Episodes

 • Krudt og kugler (2)

  · 00:55:00 · Det Røde Felt

  Naturen, det billige skidt. Trods 100 års forsøg på naturfredning er Danmark endt med den ringeste natur i Europa. Landbruget har fået mere eller mindre frit spil, og de milliardstore bevillinger til naturfredning er endt hos konventionelle landmænd. Hør miljøjournalist og samfundsdebattør Kjeld Hansen, som er aktuel med bogen ‘Det Store Svigt’ om hundrede års mislykket naturfredning. Dernæst kontant debat om regeringens nye udspil til en massiv militær oprustning. Forsvarsbudgettet skal stige 20 procent. Men hvad skal det nytte? Hør major Steen Kjærgaard, som også er analytiker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, diskutere de nye trusler som Danmark står over for. Men hvor reel er faren fra Rusland egentlig?

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Tæm magteliten (1)

  · 00:54:59 · Det Røde Felt

  Danmark er et skindemokrati. Så kontant er afsættet for den nye bog ‘Tæm eliten’, som de tre magtforskere Christoph Houman Ellersgaard, Anton Grau Larsen og Andreas Møller Mulvad netop har udgivet. Det er en vildfarelse at tro, at vi er borgere i et ægte demokrati, for den reelle magt er koncentreret i en lille lukket elite. De tre sociologer vil gøre op med det falske folkestyre og foreslår to modtræk: Et nyt Borgerting - et andetkammer med 300 tilfældigt udtrukne borgere - og indsættelse af samfundsrepræsentanter i alle erhvervsbestyrelser. De mener, at borgerdemokrati er svaret på tidens tillidskrise mellem borgere og politikere. Men ville deres vilde idéer overhovedet kunne lade sig gøre? Er befolkningen vred nok til ligefrem at kræve en ny demokratisk revolution?

  starstarstarstarstar
 • Det nye ‘udenforskab’ (2)

  · 00:55:02 · Det Røde Felt

  Velfærdsstaten har spillet fallit overfor de mest sårbare. I dag knækkes, svækkes og stækkes de svageste nede på bunden og ude i periferien af det danske samfund. Trods gode hensigter om det stik modsatte har Danmark i løbet af de sidste 30 år forvandlet sig til et velfærdssamfund for dem, som kan i forvejen - ikke for de mest sårbare. Sådan lyder den usentimentale konklusion fra formanden for Socialpolitisk Forening, Knud Aarup. Hør ham forklare, hvorfor Danmark ikke længere kan kaldes for et velfærdssamfund, som formår at holde hånden under samfundets svageste og give dem mulighed for at tage ansvar for deres eget liv. Den tidligere direktør for Socialstyrelsen er aktuel med bogen ‘Fra udenforskab til fællesskab - Seks bud på et bedre velfærdssamfund’. Knud Aarup er nådesløs i sin kritik af det forfejlede socialsystem, men har han også løsningen? Står velfærdssamfundet overhovedet til at reddes i det 21. århundrede?

  starstarstarstarstar
 • Kommunisme for de rige (1)

  · 00:55:04 · Det Røde Felt

  En lille indspist klike af topchefer tjener styrtende - uden risiko for at tabe noget. Topcheferne i en række danske virksomheder, som vel at mærke arbejder for det offentlige, eller hvis markeder er bestemt af politikerne, får i disse uger og måneder udbetalt hundredvis af millioner i bonusser. Dette bizarre mafia-lignende system er som kommunisme for de rige: Den øverste elite udbetaler pengene til hinanden, fuldstændigt afkoblet enhver markedslogik eller rimelighed. Eller hvad? For hvad er meningen med galskaben? Hør professor Ken Bechmann fra Copenhagen Business School og professor Anders Drejer fra Aalborg Universitet forklare, hvordan f.eks. Nets-direktøren kan få et aktieoptionsprogram til en værdi af over 600 mio. kr. - for en ydelse, som alle danskere er tvangsindskrevet til at bruge. Hør også debatredaktør på Finans.dk Magnus Barsøe og Socialdemokratiets EU-ordfører Peter Hummelgaard Thomsen om de løbske lønninger. Er der overhovedet noget at gøre for at stoppe frådseriet?

  starstarstarstarstar
 • Komplottet mod lærerne (2)

  · 00:55:00 · Det Røde Felt

  Den danske model blev sat ud af kraft, da det blev alvor. Hør forfatterjournalist Anders-Peter Mathiasen fortælle om sin afsløring af aftalt spil mellem den tidligere SRSF-regering og KL. Dernæst fortæller lektor Brian Degn Mårtensson, som har skrevet ‘Konkurrencestatens Pædagogik’, om skolereformens konsekvenser i hverdagen. For hvad har effekten af lockout-reformen været i praksis? Til sidst søndagens dramatiske - og formelt ulovlige - folkeafstemning i Catalonien. Hør direktør for tænketanken Europa Bjarke Møller og professor Morten Heiberg diskutere baggrunden for løsrivelsestrangen og perspektiverne i den ekstremt voldelige håndtering af fredelige vælgere. Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted er også med direkte fra Barcelona. Er den spanske centralregering ved at glide tilbage til politistatsmetoder?

  starstarstarstarstar
 • Oprør mod nedskæringer (1)

  · 00:55:00 · Det Røde Felt

  Efterårets bebudede skattelettelser bliver ikke gratis: Folketinget åbner tirsdag 3. oktober med en cocktail af gulerod til de højestlønnede og økonomisk pisk til resten. Skattelettelserne skal nemlig finansieres ved at skære i det offentlige forbrug og ikke mindst overførslerne. Nu har fagbevægelsen og de unge fået nok. Onsdag protesterer en række faglige organisationer under parolen ‘Danmark for velfærd’, og torsdag følger de studerende i Uddannelsesalliancen trop med en demo mod nedskæringer på bl.a. universiteterne: Hør formand for FOA, Dennis Kristensen, og forkvinde for Danske Studerendes Fællesråd, Sana Mahin Doost. Dernæst et flashback til lærer-lockouten i 2013: Hør forfatterjournalist Anders-Peter Mathiasen fortælle om sin nye bog ‘Søren og Mette i benlås’, hvor flere centralt placerede politikere erkender, at SRSF-regeringen og Kommunernes Landsforening på forhånd havde aftalt at at finansiere folkeskolereformen ved at tvinge lærerne til nye og billigere arbejdstidsregler.

  starstarstarstarstar
 • Det nye højre (2)

  · 00:54:59 · Det Røde Felt

  Tilbage til fremtiden: Dansk Folkeparti virker til at være vendt tilbage til rødderne i Fremskridtspartiet. Trods flere ugers teatertorden gik partiet i sidste uge med til at sænke registreringsafgifterne, så de dels kommer de rigeste mest til gavn, og dels finansieres af de fattigste. Har de senere års snak fra Dansk Folkeparti om en bedre social balance og hensyn til den lille mand bare været rent bluff? Hør finansordfører René Christensen forklare, hvorfor Dansk Folkeparti er gået med til aftalen? Og hvad DF’s krav er i de forestående skatteforhandlinger? Dernæst forfatterjournalist Jesper Vind, som har skrevet ‘Den nye tyske højre’ om søndagens valg i Tyskland. Hvorfor fik Alternative für Deutschland så mange stemmer, særligt i det tidligere DDR. Og hvad vil højrefløjens succes betyde? Til sidst diskuterer professor i statskundskab Peter Nedergaard, hvad det er for en form for borgerlighed, der netop har genvundet regeringsmagten i Tyskland. Han kalder fænomenet for ‘ordoliberalisme’.

  starstarstarstarstar
 • De fattiges hjul (1)

  · 00:54:59 · Det Røde Felt

  Billigere biler vil blive betalt - krone for krone - af landets allerfattigste: Regeringen og Dansk Folkeparti har valgt at finansiere de lavere registreringsafgifter på biler direkte med kontanthjælpsloftet. Sjældent har valgflæsk været så socialt skævt. Alligevel synes de borgerlige partier at slippe nogenlunde fra at omfordele fra bunden og opad. Intet ramaskrig har rejst sig. Endnu. Hør først sociolog Morten Ejrnæs fra Aalborg Universitet forklare, hvor pengene til de billigere biler kommer fra. Han er ekspert i kontanthjælpsloftet. Dernæst direktør for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, om de konkrete konsekvenser i hverdagen. Hvad har kontanthjælpsloftet betydet? Og hvad med de børnefamilier med små indkomster, som nu får råd til en større bil? Selv landets største parti, Socialdemokratiet, synes at ville prioritere de sidste, bilejerne. Hvorfor? Hør beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen forklare, hvad Socialdemokratiet egentlig har tænkt sig med kontanthjælpsloftet? Er billigere familiebiler til middelklassen blevet vigtigere end de fattigste børn?

  starstarstarstarstar
 • Er SPD en sygdom? (2)

  · 00:55:10 · Det Røde Felt

  Danmarks fremtid afgøres på søndag. Når tyskerne går til valg, bliver de økonomiske rammer for dansk politik udstukket, i hvert fald for de næste fire år. Og endnu engang står højrefløjen til at vinde, ja, socialdemokratisme begynder efterhånden at lyde som et syndrom. Overalt i vores nabolande smuldrer opbakningen til det gamle arbejderparti: Fra Frankrig over Storbritannien til Norge har sosserne netop tabt valg. Hør lektor på Syddansk Universitet Moritz Schramm vurdere, hvorfor SPD stadig har så svært ved at trænge igennem. Dernæst kommer socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod i studiet til en debat om den socialdemokratiske syge i Europa. Hør til sidst professor og dr.phil. i tysk Per Øhrgaard om opbruddet i Tyskland, hvorfor ‘Mutti Merkel’ klarer sig så godt, og hvordan det yderste højre i form af Alternative für Deutschland er ved at forskubbe fronterne i tysk politik.

  starstarstarstarstar
 • Centrum-venstre er død (1)

  · 00:55:02 · Det Røde Felt

  Det blev en fuser: Den netop overståede weekend var skruet op til at skulle blive en ‘politisk superweekend’. Men dramaet udeblev. Efter Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre alle afholdte årsmøder her i weekenden er spørgsmålet nu: Er der overhovedet et alternativet til en borgerlig højre-regering? Hør først to socialdemokrater, der er mere end klar med 10 nye pejlemærker for en socialt progressiv offensiv: Simon Pihl Sørensen, viceborgmester i Lyngby-Taarbæk, og Jonas Bjørn Jensen, medlem af borgerrepræsentationen i København. Dernæst får ‘Det Røde Felt’ besøg af tre elite- og demokratiforskere fra Copenhagen Business School. De har en plan for at genoplive ‘centrum-venstre’ med bl.a. større indflydelse til borgerne. Måske er planen farlig? Hør Christoph Houman Ellersgaard, Anton Grau Larsen og Andreas Møller Mulvad diskutere, hvad der skal til, før de rød-grønne igen kan kan begejstre og mobilisere flertallet af vælgerne.

  starstarstarstarstar
 • Stortingsvalg 2017 (2)

  · 00:54:55 · Det Røde Felt

  Lad ingen tage din sidste blomst. Sådan lyder en linje i den nye protestsang om det symbolske opgør, der i disse uger spidser til på Amager Fælled i København - mellem bulldozende byfornyere og kratluskende naturelskere. Er det en lille lokalt magtkamp, eller er der faktisk større og landsdækkende principper på spil? Hør forfatter Rune Engelbreth Larsen, som også er medlem af Danmarks Naturfredningsforenings hovedbestyrelse, er der landsdækkende principper på spil?Hør dernæst talskvinde og kandidat for det nye parti Feministisk Initiativ Maria Mortensen i en kontant debat om, hvad det nye parti ønsker, kræver og håber. Hvorfor er der overhovedet brug for et særligt feministisk parti?Nordmændene går til valg i dag, og kan faktisk være med til at afgøre også Danmarks skæbne. På besynderlig vis har Norge udviklet sig til et laboratorium: I dag får vi det hidtil klareste svar på om Dansk Folkeparti vil komme med i regering i Danmark. De norske vælgere skal nemlig ikke blot stemme om 169 medlemmer af Stortinget, men også afgøre om den borgerlig koalition mellem det konservative Høyre og det nationale Fremskrittspartiet skal fortsætte. Hør debat med ekstern lektor i international politik ved Københavns Universitet, redaktør for magasinet Ræson - og nordmand - Edith Lauglo Endsjø og journalist Kristoffer Flakstad, som udover også at være norsk statsborger, har arbejdet indgående kendskab med norske politiske forhold i årevis. Leder af ‘Manifest Tankesmie - senter for samfunnsanalyse’ Magnus Marsdal, som for nogle år siden skrev den anmelderroste bog ‘Frp-koden’ om Fremskrittspartiets succes er også direkte med fra Oslo. Meningsmålingerne tyder på borgerlig sejr: Har venstrefløjen dummet sig - igen?

  starstarstarstarstar
 • En køn plante (1)

  · 00:54:57 · Det Røde Felt

  Nordmændene går til valg i dag, og kan faktisk være med til at afgøre også Danmarks skæbne. På besynderlig vis har Norge udviklet sig til et laboratorium: I dag får vi det hidtil klareste svar på om Dansk Folkeparti vil komme med i regering i Danmark. De norske vælgere skal nemlig ikke blot stemme om 169 medlemmer af Stortinget, men også afgøre om den borgerlig koalition mellem det konservative Høyre og det nationale Fremskrittspartiet skal fortsætte. Hør debat med ekstern lektor i international politik ved Københavns Universitet, redaktør for magasinet Ræson - og nordmand - Edith Lauglo Endsjø og journalist Kristoffer Flakstad, som udover også at være norsk statsborger, har arbejdet indgående kendskab med norske politiske forhold i årevis. Leder af ‘Manifest Tankesmie - senter for samfunnsanalyse’ Magnus Marsdal, som for nogle år siden skrev den anmelderroste bog ‘Frp-koden’ om Fremskrittspartiets succes er også direkte med fra Oslo. Meningsmålingerne tyder på borgerlig sejr: Har venstrefløjen dummet sig - igen?

  starstarstarstarstar
 • Tung bund nedad (2)

  · 00:55:03 · Det Røde Felt

  Den blå fane smælder: Den ideologiske slagside er for en sjælden gangs skyld ikke skjult. I hvert fald ikke særligt effektivt, for den kontante gevinst for de rigeste er 40 gange så høj i regeringens skatteudspil som for de ti pct. fattigste. Hør analysechef i AE-rådet Jonas Schytz Juul forklare, hvad det vil betyde, hvis bl.a. loftet over beskæftigelsesfradraget afskaffes og registeringsafgiften sænkes. Både opgjort i kroner og i procent får de rigeste den største gevinst fra udspillet - selv om regeringstoppen først forsøgt at hævde det modsatte. Hør Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht diskutere, hvad oppositionen kan tilbyde i stedet. Til sidst HK-formand Kim Simonsen, som repræsenterer de mange lavtlønnede, der i første omgang blev brugt som de gode eksempler af regeringen. Hvad er virkeligheden for landets HK’ere? Hvad er det for prioriteringer, der presser sig mest på i hverdagen?

  starstarstarstarstar
 • Kun råd til de rige (1)

  · 00:55:03 · Det Røde Felt

  Den skæveste omfordeling i mands minde er skudt i gang. VLAK-regeringen vil skære på bistanden, pensioner og SU’en for at give skattelettelser til de i forvejen rigeste. Det er faktisk helt bibelsk: “Thi den, som har, ham skal der gives, og han skal faa Overflod; men den, som ikke har, fra ham skal endog det tages, som han har,” som det hed i Matthæus-evangeliet. Finansieringen til skattelettelser kommer direkte fra sociale nedskæringer. Hør først professor Jesper Jespersen om de mystiske fremtidspenge i det såkaldte ‘råderum’. Hvad er det egentlig for nogle milliarder, som den borgerlig regering mener at kunne bruge på skattelettelser? Dernæst direktør for tænketanken Cevea-direktør Kristian Weise og professor Bent Greve om øget ulighed og den nye reformpakke. Hvor skæv er udspillet i forhold til tidligere reformer? Hvad vil de sociale konsekvenser være, hvis VLAK-regeringen fører sin politik ud i livet?

  starstarstarstarstar
 • De sorte milliarder (2)

  · 00:55:00 · Det Røde Felt

  Den danske undergrund er et slaraffenland for udenlandske kapitalinteresser. Igen og igen har danske politikere ladet sig snøre til olie- og gasaftaler, som har vist sig at være ufordelagtige for Danmark. Hør først forfatterjournalist Jens Høvsgaard, som er aktuel med bogen ‘Spionerne, der kom ind med varmen’. Her blotlægger han de skjulte sider af godkendelsesprocessen omkring den kontroversielle gasledning Nord Stream, som Rusland står bag. Historien er nu ved at gentage sig som en farce. Regeringen er ved at godkende Nord Stream II, lige forbi Bornholm. Dernæst handler det om salget af Maersk Oil. Hør den utrættelige kritiker af de mangeårige og lyssky aftaler med Mærsk-koncernen, Formand for kritiske aktionærer, Frank Aaen. De bange anelser er gået i opfyldelse: Efter Mærsk fik en klækkelig milliard-skatterabat er hele den danske olie-division nu solgt videre til den stærk omdiskuterede, franske Total-koncern. Er de danske borgere - igen - blevet snydt for en milliardgevinst?

  starstarstarstarstar
 • Den grønne blok (1)

  · 00:55:05 · Det Røde Felt

  Efterårets kommunalvalg tegner til at vælte rundt på det politiske landskab, ikke mindst i København, hvor kampen ikke engang tegner til at stå mellem rød og blå blok. I stedet kan hovedstaden få den første grønne overborgmester, hvis meningsmålingerne holder stik. Socialdemokratiet risikerer ikke engang at have flertal sammen med de borgerlige, fordi den såkaldt ‘grønne blok’ kan ende med at mobilisere et flertal af storbyvælgerne. Hør Alternativets spidskandidat Niko Grünfeld fortælle om den nye dagsorden, der ikke blot vil præge valgkampen frem til november, men også drive København i en ny retning. Alternativet har i weekenden præsenteret 17 københavnermål med afsæt i FN's 17 verdensmål. Hvad betyder det konkret at ville skabe “en by med ansvarligt forbrug og cirkulær økonomi”? Er Alternativet for alvor klar til at udfordre sossernes magtmonopol gennem over 100 år? Hvad er det, som binder grøn blok sammen - og hvad kan splitte de fire grønne partier, Alternativet, Enhedslisten, SF og De Radikale?

  starstarstarstarstar
 • Det lugter af fisk (2)

  · 00:55:01 · Det Røde Felt

  Kan man købe sig til indflydelse i Danmark? Selv vores lille kongerige hører til blandt verdens mindst korrupte lande, er den danske forvaltning ikke altid pletfri. De presserende spørgsmål er om regeringen kan siges at være i lommen på ‘kvotekongerne’? Sådan lyder den slet skjulte anklage fra oppositionen. Hør Socialdemokratiets fiskeriordfører Simon Kollerup forklare, hvad det er for pengestrømme, som han nu kræver undersøgt. Men problemerne gælder ikke kun Venstre-toppen, også socialdemokratiske ministre har måske være indblandet. Dernæst Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen, som ene mand har fået sat fokus på uregelmæssighederne. Hør hvad der driver ham, og hvad han nu forventer af regeringen. Til sidst projektleder i Greenpeace Sune Scheller, som i årevis har været i haserne på ‘kvotekongerne’. Er det overhovedet muligt at bryde storfiskernes kontrol med de danske farvande? Vil de nye politianmeldelse - i modsætning til tidligere – føre til noget konkret?

  starstarstarstarstar
 • Danske oligarker (1)

  · 00:55:09 · Det Røde Felt

  Dokumentfalsk og fusk med fisk. Rigsrevisionen har netop rettet en skarp kritik mod flere års lukrativ slendrian med forvaltningen af danske fiskekvoter. En lille håndfuld storfiskere, de såkaldte ‘kvotekonger’, dominerer dansk fiskeri og er blevet mangemillionærer, siden kvoterne blev privatiseret. Myndighederne har i bedste fald set igennem fingre med ulovligheder. Er der noget råddent i Danmark? Hør først Knut Gotfredsen fra Transparency International Danmark fortælle om, hvordan bestikkelse og korruption foregår i Danmark. Dernæst formanden for Thorupstrand Kystfiskerlaug, professor Thomas Højrup, som fortæller om, hvordan dem, han kalder ‘oligarkerne’ har sat sig fuldstændigt på fiskeriet - og tvinge de små fiskere på land. Hør også Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen om de økonomiske forbindelser mellem ‘kvotekongerne’ og toppen i Venstre. Dernæst direktør for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen, om kritikken fra Rigsrevisionen, men også om det næste store slag: Brexit risikerer at fjerne de mest lukrative kvoter fra danske fiskere. Balladen er kun lige begyndt.

  starstarstarstarstar
 • Dommedag nu? (2)

  · 00:55:01 · Det Røde Felt

  Nordkoreas provo-diktator og USA’s reality-præsident er ved at bringe kloden ud på sammenbruddets rand - med gensidige trusler om atomkrig. Den ene forekommer mere vanvittig end den anden. Men er der reelt noget at være bange for? Er der grund til at frygte dommedag? Hør sikkerhedsekspert og Asienforsker Liselotte Odgaard fra Forsvarsakademiet fortælle om den sprængfarlige dynamik og magtspillet om den koreanske halvø. Er det den kolde krig startet forfra? Herhjemme er politikerne allerede ved at forberede sig på den største militære oprustning siden Napoleonskrigene. Hør først forsvarsordfører for De Konservative Rasmus Jarlov om, hvorfor Danmark fremover skal bruge flere mia. kr. ekstra om året på krudt og kugler. Til sidst diskuterer professor Sten Rynning, leder af Center for War Studies, og Steen Kjærgaard, analytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier, hvad meningen er med den militære oprustning. Hvad skal det nytte?

  starstarstarstarstar
 • Hønge-høvdingen (1)

  · 00:54:50 · Det Røde Felt

  Dansk politik bliver mere og mere absurd: Efter Liberal Alliance netop har meldt ud, at de ikke tør give topskattelettelser, står SF nu tilbage som partiet, der sidst gav de rigeste fik flere penge. Hør SF’s nyudnævnte politiske ordfører, Karsten Hønge, tidligere kendt som ‘Vikaren fra Helvede’, om den nye bagvendte verden. Han er sat frem i front for at bringe folkesocialisterne tilbage i midten af samfundsdebatten. Den 58-årige tømrer skiller sig markant ud på venstrefløjen med sin arbejderbaggrund og alt andet end studentikose tilgang til hverdagens uretfærdigheder. Karsten Hønge er på én og samme tid ‘old school’-socialist og et frisk bud på fornyet gennemslagskraft for SF. Han slipper dog ikke for en tur tilbage til SF’s kollaps i den tidligere regering. Nu har han selv fået ledelsesansvar. Hvad er egentlig SF’s ambitioner i dag? Hvad er SF’s nye rolle mellem Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet?

  starstarstarstarstar