Bölümler
-
I början av 1997 skickas en broschyr ut till alla 4,3 miljoner svenska hushåll som berättar om synden, korset och vägen till frälsning. Nästan 1 500 församlingar står bakom kampanjen, som är ett initiativ från världsevangelisten Reinhard Bonnke. Många är positiva till satsningen, men det finns även kritiska röster. Dessutom skapar Livets ord-pastorn Ulf Ekmans plats i kampanjstyrelsen diskussioner.
-
1994 samlas närmare 6 000 personer i det småländska samhället Forserum för att lyssna på ett av världens största kristna rockband, Petra. Bakom satsningen står några företagare och den lokala församlingen. Det här är början på det som senare ska bli Gullbrannafestivalen, i dag den största kristna musikfestivalen i Sverige.
-
Eksik bölüm mü var?
-
F.O Nilsson är med och grundar Sveriges första baptistförsamling. En församling som inte bara lägger grunden för folkrörelse-Sverige utan också för den svenska demokratin genom att tillämpa lika rösträtt drygt 70 år innan kvinnor får rösträtt i Sverige. F.O Nilsson kommer att hyllas som en hjälte för sitt mod att stå upp för sin tro, men ska senare i livet falla och ta en teologisk riktning som ifrågasätts av många.
Länkar till avsnittets källor:
https://equmeniakyrkan.se/kyrkan/equmeniakyrkans-historia/svenska-baptistsamfundet/ https://www.vi.se/artikel/demokratins-pionjarer-den-fromme-rebellen-fran-vendelso https://sverigesradio.se/avsnitt/496721 https://elimskene.se/2022/lastips-landsforvisade/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Fredrik_Olaus_Nilsson -
I början av 2000-talet växer kristna kollektiv och kommuniteter fram på plats efter plats. Det nära vardagslivet ger nya möjligheter till bön, gemenskap och engagemang. Samtidigt sätts relationerna på prov när stora visioner och drömmar ska förverkligas.
Medverkar gör Viktor Paulsson, Ida Eriksson, Tobias Hadin och Emmanuel Ingelsten.
-
I 165 dagar hölls de fångna i en liten håla i Tjetjenien. Bönen, lovsången och samtalen gav dem kraft att härda ut dödshoten och misshandeln.
I avsnittet berättar Daniel och Paulina om dagarna i fångenskap och hur de till slut blev fria. Du hör också vännen och pastorn Niclas Collén, Daniels föräldrar och Dagenjournalisten Urban Thoms berätta om den dramatiska händelsen.
-
Under 1980-talet debatteras det inom pingströrelsen om kvinnor kan vara föreståndare och äldste i församlingarna. I början av 1990-talet landar rörelsen i ett ja. Men när Pingst Ung 2013 undersöker hur det står till med jämställdheten i rörelsen, visar resultatet att det fortfarande finns mycket att göra. Det finns en norm i Pingst som säger att män är ledare, men inte kvinnor, konstaterar en av rapportförfattarna. Nu har det gått ytterligare tio år och frågan är hur det ser ut idag?
-
1981 kommer en ny översättning av Nya testamentet ut. Den är framtagen av den statligt tillsatta Bibelkommissionen. Men ganska så snart börjar ett missnöje växa bland en del kristna. Översättningen anses inte vara i linje med den kristna traditionen. Så en kväll i november 1983 samlas en grupp människor på Esso motorhotell norr om Stockholm och fattar ett beslut. En ny, kristen översättning ska tas fram.
Det här är berättelsen om statliga Bibel 2000 och gräsrotsprojektet Svenska Folkbibeln.
-
Magnus Tunehag är 1994 en av ledarna på Team med uppdrag och i början av året händer något oväntat under en lektion. Magnus beskriver hur elever faller omkull och börjar skratta. Allt det här sker tio dagar före den så kallade Torontovälsignelsen tar sin börjar, berättar Magnus. Efter det följer några händelserika år där Magnus får vara med om många saker.
I dag är han EFS-präst och i det här avsnittet hör du honom berätta om predikan han knappt kunde hålla, om tiden i rampljuset och om varför han lämnat frikyrkan.
-
Många frikyrkor har de senaste årtiondena tagit ett allt större intryck av kyrkohistorien och uttrycken i de historiska kyrkorna. I det här avsnittet får ni höra pingstpastorerna Peter Halldorf och Dan Salomonsson, teologen Magnus Malm och den tidigare bibelläraren vid teologiska högskolan i Stockholm, Runar Eldebo, prata om hur de ser på kyrkohistoriens betydelse för frikyrkan.
-
I frikyrkan har det historiskt funnits en skepsis till kyrkohistorien och det som har med de historiska kyrkorna att göra. Men under de senaste 30 åren har något hänt, åtminstone i delar av frikyrkligheten. I dag finns det frikyrkoförsamlingar som samlas till tidebön, har gjort nattvarden mer central och låtit ikoner få plats i kyrkorummet. Dessutom är andlig vägledning, retreater och böcker av katolska författare som Wilfrid Stinissen och Henri Nouwen naturliga fördjupningskällor för många inom frikyrkan.
I den här tvådelade poddserien kommer vi titta närmare på den här utvecklingen och börjar med två av de personer som varit med och banat väg för kyrkofädernas intåg i frikyrkan, pingstpastorn Peter Halldorf och teologen Magnus Malm.
-
Under ett församlingsmöte beslutar Aneby baptistförsamling att medlemmarna ska uppmuntras att säga upp sin tv-licens i protest mot det dåliga innehållet. De kan då inte ana att landets stora tidningar snart kommer att höra av sig och att de kommer att bli navet i en landsomfattande kampanj.
Lars-Uno Wessman var en av de ledande personerna i kampanjen. Du hör honom berätta om den stora responsen, den direktsända tv-debatten och hur han i dag ser på det som hände. I avsnittet medverkar också Björn Cedersjö som skrivit doktorsavhandling om svensk, frikyrklig etik under 1900-talet.
-
I Sverige har det under större delen av 1900-talet varit allmän värnplikt. Men för vissa unga har det inte varit ett alternativ att bära vapen. En stor del av dessa vapenvägrare har varit frikyrkliga och allra flest har tillhört pingströrelsen.
-
1948 skakas pingströrelsen av en konflikt i det absoluta toppskiktet. Pastorn i Filadelfiaförsamlingen i Stockholm, Lewi Pethrus, och redaktören för Evangeli Härold, Sven Lidman, hamnar på kollisionskurs med varandra.
Konflikten pågår sedan under många år, där Lidman bland annat publicerar en bok med sina anklagelser mot Pethrus. När stridsyxan till slut grävs ner är vägen tillbaka in i rörelsen stängd för Lidman, men inte på grund av konflikten, utan på grund av en annan bokpublicering.
-
Den 8 december 2019 utvisas konvertiten Abbas till Afghanistan. Vad som händer sedan har varit okänt för de flesta som följt fallet på håll. Nu berättar två av de personer som står honom närmast om flykten 2015, de tuffa åren i Sverige, utvisningen – och vägen tillbaka.
Medverkande i avsnittet är pastor Maria Linder och Abbas "mamma" Maria Lundgren. Även pastorn Jonas Eveborn är med på ett hörn.
-
1991 kommer den muslimske apologeten Ahmed Deedat till Sverige för att möta pingstpastorn Stanley Sjöberg i en debatt. Det blir två kvällar fyllda med spänning där Stanley bland annat utmanas att dricka dödligt gift. Kvällarna blir oväntat nog också hans väg tillbaka in i pingströrelsen efter flera år ute i kylan.
-
När det stora avslöjandet om ledaren blir känt, drar Henrik Steen ett djupt andetag av lättnad. Han har mått dåligt länge och nu förstår han varför.
Fredrik är chockad över avslöjandet. Han blir fruktansvärd arg och inser att han har varit utnyttjad.
Psykoterapeuten Helén Västberg ser i berättelsen om Filippus Army typiska drag för en osund, andlig miljö och reflekterar kring vanliga mekanismer i sådana miljöer.
-
I början av 1990-talet samlas några ungdomar i ett kapell i Småland för att be för muslimvärlden. Det är starten för det som senare ska bli missionsorganisationen Filippus Army. En organisation som präglas av radikalitet men också osunda maktrelationer. Pastorn Henrik Steen var en av de djupast engagerade i organisationen. Han berättar här sin berättelse. Likaså "Fredrik" som även han fanns med i organisationen under flera år.
-
Det är inte många som i början av 80-talet vågar tänka tanken att en av Sveriges största arenor skulle kunna fyllas med kristna musiker och en mestadels frikyrklig publik. Men det gör en ung kille från småländska Ljungby, Magnus Erikson.
På Scandinaviumgalorna gör bland annat Freda´ en av sina första stora spelningar och band som Jerusalem, Koninonia, Salt och Edin-Ådahl är dragplåster under de 14 år som galan genomförs från 1981 till 1994.
- Daha fazla göster