Episodes

  • Kuppet i Sarajevo

    "Det handler om at løse opgaven, så hvis man er nødt til at bøje reglerne, så må man gøre det".

    Sådan har specialoperationsstyrker altid tænkt, og sådan tænkte Jes, da han stod i Sarajevo med ansvaret for at bygge en lejr. Han kunne ikke få materiellet hjemmefra over grænsen, men i en stor fransk lejr i nærheden var der masser at tage af. Så det gjorde han.

    I denne podcast møder du jægersoldaten Jes, som under sin udsendelse til Sarajevo måtte improvisere og finde en vej frem til at få skabt den lejr, hvor de de udsendte soldater skulle bo.

    Podcasten er produceret for Folk & Sikkerhed som en del af det partnerskab, der er mellem Folk & SIkkerhed og Forsvarets Veterancenter.



    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Motion er godt for hovedet, også på veteraner. Det har de bevist i DIF - Danmarks Idrætsforbund, som med "DIF Soldaterprojekt" i et landsdækkende net af "Safe Zones" har en lang række tilbud om motion og samvær til veteraner.

    Det går ikke uden frivillige, og en af dem kan du møde her.

    Jes Kaa Kristophersen er tidligere officer i Jægerkorpset og giver nu af sin fritid til DIFs cykelprojekt. Og han kan se effekten på de veteraner, han tager sig af.

    Podcasten er en den første af en række podcasts om frivllige på veteranområdet.

    Er du eller kender du en frivillig, der arbejder indenfor veteranområdet og som har en god historie af fortælle. Så send en mail til redaktionen på [email protected]


    Podcasten er produceret for Folk & Sikkerhed som en del af det partnerskab, der er mellem Folk & SIkkerhed og Forsvarets Veterancenter.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Denne podcast er et uddrag af en aften med fire veteraners personlige fortællinger.


    Her møder du Carsten Rasmussen, der fortæller om den første træfning siden 1943 og om udviklingen i det danske veteranmiljø gennem de seneste tredive år.

    Hans historie afdækker de udfordringer og realiteter, som danske soldater stod overfor under en af de mest turbulente perioder i nyere tid. Fra det øjeblik han blev beordret til Bosnien, som chef for en kampvognseksadron til etiske overvejelser, som fulgte efter hans første direkte konfrontation med krigens realiteter.

    Gennem sin fortælling belyser Carsten, hvordan veteranområdet har udviklet sig fra at være næsten fraværende til nu at anerkende og adressere de psykologiske og moralske byrder, som følger med militærtjeneste.

    Denne podcast er ikke kun en fortælling om krig og dens konsekvenser, men også en påmindelse om vigtigheden af at støtte og forstå dem, der har tjent.

    Fra den spæde begyndelse af Danmarks indsats på veteranområdet til de betydelige fremskridt, der er gjort.

    Lyt med og bliv lidt klogere.


    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Vi har mødt den tidligere jægersoldat Jes, der var en del af det lille hold danske jægersoldater, der satte fod på jorden i Afghanistan i december 2001 for at se, hvad der ventede.

    Den lektie, vi fik i Afghanistan, har vi stadig ikke bearbejdet med en ordentlig evaluering. Og mange ulykker kunne være undgået, hvis vi havde givet os tid til at studere fortidens fejltagelser - nemlig sovjetrussernes fejl - i det plagede land. Men vi buldrede bare afsted i russernes fodspor uden at ænse forhistorien eller det afghanske miljø. Sådan lyder dommen fra en officer og jægersoldat med mange oplevelser i Afghanistan bag sig.

    Lyt med og bliv klogere.


    Podcasten er udgivet for Folk & Sikkerhed som en del af "Den Gode Historie".

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Vi har inviteret Jakob Ellemann-Jensen ud på en gåtur rundt om Søndersø ved den nedlagte Flyvestation Værløse - i regnvejr, i knæhøjt mudder (i hvert fald for hunden), til en samtale om at være soldat, veteran - og lidt om politik.

    Vi kommer forbi barndommen, opvæksten i et hjem, hvor der nok blev talt lidt mere politik end i andre hjem og taler om de skelsættende begivenheder, som formede hans forpligtelse til at tjene som soldat.

    Lyt med, når vi taler om historiske begivenheder, som Jakob levende fortæller om og vækker til live, når han genfortæller samtalerne ved familiens middagsbord.

    Jakob fortæller om at være værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde, om at komme på sergentskole og fortsætte som delingsfører, men ikke være der, når hans mænd blev sendt til Balkan.

    I løbet af den gode (våde) gåtur kommer vi omkring kammeratskab, hans værnepligt og den indflydelsesrige beslutning om ikke at tilslutte sig sine kammerater i Kroatien - et valg, der stadig tynger ham.

    Jakob fortæller ærligt om at gå fra at være en universitetsstuderende til igen at tage uniformen på og tage sin udsendelse til Bosnien i 1999, hvor han stod ansigt til ansigt med krigens barske realiteter, solidaritetens værdi og de dybe lektioner, der blev lært i mødet med menneskehedens mørkeste aspekter.

    Jakobs historie slutter ikke her. Hans refleksioner fortsætter med den bratte afrejse fra Afghanistan, betydningen af at bære uniformen og kammeratskabet.

    Vi taler om pligt, tjeneste og de værdier, der er værd at kæmpe for.

    Lyt og kom ind bag den tidligere forsvarsminister, venstrepolitiker, far til fire og mød soldaten inden i statsmanden og veteranen, der værdsætter de bånd, der er dannet i tjenesten for sit land.

    Podcasten er produceret i samarbejde foreningen Folk & SIkkerhed i rammen af Udsendt Af Danmark.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • I denne podcastepisode møder du en dansk feltpræst, Kristoffer, der har været udsendt til Bagdad i Irak. Normalt er Kristoffer sognepræst i Fredericia, men i dette afsnit deler han ud af sine erfaringer og refleksioner omkring funktionen som feltpræst.

    Skal en feltpræst bære pistol? Hvordan forholder man sig til at bære våben, når man i sin funktion og sit embede egentlig grundlæggende er imod krig. Muligheden for at bære våben fører til refleksioner og indre konflikter, specielt under situationer, der udfordrer hans beslutning.

    Du lærer om de tre rum, han navigerer i som feltpræst: gudstjeneste- eller kulturrummet, frirummet, og samtalerummet.

    Han deler, hvordan disse rum tjener til at opbygge fællesskab, tilbyde trøst og refleksion, og skabe et trygt miljø for åbenhed og dialog. Vi hører også om de udfordringer og overvejelser, der følger med at være en stabiliserende og omsorgsfuld tilstedeværelse i en konfliktzone, samt de personlige konsekvenser og refleksioner, der kommer med rollen som feltpræst.

    Podcasten er optaget i forbindelse med Udsendt Af Danmark LIVE arrangement i Sct. Michaelis Kirke i januar 2024.

    Podcasten indgår som en del af det folkeoplysende arbejde, som vi laver i samarbejde med foreningen Folk & SIkkerhed


    Afslutningsvis åbner han op for de emotionelle og etiske dilemmaer, han står over for, både i felten og hjemme, samt betydningen af at anerkende de tunge byrder, soldater og han selv bærer på.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • i denne podcast møder du to gode barndomsvenner, der henover Felixs´ to udsendelser til Afghanistan i krigens sidste år, har besluttet sig for at skrive breve til hinanden.

    Podcasten udforsker bogen "Kabul-København" gennem en samtale med forfatterne Felix Østergaard og Mathias Mencke.

    Bogen, der præsenteres som en udveksling af breve mellem de to venner, giver et unikt indblik i både de personlige og politiske aspekter af krigen i Afghanistan, såvel som de udfordringer og refleksioner, der følger med at være udsendt og hjemme.

    Gennem dialogen mellem værten og forfatterne fremhæves vigtigheden af at forstå og reflektere over konflikter, venskabets kraft under ekstreme forhold, og hvordan personlige erfaringer kan bidrage til en bredere diskussion om krig, fred og menneskelighed.

    Podcasten åbner op for en række komplekse temaer, herunder krigen i Afghanistan's påvirkning på individuelle liv, den rolle, politiske beslutninger spiller i soldaters og civiles liv, og vigtigheden af at dokumentere og diskutere disse oplevelser for at lære af dem.

    Læs mere om Felix på Udsendt Af Danmark eller få fingre i bogen

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • I en ærlig samtale med Jimmy Solgaard, tidligere dansk dragon og forfatter til bogen "Civilian's Survival Guide", åbner han op om overgangen fra militæret til det civile liv.

    Jimmy, der tjente i syv år og var en del af hold 6 i Afghanistan, deler sine tanker om det unikke broderskab blandt soldater og de udfordringer, som møder en veteran i det civile."Man bærer uniformen med en blanding af stolthed og en tung byrde," fortæller Jimmy. "Det skaber et bånd, som er svært at genskabe i det civile liv."

    Og kommer ind på vigtigheden af at holde kontakt med tidligere kammerater, "De er dine vidner og støtter, som forstår den transformation, du gennemgår. Så sørg for at få lavet det der festudvalg, inden nogle af jer forlader forsvaret."

    Jimmy's rejse fra militær til civil er ikke kun Jimmys personlige fortælling om egne oplevelser, men baserer sig også på 100-vis af samtaler med andre veteraner og soldater, der har taget turen. "Man forlader ikke bare forsvaret; man forlader en identitet," siger han.

    Hans bog er et forsøg på at guide andre veteraner gennem denne overgang.

    Podcasten er produceret af Fremfor for Foreningen Folk & Sikkerhed.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Når man tænker på PTSD og soldater, opstår billeder af krigens brutalitet: ildkampe, lemlæstelse og død. Denne opfattelse er ikke helt forkert, men den fortæller ikke hele historien. Gennem årene har mange soldater vendt hjem fra tjeneste med usynlige sår på sjælen, sår der ikke stammer fra kamphandlinger, men som har haft en dybtgående psykologisk indvirkning. Disse traumer kan skyldes mobning, følelser af utryghed, overgreb, eller et manglende kammeratskab - emner, som denne podcast vil udforske.

    Emil Arenholt Mosekjær, Afghanistan-veteran, journalist og forfatter af "Soldaterhjerte" er vært og vil sammen med Bettina Dahl og Palle Würtz dykke ned i dagens emne; Får alle soldater PTSD af krig?

    Alle tre deltagere i dagens podcast har været udsendt til Afghanistan. De diskuterer deres liv både i og efter forsvaret.

    Bettina, nu pædagog, og Palle, en aktiv formidler, deler deres tanker om overgangen fra militæret til det civile liv. De taler om deres mest mindeværdige øjeblikke som soldater - fra følelsen af kammeratskab til de intense oplevelser i felten.

    Bettina og Palle deler også deres personlige kampe med PTSD og de udfordringer, de har mødt i forsøget på at få anerkendt deres tilstand. De taler åbent om deres erfaringer med mobning, uønskede seksuelle tilnærmelser, og det psykologiske pres de oplevede.

    Podcasten runder af med en dybere samtale om, hvordan disse oplevelser har formet dem, og hvad de savner ved soldaterlivet. Deres historier kaster lys over de ofte oversete aspekter af livet som soldat og de udfordringer, der følger med at tilpasse sig livet efter tjenesten.

    Tak fordi I lyttede med til denne episode fra Udsendt Af Danmark. Vi håber, disse fortællinger giver et dybere indblik i de komplekse realiteter, som soldater står overfor, både i og uden for tjeneste.

    Podcasten er udgivet med støtte fra Folk & Sikkerhed.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • foråret 2023 har Emil Ahrenholt Mosekjær, Afghanistan-veteran og journalist, inviteret Signes mor, Gunhild og Bodil Andersen, der var Signes psykiater, ind til en samtale om Signe - om hvad der drev hende så langt ud, at hun til sidst tog sit eget liv.

    Efter Signes død satte hendes mor Gunhild Aaen Madsen sig til at skrive en bog "Den Ultimative Pris" for at fortælle datterens historie. En historie om oplevelser, svigt, skyld og skam, men også en historie om Signes drøm om at gøre karriere i militæret, om hendes kamp for at vende tilbage til livet i Danmark og om de svigt, hun mødte gang på gang, da hun havde allermest brug for hjælp.

    I løbet af podcasten kommer de ind på, hvad Signe oplevede i Afghanistan, hvordan det påvirkede Signe sidenhen og hvorfor systemet herhjemme ikke var i stand til at gribe hende. I bogen udforsker hun baggrunden for Signes død ved hjælp af utallige sagsakter og samtaler med de relevante personer.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Den 4. august 1995 bliver de danske udsendte soldater fanget i krydsild, da den kroatiske hær indleder en modoffensiv mod den serbiske besættelse af Krajina.

    Midt i det hele sidder Bubby, der er øjenvidne til en makaber henrettelse. Der er ingenting, danskerne kan gøre andet end at vente på, at det hele går over og de igen kan begive sig ud ad lejren.

    FN-systemet har sat grænserne - og dem kan det danske kontingent ikke ændre på.

    Operation Storm er en af de største militære operationer i Europa siden 2. verdenskrig og midt i det bliver de danske styrker fanget og kan ikke gøre andet end at håbe på det bedste.

    Du kan læse mere om Operation Storm på Udsendt Af Danmarks hjemmeside

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • De stille helte er min betegnelse for de mennesker, der arbejder i Beredskabsstyrelsen - om det så er de fastansatte eller de frivillige, så er det kendetegnede mennesker, der stiller op med kort varsel og er fremme som de første til kriser og katastrofer.

    Om det så er nationalt eller internationalt.

    Og de gør intet væsen af sig selv.

    I langt de fleste danskeres bevidsthed eksisterer de slet ikke, da de bevæger sig næsten lydløst og i små grupper.

    De stille helte…

    Kender du det, at der nogle mennesker, der bare vinder ved nærmere bekendtskab. Min respekt for Beredskabsstyrelsens medarbejdere vokser hver gang, jeg møder dem. De løser de mest utrolige opgaver under de mest utænkelige forhold.

    Vi kender dem ikke, da vi sjældent ser dem marchere gennem byen i kæmpe parader under hornmusik, heste og pauker.

    Hver eneste af de folk, jeg har talt med fra Beredskabsstyrelsen udstråler ydmyghed, respekt og medmenneskelighed – det er mennesker, der en eller flere gange er rejst ud til verdens brændpunkter, var der.

    Alene de seneste år har Beredskabsstyrelsen bidraget med 100 mennesker i 12 forskellige lande. Det lyder ikke af meget, men deres indsats betyder en kæmpe forskel - derude i den skarpe ende.

    Og i godt 70 år har Beredskabsstyrelsens ansatte og frivillige beredskab hjulpet til i mere end 300 katastrofer rundt om i verden (og endnu flere gange herhjemme).

    De står på 12 timers internationalt beredskab og er klar til at smide alt, hvad de har i hænderne.

    Mange af dem har en aftale med baglandet om, at de bare kan sige ja, når telefonen ringer – og rejse afsted – uden at vide, hvad der nødvendigvis venter dem.

    Og i denne podcast har jeg mødt Ove - en mand med over 30 års erfaringer fra en lang række af internationale missioner bag sig.

    Vi taler om ondskab, om magtesløshed, om at prioritere menneskeliv og om at stå hjælpeløs med et barn mellem hænderne, mens forældrene stirrer på dig med sorg og håb i øjnene.

    Om at verden stille og roligt bliver et bedre sted og vejen frem er uddannelse.

    Jeg håber, at du vil tage dig tid til at lytte podcasten til ende - og blive klogere på de stille helte og deres fantastiske indsatser rundt om i verden.

    Tak.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Den 6. marts 2003 oplever Danmark de første store tab i Afghanistan. Tre danske soldater bliver dræbt ved en eksplosionsulykke nær Afghanistans hovedstad Kabul. Et kæmpestort tab for den lille enhed, der er sendt afsted som hold 1 til Afghanistan.

    Chefen er for holdet i Afghanistan er Lasse Harkjær - og på det tidspunkt er det første gang i nyere tid, at det danske forsvar har mistet tre soldater på en gang.

    I 2005 bliver Lasse chef for Livgarden og den bitre erfaring om at miste soldater bliver desværre noget, der kommer til at fylde meget. Allerede efter tre måneder som chef for Livgarden falder den første soldat og der bliver udviklet en lang række nødvendige procedurer for, hvad man gør, når det værste sker.

    Hør Lasse fortælle om både den dag, hvor de mister de tre ingeniørsoldater, hvilke overvejelser, han har om at rejse med hjem eller blive hos holdet i Afghanistan - og hvordan den tragiske hændelse bliver vigtig erfaring for ham, da han tiltræder som chef for Livgarden.

    Op gennem 00´erne stod Lasse Harkjær forrest - først som chef for Hold 1 i Afghanistan, hvor Danmark mistede to mand.

    Efterfølgende stod Lasse Harkjær forrest som chef for Den Kongelige Livgarde - i de år, hvor Danmark oplevede det største antal tab - og gang på gang måtte obersten overbringe meddelelsen om, at deres soldat var faldet i kamp.



    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • ‘Det er der, hvor der er brug for dig, hvor der er fare på færde, der skal jeg også være klar til at tage afsted. Ellers kunne jeg ligeså godt lade være,’ forklarer Ulla.


    Ulla har været feltpræst siden 1998 og frem til 2017, hvor hun blev provst. I dag er hun provst ved Slagelse provsti, og må derfor ikke længere agere som feltpræst.

    Udsendelsen her er lavet af Ugly Fruit Podcasting i samarbejde med Veteranhistorier og Udsendt Af Danmark i anledning af Værnspræsternes 50 års jubilæum.

    Ulla har været forfatter og medforfatter på en række bøger, bl.a. ”Dødsbud – om underretninger ved pludselige dødfald” og ”håndbog for beredskabspræster”.Hun har både hjemme og ude være bindeleddet mellem de pårørende. I 2010 blev hun udsendt med en uges varsel, og samtidig fik hun beskeden om, at hun skulle være ´dødsbud´ til en familie, som havde mistet deres søn, Mikkel, i Afghanistan, som hun også fik den ære at begrave.

    Samme dag, som Ulla selv skal til Afghanistan, har hun just foretaget begravelsen af Mikkel, og rejser med båreholdet retur til missionen. Mens hun er ude, mister de desværre endnu en soldat.

    Du kan læse mere om værnspræsternes opgave på www.udsendtafdanmark.dk

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Julen nærmer sig med hastige skridt - og i dag sætter vi fokus på jul på mission.

    Hvordan skaber man sne i Irak og danser de udsendte om juletræ? Hvad spiser man, når man juleaften? Hvem laver maden? Kommer julemanden forbi?

    Juleaften er for mange forbundet med traditioner og kan man tage dem med til Mali, Irak, Bosnien, Afghanistan?

    Hvordan agerer man, når alarmen lyder, når man lige har fyldt flæskesteg på tallerknen? Vi dykker ned i juleaften på mission henover to årtier. Lyt med og kom i julestemning og send en venlig tanke til alle dem, der ikke er hjemme juleaften i år.


    Vores to gæster Sara La Cour, Ulla Sølvsteen og Udsendt Af Danmarks vært Emil Arenholt Mosekjær har alle tre holdt juleaften på mission. Lyt med og bliv inspireret til en anerledes jul.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Da Rusland invaderer Ukraine den 24. februar sker der noget helt særligt i veteranmiljøet. Følelsen af uretfærdighed rammer og de fleste har lyst til at gribe ud efter det nærmeste, der kan slå hårdt og køre den lange vej til Ukraine og kæmpe for retfærdighed.

    Én af dem er Martin Aalholm. Han overvejer seriøst at tage til fronten og kæmpe. Men han ved også godt, at det måske ikke lige er der, han vil gøre mest nytte. Vi har inviteret ham i studiet til en snak om at være kriger og soldat og hvad forskellen egentlig er på de to ting.

    Vi kommer forbi de forskellige typer af danske Ukraine-krigere, om det at kæmpe for retfærdighed, om moral og pligt og ikke mindst det kæmpe arbejde, som Martin gør med det regiment, som sender nødhjælp til Ukrainerne og materiel støtte til soldaterne ved fronten.

    Lyt med på denne 3. søndag i advent.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • På denne 2. søndag i advent dykker vi ned i et sårbart emne - stolen valor.

    Hvad betyder det for veteranmiljøet, når nogle udgiver sig for at være noget, som de ikke er? Hvorfor det, at nogle mennesker har behov for at "pynte" sig med lånte fjer.

    Journalist og Afghanistanveteran Emil Arenholt Mosekjær kommer godt omkring emnet sammen med Morgan Davlin Johnson, der er dansk-amerikaner, har erfaring som veteran fra den amerikanske hær og et job som veterankoordinator i Danmark.

    De kommer ind på flere eksempler. hvor folk har udgivet sig for at være noget, de ikke er og de udfordringer, det både historisk har betydet, men også hvad det betyder i dag.

    Kan veteranerne selv være med til at gøre noget ved den udfordringer, at nogle mennesker slår plat på deres indsats.

    Lyt med og bliv klogere.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Har hver krig sit eget soundtrack? Hvad betyder musik for missionen? Hvordan bruger vi musik, når vi er udsendt? Og hvad lytter de udsendte soldater egentlig til, når de er på mission?

    Vi har inviteret Mads Silberg, Afghanistan og Balkanveteran samt Preben Korreborg, der var udsendt på Cypern i 70´erne, hvor værten Emil Arenholt Mosekjær, som selv er Afghanistan veteran og journalist vil tage lytterne gennem en musikalsk tidsrejse fra 70´erne og frem til starten af 10´erne.

    Lyt med, når vi dykker ned i 5 årtiers musik til missioner. Du bliver ligeledes klogere på, hvad der sker, når konstabler keder sig, om man må læse på en vagt og hvad musik kan vække af unikke minder.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Midt under nedlukningen af Danmark ringer jeg over en dårlig internetforbindelse til hærprovsten Thomas Hansen Beck for at tale om præsternes virke i forsvaret og felten. Det sker i anledning af værnspræsternes 50 års jubilæum d. 1. marts 2021.

    Denne episode er interview 3 ud af 3

    Hærprovsten sidder i sit sommerhus, hvor vi kommer ind på det at slå ihjel og leve med det.

    Kan kun retfærdige soldater kæmpe retfærdige krige?
    Hvilke pligter har vi som borgere og soldat i vores samfund? Vi har en pligt som borgere til at udføre det hverv, som vi er blevet os betroet, men vi har også en moralsk pligt.

    Og skal man tilgive alle? Også den fjende, der har slået sin bedste ven ihjel?

    Giv dig selv den ulejlighed og lyt og bliv klogere på den gejstlige tjeneste i forsvaret.


    Thomas har været feltpræst siden 1996 og siden september 2011 har han været hærprovst og sognepræst ved Kastelskirken.

    Hans udgangspunkt for at være sogne- og feltpræst er, at livet er kamp. Mennesket er af ånd og skal leve i frihed under ansvar overfor Gud og Næsten. Derfor skal vi i livets kampe hverken blive religiøse sværmere eller sammenblande politik og religion. Vi må stole på, at Gud er med os i vores livs kampe. Kampe, der netop er vores og ikke Guds og hvor det derfor er betryggende at få forkyndt, at de udkæmpes med Guds velsignelse. Den forkyndelse finder sted i gudstjenesten, ved de kirkelige handlinger og i den fortrolige samtale.
    Thomas H. Beck

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.

  • Under nedlukningen af Danmark i marts 2021 ringer jeg til Lotte Boas, der er præst i Flyvevåbnet. Jeg ringer til hende for at høre mere om flyverpræstens virke. Om der er forskel på at være præst i et lille sogn og i enhed, som befinder sig langt væk hjemmefra.

    Interviewet er optaget i februar 2021 hvorfor der vil være ting, som allerede er sket eller har forandret sig, siden interviewet blev gennemført.

    Lotte Boas er tilknyttet som flyverpræst til Helicopter Wing Karup, hvor hun de senere år har været udsendt fire gange:

    2011 Operation Odessey Dawn
    2014 ISAF, Afghanistan
    2015 Afghanistan
    2020 Operatin Barkhane, Mali


    Missionsland/-e:
    2011 Libyen (med base på Sicilien);
    2014 og 15: Afghanistan
    2020: Mali

    Udover at være flyverpræst fungerer hun til dagligt som sognepræst i Svendborg.

    Become a supporter of this podcast: https://www.spreaker.com/podcast/udsendt-af-danmark--4983116/support.