Episodes
-
Din mest effetkive guide til at forstå, hvilke techtrends, der kommer til at få afgørende indflydelse på verden omkring dig i 2023. Christiane afdækker forståeligt emner som kunstig intelligens, metaverset, NFT'er, avatars, cryptovaluta, techaktier, algortimer, click bait, sociale medier, hate speech, deep fakes og adskillige fald fra tinderne, når det gælder Elon Musk, tech aktier og Andrew Tate. Lyt og bliv opdateret på den hurtige og nemme måde.
-
Igen sidder Clara Mai Kunstmann og Susanna Rankenberg med, når Elektronista pakker årets julegaveepisode ind. Traditionen tro taler vi julagavegadgets og quizzer om hvad søger danskerne mest på når de googler og når de ser Tik Tok. Er Elon Musk superhelt eller superskurk? Er det synd for Harry og Megan? Hvilken seriemorderhistorie får Rankenberg til at udbryde "jeg vil hjem!"? Hvad er Christianes hemmelig tip til juletræet? Og vis mig din instagramreklame, og jeg skal fortælle dig hvem du er. Alt dette og meget mere med en stor rød sløjfe omkring og med et ønske om den allerbedste jul 2023.
Vært Christiane Vejlø. -
Missing episodes?
-
Chefredaktørerne fra B.T, Berlingske, Altinget og DR stille op til #BlindeVinkler, og debatten kom vidt omkring. Der var fokus på redaktørernes ansvar for hele medieproduktet. Det handlede om clicks som forretningsmodel og det handlede om overskrifter, som sætter ild i kommentarsporet, og hvordan medierne selv skal forholde sig til de konsekvenser.
-
Er det sandt, at kvinder får mindre spalteplads i medierne, og den de får ofte er præget af kønsbias? Vær med, når vi samler forskere, kilder, journalister og læsere/seere til en snak om myter og realiteter og leder efter veje til en mediefremtid med færre blinde vinkler og endnu bedre journalistik. I del #1 af #BlindeVinkler kan du høre 3 hurtige fra forskningen. Autoritetskløften ved Birgitte Baadegaard -Forfatter til bogen Lige er ikke det samme som ens
-
Hvad er et godt nyhedsbrev? Hvad får folk til at blive på listen? Hvad er godt content? Hvordan får man flere sign ups? Og hvorfor skal man overhovedet have et nyhedsbrev? Christiane Vejlø har udgivet nyhedsbreve i over 15 år, og i den her episode af Elektronista podcasten giver hun sine bedste tips til et succesfuldt nyhedsbrev. Du kan skrive dig op til Elektronista Insider nyhedsbrevet via elektonista.dk Podcasten blev optaget i forbindelse med et foredrag for nyhedsbrevsnetværket hos Pro.Medietrends.dk
-
Gratis er godt. Eller er det? Det er attraktivt at få fingrene i et gratis sjovt nyt spil eller en smart sports tracker app. Men i appstoren og når du bruger sociale medier er intet gratis. Hvis du ikke skal have kreditkortet op af lommen, så er det fordi du selv er produktet. Du betaler med data, med dine kliks og dine øjne. Med andre ord med dig selv. Men hvor meget er du egentlig værd?
I panelet: digital konsulent Ricki Melchior og digital chef hos Lead Agency Nathalie Larsen. Ekspert er adjunkt og forsker i digital infrastruktur Sofie Flensburg
Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Elektronista Media for ADD projektet. -
I vores del af verden har kvinder og mænd oftest juridisk lige muligheder. Der er heller ingen regel mod at kvinder bliver politibetjente, forskere eller direktører. Alligevel mener forfatter til bogen Usynlige Kvinder Caroline Perez Criado ikke at lige muligheder er det samme som lige stilling. For kvinder og mænd er forskellige. Og når kvinder skal søge jobs, på toilettet, tage medicin, genkendes af en algoritme eller køre bil, så er de ofte dårligere stillet end mænd. Christiane Vejlø har mødt en af tidens største formidlere indenfor kønsrolle bias. Bogen Usynlige Kvinder indeholder utallige cases og eksempler samt tal fra forskningen.
-
Ansigtsgenkendelsesteknologi virker som et gyldent værktøj, når ordensmagten skal fange skurkene, når bortvandrede demente skal lokaliseres, og når butikkerne skal sælge noget helt præcist til dig. Men med teknologien følger en lang række etiske dilemmaer. Softwaren kan genkende os og ved meget om os. Men hvem skal have adgang til den viden? Må staten holde øje med os? Og hvad kan der gå galt?
I panelet: Camilla Gregersen Formand for Akademisk fagforening DM og konsulent i Dansk Erhverv Christian Jonasson. Ekspert er teknologikritiker Anders Kjærulff.
Vært på programmet er Christiane Vejlø. Ninette Birck stod for teknikken. Programmet er produceret af Elektronista Media for ADD projektet. -
På den ene side er børnenes onlineliv en vidunderlig verden af venskaber, læring, kompetenceudvikling, sjove lege og socialisering. Men på den anden side følger der også et mørke med det digitale liv. Mobning, seksuelle krænkelser, kontakter fra fremmede og hårde kommentarer er ofte også en del af at være barn på nettet.
En ny kvalitativ undersøgelse fra Medierådet for Børn og Unge og ADD projektet går tæt på børn og unges syn på dårlige oplevelser online. Undersøgelsen viser blandt andet, at børn og unge oplever, at krænkelser og ubehagelige oplevelser online er udbredte og en del af præmissen for deres digitale liv.
I panelet: Digital ekspert og forfatter Camilla Mehlsen og pædagog og digital brobygger Eva Fog Noer. Lykke Møller Kristensen er ugens ekspert. Vært er Christiane Vejlø. Ninette Birck stod for teknikken. Programmet er produceret af Elektronista Media for ADD projektet. -
Hvis vi skal klare os i en fremtid, der ikke ligner vores fortid, så er det nødvendigt vi ruster os til nye måder at gøre tingene på. At vi tilpasser os forandringen. Og at vi griber efter at udvikle og bruge værktøjer, som kan hjælpe os på vej. Med vi starter med at være bagud. Lige nu mangler IT-branchen akut 7.600 IT specialister og i 2030 vil vi mangle op mod 22.000 it-folk. På den ene side kan den akutte mangel på it-arbejdskraft betyde, at vi ikke får grebet de muligheder, som digitaliseringen giver os for at forberede os til det samfund, vi skal leve i. Men på den anden side går udviklingen alligevel stadig så stærkt, at en splittelse er ved at opstå i befolkningen. Et digitalt A og et B hold.
I panelet: Tradeshift founder Mikkel Hippe Brun og konsulent i det 21. århundredes kompetencer Josefine Jack Eiby. Ugens ekspert er direktør for It-vest – samarbejdende universiteter Michael C. Caspersen. Vært er Christiane Vejlø. Ninette Birck stod for teknikken. Programmet er produceret af Elektronista Media for ADD projektet. -
Kærlighedskarusellen fylder 10 år. Vejlø tager dig med tilbage til de tidlige digitale datingtjenester og dykker ned i Tinder som fænomen. Og så kommer hun med et bud på fremtidens digitale datingliv. Er du klar eller bilder du dig selv ind der stadig findes et tilfældigt romantisk møde?
-
Danmark er et af de mest digitaliserede lande i EU. Mange store virksomheder har omfattende og forkromede digitaliseringsstrategier, og det skorter ikke på historier med robotter, kunstig intelligens og omstillingsparathed. Men det er ikke hele billedet.
Hos mange af de små og mellemstore virksomheder blæser det ikke i samme grad med teknologiske vinde. SMV’erne er over en bred kamp fortsat bagud, især når det kommer til brugen af nye og mere avancerede digitale teknologier. Og det skal der gøres noget ved.
En del af løsningen er at sikre en teknologisk opkvalificering af virksomheder. Og den udfordring har 3 af Teknologipagtens 9 Fyrtårnsprojekter taget på sig.
Vi møder Sofie Rasmussen fra KomDigital, Mette Beck-Nielsen fra Digital Dogme, Charlotte Holm Billund fra Mentorordning for kvinder i IT-branchen og Bo Wiberg, chefkonsulent i DI digital. Podcasten er lavet i samarbejde med Teknologipagten. -
I Danmark har vi en ret alvorlig udfordring. Om under 10 år kommer vi til at mangle mere end 10.000 ingeniører, dataloger og biostatistikere og andre personer med digitale, naturvidenskabelige og tekniske færdigheder. Det vi kalder STEM kvalifikationer.
Der er allerede nu rekrutteringsproblemer i erhvervslivet, men alt for få unge vælger uddannelser indenfor videnskabsfagene. Hvorfor er STEM fagene ikke øverst på prioriteringslisten? Hvilke barrierer kommer i vejen? Hvad betyder præstationspresset i skolen? Og er fritiden faktisk det trygge og sjove rum, hvor passionen for videnskab og matematik rigtig kan få lov at blomstre?
Det er nogle af de spørgsmål vi stiller i denne episode af Fyrtårnene, hvor programmet handler om videnskab og matematik som fritidsaktivitet. Gæster er Rikke Schmidt Kjærgaard fra Videnskabsklubben, Bolette Møller Jensen fra Matamatikcenter og Ole Lauersen fra Villumfonden. Podcasten er lavet i samarbejde med Teknologipagten. -
Alt for få unge vælger at uddanne sig indenfor de videnskabelige, tekniske og matematiske fag. Ofte fordi det simpelthen ikke er klart for dem hvilke former for jobs, der kan vente på den anden side. Men en ting kan dem, der vælger de såkaldte STEM-uddannelser være ret sikre på. Og det er, at der VIL være jobs.
Det er faktisk decideret en barriere for vækst, at erhvervslivet oplever en STEM tørke. Ifølge gæsterne i denne episode af Fyrtårnene er samarbejde mellem virksomheder og skolerne et oplagt sted for eleverne at opleve, at de ting de lærer i skolen faktisk kan føre til både interessante og vigtige opgaver ude i virkeligheden. Men vi spørger også, hvor meget ansvar virksomhederne selv har, for at engagere sig i undervisningen og bidrage med det virkelighedsnære. I studiet har vi Fyrtårnsprojekter repræsenteret ved Mette Lundberg fra Coding Class og Marie Langskov fra Engineer the future. Podcasten er lavet i samarbejde med Teknologipagten. -
Hvad har rumfang, formler og kemiforsøg med den virkelige verden at gøre? Vi ser masser af skoleelever med en høj grad af engagement i samfundet, og vi ved det især er videnskabsfagene, som vil komme til at bidrage med løsningerne til nutidens og fremtidens konkrete udfordringer.
Men paradoksalt nok kniber det med at få de unge til at interessere sig for den faglige del af løsningerne. En af grundene er, at det kan være rigtig svært at koble de abstrakte opgaver i videnskabsfagene i skolen med det de kan bruges til i praksis.
For hvad har rumfang, formler og kemiforsøg med den virkelige verden at gøre? Hvad skal der til for at sætte ild til elevernes interesse for videnskab og matematik?
Det er nogle af de spørgsmål vi stiller i den første episode af Fyrtårnene. Det handler om naturfag, der knuser virkelighedens problemer. Gæster er Mikkel Bohm fra Masseeksperimentet. Anne Dorte Spang-Thomsen fra Engineering i Skolen og Josefine Eiby fra Edu21.dk. Podcasten er lavet i samarbejde med Teknologipagten. -
I Danmark er der omkring 1,5 millioner overvågningskameraer. Det er ét kamera for hver fjerde person og langt over gennemsnittet, når vi sammenligner os med England. Ansigtsgenkendelse, AI, samkøring af sundhedsdata, GDPR og diverse algoritmer bruges hele tiden til at effektivisere vores samfund, men er udviklingen og den øgede digitalisering udelukkende en god ting? Sæsonens finaleafsnit af Del og Like handler om det offentliges brug af vores personlige data. For hvad sker der, når data fra dit barns trivsels-undersøgelse bruges til noget helt andet, end du troede? Hvis sundhedsvæsenet får mulighed for at holde øje med dit forbrug af slik, eller hvis en virksomhed roder alle dine digitale billeder igennem inden en ansættelsessamtale?
I panelet: Journalist og medforfatter til bogen ’Fra velfærdsstat til overvågningsstat’ Michael Jarlner og sociolog og ledelsesmedlem af Kritik Digital Thomas Vlk. Dataetisk rådgiver Pernille Tranberg er denne uges ekspert. Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for ADD-projektet. -
Vidste du at kvinder har 42% større risiko end mænd for at komme alvorligt til skade i et biluheld? At talegenkendelsessoftware ofte ikke kan genkende kvindestemmer? Og at kvinder er mere tilbøjelige til at dø af et hjertetilfælde end mænd, fordi deres symptomer ikke ligner mænds? Vores verden flyder over med information og data. Det paradoksale er, at der på ét ret vigtigt punkt mangler rigtig meget data - nemlig data om kvinder. Væsentlig information om kvinder er gennem hele verdenshistorien notorisk blevet overset, ignoreret og udelukket i både forskning, design, byplanlægning, film, litteratur, økonomi og arbejdsliv. Hvilken betydning har det, at der mangler masser af data om halvdelen af jordens befolkning og hvordan undgår man de blinde vinkler?
I panelet: Journalist og forfatter Rikke Viemose og professor i kommunikation og digitale forandringer på CBS Mikkel Flyverbom. Ph.d. og underviser på DTU Roberta Sinatra er denne uges ekspert. Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for ADD-projektet. -
Har du en hemmelig digital skuffe dine efterladte ikke må kigge i? Når et menneske dør, er en naturlig del af de pårørendes praktiske opgaver, at sikre at jordisk gods bliver fordelt mellem arvinger, forsikringer bliver udbetalt, bankkonti bliver lukket og boliger bliver opsagt. Men hvad med den digitale arv? Facebook, Instagram, Twitter, iCloud, LinkedIn, Tinder og Dropbox fortsætter som intet var hændt. Og hvad med alle mapperne med et liv i billeder på computeren? Over 90% af os har ikke taget stilling til, hvad der skal ske med vores data, når vi dør. Det betyder, at døde venner eller familiemedlemmer lever videre på de sociale medier som digitale spøgelser, og det skaber helt nye dilemmaer vi skal forholde os til.
I panelet: Iværksætter og CEO for Heartbeats.dk Le Gammeltoft og komiker og forperson for Ateistisk Selskab Anders Stjernholm. Ph.d.-studerende og ekspert i digital arv Astrid Waagstein er denne uges ekspert. Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for ADD-projektet. -
Fra alarmen vækker os om morgenen til aften-scrolling på telefonen, inden vi falder i søvn, er vi i kontakt med en skærm. Nyheder, mails og beskeder fletter sig sammen med sociale medier, spil, podcasts, film, musik og FaceTime-samtaler. Det hele fordeler sig mellem smartphone, computer, iPad og Smart TV, og skærmene er i den grad en del af de fleste menneskers hverdag. På nogle punkter er det en kasse af uendelige værktøjer, men samtidig er skærmene også en af de største tidsrøvere der findes. Nogle mener, at for meget skærmtid er decideret farligt for vores mentale helbred og hele 76% af os er bekymrede for, om de sociale medier påvirker børn og unges psyke negativt. I panelet: Chief Product Officer i Clio Clara Mai Kunstmann og tv-speaker/jurastuderende Susanna Rankenberg. Phd og lektor ved psykologisk institut på Aarhus Universitet Jesper Aagard er ugens ekspert. Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for ADD projektet.
Se shownotes på Elektronista.dk -
Del og Like er en podcast om de digitale dilemmaer, som rammer os alle. I Del & Like #3 spørger Christiane Vejlø panelet om internettet gjort det nemmere at flirte? Eller er vi omvendt blevet ‘tinderficerede’ og overfladiske? Gæster kønsforsker Christian Groes og pressechef Bjarke Charlie. Vært er Christiane Vejlø. Programmet er produceret af Ninette Birck og Elektronista Media for Algoritmer, data og demokrati projektet.
- Show more