Episodes
-
Med bare én måned igjen til USA-valget, fortsetter eskaleringen i Midtøsten. Utenrikspolitikk avgjør sjelden amerikanske valg, men Iran har gjort det før, med å ydmyke USA i 1980. Vil Israel angripe Iran, og er det t.o.m. noe USA ønsker seg? Og VP-debatt revisited: Vent, vant virkelig Vance? Eller overdriver vi politiske kommentatorer form foran innhold? Pluss: Med lederskifte i KrF og skandalebok om AP er det igjen drama i norsk politikk!
-
EKSTRAPOD om visepresidentdebatten! Vance vant på form, Walz på innhold. Men hva er egentlig viktigst for den amerikanske velgeren? På forhånd var Walz en historisk populær visepresidentkandidat, Vance historisk upopulær. Men Vance overrasket som velformulert og sympatisk. Mens Walz lykkes med å være menneskelig og detaljfokusert. Med små marginer på oppløpet, og en fortsatt ubeskrevet demokratisk presidentkandidat, ble visepresidentdebatten historisk viktig. Vance skulle vinne tilbake tilstrekkelig med kvinner, Walz nok menn – hvem lyktes best?
-
Missing episodes?
-
Ketil Solvik-Olsen, tidligere FrP-nestleder, mangeårig statsråd og selverklært politisk nerd, har sagt opp jobben og reist til USA for å forstå hvordan valget ender og hvorfor. Fra DC-hybelen forteller han om sine reiser i USA og samtaler med både politiske ledere og vanlige folk. Og ikke minst, hva er det ved det amerikanske samfunnet vi nordmenn ikke forstår, som gjør at ca. halvparten av amerikanere igjen er klare for å stemme på Donald Trump?
-
Etter Israels spektakulære personsøker- og walkie talkie-angrep på Hizbollah, etterfulgt av massive flyangrep, er bakkeinvasjon i Libanon det neste? Vil høyrisiko-planen om å «eskalere for å deeskalere» faktisk virke? Eller vil Iran orkestrere en brutal hevn? Og hvordan skal vi forstå Israels fortsatte og ydmykende neglisjering av amerikanske fredsplaner? Vil USA-valget endre dette? Til dette trengte vi hele to gode podvenner: Anders Romarheim, leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Forsvarets høgskole, og Marte Heian-Engdal, Midtøsten-forsker og bokaktuell med «Et Gaza-liv».
-
Vi diskuterer den dramatiske situasjon i Libanon med Kåre Aas, tidligere politisk direktør i UD og ambassadør til Tel Aviv og DC, for tiden på reise i Midtøsten. Trump øker temperaturen i valgkampen med kontroversielle kommentarer om jøder og kvinner. Den republikanske guvernørkandidaten i North Carolina, Mark Robinson, kaller seg svart nazi og snakker varmt om Hitler og slaveri i kommentarfelt på pornosider. Harris’ debattseier vises nå på meningsmålingene, og hennes personlige popularitet øker markert. Og Trump er i gang med The Big Steal 2 - denne gangen i Nebraska og Georgia.
-
Cathrine Thorleifsson ved UiO har ledet Ekstremismekommisjonen, og forsket lenge på nasjonalisme, ytre høyre-mobilisering og politisk vold. Med halvannen måned igjen av en historisk opphetet valgkamp, hvor stort er det fortsatte voldspotensialet i amerikansk politikk? Hvordan kan vi forstå de to attentatforsøkene mot Trump? Med utgangspunkt i hennes forskning på nettsamfunn, snakker vi om rollen til sosiale medier og Musks X i radikalisering. Hun har også gjort feltarbeid i Midtøsten, hva kan vi si om den aktuelle dramatikken skapt av israelske angrep i Libanon? Og hva med Norge og Norden, med en historie med 22. juli-terror og politiske attentat i Sverige, hvor farlig er det å være politiker her hjemme?
-
Hva sier nok et Trump-attentatforsøk om den stadige og økende voldstrenden i amerikansk politikk? Det er full borgerkrig i MAGA-leiren etter at en ny karakter er innlemmet i Trumps innerste krets. Hvem er egentlig Laura Loomer, og hvorfor mener selv Marjorie Taylor Greene at hun er farlig? Og vi dykker ned i tallene etter presidentdebatten. Har Harris sin utklassingsseier faktisk en effekt på målingene?
-
Rett fra sin tur til Asia, kom Bjørn Arild Gram innom studio for å fortelle om det nye og større forsvarsbildet. Mens statsminister har vært i Kina og diskutert handelssamarbeid, har forsvarsministeren vært i Kinas naboland i regionen, Sør-Korea, Japan og Australia, og diskutert forsvarssamarbeid. Hva kan vi vente av Kina framover? Kan forholdet til Russland noen gang normaliseres, og hvordan var det å bli forsvarsminister rett etter Ukraina-krigen startet? På hans vakt dobles forsvarsbudsjettet. Hva er det med annerledeslandet Norge, som gjør at Regjeringens langtidsplan for forsvarssektoren ble vedtatt av et enstemmig Storting, mens den vestlige verden polariseres?
-
Etter en lang våkenatt er konklusjonen klar: Den første, og kanskje eneste, presidentdebatten mellom Kamala Harris og Donald Trump ble akkurat så dramatisk som forventet. Og vil trolig få konsekvenser på meningsmålingene. Harris kom under huden på Trump. Og velgerne kom under huden på henne. Bonuspremien: hun fikk støtten til Taylor Swift.
-
Kristoffer Rønneberg er programleder i Aftenpodden USA og bokaktuell med “Stormens øy”, om USA og Kinas stormaktsrivalisering om Taiwan. Vi snakker om Støres tur til Kina, det første norske statsbesøket dit siden 2017. Hvordan balanserer Norge menneskerettigheter og handel overfor Kina? Hva skjer i forholdet mellom USA og Kina om Trump eller Harris blir valgt? Kan Taiwan-spørsmålet faktisk utløse en krig? Og ikke minst: Hva kan vi vente i nattens presidentdebatt? Trump-kampanjen har fått nytt liv, og det er nå dødt løp på meningsmålingene. Hva må Harris gjøre for å vinne tilbake momentumet?
-
Halve verden går til urnene i historiens viktigste valgår. Anne Sofie Molandsveen leder norske valgobservatører gjennom NORCAP. Hun forteller hvordan det har gått til nå, og hvilke trender de ser verden over. På hvilken måte kan valg både styrke og svekke land med demokratiske utfordringer? Og hva sier egentlig utenlandske valgobservatører om norske valg?
-
Ketil Raknes, forsker og instituttleder i kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, er aktuell med boka “Hvit makt” om den amerikanske rasismens historie. Hvordan kan USA igjen velge en president som åpent spiller på rasisme og aktivt bryter demokratiske spilleregler? Hvordan gikk rasismen i arv fra det demokratiske til det republikanske partiet? Hvordan har denne amerikanske arvesynden overlevd, tross store framskritt innen borgerrettigheter i frihetens fyrtårn? Og hvilken rolle spiller rasisme på oppløpet av Trump/Harris-valgkampen?
-
Kamala Harris og Tim Walz gjorde sitt første store intervju i natt med CNNs Dana Bash. Vi vurderer og analyserer. Spesialetterforsker Jack Smith har oppdatert tiltalen mot Donald Trump for forsøk på å omgjøre valgresultatet i 2020. Hva vil skje videre i den saken? Hva er status også for de andre rettsakene, og vil de kunne påvirke valget?
-
Vil demokratene klare å gjøre om entusiasmen fra landsmøtet til flere stemmer ved valget? Trumps forsøk på å vinne tilbake mediafokuset var å sikre seg støtten fra 3. kandidat RFK jr. Hvordan vil det slå ut ved valget? Forhandlingene er i full gang om spillereglene presidentdebatten mellom Trump og Harris. Ender Trump med å trekke seg?
Vi beklager også for litt dårligere lydkvalitet denne episoden, grunnet teknisk trøbbel under innspilling.
-
Rett før sommerferien gjorde vi en livepod med Samfunnsbedriftene om bærekraft. Like etter ble amerikansk politikk snudd på hodet. Trump ble forsøkt skutt, Biden trakk seg, Harris overtok, og vi fikk en ganske annen valgkamp. Men USA er fortsatt en nøkkel i klimakampen, og krig, konflikt og økonomisk uro preger fortsatt verden. Så selv om enkeltdetaljer er endret, haster det like mye å nå klimamålene for 2030!
-
Kamala Harris holdt sin viktigste tale noen gang i det hun beskrev som USAs viktigste valg i historen. Med oss for å analysere talen hennes, oppsummere demokratenes landsmøte og understreke viktigheten av ord i politikken er Trygve Svensson, leder i Tankesmien Agenda, med doktorgrad i retorikk. Vi utfordrer ham også på om venstresiden i USA denne gangen har et effektivt svar på årsakene til trumpismen - og hva også den europeiske og norske venstresiden kan lære av det.
-
Håp gjør comeback i amerikansk politikk! Reax-episode fra nattens demokratiske landsmøte. Med fantastiske retoriske taler viste Barack og Michelle hvorfor den positive politikken fra Obama-perioden er så sårt savnet i USA. Vi deler analyser - og følelser!
-
Demokratenes landsmøte er i gang. På bare én måned har partiet byttet ut Biden med Harris som partiets kandidat og landsmøtets hovedperson. På dag 1 ble Biden hyllet for sin periode som president – og for å trekke seg som kandidat. Og vi fikk sterke vitnemål om valgets mulige vinnersak - abort. Trump svarer med å hente inn sin kontroversielle valgkampsjef fra 2016, Corey Lewandowski.
-
Eirik ledet og Sofie deltok i en skarp og interessant paneldebatt om hvordan geopolitisk uro påvirker det globale og det norske finansmarkedet. Med var også Geir Hågen Karlsen, Geelmuyden Kiese-partner og tidligere oberstløytnant, Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen og Alexandra Miller, investeringsdirektør aksjer i ODIN Forvaltning. Hvilke kriser, men også håp, vil bestemme framtidens økonomi? I samarbeid med ODIN Forvaltning.
-
Vi går dypere i Harris strategi og prestasjoner med sin visepresidentkandidat og forsøker å vise at selv om sluttresultatet er gledespredning på Demokratenes side, så er det dype strategiske og dokumenterbare grunner til valgene de tar. Ikke minst som kontrast til Donald Trumps humør og hans kampanjes selvpåførte skader samme uke. Og Trump hadde satt alt inn på at he-alone-could-fix-this med pressekonferanse-show fra Mar-a-lago og et eksklusivt Elon Musk intervju på X-platformen, og Sofie kan ikke annet enn å plukke fra hverandre Trumps håp om at det hjalp noe som helst, ikke av vond vilje, men av åpenbart tragikomiske, faglige grunner. Og så avrunder vi med Arendals- og Chicago-steming og CNN wizkidden Harry Entons talloppsummering. Kamala har The Big Mo fortsatt.
- Show more