Episodes

  • Malene blev mor for første gang i januar 2019, da hun fødte sønnen Noah, som på grund af svangerskabsforgiftning kom til verden i uge 27+1.
    Malene havde haft en ukompliceret graviditet og elskede at være gravid, men ved en lægeundersøgelse er Malenes blodtryk højt, og hun henvises derfor til Holbæk sygehus. Efter det efterfølgende tjek sendes hun til Riget med ambulance, og pludselig går det stærkt. Dagen efter kommer Noah til verden.
    Under indlæggelsen rammes Noah af forskellige infektioner og lægges derfor i respirator af flere omgange, hvilket er hårdt for Malene.

    Men Noah kommer sig heldigvis og er i dag en dreng på halvandet år, der lige er begyndt at gå og hele tiden udvikler sig og ikke virker til at være påvirket af den tidlige og hårde start på livet. Men for Malene har det haft konsekvenser, hun har mange bekymringer og føler sig stadigvæk i alarmberedskab.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • I dette afsnit fortæller Henriette, hvordan hun oplevede at blive mor for første gang i juni 2020, da sønnen August kom til verden i uge 29+0. Gennem sin indlæggelse har Henriette brugt de andre fortællinger i podcasten og skrev derfor, at hun også gerne ville dele, så hendes ærlige og sårbare fortælling måske kunne hjælpe andre.
    Henriette er alenemor til August, som er kommet til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling med donor. En beslutning, der ikke var nem, men ønsket om at blive mor var størst.
    Under indlæggelsen oplever Henriette en for form for identitetstab, som hun selv kalder det, for pludselig er hun ikke Henriette, men Augusts mor, og det er August som er patienten, og det er ham, personalet skal hjælpe. Henriette føler ikke altid, at hun kan tillade sig at give udtryk for, at hun også har det svært.
    Det er en ærlig fortælling om en svær beslutning om at blive alenemor, et fertilitetsforløb og en indlæggelse på neonatal, hvor følelsen af ensomhed, kontrol- og identitetstab fyldte.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • I dette afsnit har jeg været på besøg hos Sundhedsplejen i Roskilde, hvor jeg har mødt og snakket med sundhedsplejerskerne Helle Dueholm og Grith Brask Olsen, som begge arbejder med de for tidligt fødte og deres forældre. Det særlige fokus på de præmature familier har været en del af Roskilde sundhedspleje i mange år, og det er en særlig indsats, fordi de har erfaret, at familierne har brug for en anden støtte, forståelse og andre tilbud end familier, der føder til tiden.
    Jeg snakker med Grith og Helle om de forskellige tilbud, de har til familierne, hvorfor de besøger familierne allerede på neonatal, hvad de oplever, familierne kæmper med, og hvordan de ikke kun er opmærksomme på det præmature barn, men også forældrenes trivsel.
    Jeg ville personligt ønske, at alle kommuner havde lignende tilbud til præmature børn og forældre efter udskrivelsen fra neonatal, men som Helle til sidst kommer ind på, vil det nok kræve, at vi præmature familier politisk anerkendes og betragtes som sårbare, også selvom vi er kommet hjem fra neonatal.

    Musik:
    ”Barnesind” af Lise Dres

    Se mere om podcasten på https://www.praematurefortaellinger.dk/index.php/om-praemature-fortaellinger/podcast/

  • I dette afsnit har jeg besøgt psykolog Rebecca Schønherr Thomsen, som er forfatter til bogen ”At blive far til et for tidligt født barn”. I bogen deler 16 fædre deres historier om, hvordan de har oplevet at blive fædre før tid. Udover de 16 fædres historier præsenterer Rebecca også nogle teoretiske perspektiver på faderskabet i forhold til fædres tilknytning, fædrenes rolle og deres plads på neonatalafdelingerne. Hun reflekterer også over nogle af de temaer, som går igen på tværs af fædrenes historier. Dette er nogle af de ting, jeg også taler med Rebecca om.
    Samtidig kommer vi også ind på nogle af vores egne oplevelser og erfaringer med at opleve tiden på neonatal forskelligt som mor og far – Rebecca blev nemlig selv mor til et for tidligt født barn, da hun i 2016 fødte sin søn i uge 25+0.

    Ved interesse eller spørgsmål kan Rebecca kontaktes gennem https://agape.dk/ShowPage.aspx?pid=242
    eller direkte på [email protected]

    Musik:
    ”Barnesind” af Lise Dres

  • Philip blev far for første gang i januar 2019, da sønnen Noah kom til verden i uge 27+1, fordi konen Malene fik svangerskabsforgiftning.
    Philip fortæller, hvordan han oplevede indlæggelsen, hvordan han forsøgte at beskytte både Noah og Malene, og hvordan han til tider følte sig kørt ud på et sidespor.
    Philip fortæller, hvordan han ser optagelserne til dette podcastafsnit, som hans måde at få bearbejdet og talt om forløbet på. Et forløb, hvor Noah rammes af forskellige infektioner, men i dag er en dreng på 1 ½ år, som virkelig trives og ikke er mærket af den tidlige start på livet. For Philip er det en succeshistorie, der er vigtig at huske på og få fortalt til andre i håbet om, at den vil kunne give andre håb.

    Men det er også en ærlig fortælling om et forløb, som har betydet, at Philip ikke er sikker på, at han skal have flere børn, da han ikke vil udsætte Malene for oplevelsen igen. Og tanken om, at der er en risiko for, at Philip ville miste Malene, er ubærlig.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • I dette afsnit fortæller Kim, hvordan han oplevede at blive far for tredje gang, da datteren Karoline blev født i uge 26+0 i februar 2019.
    Kim fortæller ærligt om, hvordan han og konen Mette forsøgte at skabe en hverdag på neonatal, hvor kontakten med de andre indlagte forældre betød meget. Samtidig var det også en hverdag, der særligt under indlæggelsen på Rigshospitalet var præget af en til tider barsk hverdag.
    Kim og Mette får besked om, at Karoline har en større hjerneblødning og åben ductus, men begge dele går dog i sig selv, og trods den tidlige start på livet er familien pludselig på vej videre til Hillerød hospital og derefter på THO.

    Under en uge efter de er kommet hjem på THO stopper Karoline med at trække vejret. Kim fortæller, hvordan han, mens konen Mette ringer efter hjælp, forsøger at få Karoline til at trække vejret, hvilket heldigvis lykkes, og kort efter er ambulancen fremme. Kim giver et indblik, hvordan oplevelsen påvirkede ham efterfølgende og fortsat til tider påvirker ham i dag.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • Emil blev far for første gang i oktober 2019 til sønnen Anton, som efter en graviditet præget af mange uvisheder og bekymringer blev født i uge 28+4. Emil fortæller ærligt, hvordan det, at han selv er født for tidligt allerede inden graviditeten, fyldte i hans bevidsthed – de udfordringer og kampe han selv har oplevet, frygtede han, at hans eget barn skulle opleve. Samtidig fortæller Emil om flere års kamp for at blive gravide og flere forskellige fertilitetsforløb.
    Tiden på neonatal er fyldt med komplikationer for Anton, som to gange må overføres til Riget, da Anton bliver ramt af NEC og ROP. Det første ophold på Riget, hvor Anton overflyttes på grund af NEC, er stadigvæk svært for Emil at tænke tilbage på.
    Under indlæggelsen bruger Emil Twitter til ”at få afløb for afmagten, frygten og kaosset” og forsatte også efterfølgende med at bruge Twitter, da familien heldigvis kommer på THO i januar 2020.
    Ugen inden afsnittet blev optaget, havde Anton været til tjek på hospitalet, hvor familien blev henvist videre til et udredningsforløb hos en neurolog, da Anton umiddelbart viser tegn på neurologiske udfordringer.

    Læs Emils opdateringer fra forløbet på Twitter: http://www.twitter.com/eschjoett
    Eller følg med på hjemmesiden: http://altforanton.dk/

    Musik:
    ”Barnesind” af Lise Dres
    ”Skymaskiner” af Jonas Willumsen/Entakt

    Andet underlægning er fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • I dette afsnit fortæller Simon om sin oplevelse, da sønnen Elliot bliver født i uge 24 på grund af forsterdød. Simon fortæller ærligt om forløbet og om oplevelsen, da kæresten Kathia sættes i gang med fødslen, fordi der ikke længere er hjertelyd. Simon fortæller om dagene efter sønnen Elliots fødsel, begravelsen og tiden efter.

    Simon og kæresten Kathia var enige om, at Elliot ikke måtte blive punktummet for deres fælles forældreskab. De ønsker sig endnu et barn, og efter oplevelsen med Elliot har de mange overvejelser omkring et nyt graviditetsforløb. Her fylder risikoen for, at det kan ske igen og Kathias helbred det meste.

    Graviditeten forløber heldigvis anderledes. Da jeg besøger Simon, er hans kæreste medindlagt med lillesøster Esther på neonatal. Esther blev for lidt over to måneder siden født i uge 26. Men på trods af den tidlige start på livet, har Esther det godt og er heldigvis ”sådan en baby, man får med hjem”.

    Musik:
    ”Barnesind” af Lise Dres
    ”Gentager historien” af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • I dette faglige afsnit fortæller Tine Thingholm, hvordan kroppen biokemisk kan reagere i svære situationer – frys, flygt eller kæmp. Derudover fortæller Tine om spædbarnsterapiens metode. Med udgangspunkt i disse perspektiver fortæller Tine om, hvordan den for tidlige fødsel kan få betydning for barnets udvikling, og hvordan man som forældre bedst støtter barnet, der har oplevet en svær start på livet.
    Tine Thingholm har en Ph.D. i molekylær biologi og biokemi fra Syddansk Universitet og spædbarnsterapi-uddannelsen fra Dansk Institut for Spædbarnsterapi. Det er med udgangspunkt i denne faglige baggrund, at Tine tilbyder specialrådgivning omkring den svære start. Se mere på https://www.tinethingholm.dk/, hvor der også kan læses mere om børnebogen Lillebitte Coline, som Tine udgav tidligere i år.


    Se mere om podcasten på https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • I dette afsnit deler Annemette sin fortælling om, hvordan hun oplevede at blive mor for første, da hun i september 2019fødte sønnen Arnold, der blev født i uge 33+3.

    Annemette mistede sin mormor under graviditeten og kort efter begravelsen gik Annemette i fødsel, og hun og manden får besked om, at de ville blive forældre i løbet af natten. Men det blev de ikke, for fødslen går aldrig helt i gang denne gang. Nogle uger efter går Annemette til kontrol, hvilket hun ofte var på grund af sin diabetes. Ved denne kontrol besluttes det, at Annemette skal sættes i gang, da der er opstået komplikationer.

    Det er en fortælling om, hvordan Annemette har oplevet skam – en skam over, at oplevelsen og forløbet har påvirket hende – for ”Arnold er jo kun født 6,5 uger for tidligt”. Det er en meget ærlig fortælling, hvor Annemette deler følelser og tanker, som hun aldrig har sagt højt før.

    Musik:
    Barnesind af Lise Dres
    Gentager historien af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere om projektet på: https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • I dette faglige afsnit fortæller sansemotorisk konsulent Marianne Bentsen om sansemotorik, de tre primære sanser, spædbarnsreflekser, sanseintegration og sanseintegrationsforstyrrelser.
    Marianne har tidligere arbejdet som sundhedsplejerske med særligt fokus på de præmature, og har derfor stor erfaring med præmature børn og deres familier.

    Afsnittet kan give en indsigt i, hvorfor nogle forældre oplever at deres præmature barn har sansemæssige udfordringer, og hvad der kan være på spil, hvis man oplever, ens barn ikke er i trivsel. Afsnittet kan ligeledes bruges til pårørende, der mangler viden om, hvordan den tidlige fødsel kan påvirke det præmature barn.

    Hvis man er interesseret i mere viden og erfaring fra Marianne, kan der læses mere om hendes arbejde på: https://www.sansemotorik.net/smoerum/

    Eller på http://xn--prmatursundhedsplejerske-6cc.dk/?p=68

    Musik:
    Barnesind af Lise Dres

  • ”Jeg var mere ramt som mor til en datter født 36+3 end med min søn født 33+1”
    Efter en kompliceret graviditet føder Maria i 2017 datteren Mollie i uge 36+3. Mollie trækker ikke vejret, da hun kommer ud. Jordemoderen spørger derfor, om ”de ikke lige skal få gang i hende”, hvilket de heldigvis hurtigt får. Men sætningen sætter sig i Maria. Maria og Mollie indlægges på barselsgangen, hvor Maria ikke føler sig mødt og oplever en svær tid.
    Maria deler ærligt, hvordan tiden efter indlæggelsen påvirkes af svære følelser og en utrøstelig Mollie, der kun sover begrænset. Maria kæmper, men hænger til sidst ikke sammen mere. Hun opsøger derfor hjælp gennem Mødrehjælpen, som får stor betydning for, at Maria kommer ud på den anden side.
    I 2019 kommer Marias andet barn Marius til verden i uge 33+1 efter endnu en kompliceret graviditet. Denne gang indlægges de på neonatal, hvilket for Maria er en helt anden oplevelse. Trods Marius’ tidlige start på livet, oplever Maria, at der på neonatal er en forståelse, og hun føler sig mødt i den sårbare tid.
    Marias fortælling er en ærlig fortælling om mange svære følelser. Men det er også en fortælling, der kan give håb – for selvom Maria har kæmpet med svære følelser, så er hun og hendes familie et godt sted i dag.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere på https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • I denne del (2:2) af afsnittet med ergoterapeut Connie Nissen besvarer Connie nogle af de spørgsmål, som nogle af lytterne havde stillet på forhånd.
    Det er ikke nødvendigt at have hørt afsnittets første del (1:2) for at høre denne del.

    Spørgsmålene Connie besvarer:
    -Har for tidligt fødte en større smertetærskel?
    -Vil et præmaturt barn altid være påvirket af at være født før tid?
    -Hvilke tegn er der på at barnet har behov for sansemotorisk træning? (Jeg har en søn på 1,5 år)
    -Er det normalt at præmature ikke sover særligt tungt eller længe ad gangen og let vågner? (Barnet er 1 år)
    -Er det normalt at børn bliver meget forskrækket ved uventede lyde - ikke kun høje? (Barnet er 1 år)
    -Hvordan kan sansesarte, præmature børn være udfordret i skolealderen? Og hvordan kan de hjælpes?
    -Hvordan kan jeg give min 6-årige (præmature) ro i nervesystemet under måltider?
    -Min egen uro i nervesystemet ”kravler” over på yngste barnet, kan jeg give ro på trods?
    -Hvordan kan man give barnet den bedste start (født ni uger for tidligt) og var 50% for lille?

    Underlæg:
    Barnesind af Lise Dres

  • I dette faglige afsnit fortæller ergoterapeut Connie Nissen om nervesystemets udvikling inde i maven og den betydning, det kan få, når et barn fødes for tidligt, hvor det kommer fra den beskyttende lille lomme i livmoderen og ud til det stik modsatte. Connie beskriver, hvordan børn med lav tolerance overfor sensoriske stimuli kan reagere, og hvordan den lave tolerance kan påvirke deres hverdag og hvilke udfordringer, det kan give.

    Connie har stor erfaring med at vejlede og hjælpe fagpersoner og forældre med at forstå børnenes udfordringer. Hun beskriver, hvor vigtigt det er at tage børnenes perspektiv og tage børnenes oplevelser og reaktion alvorligt, på den måde kan man hjælpe børnene bedst muligt.
    Hvis man er interesseret i mere viden og erfaring fra Connie, kan der læses mere om hendes arbejde på: https://sansemotorik.dk/

    Musik:
    Barnesind af Lise Dres

    Læse om om podcasten på: https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • Maibrit blev i september 2019 mor for anden og tredje gang, da Anton og Alma meget uventet kom til verden i uge 32+6 efter en ukompliceret graviditet. Maibrit fortæller ærligt om, hvordan fødslen efter mange timers veer ender i et kejsersnit, hvor Maibrit selv besvimer og derfor ikke oplever, at børnene kommer til verden – en oplevelse der bliver ved med at fylde og vender tilbage i tiden efter udskrivelsen.
    Maibrit fortæller også ærligt om sine oplevelser fra indlæggelsen på neonatal, om følelsen af ikke at være sig selv, om ikke at føle sig mødt, om at blive betragtet som ressourcestærk – men i virkeligheden være mega presset, sårbar og føle sig ensom.

    Musik:
    Barnesind af Lise Dres
    Gentager historien af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere om podcastserien og andre initiativer op https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • Fagligt afsnit:

    I dette afsnit taler jeg med psykolog Louise Skriver Jønsson, der gennem de sidste mange år har hjulpet forældre, der har født for tidligt. Det har hun både gjort på Skejby Sygehus og i egen praksis.

    Derudover har Louise undersøgt både dansk og international forskning i forældrenes reaktion og håndtering af at føde for tidligt.
    I dette afsnit præsenterer Louise noget af den forskning og nogle af undersøgelserne, som hun har kigget på. På baggrund af sin kliniske erfaring fortæller hun også om forældres reaktion og håndtering af at føde for tidligt.


    For interesserede kan Louises kontaktinformationer findes på: http://xn--krise-hjlp-k6a.dk/

    Musik:
    ”Barnesind” af Lise Dres


    Præmature fortællinger: https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • Simone blev mor for anden gang, da hun i januar 2019 fødte Rigmor, som efter en kompliceret graviditet blev født i uge 31+5. Simone fortæller, hvordan det lykkedes for hende og manden at skabe en hverdag på hospitalet med storesøster Ellie under Rigmors indlæggelse. En indlæggelse, der under omstændighederne, forløb ukompliceret. Men Rigmor blev genindlagt, og Simone oplevede to gange at stå med Rigmor i hænderne, mens hun på grund af en infektion stoppede med at trække vejret. Disse oplevelser gør, at Simone udvikler en angst for at miste Rigmor, og i afsnittet fortæller hun ærligt om, hvor hård den følelse er.
    Rigmor kommer sig heldigvis over infektionen, men er udfordret sansemotorisk og kan ikke finde ro. Derfor sover kun ikke meget i løbet af dagen.
    Da dette afsnit blev optaget, var Simone fortsat på hospitalet flere gange om ugen med Rigmor og i et udredningsforløb, som skal afklare, hvorfor Rigmor ikke kan optage jern.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere på https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • I dette afsnit deler Line sin fortælling om, hvordan hun og hendes mand i 2019 oplevede fem hårde dages indlæggelse på svangre grundet mistænke om mulig for tidlig fødsel. Særligt uvisheden beskriver Line som forfærdelig.
    Efter at have været indlagt fem dage føder Line sønnen Arne i uge 29+1. Indlæggelsen går under omstændighederne fint, Arne vokser og undgår infektioner, men der er andre ting, der fylder for Line under indlæggelsen. Hun tænker på Arnes fremtid, og hvordan denne start på livet kommer til at påvirke ham fremadrettet. Tankerne der fylder stadig, da Arne bliver udskrevet efter syv ugers indlæggelse, hvor også frygten for overstimulering og ønsket om flere børn begynder også at fylde.
    Line fortæller, at særligt ønsket om flere børn er svært efter den oplevelse med indlæggelse og for tidlig fødsel – for kan man være så heldig igen?

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere på https://www.praematurefortaellinger.dk/

  • I dette afsnit fortæller Lone om, hvordan hun oplevede at blive mor for første gang, da hun i 2014 fødte datteren Norma, der blev født i uge 28+5.
    Når Lone tænker tilbage på oplevelsen, er det indlæggelsen der står tilbage, som det hårdeste. Men i dag fylder oplevelsen heldigvis ikke meget i familiens hverdag.
    Det er en fortælling om at være taknemmelig efter at have kæmpet for at blive gravid, på trods af den tidlige start på Normas liv.

    Kort efter fødslen begyndte Lone at sy tøj til de mindste, og hun etablerede firmaet Norma Kids Clothing. Sidenhen har Lone også skabt særlige milepælskort, som nu findes gratis på alle landets neonatalafdelinger.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

  • Line er englemor til Lilli, der blev født i uge 20 i 2017. Året efter blev Line mor for anden gang, til datteren Ellie som blev født i uge 28+4. I dette afsnit deler Line sin historie om, hvordan hun oplevede nervøsitet i graviditeten med Ellie efter at have mistet Lilli.
    Trods Ellies tidlige start på livet, oplever Line og hendes mand, at indlæggelse, på neonatal forløber uden komplikationer eller infektioner.
    Men efter de får Ellie hjem, begynder Line og Mads at opleve, at Ellie græder meget og er svær at trøste og få til at sove. Gråden og den manglende søvn forsætter, og Line beskriver en barsel, der er præget af at beskytte Ellie mod sanseindtryk og træning i meget tæt samarbejde med sundhedsplejersken og ergoterapeuten.
    Line beskriver Ellie som et sansemotorisk udfordret barn, og hun fortæller, hvor svært det kan være at forstå for andre, hvad det egentlig betyder.

    Musik:
    "Barnesind" af Lise Dres
    "Gentager historien" af Lise Dres
    Andet underlægning fra YouTubes lydbibliotek og købt fra Audiojungle

    Se mere på https://www.praematurefortaellinger.dk/