inloggegevens van personen in de hoop data te stelen van campagnes en partijen in de VS. De Technoloog hoort security-expert Rickey Gevers uit over wat deze groepen precies doen. Hun activiteiten lijken erg op die van vier jaar geleden, op één ding na: er wordt geen informatie gepubliceerd die de Democraten in verlegenheid brengt.
-
Het adagium luidt: dankzij onze digitale middelen kunnen we effectiever de engagement met onze klanten vergroten. Maar is dat wel zo? De Technoloog nodige Bert Slagter erover uit.
-
'Statelijke actoren' zijn actief op sociale media met als doel twijfel te zaaien aan alle informatie die in omloop is. Ze doen dat door onware informatie te verspreiden die door voldoende mensen wordt geloofd en gedeeld. Zo weet op den duur niemand meer wat klopt en wat niet, of wat geloofwaardig is en wat niet. Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) spant zich in om hier wat tegen te doen.
-
We gaan fietsen. Nu we massaal naar de Tour de France kijken nodigden we fietsprofessor Arend Schwab van de TU Delft uit. Hij doet onderzoek naar de fiets en in deze Technoloog vertelt hij over de vele innovaties waaraan hij werkt.
-
Met veel demonstratieprojecten van 'slimme' steden gaat het niet zo goed. Toronto in Canada, Songdo in Korea en Hudson Yards in New York hebben allemaal hun problemen. Die hebben te maken met de coronacrisis maar ook met de weerzin van burgers tegen kunstmatige omgevingen, overmatig dataverzamelen en het leidend zijn van technologie in plaats van de behoeften van mensen.
- Show more