Episodes
-
Hvad koster det dig egentlig at være kunde i banken? Og kan du slippe billigere, hvis du skifter til en anden bank? Det er der mange af os, som ikke aner en pind om, og det kan være penge lige ud af lommen.
Men det er også svært at sammenligne de forskellige bankers tilbud, lyder én af konklusionerne i en omfattende rapport fra Konkurrence og Forbrugerstyrelsen.
Følg Pengene tager selv bank-testen og spørger Finans Danmarks direktør: Kan bankerne ikke gøre det bedre?
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. -
Forbrugertilliden er i bund og priserne i top. Den økonomiske kurs er sat stik mod krise. Hvor bekymrede skal vi egentlig være. Er vi på vej mod fattig-firserne, eller står vi bare over for et lille bump på vores velstandsvej? Det undersøger vi i dagens program.
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. -
Missing episodes?
-
Corona-krisen tog os alle på sengen. En mindre hændelse på at marked i kinesiske Wuhan voksede til en verdensomspændende pandemi med nedlukkede lande og millioner af dødsfald til følge.
Og situationen fik også enorme og uoverskuelige konsekvenser for erhvervslivet. Alt kom til at handle om krisestyring.
Men hvor hårdt blev virksomhederne ramt, hvilke valg traf de undervejs, og hvordan er de blevet klogere efter over to år i ukendt territorium?
Følg Pengene tager helt ind i maskinrummet hos tre direktører i udsatte brancher og en topøkonom, som til at begynde med ikke anede deres levende råd.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Overgaard.
(Sendt første gang 13. juni). -
Regningerne tårner sig op. Beløbene bliver større og større, og det samme gør bekymringerne i takt med, at priserne på el, gas og fødevarer farer i vejret.
Men der er hjælp at hente. Vi har i denne uge inviteret en stribe eksperter i studiet til en snak om, hvordan du klarer dig igennem 2022 uden alt for store lommesmerter.
Hvor kan du spare? Bør du lægge lån om? Og hvordan får du mere i løn? Følg Pengene sætter alt ind på at få styr på privatøkonomien i et år, der er udfordrende for de fleste.
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
(Sendt første gang 11. april). -
Har danske virksomheder et moralsk ansvar for at trække sig helt ud af Rusland og dermed gå endnu længere end de internationale sanktioner kræver? Eller skal de blive i landet og sikre løn til tusindvis af russiske ansatte? Og kan virksomhederne overhovedet overholde vestens sanktioner og russernes modsvar på samme tid?
Det er spørgsmål, danske virksomheder står overfor, efter Rusland har invaderet Ukraine.
Vi dykker ned i to af Danmarks største virksomheders overvejelser i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
(Sendt første gang 14. marts). -
De blev vanvittigt rige på det, russerne selv kalder "verdens største lovlige røveri". Ved hjælp af lyssky metoder og korruption for fuld skrue fik de tilbage i 1990'erne fingre i en række af Ruslands mest værdifulde råstofvirksomheder inden for aluminium, stål, olie, gas og uran.
I øjeblikket er mange af de såkaldte oligarker rigeligt beskæftiget med at passe på sig selv og deres milliardformuer. For de er sanktioneret til op over begge ører af Vesten, som jagter både deres lystyachter og luksusejendomme.
Men hvem er oligarkerne egentlig i dag, har de noget at skulle have sagt, og virker sanktionerne imod dem overhovedet?
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
(Sendt første gang 21. marts). -
Er det galskab eller genialitet, når Elon Musk vil redde den menneskelige bevidsthed og bygge byer på Mars? Og er det galskab eller klogskab, når verdens rigeste mand vil købe Twitter?
Og hvad med Tesla, der har revolutioneret elbilmarkedet og har gjort Elon Musk til en yderst velhavende mand, er den nu ved at være passé?
Der går næsten ikke en uge uden verdens rigeste mand, Elon Musk, gør sig bemærket - men er han gal, genial eller måske begge dele?
Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing.
(Sendt første gang 30. maj). -
Vladimir Putin har skruet yderligere ned for gassen og strammet tommelskruerne om energimarkederne en ekstra tand. Det rammer allerede mange af os, og det kan sagtens blive værre endnu.
For lige nu styrer vi direkte mod tvangslukning af virksomheder og rekordhøje priser på el, gas og varme.
Så hvad har vi i vente, og hvad gør vi? Ud over lige at følge sparerådene om at skrue ned for blusset og slukke for tørretumbleren.
Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing. -
Renterne stiger med ekspresfart lige nu, og det giver mange boligejere gyldne muligheder for at lægge realkreditlån om. Der kan være mange penge at hente ved at konvertere lån. Men du skal se dig godt for i boligjunglen, for det er let at fare vild eller komme virkelig galt afsted.
Simon Ruben skylder selv 2,2 mio. kr. i sit hus i nordjyske Vestbjerg, og han er fristet af udsigten til at kunne skære en stor luns af sin gæld. Men er det den rigtige vej at gå?
Der er dømt boligrådgivning for åben mikrofon i denne uges Følg Pengene.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Overgaard. -
Regningerne tårner sig op. Beløbene bliver større og større, og det samme gør bekymringerne i takt med, at priserne på el, gas og fødevarer farer i vejret.
Men der er hjælp at hente. Vi har i denne uge inviteret en stribe eksperter i studiet til en snak om, hvordan du klarer dig igennem 2022 uden alt for store lommesmerter.
Hvor kan du spare? Bør du lægge lån om? Og hvordan får du mere i løn? Følg Pengene sætter alt ind på at få styr på privatøkonomien i et år, der er udfordrende for de fleste.
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder.
(Sendt første gang 11. april) -
Øjnene er ved at trille ud af hovedet, når køledisken melder om 50 kroner for en pakke hakket oksekød, eller standeren på tanken står på vanvittige 16,99 kroner for en liter benzin.
Prisstigningerne lige nu er ikke set større siden først i 1980'erne. Samtidig står vores lønninger stille, og forbrugertilliden er i maj faldet til det laveste niveau nogensinde.
De høje priser har faktisk allerede fået os til at køre langsommere på motorvejen. Men hvad gør de ellers ved os som forbrugere, når det gælder indkøb af fisk, fjerkræ og fladskærme?
Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing. -
Der er mere end bare krusninger og bølgeskvulp på de finansielle markeder i øjeblikket. Faktisk har aktiemarkederne flere gange ligget underdrejet med gigantiske, daglige kursfald i en storm drevet af hidsig inflation og hastigt stigende renter
I Danmark er det ledende C25-indeks samlet set nede med mere end 20 procent i år, og i USA har det amerikanske teknologiindeks Nasdaq i samme periode mistet næsten 30 procent af sin værdi.
Billedet er det samme verden over, og spinkle forhåbninger om positive investeringsafkast for 2022 bliver lige nu aflyst på stribe af finanseksperter.
Men hvad er der egentlig sket, og hvornår er der udsigt til, at uvejret driver over igen?
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. -
SAS kæmper for sin overlevelse, og vejen går via en spareplan, hvor selskabet skal have barberet noget af sin gigantiske gæld, leverandørerne skal ned i pris, og de ansatte må ned i løn.
Og særligt lønspørgsmålet er et ømt punkt. Knap 300 kabineansatte, der gik på orlov under Corona-krisen for at spare SAS for udgifter, har fået at vide, at der ikke længere er et job til dem.
Samtidig hyrer SAS nye kabineansatte på dårligere arbejdsvilkår, og det har vakt harme blandt de ansatte.
Men hvis konkursen banker på, er man så ikke tvunget til at tænke i kreative løsninger og økonomiske krumspring?
Værter: Mette Simonsen og Jakob Ussing. -
Ude er godt, hjemme er bedst. Eller hvad?
Under Corona-krisen blev rigtig mange af os sendt på tvunget hjemmearbejde. Og vi har fået smag for de fleksible muligheder i at klare en del af arbejdet hjemmefra.
Nye regler lemper nu også kravene til indretningen af kontoret i privaten, så det bliver billigere og lettere for arbejdsgiveren at lade de ansatte arbejde mere hjemme.
Hjemmearbejdet er tilsyneladende kommet for at blive. Men er det win-win for både chefer og medarbejdere eller ej?
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. -
Drømmen om lettjente penge gennem lukrative investeringer kan ende med store tab. For digitale svindlere står klar til at lænse dig for din opsparing med udspekulerede metoder.
Det handler om alt lige fra kærlighedssvindel til investeringer i Bitcoin, ædelsten eller råvarer. Er du først gået i fælden, er pengene formentlig tabt for altid - og måske vender svindlerne endda tilbage efter mere.
Men hvor omfattende er det, hvordan kan det lade sig gøre, og hvordan undgår du at blive offer for svindelnumrene.
Værter: Mette Simonsen og Casper Schrøder. -
Ideen om Rusland som et frembrusede vækstmarked er død.
Og når Rusland ikke længere er en brik i virksomhedernes investeringsplaner, hvor rykker man så sit salgsfokus og sine investeringer hen? Det prøver Følg Pengene at finde ud af.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Eilsøe Overgaard. -
Krigen i Ukraine har enorme omkostninger på begge sider. Mange tusinde menneskeliv er gået tabt. Men også økonomisk er der en pris at betale.
Rusland er underlagt sanktioner på et niveau, som verden aldrig tidligere har set. Og de første tegn på, at det russiske samfund slår sprækker, er begyndt at vise sig.
Men hvordan rammer sanktionerne egentlig - her godt en måned efter invasionen i Ukraine?
Er der risiko for en russisk statsbankerot, hvis Vesten fastholder grebet, og hvad vil en bankerot egentlig betyde i praksis? Det undersøger Følg pengene.
Værter: Katrine Overgaard og Mette Simonsen. -
Vladimir Putin er ikke sådan at blive fri for, og det er hans gas heller ikke. Sidste år importerede EU-landene 155 milliarder kubikmeter naturgas fra Rusland - eller hvad der svarer til næsten 40 procent af det totale gasforbrug i EU.
Men det er langt fra sikkert, at gassen bliver ved med at flyde frit. På den ene side vælger Putin måske pludselig at lukke for hanerne. Og på den anden side er total uafhængighed af den russiske gas et hedt emne i EU-toppen.
Derfor er både regeringen og erhvervslivet lige nu travlt beskæftiget med scenarier og nødplaner for, hvordan vi klarer os helt uden gassen fra Rusland. Men prisen kan blive høj.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Overgaard. -
Vestens hårde økonomiske modsvar på angrebet af Ukraine rammer Rusland hårdt. Indefrysningen af centralbankens midler har sendt rublen gennem gulvet og renten er skruet op til 20 pct.
Hvad kan vesten stille op, og hvad bliver konsekvenserne af vestens sanktioner for Rusland og for os selv.
Det bliver de spørgsmål vi søger at besvare i Følg Pengene.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Overgaard Eilsøe. -
Papir er lidt som en livslang partner. Det har været der altid, og vi tager det fuldstændig for givet.
Men papir er et produkt under pres. For mens papirproduktionen daler, har et boom i internethandelen under Corona-krisen sendt efterspørgslen i vejret. Oven i hatten er en af verdens største papirproducenter ramt af en langvarig strejke, og de høje energipriser gør ikke sagen bedre.
Knapheden på papir kan få konsekvenser mange steder. Og en dansk etikettevirksomhed har lige frem set sig nødsaget til at flyve papir hjem fra Kina.
Værter: Mette Simonsen og Katrine Overgaard. - Show more