Episodes
-
Vi har besøk av Maren Ranhoff Hov, lege ved nevrologisk avdeling på OUS, seniorforsker ved Norsk luftambulanse Stiftelsen og førsteamanuensis ved Institutt for sykepleie & helsefremmende arbeid ved OsloMet og Else Charlotte Sandset, nevrolog, overlege ved seksjon for hjerneslag, Nevrologisk avdeling ved OUS og seniorforsker i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. Disse tittelrike legene har som noen av de første i verden forsket på hjerneslag hos kvinner, hvordan det utarter seg, har andre symptomer enn hos menn og hvordan det best kan behandles.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har med oss gynekolog Helena Enger i studio for å snakke om overgangsalder. Hun har nylig skrevet boken Hete tokter og kalde fakta og i denne episoden får du svar på hva overgangsalder er, når den kommer og hvilke symptomer man kan få. Vi snakker også om hvorvidt overgangsalderen må være en periode med inngripende plager for alle? Helena deler også sine beste tips til hvordan man kan ha det best mulig i denne perioden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Missing episodes?
-
Denne 8.mars uka slipper vi en episode med to kvinner vi ser skikkelig opp til; Christina Fraas og Frida Marie Grande. I tillegg til å engasjere seg i en rekke samfunnspolitiske saker på egen hånd, har de også sammen startet initiativet "1000 historier", med et knippe andre kvinner. Vi snakker om det å være engasjert, brenne ut, fortsette å engasjere seg og stå i tøffe saker over tid. Både personlig og politisk. Vi snakker selvfølgelig om fanesaken til 1000 historier; det å belyse og tematikken vold og seksuelt misbruk mot kvinner, og hvordan vi kan være med å påvirke samfunnets behandling og syn på dette.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne personlige episoden er Helene i studio med hennes venninne Janicke, som var med i podcasten i 2019 og fortalt om det å leve med udiagnostisert endometriose og det å forsøke å bli gravid. Nå litt over tre år senere har det skjedd mye, og vi prater om hvordan hennes reise har vært. Dette er en av veldig mange historier i Norge om endometriose, om det å ikke bli trodd, kjempe for å få rett behandling og det å ønske seg barn oppe i det hele. Mars er Endometriose Awareness måned - og vi ønsker å sette enda mer lys på dette nå! PS. Har du eller noen du kjenner endometriose eller adenomyose? Da anbefaler vi på det varmeste å melde seg inn i Endometriose foreningen <3
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har besøk av barnelege Carina Saunders. Selv har hun to barn under to år og har skrevet boken hun selv savnet da hun var gravid: Ventetid. Hva er barnelegens råd under graviditeten? Hva er viktig å tenke på når det kommer til kosthold? Hva mener hun at man bør forberede seg på før fødsel og barsel? Alle disse tingene og mye mer får du svar på i denne episoden av Femihelse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden har vi med oss selveste skuespillerCathrine Frost som har gjort stor suksess med forestillingen "Lykke til, Cathrine Frost!" på det Andre teateret. Vi snakker om vår begeistring for dette showet, for hvorfor vi må orke å snakke mer om aborter, svangerskapsdepresjoner og fødselstraumer, og hvorfor vi egentlig ikke har et språk for dette sånn rent historisk. Vi snakker også om hvorfor vi har satt i gang en kampanje for å lage filmer som løfter fram fakta rundet perinatal mental helse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden har vi med oss Nina Danielsen fra Leve - landsforeningen for etterlatte ved selvmord. Vi snakker om det å oppleve å miste noen til selvmord eller å være redd for at det skal skje. Hva kan man gjøre om man er bekymret for at en man har nær er suicidal? Hvordan kan vi prate om selvmord med hverandre, og ikke minst de man er bekymret for? Helene deler også sin personlige erfaring rundt dette. PS. Denne episoden kan være tøff å høre på, men vi håper den gir mer kunnskap og varme enn at den trigger. Allikevel kan det være fint å høre på den sammen med noen andre eller ringe noen etter at man har lyttet til den. Trenger du noen å prate med? Ring Mental Helse Hjelpetelefonen på telefon 116 123 (hele døgnet), Kirkens SOS på telefon 22 40 00 40 (hele døgnet) eller ta kontakt med Leve. Leve tar imot henvendelser på e-post: [email protected] eller telefon 22 36 17 00 (hverdager 9–15).
Denne episoden er dedisert til den evig vakre Alexandra.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tarmbakterier er så spennende og med oss i studio har vi Carina Saunders som er barnelege, men også forsker på tarmbakterier. I episoden får du blant annet lære hva tarmbakterier er og hva er deres funksjon? Hvordan påvirker tarmfloraen oss og helsen vår? Hvordan påvirker måten vi lever og spiser på tarmbakteriene? Hva kan vi selv gjøre for å få bedre tarmflora? God lytting!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
27. januar klokken 16.00 samles vi igjen for å si nei til kuttene i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Bli med!
Dette er den tredje demonstrasjonen vi arrangerer, men vi ser at det bare blir verre og verre. Sykehusene og helseministeren varsler enda flere kutt.
Vi krever at ABC-enheten ikke legges ned.
Vi krever en opprustning av svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen i hele landet.
Vi krever at forskning ligger til grunn for tilbudet.
Vi krever at alle får tilbud om et differensiert tilbud med kontinuitet.
Vi krever at politikere og helseledere lytter til de som føder.
Vi krever at omsorgen gjeninnføres i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen.
Vi krever at regjeringen innfrir valgløftene sine.
Vi krever å bli hørt.
Slutt å kutte!
Omsorg nå!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Guri Bårdstu Majak er ph.d., spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, seksjonsleder og overlege ved Gynekologisk avdeling, OUS, Ullevål. Og vi er så heldige at hun kom på besøk til oss for å dele noe av det hun kan om endometriose og adenomyose. Hva er symptomene? Hva skiller de to? Hvordan er det å leve med dette? Og finnes det egentlig noen god behandling?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er første desember og i denne personlige episoden snakker vi om de siste ukene og hvordan vi opplever situasjonen innenfor svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen. Du får også en status på hvordan vi har det også svarer vi på noen spørsmål fra dere som hører på. PS: Helene snakker om d-vitamin og om hvor viktig det er å ta om vinteren, men vi fikk en oppklaring av en lytter på dette: Hei hei 😊
Hørte den sist publiserte episoden av Femihelse idag, og ville bare informere om at jeg tror mannen på apoteket har gitt dere litt feilinformasjon ang. D-vitamin. D-vitamin er et fettoppløselig vitamin, dvs. at en eventuell overskytende mengde ikke skilles ut i urin på samme måte som f.eks C- vitamin som er vannoppløselig. Det skal nok en del til før man kommer opp i skadelige mengder, men bare tipser om at det kan være lurt å ha en oversikt over total mengde fettløselige vitaminer man tar tilskudd av (A, D, E og K). 😊
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tirsdag 22.november kl.15.30 arrangerer vi sammen med Barseloprøret og Bunadsgeriljaen en ny demonstrasjon foran Stortinget. Denne gangen under parolen Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen!
Denne gangen for å vise at vi ikke aksepterer at tilbudet går fra vondt til verre. Regjeringen har lovet at det skal satses på kvinnehelse, men i stedet opplever vi kutt etter kutt over hele landet.
Fra den 18. november mister kvinner i Oslo et viktig fødetilbud når ABC-enheten stenges i helgene. I Kristiansund er fødeavdelingen stengt, og kvinner får enda lengre reisevei når de skal føde. I Mo i Rana og Sandnessjøen planlegges det en dobling av antall uker med sommerstengte fødeavdelinger, fra åtte til 16. Fødestua i Brønnøysund kan bli stengt i åtte uker. Fødeavdelingen på Voss står også i fare for å bli stengt i sommer. Dette gjøres kun av økonomiske hensyn, og viser tydelig at Norge ikke er et land som satser på svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg.
Den mangelfulle satsingen på kvinnehelse har gjort at frivillige organisasjoner som skulle vært et supplement til det offentlige helsevesenet, har blitt det eneste tilbudet som finnes. Små, frivillige organisasjoner, slik som Ammehjelpen, Amathea og LUB, har i mange år dekket hullene i det offentlige helsevesenet gjennom å tilby støtte, veiledning og omsorg. I stedet for å verne om disse organisasjonene opplever de nå at den statlige støtten deres kuttes eller holdes på et nivå som ikke sikrer fremtidig drift.
Nå har vi fått nok, og vi samles for å gi tydelig beskjed til regjeringen: Slutt å kutte i svangerskaps-, fødsels- og barselomsorgen!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har med oss Ann Helen Brendehaug fra pasientorganisasjonen PCOS Norge og snakker om de 10 største mytene rundt PCOS (Polycystisk ovariesyndrom). Myter som; må alle som har PCOS leve på diett? Må man bruke p-piller? Og blir man frisk om man går ned i vekt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden har vi besøk av gynekolog og overlege Guri Majak for å snakke om hormoner. Hva er hormoner? Hvordan påvirker de oss og psyken vår? Er det mulig å gjøre noe for å balansere de?Er det perioder i livet hvor man kan oppleve at man er mer påvirket? Hvordan påvirker prevensjon dette? Hvordan kan man ta vare på seg selv hvis man opplever at hormoner og psyke ikke spiller på lag?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi tar praten med Line Svanevik, også kjent som günderen av Positiv Fødsel, og hun forteller om hvorfor hun ble så engasjert i fødsel, hva hun mener som skal til for at fødekvinnen kan få en så god fødsel som mulig og deler ulike teknikker som kan brukes. Hun snakker bland annet om hypnobirthing, manifestasjoner og pust.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne episoden av Femihelse snakker vi om hvile med Marthe Magerøy. Marthe har både vært innom psykologien og har lang erfaring med ulike former for yoga og sammen snakker vi om hva hvile er, hvordan hvile påvirker kroppen vår, om ulike typer hvile og om hvordan vi kan øve oss på å hvile.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Femihelse har bursdag og fyller hele fire år! Vi snakker om alt vi er takknemlig for med podcasten og hva vi har skikkelig trua på i livet videre. Og litt om universet som gir oss er en ørefik, om doula-skole og snart fødsel. Hurra!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi har med oss sexolog Nanna Klingenberg og snakker med henne om sexlyst, tenningsmønstre og hva som kan påvirke dette. Hva kan man gjøre for å finne tilbake til sin egen lyst om den er på pause? Har vi ulike tenningsmønstre? Og hvilke tips til hvordan vi kan prate mer om sex?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I denne personlige episoden av Femihelse snakker vi om alt og ingenting vi tar med oss inn i denne høsten. Sigrun har vært på skogstur og gått seg bort på veien og Helene har fått ny jobb og gir en update om hvordan det går med doulareisen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Show more